Wat doet hoogte met je lichaam – Hoogteziekte

Wat doet hoogte met je lichaam? Daar had ik eigenlijk niet eens zo bij stil gestaan toen ik naar Kirgizie ging. Ik ging gewoon op avontuur!! Ik ging een uitdaging aan die ik gesteld had, ik wilde namelijk niet meer zomaar zonder doel rondreizen maar per reis een soort thema hebben. Dit keer was het paardrijden in de bergen bij het Issyk Kul meer. Dat ik dus 5 dagen boven de 3000 meter zat heb ik helemaal niet echt bij stil gestaan.

Uiteindelijk heb ik van de 6 dagen die ik gereden heb 4 dagen hoofdpijn gehad.

Ik had wel wat tabletjes bij mij, paracetamol 500mg, maar die waren in no-time op. Toen ook nog de gids last van hoofdpijn kreeg ging het met de twee stripjes die ik bij mij had heel snel. Ik had er in de nacht meer last van dan overdag. We sliepen in een tentje en dus op een dun matje en in een slaapzak. Elke keer als ik me wilde omdraaien werd ik wakker want dan lag ik vast in mijn de binnen- en buitenzak. Ik was buiten adem…zaten mijn benen vast in mijn slaapzak en moest ik dat weer ontwarren…was ik weer buiten adem.. Begon mijn hoofd weer te bonken..

En viel ik langzaam weer in slaap.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Wat ik ook zo vreemd vond..

Elke nacht had ik een enorme opgezwollen onderlip. In de ochtend zakte dat weer af en had ik alleen nog een pijnlijke onderlip. Kwam het van de felle zon? Komt het toch door de hoogte? Ik weet het niet.

Toen ik in Bishkek was, hoofdstad van Kirgizie, was het losgebarsten en zat mijn hele onderlip vol met pijnlijke koortsblaren.

Toen ik daar lag dacht ik, waarom wil ik hier zo graag zijn?

Elke dag als ik op het paard zat genoot ik intens en was ik zo blij dat ik dit mocht meemaken!!

En nu achteraf?

Ik zou zo weer gaan!!

Maar… Dan ga ik mij wel iets beter voorbereiden om wat er op mijn pad kan komen als ik de hoogte weer in ga. Op het lijstje staat voor volgend jaar Nepal en daar wil ik uiteraard de bergen in, een heuse tocht lopen in de Himalaya… Dus ik moet weten wat mij te wachten staat…en beter nog…wat ik eraan kan doen om er zo min mogelijk last van te ondervinden.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Maar wees nu eerlijk!!

Dit uitzicht wil jij toch ook?

Om een volgende keer beter voorbereid op pad te gaan ben ik dus gaan uitzoeken wat je kan doen… of wat je moet laten.. Welke medicatie goed is en of het voor iedereen haalbaar is om een mooie reis te maken op hoogte.

 • Waardoor ontstaat hoogteziekte?

Op een hoogte van ongeveer 2000 a 2500 meter kan het al beginnen.. Je krijgt een zuurstof tekort en daardoor moet je lichaam gaan vechten om te overleven en zich aan te passen aan de  nieuwe situatie. Krijgt je lichaam te weinig tijd daarvoor dan kan je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en zelfs benauwdheid ervaren.

Wist je dat?

10-25 % last van hoogteziekte krijgt op 3000 meter en dit percentage oploopt tot 50 % op 4500 meter.

 • Kans op hoogteziekte – 4 factoren

 1. Snelheid van stijgen
 2. Slaaphoogte
 3. Sommige mensen zijn gevoelig voor hoogteziekte
 4. Inspanning

De eerste ochtend  van mijn trip in Kirgizie sloeg ik dan ook het ontbijt over. Ik had een zeer hoofd maar meer nog… Ik voelde me een beetje misselijk. Ook had ik een beetje een onbehaaglijk gevoel in mijn maag. Ik kon het niet goed omschrijven maar ik moest me concentreren om niet zieker te worden. Althans dat gevoel had ik. Mijn volle aandacht was ik nodig voor mezelf.

We zouden die dag niet heel veel hoger gaan overnachten en dus hoopte ik dat het snel over zou gaan. Ik ben hierna gelukkig niet meer misselijk geweest en dat is wel het voornaamste!! Die hoofdpijn heb ik grotendeels gehouden de volgende dagen die wij tussen de 3000 en 4000 meter door brachten.

 • Hoofdpijn

Als de hoogteziekte alleen hoofdpijn betreft die met een pijnstiller te bestrijden is dan is er nog niets aan de hand. Drink veel water en span je niet te veel in. Het beste is natuurlijk om niet nog meer te stijgen.

 • Zware hoofdpijn

Als je hoofdpijn meer is dan dat je gewend bent en echt niet over gaat met pijnstillers is het toch van belang dat je meer zuurstof binnen krijgt. Dit kan door te dalen uiteraard. Dit kan ook door zuurstof toe te dienen. Daar zijn speciale zuurstofflessen voor of zuurstofdrukzakken voor. Als je dit hebt gebruikt is het wel goed om rust te houden en je lichaam tijd te geven om zich aan te passen aan de hoogte.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Wat als het menens wordt?

Je wordt echt ziek… je gaat rare dingen zien of doen??

Hoogtehersenoedeem en hoogtelongoedeem komt nauwelijks voor onder de 3000 meter. Iedereen kan hier last van krijgen uiteraard maar wij Nederlanders, die dus op zeeniveau leven hebben er wel eerder kans op.

 • Hoogtehersenoedeem

Als je hoofdpijn zo erg wordt dat het niet meer overgaat met pijnstillers moet je gaan nadenken of je misschien moet dalen. Er treedt vocht uit je bloedvaatjes en als dit zich ophoopt in je hersenen heb je daar maar weinig plek voor binnen je schedel. Daardoor zijn de verschijnselen als snel zeer ernstig.

Je kunt last krijgen van beoordelingsvermogen of realiteitszin, een gevoel van dronkenschap krijgen, verlies van coördinatie, blaasproblemen, sufheid. Als je dit merkt of ziet bij een ander moet je echt actie ondernemen. Als het allemaal nog erger wordt kan je zelfs epileptische aanvallen, verlammingsverschijnselen krijgen of zelfs in coma raken. Zo snel mogelijk afdalen en medische hulp zoeken.

 • Hoogtelongoedeem

Net als in de hersenen hierboven omschreven betreft het hier vocht wat zich in je longen ophoopt. Hierdoor kan er onvoldoende zuurstof naar je bloed worden getransporteerd. Na verloop van tijd verdrink je als het ware in je eigen vocht… Als je klachten hebt die hierop wijzen moet je snel actie ondernemen. Ik lees dat het in 1 nacht gebeurt kan zijn…

De klachten zijn: benauwdheid, snelle hartslag ( ook als je niks doet), pijn op de borst, hoofdpijn die niet overgaat met pijnstillers, droge hoest, bloed opgeven, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, verwardheid.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Wat doet hoogte met je lichaam – Hoogteziekte

Zuurstof gebruiken?

Zuurstof gebruiken lijkt een simpele oplossing. Je hebt kennelijk een tekort en dat vul  je aan. Klaar is Kees. Nou…zo werkt het dus niet. Het proces dat je lichaam zelf in werking moet zetten wordt hierdoor vertraagt. Als je zuurstof tot je blijft nemen dwing je je lichaam niet om zelf in actie te komen en zich aan te passen aan de hoogte. Doe dit dus niet zomaar zonder dat je verdere actie onderneemt door bijvoorbeeld naar beneden te gaan of te blijven op dezelfde hoogte en daar je lichaam te laten wennen aan de hoogte.

 • Hoe voorkom ik hoogteziekte?

Als je dan toch de bergen in wil en wil genieten van die geweldige uitzichten dien je langzaam te gaan. Je lichaam de tijd geven om zich te herstellen en dus aan te passen aan de nieuwe situatie.

Als je van zeeniveau komt is het goed om een dag of 2 voor aanvang van je trip al op 2500 – 3500 meter een rustdag in te lassen. Laat je lichaam gewoon rustig wennen, onderneem niet teveel op die dag.

Ook wordt er aangeraden om per dag niet meer dan 300 – 600 meter te stijgen.  Zeker als je boven de 4000 meter zit heeft onderzoek uitgewezen dat je lichaam je dit wel laat merken. Bijna niemand komt daar ongestraft mee weg en de klachten zullen toenemen. Dit zal je plezier in je trip ook niet ten goede komen dus neem de tijd om te komen waar je wil zijn om dan alsnog met heel je hart van dat uitzicht te genieten.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Yoga is altijd goed, toch?

Wat is nu belangrijk om vooraf te regelen?

 • Zorg dat je een goede conditie hebt

Je herstelt sneller van inspanning en dat is goed. Valkuil is wel dat je denkt dat je het wel aan kunt en dus de neiging kan hebben om door te gaan. Doe dat niet en hou je aan het schema. Stijg niet teveel op een dag en een rustdag is ook goed voor jou 🙂

 • Koolhydraten

Huh? Tja… ik ben niet iemand die het vaak over voeding heeft in de vorm van koolhydraten en dat soort benamingen. Ik vind dat erg passen bij diëten en afvallen.. Maar het schijnt zo te zijn dat het verbranden van koolhydraten minder zuurstof kost. Dus die kan je voor je lichaam behouden want op hoogte van essentieel belang kan zijn. Daarnaast moet je ook voldoende drinken (geen alcohol) en eten. Je lichaam moet werken en is dat echt nodig!

Koolhydraatrijke drankjes zijn daarentegen niet de oplossing en zorgen eerder voor een vertraging in de spijsvertering en kunnen misselijkheid veroorzaken.

Wat doet hoogte met je lichaam - Hoogteziekte

Wie is er extra gevoelig voor hoogteziekte?

 • Vrouwen

Waarom vraag ik me dan gelijk af.. wat is dit nu weer!! Het gaat erom dat vrouwen vaker bloedarmoede hebben kennelijk. En dan met name vrouwen die nog menstrueren. Laat je onderzoeken vooraf aan je tocht en check of je bloedarmoede hebt. Hier is makkelijk wat aan te doen zoals ijzertabletten slikken.

 • Erfelijke factoren

Hier is nog niet veel over bekend. Wel is duidelijk dat mensen die ooit longoedeem hebben gehad een tweemaal zo hoog risico lopen om bij een volgende beklimming last van hoogteziekte te krijgen.

 • Zwanger en klimmen?

Als ik het zo lees zou ik het afraden. Het blijkt zo te zijn dat het zuurstof gehalte in het bloed van de moeder voorrang krijgt en dus zou het zuurstof gehalte in het bloed van het kindje achterblijven. Klimmen en actief zijn op hoger dan 2500 meter wordt niet zozeer afgeraden maar niemand zal het aanbevelen. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om aan te tonen dat het niet goed is. Wel wijst onderzoek uit dat kindjes die op hoogte geboren worden, als moeder op hoogte woont, allemaal kleiner zijn.

Hoe hoger de moeder woont hoe lager het geboortegewicht.

Wist je dat er een tent bestaat waarin je kan acclimatiseren? Je kunt je lichaam vooraf laten wennen aan hoogte in een hoogtetent. De kans op acute hoogteziekte wordt hierdoor enorm verkleind.

Zo’n tent is wel heel duur, hij kost zo’n 5000 euro maar er zijn ook een bedrijven die ze verhuren natuurlijk.

Wat doet hoogte met je lichaam?

Hoogteziekte

Er zijn verschillende medicijnen op de markt om de hoogteziekte te voorkomen of als het eenmaal zover is om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Ik ga nu in deze blog niet in op allerlei medicijnen…daar hebben we dokters voor. Ik vond de site van hoogteziekte.info zeer compleet en die geeft veel info hierover.

Ben ik iets vergeten?

Heb jij ervaring en dus tips voor mij?

Ik hoor ze graag!!

Vond je deze post leerzaam?

Bewaar of deel hem dan met anderen 🙂

Lees eens meer over veiligheid tijdens het reizen!!

5 Tips – Veilig Rijden in het Buitenland

Wat te doen als je overvallen wordt?

Veiligheidsinstructie in het Vliegtuig: Letten we nog wel op?

Veilig fietsen in Zweden

Kamperen volgens het Allemansrecht

En had je wel eens over het veiligheidsaspect gedacht als je trekkingstokken gebruikt?

Trekkingstokken en Veiligheid – En een Totall Workout – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *