Drijven in de Dode Zee – Ein Bokek, Israël

Als je naar Israël gaat is het eerste wat je denkt natuurlijk Jerusalem, de eeuwenoude historie en alle verhalen die we kennen die zich daar afspelen….maar op een hele goede tweede plaats staat natuurlijk de Dode Zee!

Een bezoek aan dit diepste punt van de wereld mag niet achterblijven. Het is de enige plek ter wereld waar je kan drijven in natuur water. Dat je dan ook nog eens in het grenswater tussen Israël en Jordanië zwemt midden in de woestijn….dat maakt het een perfecte plek voor mij om eens volop te genieten!

Drijven in de Dode Zee

 

Drijven in de Dode Zee

De grens tussen Israël en Jordanië

Om hier volop van te genieten koos ik ervoor om ook in de woestijn te overnachten. Ik wilde zo lang drijven in de Dode Zee als ik zelf wilde….relaxen aan de waterkant van de Dode Zee … en lopen in de Dode Zee, er tijd doorbrengen om het zodoende volop op mij in te laten werken! Drijven in de dode zee, in het diepste punt van deze aardbol!!

Hoe uniek is dat moment?

 Drijven in de Dode ZeeDe bergen in de achtergrond die je ziet….dat is Jordanië

Er zijn tientallen trips die je vanuit Jeruzalem in een dagtrip naar de Dode Zee, Ein Gedi en de berg Masada brengen. Als je niet veel tijd heb is dit natuurlijk een hele goede optie. Deze wandeltochten moet je ook zeker maken maar of het nu zo geschikt is om dat allemaal op 1 dag te doen weet ik niet. Ik hou er nogal van om mijn eigen pad te kiezen en ook om ergens te blijven hangen als ik dat wil….of juist niet.. En dan is een trip op deze manier voor mij niet echt geschikt.

Drijven in de Dode Zee

Ik vond een leuk hostel aan de voet van de Masada. Dit hostel heet HI Masada en biedt ontbijt en diner in buffetvorm. In de hele omgeving is ook niks natuurlijk om te ontbijten of dineren. Wel kun je overdag naar het bezoekerscentrum van de Masada en daar wat te eten en iets te drinken. Het hostel heeft heerliijke terrassen rondom waar je van het uitzicht op de Masada of de woestijn kan genieten. Om er nog even wat bij te doen wat je helemaal laat beslissen om hier een nacht te blijven….ze hebben een zwembad!! Helaas werd deze toen ik er was net volgepompt dus ik kon er nog niet van genieten maar als het in de zomer warmer is en je de avond daar kan doorbrengen….helemaal perfect!!

Drijven in de Dode Zee

Toen ik de eerste dag vanuit Jerusalem aankwam ben ik gelijk hierna met de bus door gegaan naar het plaatsje Ein Bokek. Dit is nog een 15 minuten verder langs de Dode Zee naar beneden. Ein Bokek is een toeristisch plaatsje. Op zich ben ik daar niet zo van maar om gebruik te maken van de voorzieningen die zij er geplaatst hebben vond ik dit wel ideaal. Ze zijn er nog druk bezig met het bouwen van nog meer hotels maar je kunt via tussen paden nog goed op de stranden komen. Ik zag ook toen ik twee dagen later vanaf de grote weg aan kwam lopen, nadat ik gelift had 🙂 dat er een verhard pad over het strand voor de hotels langs loopt over het strand.

Een Unieke ervaring: Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee

Er zijn douches gemaakt, waterfonteintjes en omkleedhokjes. Overal staan ligstoelen en gewone stoelen, ik vond het ideaal! Toen ik er de tweede keer kwam, op Shabbat, was er 1 hotel van de vele die aangaf dat zijn stoelen alleen voor zijn gasten bedoeld waren. Verder zag ik gewoon overal mensen van her en der komen. Overal konden we lekker gaan liggen en genieten van dit mooie strand en van de Dode Zee.

 Drijven in de Dode Zee

Goede voorzieningen in Ein Bokek. Van omkleedhokjes en douches om je af te spoelen tot aan waterfonteintjes om je waterfles bij te vullen en schaduwplekken om heerlijk te liggen!!

Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee - Ein Bokek, Israel

 Voordeel hier is ook dat het echt een strand is en het dus heerlijk aan de voeten is om het water in te lopen. Ik ontmoette Mike, een Amerikaan die ook in de HI Masada sliep en waarmee ik naar Ein Gedi ging en de Masada mee bekom. Hij vertelde mij dat hij zere voeten had van het harde, opgedroogde zout wat aan de waterkant lag. Om in het water te komen op andere plekken kan dit dus lastig zijn. Dan zijn een paar slippers geen overbodige luxe!

 Drijven in de Dode Zee - Ein Bokek, Israel

De eerste dag zwom ik met Yamuna, zij zat in dezelfde bus als mij en we hebben gezellig met z’n tweetjes gezwommen. Leuk gesprek gehad en een ander bijkomend voordeel. We hebben foto’s van elkaar genomen terwijl we lagen te dobberen in de Dode Zee!!

Drijven in de Dode Zee - Ein Bokek, Israel

Ik wilde laten zien dat je relaxed op je zij kan liggen in de Dode Zee 🙂

Lukte niet helemaal….om het evenwicht… had zeker gelukt om de drijfkracht die de Dode Zee heeft.

Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee

Helemaal GEWELDIG!!

Als je de zee in loopt merk je al dat het water anders is. Het voelt op de een of andere manier vet aan. Je huid wordt er een beetje glibberig van en je kunt je huid insmeren lijkt het. Ik heb mijn gezicht er even mee ingesmeerd… Mijn haren werden uiteraard nat en na een half uur zijn we er weer uit gegaan. Opdrogen met dit zoute water gaat ook niet lukken kwam ik achter. Je droogt gewoon niet op. Het blijft een beetje vettig en het zout ligt op een gegeven moment op je huid. Wat apart zeg! Nog nooit zoiets meegemaakt in natuur water!!

Drijven in de Dode Zee - Ein Bokek, Israel

We hebben nog even gezwommen en daarna heb ik me wel afgespoeld. Wel ben ik nog even heerlijk blijven liggen om te genieten van de zon! Yamuna ging met de bus terug, zij kwam vanuit Jeruzalem met het openbaar vervoer om te zwemmen! Ik heb er nog heerlijk een tijdje gelegen, super relaxed! De bergen van Jordanië achter je en de bergen van de woestijn van Israël op de achtergrond over het turquoise blauw van de Dode Zee.

Er is echt maar 1 plek op de wereld waar dit kan!!!

Drijven in de Dode Zee

Ik zou heel graag nog een keer gaan drijven in de dode zee, ik vond het super. Dat ga ik dan combineren met een reis aan het buurland Jordanië waar ik nu alleen de bergen van mocht zien. Lees op 7x doen in Jordanie van Jenny mijn inspiratie voor dat bezoek aan meerdere hoogtepunten van dat geweldige land!!

Drijven in de Dode Zee - Ein Bokek, Israel

Kosten en Afstand

  • Ik betaalde 13.50 NIS (New Israeli Shekel) voor de bus om er te komen vanaf de Masada. Uiteraard ook weer om terug te gaan naar HI Masada Hostel. Dus dat is 27 shekel en dat is bijna 7 euro.

  • Er is een winkelcentrum in Ein Bokek waar je wat te drinken kan kopen of wat te eten, daarnaast kun je ook altijd op een terras van de vele hotels een drankje doen 🙂

  • Als je vanuit Jeruzalem komt is het zo’n twee uur in de bus, je zou dan natuurlijk ook de stoppen Ein Gedi en Masada kunnen maken. Het openbaar vervoer kost je dan 37,50 voor een enkele reis. Dus 75 NIS en dat komt dan op zo’n bijna 20 euro uit.

Als je deze tip leuk vond deel hem dan ook met anderen 🙂

Drijven in de Dode Zee Ein Bokek - Israel

Meer over Israël lezen?

Liften op de Shabbat in Israel

Bezoek Jeruzalem – Israel

Slenteren in de oude stad Akko

Loop de 1000 Steps van Haifa

Waar zich een bloedbad afspeelde – Masada

Of ga het avontuur aan in Kirgizie

Een trekking per paard in Kirgizië – Centraal Azië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

21 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *