Wat te doen in Madaba – De beste tips voor jouw bezoek aan de historische stad Madaba – Jordanië

De beste tips voor jouw bezoek aan Madaba, een heerlijke stad om te bezoeken vol met historische plekjes die er toe doen! Ik was er tijdens mijn maand in Jordanië twee keer. Ik schreef eerder een blog over de kerken van Madaba en nu deel ik ook al mijn tips over wat te doen in Madaba erbij 🙂 De stad vond ik echt de moeite waard en als uitgangspunt voor jouw rondreis door Jordanië echt perfect. Ook de homestay die ik als thuis mocht ervaren tijdens mijn bezoek beveel ik je graag aan.

Wat moet een stadsgids Madaba zeker bevatten? Uiteraard de kerken en de archeologische opgravingen waar je de meest mooie mozaïeken kan vinden. Maar wandel gewoon lekker veel in deze stad, dwaal door de straten en loop ook iets verder uit het centrum. Ik vond het heerlijk om ook het dagelijkse leven te bekijken.

Wat te doen in Madaba – Jordanië
Alles voor jou bezoek aan deze historische stad

Wat te doen in Madaba - Jordanië

Amman of Madaba

Ik startte mijn reis in Amman maar als ik het beter uitgezocht had was ik denk ik liever in Madaba begonnen. Ik weet nog dat ik de eerste dag in Amman geen zin had om uit mijn hotelkamer te gaan. De straat voor het hotel was druk en ik had geen zin om in die chaos te stappen. Dit verwacht je misschien niet van mij maar ook ik heb dat. Geen zin om uit mijn comfortzone te gaan. Ook weet ik dat als ik eenmaal op pad weg ik het super vind. Dus ik stapte toen naar buiten en heb een geweldige dag gehad. Maar… Om je reis wat rustiger te beginnen zou Madaba wel fijn zijn. Dan kun je je rondreis door Jordanië afsluiten met een citytrip Amman.

Jordan Pass kopen?

Ik kan het zeker aanbevelen om de Jordan Pass te kopen. Het visum is bij de kosten inbegrepen en vele entrees heb je voldaan met het kopen van deze pas. Inclusief Petra entree wat alleen al een flink bedrag is. Daarna hoef je dan dus bijna nergens meer te betalen wat ook gewoon fijn is.

Walking Tour Madaba

Wat te doen in Madaba - Jordanië - Stadswandeling Lonely Planet Madaba

Een leuke manier om de stad Madaba te verkennen is natuurlijk een stadswandeling. Ik startte met de mozaïek en museum wandeling die beschreven is de Lonely Planet die ik bij mij had tijdens mijn reis door Jordanië. Ik was weer eens met een boek aan het reis zonder een vastgesteld plan en zonder veel vooraf geboekt te hebben. Heerlijk!

 • De stadswandeling in Madaba door de Lonely Planet omschreven is 3 km en dus heerlijk te doen in een middagje

De wandeling begint en eindigt bij het Visitors Centre. Natuurlijk altijd goed om daar even te zijn. Kijken wat er allemaal geboden wordt en of je er nog wat informatie kan krijgen en of tripjes kan boeken. Ik liep er even rond en begon toen aan de wandeling. De eerste stop bood zich al snel en was de Archeological Park I en kort daarna Archeological Park II

Archeological Park I en II

Ik ben alleen binnen geweest bij het tweede park. Daar kreeg ik een korte rondleiding van een man die me vertelde over de historie en hoe alles opnieuw ontdekt was. Ik vond de mozaïeken mooi om te zien al was de kleur helaas niet echt meer zichtbaar.

archeologisch park Madaba = Wat te doen in Madaba Jordanie
Zoals je ziet was ik er aan het eind van de middag. Op de achtergrond zie je de King Hussain moskee

Om naar de parken te gaan navigeren ik je de locatie: GPS Archeological Park I/ GPS Archeological Park II

Sint Joris Kerk – Madaba

Als je de wandeling verder volgt brengt die je naar de Sint Joris Kerk (St. George’s Church). Een 19e eeuwse orthodoxe kerk waar je een van de belangrijkste mozaïekvloeren kan bewonderen. In de mozaïekvloer is namelijk een kaart van het Midden-oosten te vinden met daarin de meeste belangrijke plaatsen uit de Bijbel. Tevens is het een van de oudste ‘kaarten’ van Palestina. De mozaïekvloer in de Sint Joriskerk was ooit 15 tot 25 meter land en maar liefst 6 meter breed en bestond uit 2 miljoen steentjes.

Je betaalt hier een entree om even binnen te mogen kijken, deze zit niet bij de Jordan Pass in.

Mozaiek Vloer St Joris Kerk - Madaba

Navigeer naar de kerk : GPS St George Greek Orthodox Church

Wat te doen in Madaba – Jordanië

Haret Jdoudna

Als je de wandeling van de LP volgt loop je daarna de winkelstraat K. Talal Street door. Ik heb er meerdere keren gegeten bij Haret Jdoudna, zij hebben er een heerlijk binnenterras en daarnaast hebben ze een aantal leuke winkeltjes (souvenirs & kleding) rondom dit binnenterras. Dus ook als je er niet gaat eten is het de moeite waard om even naar binnen te stappen.

Binnenterras Haret Jdoudna - Wat te doen in Madaba

Loop direct naar dit mooie terras: GPS Haret Jdoudna

Church of the Beheading of Saint John the Baptist

Deze kerk vond ik echt indrukwekkend. Ik heb er een beste tijd doorgebracht. In eerste instantie liep ik de kerk in en was er snel klaar… Ik zat even op het sportterrein wat links naast de kerk zit, binnen de omheining van de kerk. Ik werd er toen op gewezen dat ik naar boven kon en dat ik daarvoor terug de kerk in moest en dan door de deur kon gaan rechts voorin de kerk. Achter die deur vond ik een gang en daarna kon ik met een trap naar boven. Erg verbaasd over de vele koorden waar ik rakelings langs liep… als ik een koord flink zou raken zou er een kerk klok gaan luiden haha. Kun je het je voorstellen?

Zicht over Madaba - St John Baptist Church

Nadat ik genoten had van het uitzicht en weer terug beneden was vroeg ik mij nog steeds af waar dan de plek is waar John the Baptist onthoofd zou zijn… Dat is de naam van de kerk en toch had ik er nog niets over gezien. Buiten gekomen sprak ik een van de mannen aan die er zaten in de schaduw. Er werd mij een deur gewezen rechts in het hoekje. Daar kon ik naar de kelder en ja, werd mij verzekerd, daar moest ik zeker even naartoe.

Wat een interessante plek zeg! Een grote kelder met meerdere ruimtes en gangen waar je doorheen kan lopen. Het is nog niet allemaal toegankelijk maar dat wat uitgegraven is mag je in en dus voel je je haast een ontdekker / archeoloog als je over de houten stellages loopt. Soms gebogen omdat de gang zo laag is en het nog verder uitgegraven gaat worden.

De kelders van de St John Baptist Church - Madaba

Ik word er toch altijd zo blij van als ik zulke plekken mag ontdekken.

Een tijdje heb ik gezeten op een bankje in de ruimte waar St John onthoofd zou moeten zijn. Het is er kil, er hangt een stilte .. ik bedenk me dat honderden jaren geleden er een drama plaatsvond..

Navigeer naar GPS Church of the Beheading of John the Baptist

Historische plekken horen in de stadsgids Madaba

Madaba Museum

Weer buiten gekomen loop ik verder de straat door. We zijn ongeveer boven op de berg gekomen en dus lopen we langzaam weer naar beneden. In een klein zijstraatje, op aanwijzing van een man op een balkon, vind ik het Madaba Museum. Ik kreeg er een rondleiding door een aardige man die er zat.

Madaba museum - Wat te doen in Madaba - Jordaniëa

Dat je dan daarna weer op gewacht wordt door de man op het balkon, hij vond toch eigenlijk echt wel dat hij een tip had verdiend door mij de juiste kant op te sturen. Ik heb hem wel hartelijk bedankt maar jongetjes die vragen worden overgeslagen was het gezegde?

GPS Madaba Museum

Church of the Apostles

De wandeling gaat verder naar beneden en ik had er een beetje moeite mee maar vond met behulp van maps.me toch de kerk van de apostelen. Het is ook meer een opgraving van mooie mozaïeken en het omhulsel van de oude kerk. Leuk om even binnen te kijken. Hierna loop ik verder over de King’s Highway.

GPS Church of the Apostles

King’s Highway

De King’s Highway is een van de belangrijkste wegen in Jordanië. Ook historisch gezien mag je deze weg niet missen op je rondreis door Jordanië. De King’s Highway loopt door alle oude en belangrijke plaatsen van het land. Als je via de King’s Highway van Amman naar Aqaba wil ben je de hele dag onderweg. Maar dan heb je ook vele dorpen en plaatsen gezien. Je kunt natuurlijk ook de snelle route kiezen, dat is de Desert Highway. Dan kun je binnen een halve dag aan de andere kant van het land zijn.

Langs de Kings Highway - Madaba, Jordanië

De King’s Highway loopt dwars door Madaba en het is leuk om even aan de weg te wandelen. Alle winkeltjes aan deze straat zijn super om te bekijken. Het lokale leven is hier in volle gang en als je nieuwsgierig bent naar het dagelijkse leven van de bewoners moet je hier even wat tijd doorbrengen. Ik liep er een tijd aan beide zijden van de straat. Van mannen die aan de straat de kleding aan het verstellen zijn naar de overvolle fruitwinkels die uitpuilen tot aan de straat met verse sinaasappelen en ander fijn fruit.

Wandelen langs de Kings Highway in Madaba

Eten – Stadsgids Madaba

Jaw Zaman

Jaw Zaman heeft een heerlijk balkon en daar kon ik fijn zitten tijdens mijn avondeten. Met meer dan 2 kun je er eigenlijk niet zitten, het is namelijk een smal balkon. Ik heb er heerlijk gegeten en ik raad hem aan om de plek.

Fokar & Bhar

Omdat ik de dag ervoor bij de overburen zat en veel mensen hier op het terras zat zitten ben ik ook bij Fokar & Bhar geweest. Het is een low-budget restaurantje wat echt wel lekkere en fijne gerechtjes heeft. Ik heb er heerlijk gegeten. Ook hier kun je fijn zitten langs de weg. In de avond is het autovrij en wordt de weg afgezet. Wat er dus nog langs je komt lopen zijn de locals en toeristen. Ik vond het een fijn straatje.

In de avond lekker eten - Madaba, Jordanië
Links zie je Jaw Zaman, rechts zit Fokar & Bhar

Haret Jdoudna

Ik heb dit adres net al gedeeld omdat het een mooi pand is, leuke winkeltjes heeft en een fijne binnenplaats. Op de binnenplaats, waar zelfs een mooie boom, staat zit een terras en daar kun je heerlijk eten. Ik heb en twee keer geluncht. Weg van de drukke winkelstraat en heerlijk in het zonnetje.

Lekker lunchen bij Haret Jdoudna - Wat te doen in Madaba
Heerlijke aubergines bij Haret Jdoudna op het terras

 

Dagtrips vanuit Madaba

Madaba is een centraal gelegen stad in Jordanië. Je kunt er alle kanten op. Zoals ik eerder beschreef is Amman natuurlijk erg dichtbij. Je kunt ervoor kiezen om niet in de stad te overnachten maar om een dagtrip vanuit Madaba naar Amman te doen. Het is een half uur rijden en dus goed te doen.

De volgende tripjes en plekken zijn goed te bezoeken vanuit Madaba.

 • Mt Nebo vanuit Madaba – 9 km

De berg Nebo ligt langs de weg die je rijdt als je naar de Dode Zee rijdt. Je bent er met een half uurtje en Mt Nebo bezoeken zal je een uur kosten. Je kunt daarvoor of daarna even op zoek gaan naar de Moses Spring.

Zicht op het beloofde land vanaf Mt Nebo - Madaba Jordanie
Zicht op het beloofde land vanaf Mt Nebo

 • Moses Spring vanuit Madaba – 10 km

Die afslag zit net voordat je bij Mt Nebo komt rechts. Het wordt nergens aangegeven dus je moet vertrouwen op je navigatie. Ik ben er gekomen en vond het leuk om het op te zoeken. Ik kwam te lopen langs een stuk land en een aantal enorme bomen. Daar dichtbij vond ik een rots waaronder ik kon komen en daar stroomde water. Dit was voor zover ik begreep de Moses Spring.

Wil jij deze Moses Spring bezoeken? Volg dan deze GPS Moses Spring

 • The Baptismal site of Jesus Christ – 40 km

Deze plek wordt ook Bethany Beyond the Jordan genoemd of Al-Maghtas. Bij het bezoekerscentrum van The Baptismal Site of Jesus Christ meld je je en koop je een kaartje. Het is een volledig verzorgd tripje van ongeveer 1.5 uur. Je mag er niet zelf naartoe rijden, je stapt in een bus van het bezoekerscentrum. Daar bezoek je ook de kerk Bethanie en rijd je langs de St. John The Baptist Greek Orthodox church.

Je wandelt daarna langs de oorspronkelijke plek waar het dopen van Jezus gebeurt zou zijn en daarna mag je naar de rivier om zelf eventueel in het water te gaan. Aan de overzijde van de rivier kijk je naar Israël, daar stonden ook mensen die vanuit daar de plek bekijken en in het water gaan. Je mag dus niet de rivier oversteken want dan zou je in Israël zijn.

Trip vanuit Madaba - de plek waar Jezus gedoopt zou zijn

 • Dode Zee – 29 km

Als je bij de Baptismal site bent dan ben je ook al vlot bij de Dode Zee. Deze plekken kun je allemaal op 1 dag bezoeken. Als je in de Dode Zee wil drijven zijn er een aantal plekken waar je betaald er naar toe kan. Ik ben de eerste keer bij O beach (GPS O Beach) geweest. Dit is een resort waar je ook alleen voor het bezoek aan de Dode Zee terecht kan. Je betaalt entree en mag dan gebruik maken van hun parkeerplaats, zwembad en ‘strand’ aan de Dode Zee. Het strand hier is steenstrand en is dus niet heel relaxed om de Dode Zee in te gaan.

Opgedroogd zout op stenen aan de Dode Zee, Jordanie

Ik ben later terug geweest bij de Dode Zee en had toen een overnachting geboekt bij Ramada Resort by Wyndham Dead Sea. Zij hebben ook een stuk prive strand aan de Dode Zee en deze keer vond ik het veel fijner. Het was een heerlijk zandstrand en ze hadden er de Dode Zee modder in een speciale bak staan zodat je je in kon smeren voordat je de zee in ging om te gaan drijven.

 • Ma’in Hotsprings – 29 km

Ook hier ben ik even geweest, een thermaal bad sla ik niet snel af. Ik heb er heerlijk in de verschillende baden gelegen, in kleding. Je kunt hier een overnachting boeken en komt dan op een plek waar je wel ‘prive’ kan baden. Maar omdat ik even hier was heb ik de openbare baden, wel betalen voor entree, gebruikt en zat ik er met de Jordaanse toeristen in.

Ma'in Hotsprings - dagtrip vanuit Madaba

Er zijn verschillende plekken waar je bij de Ma’in Hotsprings kan komen begrijp ik en ik ga later dit jaar (2023) nog een keer kijken en dan naar een andere locatie. Deze blog zal ik uiteraard dan aanvullen.

De locatie waar ik deze keer was is deze : GPS Ma’in Hotsprings

 • Wadi Mujib – 60 km

De Wadi Mujib mag je, als je het mij vraagt, niet overslaan. Als je te laat in het jaar bent, na de maand oktober, dan is hij gesloten doordat er teveel water in stroomt. Maar wat een geweldige wadi zeg! De kleuren zijn echt geweldig! Ik deelde hier eerder al een blog over natuurlijk.

Wadi Mujib - dagtrip vanuit Madaba - Zinvol Reizen

 • Wadi Bin Hammad – 86 km

Ook maakte ik een fijne wandeling in deze wadi. Weer een totaal andere beleving dan de Wadi Mujib. Deze staat bekend om zijn hangende tuinen. Je zit al veel groen aan de zijkant op onderstaande foto, dat is nog niks en dat zul je zien als e er zelf wandelt. Uit de hangende tuinen druppelt water wat de hele wadi goed nat houdt en zorgt dat er overal wat kan groeien. De rivier zelf is enkeldiep tot kniediep.

Op een gegeven moment kom je bij een afdaling met trap, daar moet je voor betalen. Er staat een mannetje die de trap voor je wil neerzetten… Daarna kun je verder lopen en op een gegeven kwam er een afdaling die voor mij te groot leek en toen ben ik omgedraaid en weer terug gewandeld.

Wadi Bin Hammad - dagtrip vanuit Madaba - Zinvol Reizen

Ik maakte ook een filmpje van mijn bezoek aan de Wadi Bin Hammad.

Verblijven in Madaba

Tell Madaba

Een heerlijke plek om te verblijven. Het is een groot familiehuis, de extra verdiepingen erboven op zijn omgetoverd naar een mooi hotel. Elke verdieping heeft zijn eigen keuken waar je gebruik van mag maken. Ik heb er boven gezeten en verbleef ook een keer beneden, begane grond. Ik zat veel in de tuin voorzijde maar ook de tuin aan de achterzijde is een fijn plekje om in de schaduw nog even een thee te drinken na een lange dag Madaba ontdekken.

Kijk voor jou opties om te overnachten bij Tell Madaba

Komen & Gaan Stadsgids Madaba

 • Madaba – Amman – 30/35 km

Madaba is zo’n 30 – 35 km vanaf Amman. Als je vanuit het vliegveld Amman naar Madaba gaat is het ruim 20 km. Dus het is na je vlucht ook een optie om gelijk naar Madaba te vertrekken en Amman als laatste stop te bewaren.

 

 • Madaba – Dode Zee – 35 km

Ik verbleef bij het Ramada Dead Sea Resort en dit is ongeveer 35 km vanaf Madaba. Ik vond het heerlijk om er in de avond en de ochtend even in het zoute water te drijven. Iets wat je ook zeker mee gemaakt moet hebben als je naar Jordanië gaat of Israël.

Als je naar de Dode Zee gaat moet je gaan drijven en natuurlijk je insmeren

 • Madaba – As Salt 58 km

Vanuit Madaba ben je naar As-Salt ongeveer een uur onderweg. Deze zou je dus ook als dagtrip kunnen doen maar als jij verder wil reizen naar Jerash dan is het een fijne optie om hier een nacht te plannen. Dan kun je dus een dag plannen om hier de highlights te bekijken. Ik vond het een leuke stad en had er lieven wat meer tijd door gebracht. Lees over mijn wandeling in As-Salt

 • Madaba – Jerash 77 km

Naar de stad Jerash rij je in een kleine 1.5 uur. Jerash is een plek die eigenlijk ook echt niet mag missen op je rondreis door Jordanië. Ik bezocht deze plek gelijk nadat ik Amman verlaten had. Ik had er een heerlijke homestay en liep de hele dag door ruïnes van de ooit welvarende Romeinse stad Jerash

 • Madaba – Kerak rond de 100 km

Na mijn eerste bezoek reed ik naar Kerak. Ik ging via de King’s Highway en die is korter maar duurt langer omdat je door dorpjes rijdt en niet over de nieuwe Desert Highway. En neem van mij aan, onderweg zul je een aantal keren stoppen omdat je op zulke mooie plekjes komt. Dus die 2 uur van de King’s Highway ga je niet redden. In, eigenlijk boven, Kerak vind je een geweldig kasteel van de kruisvaarders. Een indrukwekkend bouwerk!

King’s Highway is 98 km en duurt ruim 2 uur

Desert Highway is 114 km en duurt zo’n 1.40 uur.

Kruisvaarder Kasteel in Kerak - Jordanie
Uitzicht vanaf het kasteel boven Kerak

 • Madaba – Dana 181 km

Ook zeker een must als je van wandelen houdt. Dana Biosphere Reserve is een unieke plek! Hoog in de bergen vind je deze plek, de uitgangsbasis voor verschillende wandelingen in allerlei zwaarte categorieën.

 • Madaba – Wadi Rum Village – 300 km

Wadi Rum Village is waar de meeste tripjes de Wadi Rum woestijn in beginnen. Meestal wordt daar afgesproken en word jij opgehaald door een medewerker van het kamp waar jij gaat overnachten. In een kleine 4 uur rij jij hiernaartoe. Dit is natuurlijk ook een plek die jij op je rondreis niet mag missen.

Trip naar de Wadi Rum vanuit Madaba - Jordanië
Uiteraard zat ik in de open bak achterop de auto, de wind in mijn haren en genieten van de tocht.

 • Madaba – Aqaba – 330 km

Je kunt natuurlijk ook helemaal naar beneden rijden na je bezoek aan Madaba om daarna op de terugweg de bezoeken aan de hiervoor genoemde plekken te plannen.  Nu heb je ook weer twee keuzes in welke wegen je kiest.

Je kunt namelijk langs de Dode Zee rijden of de Desert Highway nemen. Voor beiden is het rond de 330 km en gaat het je zo’n 4 uur kosten. Het is dus maar net wat je liever doet welke route je kiest. Welke uitzichten zoek je?

Zonsondergang Aqaba - Rondreis Jordanië

Heb jij deze plekken ook allemaal bezocht tijdens je rondreis in Jordanië?

Zoals je leest is Madaba de perfecte plek als uitgangspunt voor jouw rondreis door Jordanië. Het enige probleem is dat je vaak te weinig dagen hebt. Ik ben bijna een maand in Jordanië geweest en kon dus overal een paar dagen verblijven. Madaba zelf vond ik een erg fijne stad om te verblijven. De stad is niet te groot maar wel historisch gezien een belangrijke plek.

Deel of bewaar deze uitgebreide blog
in je favorieten zodat je deze later terug kan vinden

Wil je meer lezen over Jordanië?

Ga wandelen in Dana Bioshpere Nature Reserve

De kerken van Madaba en Bethany Beyond the Jordan

Wandelen in een wadi – Jordanië en Oman

Bezoek de historisch stad Petra 2dgn

Reizen als vrouw alleen in de moslim cultuur

Of wil je eens wat meer weten over het sultanaat Oman?

Wat je moet weten over het Sultanaat Oman – Alles voor jouw Rondreis Oman – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *