Kookles bij Pickles & Spices – Penang, Malaysia

Penang is een klein schiereilandje voor de kust en helemaal bovenin Maleisië. Het staat bekend om zijn smeltkroes van verschillende culturen en daarom de diversiteit aan eten en de combinaties daarvan.

Welke betere plek kon ik bedenken om een kookles te nemen?

In veel landen die ik bezoek neem ik een kookles. Ik vind het heerlijk om op die manier in de lokale cultuur te duiken En wat ook nog eens een super bijkomstigheid is… Je krijgt bijna altijd een boekje met recepten mee naar huis!!

Kookles bij Pickles & Spices

Ik hou van de drukke en gezellige straten van Azie en dan kun je in Penang je pret niet op! Wat een geweldige straten! In het hele centrum zie je geweldige oude gebouwen uit verschillende achtergronden zoals het Hindoeisme, Boedhisme en het Moslim geloof.

Geweldige mengelmoes!

Wil je meer lezen over wat je allemaal in Penang kan bekijken? Check dan even deze blog van Eva van Omnitraveler: Penang: Parel van de Oriënt

Penang

Maar ik nam een kookles bij Pickles & Spices

Ik vind het eten altijd een van de hoogtepunten als ik op reis ben. Om die hoogtepunten dan te trachten mee naar huis te nemen ben ik op een gegeven moment kooklessen gaan nemen. En ook nu nam ik een kookles bij Pickles & Spices.

Bij Nazlina in Penang nam ik die kookles.

Zij is Maleisische en kookt op een traditionele manier.

We begonnen onze les, zoals de meeste kooklessen in Azië, met een rondje over de lokale markt. De markt is gelokaliseerd in een oud gebouw en dat gaf het wel een speciaal tintje. Nazlina vertelde dat het vroeger een begraafplaats was geweest. Uit het gebouw stak een grote hoge boom en dit gaf het geheel wel een heel aparte uitstraling.

Ze vertelde dat deze boom bij het enige graf stond wat er nog lag.

Er waren uiteraard spookverhalen die er de ronde deden.

Kookles bij Pickles & SpicesWe kochten wat groente en fruit en zagen al het vlees liggen. Dat is toch altijd wel even wennen,  vlees wat vaak niet gekoeld op de markt ligt. Om die reden is het natuurlijk ook goed om vroeg in de ochtend te gaan. Daarnaast kwam ik erachter dat de mensen hier het vlees, net als het fruit en de groente, gewoon wassen. En dat is natuurlijk ook erg logisch als je er over nadenkt. Alleen is het iets wat ik in Nederland nog nooit gedaan heb en waar ik nog nooit over nagedacht had dat ze dat deden. 🙂

Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & Spices – Penang, Malaysia

Toen we bij de school aankwamen werd er een verfrissend drankje gemaakt en een lokaal appeltje gesneden. Onder het genot hiervan konden wij, de leerlingen, elkaar even leren kennen. Nazlina bereidde de keuken voor. Ik zag al snel dat dit een keuken met een open plafond was.

Ik moest wel lachen toen ik in elke pan nog regenwater zag liggen….

het had namelijk geregend die nacht 🙂

Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & SpicesEven later kwam ze met verschillende ingrediënten aan die wij mochten versnijden, verhakken en klaar mochten maken. Toen alle klusjes verdeeld waren konden we aan de slag.

Kookles bij Pickles & Spices Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & SpicesWe hebben ook een heerlijke sambal gemaakt en ik moet zeggen dat ik die echt heel super vond!! Ook maakte ik van verse kokos een pasta. Daar ben ik best lang mee bezig geweest. Gewoon met de vijzel blijven stampen en vegen totdat het ineens een donkere kleur begint te krijgen, dan komt er ook ineens olie vrij uit de kokos.

Apart om te zien!

Kookles bij Pickles & SpicesHard aan het werk 🙂

We werden goed gecoacht door Nazlina en toen we klaar waren konden we gaan wokken 🙂 Uiteraard wordt alles in een grote wok klaargemaakt. Sommige gerechten komen wel op tijd aan en zijn binnen een mum van tijd klaar maar we maakten ook Beef Rendang en dat had wel even tijd nodig.

Je moet het constant blijven omroeren en dus hebben we dat allemaal om beurten een tijdje gedaan.

Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & Spices

Wist je dat het bananenblad wordt even boven het vuur zacht gemaakt zodat het een mooie kleur krijgt en zodat het makkelijk te vouwen is.

Kookles bij Pickles & Spices

Na afloop hebben we uiteraard heerlijk de Nasi Lemak gegeten.

Dit is een typisch Maleisisch gerecht en dat wordt in een bananenblad gevouwen. Een portie  rijst, daarbovenop wat gedroogde ansjovis, wat pinda’s, plakjes komkommer, stukjes gekookt ei en sambal. Dan vouw je op een bepaalde manier het bananenblad erom heen en heb je het gerecht in een piramide vorm op je bord staan.  

En dit samen eten met de Beef Rendang is een heerlijke en traditionele combinatie.

Kookles bij Pickles & Spices

Kookles bij Pickles & Spices 

Kookles bij Pickles & SpicesOmdat er een Nederlandse man was die een tijd verbleef in Penang en Nazlina hielp heb ik nog een tijd met Peter na zitten praten. Toch altijd leuk om dan even weer in je eigen taal te kunnen kletsen en lekker de tijd gehad om te genieten van ons eigen gemaakte eten!!

Kookles bij Pickles & Spices – Penang, Malaysia

Kookles bij Pickles & SpicesToen ik wegging heb ik nog wat receptkaarten gekocht die Nazlina mooi in een boekwerkje had verwerkt. De recepten die we gemaakt hebben heb ik later via de email ontvangen!

Voor meer informatie over Nazlina en haar kooklessen, klik hier

Vond je deze blog leuk? Deel hem dan voor anderen!!

Ik volgde ook andere kooklessen!!

Kookles bij Juwita’s Cafe – Samosir Eiland, Indonesië

Soms ga ik Te Lokaal… Varanasi, India

Kookles bij Silom Cookingschool – Bangkok, Thailand

Of kan ik je inspireren om de jungle in te gaan?

3 Dagen in de Jungle van Kota Kinabatangan – Borneo

Ik hoop dat jij net zo van deze mooie wereld geniet dan ik!!

14 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *