Bezoek Salt de voormalige hoofdstad van Jordanië (As-Salt)

Bezoek Salt! De voormalige hoofdstad van Jordanië kreeg ik als tip op Facebook. Ik had het al voorbij zien komen in de Lonely Planet die ik weer eens bij mij heb. In eerste instantie stond de stad Salt niet op mijn lijst…maar ik heb hem er toch bij op geplaatst toen ik besefte hoe dicht alles bij elkaar ligt in het Noorden van Jordanië.

Op mijn rondreis door Jordanië was ik in het begin een beetje gehaast. Ik kon niet helemaal goed inschatten hoeveel tijd ik had voor het hoge Noorden en dus had ik haast om alle plekken ‘af te vinken’. Ik had mijn auto maar voor een week zodat ik daarna zou gaan reizen per lokale bus. Dat heb ik toch maar herzien om niet te veel tijd kwijt te raken met wachten op een bus of bepaalde plekken net niet kunnen bereiken terwijl ik dat misschien liever wel zou willen.  Dan pak ik dat lokale sfeertje aan mijn reis maar door wat vaker een thee te drinken aan de kant van de weg.

Bezoek Salt, voormalige hoofdstad van Jordanië
Op pad met de map voor de Harmony Trail in salt

Bezoek Salt de voormalige hoofdstad van Jordanië (As-Salt)

Een bezoek aan Salt als voormalige hoofdstad van Jordanië mocht toch niet missen en dus toen ik van Ajloun naar Madaba reed plande ik een stop in dit leuke stadje. Ik was er al lekker op tijd in de ochtend en dus kon ik de opstart van de dag nog een beetje meemaken. Ik liep al door de leuke Hammam street toen nog lang niet alles open was.

As-Salt is een stad gebouwd op 3 heuvels, Qala’a, Jada’a en Salalem. Als je aan komt rijden krijg je al snel mooi zicht op de vele huizen van Salt. De grond rondom de stad is erg vruchtbaar en dus werd er veel verbouwd in de omgeving waardoor de stad een hub werd voor de handel. Lopend door de stad zie je een veelzijdigheid aan bouwstijlen van Europees tot aan de Ottomaanse stijl. Dit alles geeft de stad een fijn en open karakter.

Dit komt terug in de mensen als ik in het museum lees dat de geloven hier naast elkaar en met elkaar verweven leven. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren! Genieten van elkaars mooie tradities in plaats van afkeuren van elkaars leefstijl.

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië
Vanuit Hammam street zie je de toren van de Grote Moskee

Ik vroeg rond bij iets wat op een museum leek,wat niet voor de toerist bedoelt was maar meer voor de lokale ondernemers een centrum (Salt Development Corporation) was, waar ik informatie kon krijgen. De vrouw ging op zoek in verschillende lades van haar kantoor en kwam op een gegeven moment met een map aan waarop ik een route zag. Zij wees mij de plek aan op de kaart waarik het museum kon vinden voor meer informatie maar in principe gaf ze mij alles al wat ik wilde.

Ik las dat de Harmony Trail werd uitgelegd en die zou mij door een deel van Salt heen laten lopen, super leuk! En helemaal perfect voor een ochtendwandeling.

Hammam Street

Als eerste liep ik dus door Hammam street en keek mijn ogen uit naar de leuke kleine winkeltjes die er in de oude hoge wanden met grote zandkleurige stenen verborgen zitten. De ene kant van de straat ligt tegen de berg en het leek soms wel of de winkels erin gebeiteld waren.

Hamman Street in salt
Door de straten van Salt ruik je de meest uiteenlopende kruidengeuren

Hamman Street in Salt
Hammam street met zicht op de Latijnse kerk

Bezoek Salt, voormalige hoofdstad van Jordanië

Tussen de winkels zaten soms een gang of trap, naar een leuk restaurant, of naar de hoger gelegen wijk erachter. Beiden zou ik later die ochtend gaan bezoeken en ontdekken.

Historical Old Salt Museum

Ik besloot eerst het museum van Salt in te duiken. Het museum zit in een oude grote woning aan de grote Municipality street. De woning heet Abu Jaber House. Het is een leuk museum wat het dagelijkse leven laat zien van Salt en de historie van heersers. Heel uitgebreid is het niet maar altijd wel even goed om door heen te lopen.

Zicht over de stad Salt vanaf Historical Old Salt Museum

Als je boven bent kun je even een terras op naar buiten om een leuk zicht te krijgen over de straat.

Het museum is gratis te bezoeken en de mannen van de winkeltjes buiten wilden me graag van alles vertellen over de achtergrond. Zonder dat ze daarbij opdringerig werden in het verkopen van hun waar. Zo fijn!

Hierna liep ik door naar Qaqish house, vanaf hier krijg ik een mooi uitzicht over de stad.

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië

Ik heb een tijdje gestaan voor deze woning zonder er een foto van te maken. Het was toegankelijk maar het nodigde mij toch niet uit om naar binnen te gaan dus ik kan je niet vertellen wat er in Qaqish house was. Mijn map vertelt dat het een oude woning is in een typische urban design uit de 19e eeuw. Ik liep daarna door naar boven en kwam uit bij de Dormition of Virgin Mary Orthodox Church.

Dormition of Virgin Mary Orthodox Church

Naast de mooie opvallende kerk met ronde koepel met kruis hoor ik kinderstemmen uit de school komen. Ik loop al even in de straten naar boven en heb het warm gekregen. Ik ga even op de trap achter de kerk zitten in de schaduw. Net als ik op wil staan hoor ik de schoolbel. Wachtend op kinderen die zo langs mij zullen rennen blijf ik vol verwachting staan. Er gebeurt niets… Kennelijk is het een pauze en hebben ze een schoolplein binnen het complex want ik hoor ze wel maar zie ze niet.

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië

Ik lees op de map die ik bij mij heb dat de kinderen die hier naar school gaan moslim en christelijk zijn, dit geldt ook voor de Latijnse kerk bij de Hammam Street. Sinds 1857 is ook bij deze orthodoxe kerk die samen leven/leren van religies ontstaan. Heel fijn dat dit gewoon kan en mag! Als ik daarna weer naar beneden loop via de leuke trapjes in de wijk kom ik uit op Maydan Street, de straat waar ik in eerste instantie liep en deze kaart kreeg van de aardige kantoorvrouw.

Bezoek Salt – De voormalige hoofdstad van Jordanië (As-Salt)

Grote Moskee – Al Ein Plaza

Ik liep via Hammam Street terug om een welverdiende kopje cappuccino te nuttigen bij Iskanderani restaurant. Ik zat er heerlijk een ruim half uur om me heen te kijken en alles in mij op te nemen wat langs mij kwam lopen. Daarna keek ik nog even op het Al Ein Plaza bij de Grote Moskee rond.

Bezoek Salt - Koffie in Hammam Street

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië
Grote moskee nabij Al Ein Plaza

De foto is genomen van een nieuw, modern plein en daar was niet veel te beleven. Op het oude Al Ein Plaza, rechts tussen de bomen hangen veel mensen. Dit zijn voornamelijk mannen zoals gebruikelijk in deze landen, op het Al Ein Plaza. Ze delen natuurlijk de laatste nieuwtjes uit en spelen een spelletje.

Omdat ik deze dag door wil naar Madaba om die stad ook te bekijken zoek ik mijn auto weer op en vervolg mijn pad door Jordanië.

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië

De sfeer van het stadje As-Salt is echt wel heel fijn. Super relaxed en alle mensen wensen je welkom in Salt en geven je een vriendelijke glimlach. Erg fijn stadje dus om een ochtend of een middag rond te brengen. Blij dat ik de korte stop toch even in gelast heb op mijn doorreis in het Noorden van Jordanië. Ik kan ook zeggen: Bezoek Salt als jij op roadtrip door Jordanië in de buurt komt!

Bezoek Salt voormalige hoofdstad van Jordanië
Saleh Muasher House – Bezoek Salt

Onderweg kom je verschillende oude panden tegen waarop een tekst staat zodat je weet wie er gewoond heeft. Overal waar je loopt is wel wat te bezien in de leuke binnenstad van Salt. Lees meer over deze leuk stad Salt.

Wil je deze tip bewaren?
Of deel hem met anderen

Wil je meer lezen over Jordanië? Tot nu toe deelde ik mijn bezoek aan Jerash. Ik ben nog op reis dus als je me wil volgen dan kan dat natuurlijk altijd via FB ZinvolReizen of IG ZinvolReizen.

Jerash – De Ruines van een oude Romeinse stad

Bezoek de historische stad Petra – 2 dagen

Ga wandelen in Dana – Pak de mooiste uitzichten in Dana Biosphere Reserve

Of meer over het Midden Oosten?

Avontuurlijke rondreis Oman

Reisgids Abu Dhabi & Dubai

Ooit lifte ik toen het shabbat was in Israël

Ik denk gelukkig in mogelijkheden, jij dan?

In Mogelijkheden Denken – Gewoon Omdat Het Kan!

Ik hoop dat jij net zo van deze mooie wereld geniet dan ik.

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *