Stadsgids Amman – Alles wat je moet weten voor jou bezoek aan Amman – Jordanië

Jouw bezoek aan Jordanië zal beginnen of eindigen met een bezoek aan Amman. Mijn rondreis door Jordanië startte met twee dagen in de hoofdstad en eindigde ook weer met een tweedaagse citytrip in Amman. Zodoende kan ik met jou een stadsgids Amman delen. Je verdiepen in de achtergrond van een land wat je gaat bezoeken is natuurlijk erg goed om te doen. Wat kun je verwachten van Amman en wat wil je dan graag bezoeken in de hoofdstad van Jordanië?

Zicht over Amman, Jordanië
Zicht over Amman, Jordanië

Stadsgids Amman – Jordanië

Amman is een relatief nieuwe stad en in de telling van 2015 bleken er Ruim 4 miljoen inwoners te wonen. Grotendeels stamt de stad uit de 20e eeuw en heeft dus weinig archeologisch interessante gebouwen. Wel vind je in de stad het Romeinse theater en op de berg in de stad het archeologische Citadel. Het is echt een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven aan het begin of aan het eind van je reis. Om even in de Midden-oosten sferen te komen en vast te wennen aan de cultuur waar je eerstkomende tijd in gaat reizen.

Hoofdstad Amman heeft een bruisend centrum met nieuwe mooie winkels met daartussen ook kleinere steegjes die je het gevoel van een oude souk kunnen geven. Er zitten fijne restaurants waar je heerlijk kan eten voor lunch of in de avond. En ik vond de straatjes en vele trappen echt super om te bewandelen. Doordat Amman in heuvelachtig gebied ligt heb je telkens mooie uitzichten over de stad.

Al Kalha Stairs in Amman, Jordanië
Al Kalha Stairs in Amman, Jordanië

Jordan Museum

Ik begon mijn bezoek Amman dan ook in het Jordan museum. Gelijk wat meer leren over dit land en haar cultuur en volk. Ik vond het een leuk en mooi opgezet museum. Je wordt door de historie geleid met mooie animaties en verhalen en krijgt een goed beeld over de historie van het land en haar volk. PS. Je mag er binnen geen foto’s maken.

Stadsgids Amman - Alles wat je moet weten voor jou bezoek aan Amman - Jordanië

Jordan museum vanaf bovenaf gezien

Amman ontdekken - Jordanië

Ik vond het erg leerzaam om hier aan het begin van mijn reis te zijn. Ik leerde veel over de mensen, over de samenstelling van het land en ook hoe liberaal en vrij de mensen hier opgevoed worden. Heel fijn om te zien!

Souks van Amman

Hierna liep ik verder en kwam ik in de souks van Amman te lopen. Er wordt hier van alles verkocht vanuit steegjes, winkeltjes en ook vanaf de grond, een ouderwetse tweedehands kleding markt. Super leuk om er een tijdje rond te hangen en rond te kijken.

VEILIGHEIDSTIP: Kijk er wel uit voor mensen / mannen die aandacht voor jou hebben. Ik had een tijdje een man in mijn omgeving hangen en toen ik voor hem onvoorspelbaar gedrag (ineens omdraaien en / of stil gaan staan in het midden van een pad) ging vertonen bleek wel degelijk dat hij mij volgde en zijn kans aan het afwachten was. Ik heb hem daarna niet meer gezien.

De souks van Amman - Jordanië

Al Husseiny / Grand Husseini Moskee

Hierna zag ik al snel de minaret van de Al Husseiny Moskee. Ik zie verschillende schrijfwijzen van deze moskee, Al Husseiny / Grand Husseini, beiden refereren naar dezelfde moskee. Het was er best druk en de mensen waren net opgeroepen voor een gebed. Ik heb er even op het plein voor de moskee rond gehangen. Het is een mooi plein en erg ruimtelijk.

Toch was het er redelijk druk en heb ik geen foto kunnen maken die ik hier kan delen. Wel een fijn plekje om even te staan als je net daarvoor in de kleine straatjes van de souks hebt gelopen. Ik las even wat in mijn Lonely Planet en zag ik dat ik erg dichtbij de winkelstraat was waar ook het bekende Hashem Restaurant was.

Ik besloot dat ik even door de winkelstraat ging lopen en dan met name op zoek ging naar het Hashem restaurant om daar te gaan lunchen.

Alles wat je moet weten voor jou bezoek aan Amman – Jordanië

Winkelstraat Amman

De straatnamen van deze grotere winkelstraten zijn K. Faisal sQ en K. Hussein St, Sha’aban 9 St. Het zijn een aantal grotere/bredere straten met overal winkels, kleine verkopers op straat met kleding of speelgoed. Ook vind je hier meerdere restaurants op bovenverdiepingen van de winkels. Als je goed rondkijkt is hier voor ieders wil wat te vinden. Het is hier druk met toeristen maar ook zeker met de lokale bewoners die op zoek zijn naar een nieuw kledingstuk of een lekker geurtje.

Winkelstraat Amman - Jordanië

Al Kalha Stairs

Als je de kleine zijstraatjes in duikt kun je aan de ene zijde uitkomen bij de Gold Souk en aan de andere zijde liep ik een trap op waar ook allemaal leuke winkeltjes zaten en waar ik een heerlijke cappuccino nam, twee keer! Dit stukje wordt Al Kalha Stairs genoemd en vond ik super relaxed. Ik ben er een aantal keren door heen gelopen en kan je zeker aanbevelen om hier ook een pauze te nemen. Midden in de drukke stad maar heerlijk rustig.

Al Kalha Stairs Amman

Je kunt er heerlijk zitten en verderop in de straat zit een leuk boekenwinkeltje.

Al Kalha Stairs Amman

Hashem Restaurant

Erg bekend restaurant en om die reden natuurlijk ook erg druk. Er wordt aan de lopende band falafel gefrituurd en dus als je bang bent om zo wat te eten ergens kan je hier niet fout gaan. Het eten ligt hier nooit lang. Ik heb er natuurlijk de bekende falafel met hummus gegeten. Je kunt buiten zitten in het smalle straatje of in verschillende kleine / grotere ruimtes aan de zijkant of boven.

Al Hashem Restaurant - Amman - Jordanië
Het ziet er zo simpel uit maar geloof mij, het was heerlijk!

Rainbow Street

Vanaf het eerste hotel waar ik zat liep ik naar de stad om het museum te gaan bezoeken en kwam ik door deze straat te wandelen. Het is een hip deel van de stad, leuke koffietentjes en restaurants her en der langs de straat. Een moderner deel van de stad en zeker ook leuk om even te bekijken. Totaal anders dan het stoffige oude gedeelte om het maar zo te zeggen.

Amman ontdekken - Jordanië

Paris Square

Ook een ander hip deel van Amman is de omgeving bij Paris Square. Ik zat hier tijdens mijn tweede keer in Amman. Erg leuke straten en dichtbij de achterzijde van Al Kalha stairs waardoor je daarna in de grote winkelstraat bent. In de zijstraten van Paris Square kun je heerlijk eten uit alle culturen en na een aantal weken in Jordanië had ik zin in Indiaas en Sushi 🙂

Paris Square - Amman, Jordanië
Paris Square – Amman, Jordanië

Paris Square - Amman, Jordanië
Xian nabij Paris Square – Amman, Jordanië

Wil jij ook werelds eten dan ben je bij Xian aan het goede adres!

Alles voor jou bezoek in deze complete stadsgids Amman

Roman Theatre

Vanaf het citadel had ik het Romeinse Theater al gezien. Het bevind zich midden in de stad en zo ergens aan een van de drukke straten loop je een groot plein op en bevind je je bij het Roman Theatre. Het theater stamt uit de 2e eeuw na Christus.

Wist jij dat de stad Amman Philadelphia heette vroeger? Dit was voordat de jaartelling begon. Zo had de heerser, in die periode was dat, Philadelphus de stad genoemd. Zoals je leest had hij die naar zichzelf genoemd 🙂

Roman Theatre - Amman, Jordanië
Roman Theatre – Amman, Jordanië

Philadelphia betekent :  Broederliefde – City of Brotherly love

Citadel

Aan het einde van een middag die ik in Amman besteedde liep ik naar het Citadel. Ik wilde er blijven totdat de zon onder ging. Je hebt er namelijk vanaf allerlei kanten een geweldig zicht over de stad. Ik heb er een paar uur rondgelopen en die tijd kun je er zeker besteden als je het gehele museum wil bezoeken. Er zijn restanten van gebouwen aar er zijn ook halve gebouwen nog goed zichtbaar. Zo kun je ook goed het ‘riool’ zien en een oude moskee bezoeken.

Amman ontdekken - Jordanië

moskee in het citadel - Amman, Jordanië

Amman ontdekken - Jordanië

Amman ontdekken - Jordanië

Waar verblijven – Stadsgids Amman

New Merryland Hotel

De eerste 2 nachten verbleef ik in New Merryland hotel. Het is een prima hotel met een aardig ontbijt. Vooral de medewerkers zijn erg aardig en willen alles voor je regelen. De eerste avond kwam ik laat aan en had ik nog niets gegeten. De medewerkester heeft toen voor mij een fijne bezorgmaaltijd geregeld! Dit hotel is dichtbij Rainbow street en vanuit daar kun je de stad goed verkennen. Het hotel is netjes maar ik kan het niet gelijk heel erg aanbevelen.

New Merryland Hotel Amman
Alles wat mijn hongerige hart begeerde op die eerste ochtend in Amman

Dali House

Ik verbleef de tweede keer in het Dali House. Het zijn een soort van appartementen waarin je dus een keuken kan gebruiken, een eigen kamer hebt en een gedeelde badkamer. Ik vond het erg netjes en vond het prima om deze laatste dagen een gedeelde douche te hebben. De badkamer was wel erg klein moet ik eerlijk zeggen maar de douche was heerlijk. Dat maakt altijd een hoop goed bij mij.

Met name de plek van Dali House vond ik heerlijk. In een zijstraatje van Paris Square en dus een levendig stukje stad. Vooral in de avond met de vele restaurants in de omgeving is het hier goed vertoeven.

Alles wat je moet weten – Stadsgids Amman, Jordanië

Komen en Gaan Stadsgids Amman

Jordanië is maar een klein land en de omgeving van Ammen is goed te verkennen per auto in een paar dagen. Dat zul je als je zelf gaat rondrijden wel snel leren. De meeste plekken, vooral bovenin Jordanië die je moet gaan bezoeken zijn op korte afstand van elkaar. Ik begon mijn reis hier en nam er alle tijd voor. De stadsgids Amman is niet compleet zonder al deze plekken te linken met elkaar.

  • Queen Alia International Airport – 35 km

Vanuit de stad Amman ben je al snel bij het vliegveld van Amman. Ik reed er ruim een half uur over want je zit al snel op de snelweg en rijdt zo de stad in.

  • Jerash – 50 km

Ook naar Jerash is maar een klein stukje. Het is zo’n 50 kilometer waar je een uur over gaat doen. Je zou het dus als dagtrip vanuit Amman kunnen plannen als je weinig tijd hebt. Ik verbleef in Jerash bij een hele leuke homestay na mijn bezoek aan de indrukwekkende oude Romeinse stad.

  • Ajloun – 68 km

Ajloun vanuit Amman is een uur en een kwartier rijden door een mooi gebied! De afstand is 68 km en ook dat is prima te doen als je weinig dagen hebt als dagtrip uit Amman. Ik verbleef in de omgeving van Aljoun in een super leuk hotelletje en maakte een mooie wandeling in het gebied van Ajloun Forest Reserve.

Ajloun Castle view over Jordanië

  • As-salt – 30 km

Ook is het goed te doen om vanuit Amman naar As-Salt te gaan voor een dagtrip. Het is bijna 30 km van Amman en je zal er zo’n 40 minuten over doen. Ik vond het een leuk stadje om een stadswandeling te doen. Het centrum biedt je veel leuke plekken en ook een lunch of kopje koffie is er fijn te halen op 1 van de terrasjes.

  • Madaba – 39 km

Ook Madaba is op een steenworp afstand van de hoofdstad Amman. Ook hier zul je zo’n 40 minuten over doen om te komen vanuit Amman, het is 39 km af. Ik vond er een heerlijke plek om te verblijven bij Tell Madaba. Je kunt het meer met een uitgebreide homestay vergelijken. Je verblijft in het huis op de verdiepingen terwijl zij op de begane grond wonen.

Ook de stad Madaba is er eentje om langer te verblijven en om de omgeving van te verkennen. Je bent zo bij de Dode Zee en ook bij alle voorgaande plaatsen zoals As-Salt, Ajloun of Jerash.

  • Dode Zee – 50 km

Ook de Dode Zee is binnen handbereik als je vanuit Amman vertrekt. Binnen een uur kun je drijven in de Dode Zee. Het is zo’n 50 kilometer. Ik heb de bovenste punt van de Dode Zee genomen om op deze afstand uit te komen. Ik verbleef bij het Ramada Resort by Wyndham aan de Dode Zee. Ze hebben er een privé strand waar je je kan insmeren met Dead Sea mud…

Een must als je het mij vraagt… Mijn huid was de dagen erna baby zacht 🙂

Dode Zee - Ramada Resort by Wyndham Dead Sea - Jordanië
Dode Zee – Ramada Resort by Wyndham Dead Sea – Jordanië

Als je naar de Wadi Mujib wil kost je het iets meer tijd. Deze is te vinden op 83 km afstand en daar zul je 1.15 uur over doen. Zeker de moeite waard en als je maar een dag over hebt vind ik het een goed plan!

Ik reed met mijn eigen huurauto door Jordanië maar als jij dit niet wil kun je natuurlijk complete trips boeken om tijdens jou reis wel op deze mooiste plekjes van Jordanië te komen. Kijk eens naar alle mogelijkheden voor Jordanië.

Wil jij ook met een huurauto Jordanië ontdekken? Dat kan ik je ook zeker aanbevelen.

Mis niks tijdens jou citytrip Amman!
Bookmark de complete stadsgids Amman in jou favorieten.

Wil je meer lezen over mijn rondreis door Jordanië?

Ga wandelen in Dana Biosphere Reserve

Wadi Rum Bezoeken – Mooiste Plekken in de Wadi Rum

Bezoek de historische stad Petra

De Ruïnes van de Romeinse stad Jerash

Ook in Oman bezocht ik meerdere wadis. In de volgende blog vergeleek ik ze

Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië – Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *