Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië – Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Wandelen in een wadi, heb jij er een beeld bij? In 2019 liep ik voor het eerst in een wadi, de Wadi Shab en Wadi Tiwi. Vanaf dat moment kan ik je vertellen dat ik fan was! Wat een gave wandelingen, wat een avontuurlijke wandelingen! In oktober 2021 ging ik ruim 3 weken naar Jordanië en ging ik daarna weer naar Oman. Ik ben tijdens die reizen weer gaan wandelen in een wadi. Ik heb in meerdere wadi’s gewandeld en ik ben enthousiaster geworden!

Avontuurlijk wandelen in de Wadi
Had jij al eens gewandeld in een wadi?

Yoga in de Wadi Tiwi - Oman
Yoga in de Wadi Tiwi – Oman

Stel je voor dat je op een slingerend pad wandelt in een kloof, lekker briesje erbij en avontuurlijk mag klimmen en klauteren over allemaal rotsen. En als hoogtepunt wacht je aan het einde het mooiste turquoise blauwe water waar je heerlijk een duik in mag nemen. Waarschuwing: Jij bent ook fan van wandelen in een wadi na het lezen van deze blog!

Na 2 landen en iets van 5 of 6 wadi’s kan ik uiteraard niet zeggen dat dit de mooiste wadi’s zijn maar ik kan je verzekeren dat een aantal van deze zeker ergens in de top 10 staan. Ik zal ze allemaal kort aanstippen en dan kan je hierna zelf bedenken of jij ook een vakantie rondom een wadi gaat plannen 🙂

Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Wadi Mujib – Wandelen in een wadi in Jordanië

De wadi Mujib is een van de mooiste wadi’s waar ik gewandeld heb. Het is een korte wandeling en je loopt en waadt veel door het water. De kleuren van het water maar ook de kleuren van de wanden om je heen zijn echt geweldig. De kleurschakeringen op de hoge wanden maken het geheel echt super mysterieus.

Alle lagen van alle jaren onderscheiden zich van elkaar en zodoende kun je er niet omheen dat je hier in een stukje oeroude aarde wandelt.

Wandelen in Wadi Mujib - Jordanië

Als je in Jordanië bent bij de Dode Zee kun je naar het laagste punt van deze wadi. Je betaalt een entree en krijgt dan een vest mee en kan een wandeling van ruim een half uur maken de wadi in. Je komt dan te zwemmen, te klimmen en klauteren omhoog de wadi in om aan het eind een waterval te mogen aanschouwen. De terugweg is dezelfde alleen kun je dan in plaats van klimmen en klauteren afdalen… Daar zit natuurlijk een leuke glijbaan bij in.

Wandelen in Wadi Mujib - Jordanië

Ik vond het heerlijk om er te wandelen en te zwemmen.
De kleuren van het water en de kloof zijn ronduit geweldig!

Wil jij ook naar de Wadi Mujib tijdens jou vakantie? Boek alvast jou avontuur!

Wadi Bin Hammad – Wandelen in een wadi in Jordanië

Deze wadi is te bereiken door hoog de bergen in te gaan. Alleen al de weg ernaar toe is een uitdaging met verre uitzichten over de omgeving. In de wadi zelf komt het water zeker niet hoger dan net boven de knieën en kun je meer je aandacht op de flora en fauna richten. Ik zag er veel vogels, kikkers en krabben maar ook de hangende tuinen zijn geweldig om te zien.

Een heerlijke middag door brengen in deze kloof is zeker een aanrader!

Wandelen in Wadi bin Hammad - Jordanië
Wandelen in Wadi bin Hammad – Jordanië

Doordat je hier meer aan het wandelen komt en veel groen te zien is kun je deze wadi totaal niet vergelijken de hiervoor genoemde Wadi Mujib.

Ik maakte een filmpje van deze middag. Check deze eens!

Ik maak niet super veel filmpjes maar zou het natuurlijk wel super vinden als je op subscribe klikt.

Wandelen in een wadi in Oman

Waar ik voor het eerst kennis maakte met een wadi was in Oman. Ik vond het direct geweldig en nam me voor om vaker op deze avontuurlijke manier een wandeling te maken. De eerste kennismaking die ik had met een wadi was met de Wadi Shab.

Wadi Shab –  Wandelen in een wadi in Oman

Je begint deze uitdagende wandeling met een bootje. Eerst wordt er over het water gevaren en daarna mag je beginnen aan een 45 minuten wandeling tussen de hoge wanden van deze kloof. De uitzichten die dit met zich meebrengen is echt geweldig. Van palmen en beige rotswanden naar witte rotswanden met groen/blauw water eronder. Achter elke bocht krijg je weer een mooi uitzicht met een mooi kronkelend pad wat je steeds verder de wadi Shab in brengt.

Wandelen in de Wadi Shab - Oman

Het hoogtepunt is voor mij echt de laatste zwem van zo’n 150 a 200 meter waar je uiteindelijk door een smalle doorgang moet gaan om bij een mooie waterval te komen. Als je geluk hebt dan schijnt de zon er naar binnen en geeft je dit de mooiste zonnestralen langs de naar beneden kletterende waterval.

Wandelen in de Wadi Shab - Oman

Eerder schreef ik over deze wandeling in 2019 al een uitgebreide blog – Wadi Shab

De Wadi Shab is makkelijk te boeken in combinatie met Bimmah Sinkhole.

Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

 

Wadi Tiwi – Wandelen in een wadi in Oman

De wadi Tiwi had hoog water toen ik er was en ik ben dus niet helemaal tot het einde gekomen maar wat een geweldige uitdagende wandeling. De uitzichten over dit geweldige gebied had ik niet willen missen. Met een touw langs de rotswand naar beneden om daar heerlijk te zwemmen. De glijbaan verder naar beneden leek mij net iets te snel gaan zodat ik dacht dat ik er niet weer terug op zou komen en dus besloten we niet verder te gaan. Wie weet ooit?

Wadi Tiwi - Oman - Wandelen in een wadi

Omdat deze wandeling iets meer klim en klauterwerk heeft hebben we ervoor gekozen om deze niet in de 10 dagen rondreis op te nemen. Wie weet kom ik hier ooit nog eens en ga ik wel helemaal tot het eind. Ook zou het water helder blauw moeten zijn als het weer rustiger is.

Dan zou het natuurlijk nog prachtiger zijn dan dat ik het nu al vond.

Wadi Tiwi - Oman - Wandelen in een wadi

Wel zijn de uitzichten die ik in de Wadi Tiwi had de meest mooie ever!

Wadi Dham Dam – Wandelen in een wadi in Oman

Een mooie wandeling door wederom een mooie kloof bracht ons bij een water waar we heerlijk hebben liggen zonnebaden. Een hele goede combinatie van actief en relax.. Een dagje genieten van de tijd en de omgeving is ook heel goed #mindful

Wadi Dam Dham - Oman - Wandelen in een Wadi

Een wadi heeft soms heel veel water en soms wat minder. Deze stond deels droog en zodoende krijg je een mooie wandeling over rotsen of er juist onderdoor. Een wandeling in een wadi geeft je altijd een avontuurlijk gevoel.

Wandeling en relaxen in Wadi Dam - Oman

Wadi Bani Khalid – Wandelen in een wadi in Oman

Als je 1 wadi niet mag missen in Oman is het de Wadi Bani Khalid wel! Maar weet.. je moet een eind de wadi in lopen om daar te beginnen met terug zwemmen. In deze wadi gaat het om al zwemmend over rotsen te klauteren, eraf te springen en er eventueel onderdoor te gaan. Er zijn altijd alternatieven zoals er langs lopen, niet springen maar glijden enz. Je kunt het zo avontuurlijk maken als jij dat wil.

Ik nam bij 1 van de sprongen de meest avontuurlijke route, ik deed een salto achter over. En ik was blij om te ervaren dat ik het nog kon met mijn 47 jaar! De volgende keer ga ik er een filmpje van laten maken, dat bewijs wil ik graag nog even delen dan met jullie 🙂

Zwemmen in de Wadi Bani Khalid - Oman

De meeste mensen/ tours beginnen al eerder te zwemmen en dan krijg je net niet die full experience! Dit is natuurlijk tijd besparen en als de nadruk van je reis niet op avontuur ligt maar op cultuur en afstand maken…  Maar als je met Abdullah en mij reist kun je zeker die full experience verwachten. Klimmen over rotsen, springen vanaf een rots en zwemmen onder  doorgangen om uiteindelijk in het brede deel uit te komen waar je weer uit het aqua blauwe water kan klimmen om op de rots even na te genieten en op te drogen.

Zwemmen in de Wadi Bani Khalid - Oman

Omdat het hier druk is ook met lokale toeristen wordt er hier van je verwacht dat je volledig bedekt gaat zwemmen. Dat wil zeggen tot over de knieën en de schouders bedekt.

Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië
Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Ik hoop dat je na het lezen van deze gave wandelingen zelf ook de kriebels hebt gekregen en plannen gaat maken om ook in wadi’s te gaan wandelen.

Als je informatie zoekt, of ook via Abdullah de reis in Oman wil boeken help ik je graag verder!

Deel je deze blog voor anderen?

Wil je meer lezen?

Bezoek de historische stad Petra – Jordanië

Bezoek Salt – Voormalige hoofdstad van Jordanië

Volledige Reisgids voor Abu Dhabi & Dubai

Crossen in de zandduinen van de VAE

Drijven in de Dode Zee – Israël

Of ga wandelen in het mooie Dana Biosphere Reserve!

Ga Wandelen in Dana Biosphere Reserve – Pak de mooiste uitzichten in Dana, Jordanië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

12 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *