Apps voor op reis – Veilig & Handig

Veilig op reis met je smartphone. Als je op reis bent is het handig dat je ter plaatse nog een aantal dingen makkelijk kan regelen em dus een goede smartphone hebt. Toen ik net begon met reizen maakte het me niet zoveel uit als ik nog geen hotel had op de plek van bestemming. Nu vind ik het altijd toch wel fijn om een adresje te hebben waar ik naartoe ga en waar ik mijn tas kan dumpen en verder op zoek kan gaan mocht dat nodig zijn.

Nu de smartphone steeds meer een klein computertje is, waarop ik zelfs mijn website bij kan houden, regelen we alles met dat ding. We vertrouwen er ook steeds meer op dat we bepaalde zaken nog wel kunnen regelen, last minute.

Veilig op reis met je smartphone

We voelen ons veiliger doordat het thuisfront weet waar we zijn en als het nodig is snel contact kunnen leggen. We voelen ons veilig doordat een aantal momenten vastgelegd zijn via Facebook, route via GPS of zelfs een live verbinding als we skypen.

Uiteraard heb ik ook een heel aantal apps op mijn smartpho die mij helpen makkelijker te reizen! Ik vind het nog wel fijn om offline te zijn dus koop ik over het algemeen geen simkaartje. Dan ben ik dus afhankelijk van een leuk koffietentje of een lunch/diner plek om rond te kijken en te checken wat mijn opties zijn op het gebied van overnachtingen en trips en tricks 🙂

Apps voor op reis – Veilig & Handig

Veilig op Reis met je Smartphone
Een heerlijke Cafe Latte in Bishkek bij Social Coffee… Wat een straf 🙂

  • VPN

Veilig internet / WiFi gebruiken op reis

Daar had ik natuurlijk al veel eerder mee moeten beginnen. Je moet jezelf op allerlei fronten beveiligen en zo ook op je smartphone. Ik heb op mijn pc en laptop wel een virusscanner maar op mijn smartphone ben ik daar kennelijk nog niet zo goed in. Je hoort het steeds meer en dus ben ik me er wel in gaan verdiepen. De volgende keer dat ik op reis ben ga ik veiliger het internet gebruiken. Dit kan ik doen door de VPN activeren of via een app op mijn smartphone.

Want om veilig gebruik te maken van openbaar wifi op je smartphone als je reist adviseert het National Cyber Security Centrum om altijd gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN) om de eigen verbinding te beveiligen.

Een VPN is een beveiligde verbinding tussen jou smartphone en een server elders, dit kan natuurlijk ook via jou eigen server zijn.  Dit is een versleutelde verbinding en zodoende kan niet iedereen zomaar mee kijken met wat jij allemaal aan het doen bent.

Apps voor op reis - Handig en Veilig
Zoals je ziet zat ik via Tunnelbear op een server in de VS al zat ik toch echt gewoon in NL

Nadeel van een VPN kan wel zijn dat je internet een stukje slomer wordt… Maar als het om bankzaken gaat of andere belangrijke zaken is dat niet altijd een ramp.

Tunnelbear bijv is een gratis app die je kan gebruiken. Voor de Apple gebruikers is er Cloak. Een betaalde versie is Private Internet Acces. Ook zijn er steeds meer smartphones die al een ingebouwde VPN optie hebben.

Apps voor op reis - Handig en Veilig
En zo zit je lekker te internetten op een boot in hartje Stockholm

  • Maps.me

Mijn favoriet!!

Omdat ik vaak niet online ben op een bestemming is deze eerste app echt super! Deze laat mij zien waar ik ben, hoe ik ergens kom of juist weer terug kom bij mijn hotel zonder dat deze internet nodig is. Als je de app gedownload hebt op je smartphone zoek je het land op waar je naartoe gaat of al bent natuurlijk. De app vraagt je dan of je de kaart wil downloaden, zo simpel gaat het. Dit bestand is vaak niet groot maar geeft toch een heel aantal hotels/musea of tankstations aan op de kaart.

Veilig op reis met je smartphone

Om je veiligheid te vergroten is dit een super goede app om te hebben. Je bent niet zo snel onzeker over waar je bent, hoe ver het nog is naar je plek van bestemming en je hebt daardoor de touwtjes zelf in handen. Ook in een taxi is het goed dat je weet of iemand de weg terug wel aanhoudt….of gewoon een grote omweg neemt zodat je wat meer moet betalen omdat het echt wel heel ver was…

Ik had ooit een scootertaxi in Ho Chi Minh die na de taxirit vroeg om wat extra geld want het was toch best ver geweest. Diezelfde avond ging ik een stukje lopen en toen ik nog geen 10 mintuen liep zag ik de rij met taxiscooters staan waar ik diezelfde middag op stapte…

Die beste man heeft gewoon een rondje door de wijk met mij gereden om te laten voorkomen dat het echt heel ver was …

Dat gebeurt je met deze app dus echt niet!!

En zeg nu zelf… Zo’n schermafbeelding is toch leuk!!

Veilig op Reis met je Smartphone

  • Google Maps

In de trein van India moest ik zelf in de gaten houden of ik al bijna op de plek van bestemming was. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt. Dus elke keer, vooral in de nachttrein is dat erg lastig, als ik wakker was moest ik checken waar ik me op de kaart bevond. Hoe lang het dan nog ongeveer zou duren voor ik uit moest stappen en of ik dus nog even weer kon gaan slapen 🙂

  • GPS aan of uit?

GPS gewoon altijd laten aan staan als je in het buitenland bent als je het mij vraagt. Het is altijd goed dat men uiteindelijk kan zien waar je telefoon is. Dit soort dingen worden natuurlijk niet uit gepeild maar mocht het nodig zijn is dat altijd handiger als de GPS aan staat. Dit is ook mogelijk zonder dat je GPS aanstaat maar dat is toch lastiger en is dus meer voor nodig.

Er zijn apps die familie of vrienden kunnen laten zien waar jij en je telefoon zich bevinden. Zoals Life360, Real-Time GPD Tracker, en zo zijn er natuurlijk legio. Ik heb ze zelf niet getest maar ik weet dat er mensen zijn die dit een heel fijn gevoel geven, van beide kanten. Vanuit de thuisblijver kan maar ook vanuit de reiziger kant.

  • Uber – Grab – Rapido – etc

Omdat ik er een hekel aan heb om te veel te betalen voor een taxi boek ik de laatste jaren mijn taxi of scootertaxi via een app. Super handig! Je sponsort zo ook de kleine zelfstandige en hebt vaak hele leuke gesprekken met de chauffeurs.

Wat ik ook fijn vind is dat de rit is vastgelegd in de app. De chauffeur wordt benoemd, de auto met vaak het kenteken erbij en je rit, vanaf waar en waar je naartoe gaat. Zoiets is dan dus altijd terug te vinden in case of…

Via de Grab app boekte ik in Thailand ooit een auto taxi en de rit werd aangenomen door een chauffeur in de omgeving. Kort erna bedacht hij zich toch want eigenlijk was hij een beetje moe.

Lees dit gesprek eens!!

Apps voor op reis

Dat kan toch ook alleen maar in Azië?!?!

  • Trivago, Agoda, Booking & Hostelworld

Daarnaast gebruik ik toch ook steeds meer de apps om hotels of hostels te vinden. Ik verblijf regelmatig in hostels maar ik vind het ook fijn om in een duurder en luxer hotel te verblijven zo nu en dan. Ik geef er uiteindelijk toch de voorkeur aan om in een hostel te verblijven omdat je daar veel meer tips en trucs krijgt over wat je kan doen in de omgeving. Ook als je graag een trip wil boeken van een dag of zelfs meerdere dagen heb je kans dat je in een hostel meerdere opties hebt en een de betere prijs krijgt.

Ik verbaas me er altijd weer over dat in een duurder hotel veelal de medewerkers niet eens weten wat er te doen is voor de toerist in de omgeving. Zij zijn er alleen om de toerist in de watten te leggen binnen het hotel. Bij een hostel is die insteek dus totaal anders 🙂

Apps voor op reis – Veilig & Handig

  • Currency app

Ik zorg altijd dat ik weet wat het geld ongeveer waard is. Als je in een onderhandeling zit is er niks lastiger dat je constant moet uitrekenen hoeveel het nu eigenlijk is. Ik probeer altijd te onthouden wat 10 euro is, of wat een rond bedrag in de valuta van het land waar je bent is. Makkelijk te onthouden bedragen en vanuit daar kun je dan makkelijk uitrekenen wat iets ongeveer kost.

Daarnaast is deze app gewoon super handig en laat je in een oogopslag zien wat de koers is en wat de omrekening is. Beide kanten zijn in te vullen, voor euro’s maar ook de vreemde valuta. Je hoeft dus niet te switchen wat vaak het geval is met vertaal-apps.

  • Viber, Skype, Facetime / Whatsapp, Line, We Chat

In contact blijven met het thuisfront is nog nooit zo makkelijk geweest. Je kunt, online, ten alle tijden gratis met elkaar communiceren via bericht of spraak. Daarnaast ook met beeld erbij als je internet het toelaat.

Hoe leuk is dat?

Toen ik nog niet zo vaak langer op reis ging vonden we dat erg leuk om te doen. Nu ik wat vaker reis en ook wat vaker lang weg ben geweest is dat nieuwe eraf en wordt dit contact minder. Maar een kort bericht over waar ik ben of wat mijn plannen zijn worden erg gewaardeerd….vooral als dat inhoudt dat ik daarna een paar dagen offline ben 🙂

  • Polarsteps

Ik hou deze niet heel goed bij moet ik eerlijk zeggen.. De bedoeling van deze app is natuurlijk dat je er elke dag tijdens je reis wat op zet zodat het de km’s bij houdt en dat de thuisblijvers met je mee kunnen genieten. Je kunt hier meer verhaal je verhaal op kwijt en plekken delen die je leuk vind. Het is een soort klein blogje wat je bijhoudt op je telefoon. Iedereen die hier op jou geabonneerd wordt krijgt je verhaal mee.

Als je wel graag je verhaal wil delen, geen website hebt maar wel graag wat meer wil dan alleen facebook is dit een hele leuke app. Het werkt heel mJe kunt er ook andere mensen op hun reizen volgen en dat geeft natuurlijk weer lekker inspiratie voor een volgende reis 🙂

Apps voor op reis - Handig en Veilig
Voorbeeld van hoe een reis eruit zit in het overzicht van Polarsteps

Veilig op Reis met je Smartphone

Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere apps die leuk zijn, handig zijn en je makkelijk in contact brengen met anderen terwijl je op reis bent.

Onze smartphone staat er vol mee 🙂

  • En dan nog even dit!

Zeker zo belangrijk!

– Je hebt toch wel een pincode op je toestel zitten?

Heb jij noodinformatie en nummer ingesteld?

Dit doe je in het scherm voordat je de telefoon unlocked!

Dit doe je als er staat: Alleen noodoproepen. Op dat moment kun je ook noodinformatie inklikken en gaan invullen. Stel dat je telefoon gevonden wordt of erger nog…stel dat jij gevonden wordt maar niet meer in staat bent om wat te zeggen en te doen.. Dan kan er gebeld worden met jou telefoon naar het nummer wat jij daar in voert. Maar je kan er ook je bloedgroep invullen of als je een allergie hebt ergens voor.

– Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is!

– Je hebt toch ook wel ‘Vind mijn apparaat’ of ‘Find my Iphone’ op je telefoon?

– En eh… neem je wel de juiste stekker mee om je smartphone op te laden?

– En wat zeker zo belangrijk is:

Zorg je wel dat je genoeg opslag op je telefoon hebt om heel veel mooie foto’s en filmpjes te maken?

Vond jij deze post handig?
Ga jij ook veilig op reis met je smartphone?

Deel hem dan voor anderen!!

Veilig op reis met je smartphone

Andere tips?

Wat doet hoogte met je lichaam? Hoogteziekte

Trekkingstokken; ze verhogen je veiligheid maar ook je workout!

Kamperen volgens het Allemansrecht

Veiligheidsinstructie Vliegtuig – Letten we nog wel op?

Wat te doen als je overvallen wordt?

Of kan ik je inspireren om te gaan wandelen?

Wandelen tussen kazematten en geschut – Olst – 12km

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!!

Tags:
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *