De ruïnes van Jerash – Ooit een welvarende Romeinse stad – Jordanië

Mijn reis door Jordanië begon met een dagje in Amman.  Na een dag in de stad ging op zoek naar de ruïnes van Jerash, ooit een welvarende Romeinse stad in het Noorden van Jordanië.

In de hoofdstad van Jordanië, Amman, heb ik heerlijk rondgezworven zonder een vast plan om veel te bezoeken. Bevalt me eigenlijk goed. Ik ben altijd bezig met zoveel mogelijk te bezoeken zodat ik leuke aanbevelingen kan maken met eigen foto’s maar ik begin het slow travel, wat langzamer rond te wandelen toch wel veel fijner. Ook hoef ik niet meer alles te zien zoals ik dat een paar jaar geleden had. Ik vind het ook prima dat er wat op mijn lijstje blijf staan.. De ervaring is dat dit altijd gebeurt, hoe hard ik ook mijn best deed om alles te zien.

Romeins Citadel in Amman - Jordanië

Ik reed vanmorgen in mijn huurauto rustig weg na een heerlijk ontbijt en kwam rond een uur of 11 aan in Jerash waar ik mij meldde bij Full Panorama to Archeological Site Jarash. Zo heet mijn hotel, het is een soort homestay en de familie ontving mij al hartelijk met een kopje koffie en een half uur later mocht ik al mijn kamer in.

En ja, zoals de naam al zegt, het heeft een vol zicht op de archeologische site van Jerash.

De ruïnes van Jerash
Ooit een welvarende Romeinse stad – Jordanië

Hierna ben ik gelijk gaan lopen in de richting van de ruïnes van Jerash. Mijn gastvrouw, een oudere vrouw in het zwarte lange jurk gekleed en met een zwarte hoofddoek en een getekend mooi Jordaans gezicht, vertelde me dat ik rechtsaf moest gaan. Ze moest even denken en wees met haar hand naar rechts terwijl ik haar left.. no right hoorde zeggen. We moesten er beiden hartelijk om lachen. Leuk hoe je dan zo snel fijn contact kan hebben met elkaar. Ik zou er zo’n 10 minuten over lopen vertelde ze nog, perfect dus!

Gelijk een ticket boeken voor Jerash?

Ik liep langs het lange hekwerk langs de ruïnes van Jerash op zoek naar de ingang. De eerste ingang was eigenlijk niet de juiste bleek achteraf, toen ik halverwege mijn rondgang gewezen werd op het feit dat ik het kaartje verderop kon kopen. Deze is dichtbij de Hippodrome, de plek waar vroeger de races gehouden werden. Geweldig dat dit allemaal op deze plek, zoveel jaren terug, gehouden werden.

Het zuid theater - Ruïnes van Jerash - Jordanië

Jerash, ook wel Jarash genaamd, werd vroeger Gerasa genoemd. Dit is de Romeinse of Griekse naam en ik las ergens dat ze het ook wel het Pompeii van Azië noemen.

Het is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld omdat er nog een heel aantal gebouwen deels nog staan. De eerste vondsten bij de ruïnes van Jerash dateren van de bronstijd en ijzertijd. Ik lees dat sinds de eerste eeuw voor Christus de Romeinen hier leefden en zij de stad opbouwden in de eerste en tweede eeuw.

Ik kocht mijn kaartje, en een lekkere verse granaatappel sap en liep weer terug het gebied in. Voordat je bij de hippodrome komt loop je door de poort van Hadrian. Als je op IG kijkt kun je in mijn stories van vandaag zien dat de granaatappel best zuur was, het eerste slokje tenminste 🙂

Verse granaatappel sap

De imposante Hadrian Poort

De poort van Hadrian - Ruïnes van Jerash

Deze werd gebouwd in 129/130 na Christus toen keizer Hadrian de stad kwam bezoeken. Best een indrukwekkende toegangspoort tot de stad. Doorlopend kwam ik links weer langs de hippodrome en ondertussen werd ik aangesproken door en jongeman die vertelde dat hij uit Syrië kwam. Zijn ouders woonden daar nog maar hij met zijn 2 zusjes waren hier komen wonen. Zijn jongste zusje ging naar school vertelde hij trots.

Prachtig bewerkte pilaar bij de ruïnes van Jerash
Prachtig bewerkte pilaar bij de ruïnes van Jerash

Verder lopend kwam ik langs een deel van de stadsmuur te lopen en kwam ik uit op het ovale forum. Een groot plein waar hard gewerkt wordt om alles weer in oude staat te herstellen. Overal wordt gewerkt, in een Midden-oosten tempo natuurlijk maar heel veel wordt weer hersteld zoals gedacht wordt dat het was. Vooral omdat er toch nog best veel staat is het goed voor te stellen hoe inventief en hoe ‘modern’ deze stad moet zijn geweest voor die tijd. Ik denk dan altijd dat het vroeger bikkelen was maar dat valt dan best mee als ik even later over de Cardo kom te lopen.

Cardo – De winkelstraat van Jerash

Aan deze brede straat kun je zien dat het gewoon een super moderne stad had kunnen zijn. Er zijn trottoirs aan beide zijden van de weg, in de brede weg zelf zitten putten.. Ofterwijl er was gewoon een riool systeem wat het water en het afval hier afvoerde. Aan de kleine ruimtes die ik aan de zijkant van deze weg zie kan ik met een beetje fantasie geweldige winkeltjes zien die alles maar verkopen wat je hart wenst. Ongelooflijk toch?

Hoofdstraat in de ruïnes van Jerash - Cardo

Op een gegeven moment sta ik op een rond plein op deze weg en kan ik afslaan naar links en dan zou ik vroeger bij de baden aan de oostkant uitkwam, ja hoor verwarmd. Als ik linksaf zou gaan zou ik naar het gebied boven lopen waar ik later bij een gebied ook met baden uitkwam. Deze waren iets moderner met kleinere ruimtes waar je dus met je gezelschap een eigen bad kon nemen. Ook was er een grote ruimte waar je gezamenlijk kon baden, wat misschien ook minder prijzig was?

Hoofdstraat in de ruïnes van Jerash - Cardo

Ik vind het super om te zien en lezen dat het toch wel zo netjes kon zijn in die tijd. Afval zoals wij het kennen hadden ze natuurlijk niet. Het afval wat ze hadden was natuurlijk en verging, stinken kan het natuurlijk altijd maar als ik dan toch lees dat ze een riool onder de Cardo hadden lopen was dit toch heel goed geregeld al!

Hoofdstraat in de ruïnes van Jerash - Cardo

Verder lopend kreeg ik de Noord Poort in beeld. Aan mijn linkerkant keek ik op de vele witte en beige huizen tegen de berg aan die het nieuwe Jerash vormen. De ruïnes van Jerash liggen gewoon midden in de stad, ook wel apart. De nieuwe stad heeft zich eromheen gevormd.

Noord Theater – Zuid Theater

Ik liep hier omhoog om uit te komen bij het Noord Theater, eerder was ik in het Zuid Theater. Hoe gaaf? Het leven van de Romeinse bevolking draaide om culturele bijeenkomsten in het theater of de paardenraces, de forums die voor politieke doeleinden gebruikt konden worden en religie. In het theater zit ik even een tijdje op bijna de bovenste tree, heerlijk in de schaduw.

Genietend van het uitzicht in het theater maar er ook overheen de omgeving in.

Noord theater in de Ruïnes van Jerash
Noord theater in de Ruïnes van Jerash

Noord theater in de Ruïnes van Jerash

Zuid theater in de Ruïnes van Jerash
Zuid theater in de Ruïnes van Jerash

Tempel van Artemis

Ik kom dus ook nog een aantal kerken ruïnes van Jerash tegen. Een Grieks/Romeinse kerk en kerk van St. Theodore en boven op de berg de tempel van Artemis. Daar kom ik de twee Nederlandse dames weer tegen. Ze zitten heerlijk in de schaduw een blikje gekoeld frisdrank te drinken en krijgen de historie van Covid19 te horen van de plaatselijke verkopers van souvenirs.

De tempel van Artemis - Jerash

Ik kijk even en besluit weer verder te lopen, ik zit niet echt te wachten op een corona discussie hahaa!

Ingenieus stukje in de ruïnes van Jerash

Als ik verder loop kom ik bij een ingenieus stukje Jerash nl. een op waterkracht gemaakte zaag. Deze kon door stenen zagen en dus de mooie stenen maken waarvan de gebouwen hier gebouwd zijn. Hoe goed?

Daarnaast kom ik uit bij de mooie baden en ik zie een oude stenen badkuip op zijn kant liggen. In de plattegrond die de stenen laat zien zie ik de kleine ruimtes die bedoelt zijn voor privé baden. Echt goed voor elkaar hier.

De baden van Jerash

Als ik verder loop over de dorre vlakte kom ik uit bij het Zuid theater, daar waar ik door een werk ingang het gebied in gekomen ben. Ik besluit er hier ook weer uit te gaan. Het is midden op de middag en ik vind het ook wel lekker om op mijn terrasje te zitten. Te genieten van het zicht over deze plek en gewoon rustig aan te doen. Ondertussen heb ik nu ook mooi deze blog al getikt en kan ik jullie mee laten genieten van mijn dag!

Leven in de dorre wereld van de ruïnes van Jerash
Leven in de dorre wereld van de ruïnes van Jerash

Leven in de dorre wereld van de ruïnes van Jerash

Duur & Kosten

Mijn bezoek aan de ruïnes van Jerash duurde zo’n 3 uur.  Je kunt natuurlijk een gids inhuren die je verteld over de omgeving maar bij de vele plekken die interessant zijn staan borden met tekst in het Engels, Arabisch en Frans. Ik vond ze erg interessant en ze waren ook erg illustratief zodat ik de werking van de zaag en watersysteem goed snapte.

De entreekosten waren 10 JOD, dat is ruim 12 euro.

Waar verblijven in Jerash

Ik was aan het googlen en zoeken in verschillende apps toen ik op deze leuke plek stuitte:  Full Panorama on Archeological Site Jarash. Beetje een vreemde naam maar hij geeft wel precies aan wat het is. Ik heb namelijk vol zicht vanaf mijn balkon op de archeologische site van Jerash. Super vriendelijke mensen met een goed verhaal. Ik zat na het avondeten, wat ik buiten op het terras had, even bij hen in de keuken. Zij zaten lekker een waterpijp te roken en ondertussen kreeg ik een kop thee. Sleman, de zoon des huizes, vertelde me dat hij een out of the box moment had toen hij bedacht dat hij kamers aan toeristen wilde gaan verhuren. Zijn vader wilde in eerste instantie nog niet mee in het idee maar toen hij elders iets had opgezet wat liep als een tierelier mocht hij in zijn ouderlijk huis ook aan de gang.

Full Panorama on Archeological Site Jarash

In totaal hebben ze nu 12 kamers, 6 op de tweede verdieping en 6 op de derde verdieping. En die derde verdieping hebben ze gewoon bijgebouwd. Ze waren 2 jaar voor de corona begonnen, dus ze doen het goed! Wat een leuke mensen, wat een goed verhaal! Daar maak ik heel graag reclame voor!

Full Panorama on Archeological Site Jarash
Zonsondergang vanaf het balkon van kamer 2 van Full Panorama on Archeological Site Jarash

Jordan Pass

Als je vooraf aan je komst naar Jordanië de Jordan Pass koopt dan is deze entree al betaald. Ik kwam er pas achter toen ik hier al was en dat is jammer want ook je visum zit bij de Jordan Pass in. Dit visum heb ik nu op het vliegveld gekocht voor 40 JOD. Ik twijfel erg of ik de pas alsnog moet gaan kopen omdat ik de grootste hap uit die pas al betaald heb nl het visum. Daarnaast is de pas 2 weken geldig en ik ga nog naar Petra en dat is de tweede kostbare plek.. Ik blijf hier langer dan 3 weken en het zou dan jammer zijn dat ik die pas al gekocht heb maar nog niet in Petra ben geweest. Lastig dus!

Jerash is goed te combineren met een bezoek aan Aljoun Castle en Umm Qais, kijk voor jouw mogelijkheden.

Deel deze post als inspiratie voor anderen
of bewaar hem voor een toekomstige reis door hem te pinnen of in je favorieten te zetten

Wil je meer lezen over het Jordanië?

Wandelen in Dana Biosphere Reserve – 3 trails

Bezoek de historische stad Petra – 2 dgn

De kerken van Madaba en Bethany beyond the Jordan

Of lees meer over het Midden-Oosten

Wandeling in de Wadi Shab – Oman

Volledige Reisgids Abu Dhabi & Dubai – UAE

Lees ook eens mijn advies waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn.

Nachtelijke avonturen – Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn.

Ik hoop dat jij  net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *