Veilig Reizen met Bus of Trein

Waar moet je bij nadenken als je het hebt over veilig reizen met bus of trein? Ik heb een aantal voorbeelden voor je om even over na te denken als je begint met backpacken. Als je voor het eerst gaat reizen moet je namelijk nog even uitzoeken wat handig is voor al je spullen Hoe pak je je backpack in?

Wees bewust van waar je iets wegstopt zodat je niet altijd elke keer diep moet graven als je wat nodig bent. Op een gegeven moment heb je daar helemaal een routine in. Dit is een klassiek voorbeeld van hoe je veiliger reist en dus minder hoeft na te denken over alles en dus tijd over hebt voor alle leuke dingen die veilig reizen met zich mee brengt!

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Ik vind het belangrijk dat ik mijn spullen altijd op dezelfde plek stop. Dus ik heb vaste plekken voor al mijn spulletjes. Om die reden hoef ik nooit als een gek te zoeken naar bepaalde items. Ik weet waar ik ze heb en kan ze dus snel weer vinden. Dit werkt erg prettig en rustgevend. Vooral als ik sommige reizigers voor een tweede keer weer een tas in zie duiken om iets te zoeken 🙂

Veilig Reizen met Bus of Trein

Bagage op reisdagen

  • Ruimbagage

De tassen die ik bij mij heb op een reisdag kan ik niet altijd bij mij houden uiteraard. Daarom heb ik meerdere formaten tassen bij mij. Mijn grote backpack gaat in de laadruimte voor bagage. Die zie ik pas weer terug op de plaats van bestemming. Je moet er ook altijd maar op vertrouwen dat een ander die niet meeneemt als die er eerder uit gaat. Over het algemeen wordt er geen kaartje voor je tas afgegeven en zeg je bij aankomst op je bestemming wijzend naar je tas: ‘dat is de mijne’. En dan krijg je jou tas in je handen gedrukt.

Tot nu toe heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand zijn tas kwijt was. Ook heb ik nog niet het vermoeden gehad dat iemand een tas meenam die niet van hem/haar was.

Ik ken wel het verhaal van Babette die haar grote koffer voorbij zag komen in een hotellobby en nog even dacht… dat is de mijne niet.. Toch bleek achteraf een andere gast met haar koffer ervan door te zijn gegaan.

Hoe reis je veilig met trein of bus

Hoe reis je veilig met bus of trein?

  • Kleine rugtas

Alle bagage die van belang is dat ik het niet kwijtraak heb ik in de kleine rugtas. Deze zal ik nooit afgeven en altijd bij mij houden. Ook als we een korte pauze hebben of ik ben even van mijn plek weg dan neem ik die mee. Daarin zit ten eerste mijn paspoort en die zal ik ten alle tijde dichtbij mijn houden. Daar zitten dus mijn portemonnee, telefoon en tablet zitten in. Als ik die items kwijt zou raken ben ik redelijk verloren en zal ik dat nieuwe moeten kopen.

  • Slotjes

Er zijn natuurlijk altijd kleine slotjes die je kan gebruiken om de tas op slot te doen. Ik heb ze altijd bij mij en moet heel eerlijk toegeven dat ik ze vaak terug vind op de plek waar ik ze op de heenweg weggestopt hebt.

Ik gebruik ze eigenlijk nooit.

Dit komt misschien ook omdat ik om mij backpack een grote beschermhoes (regenhoes) heb zitten. Daarnaast gebruik ik die dus ook niet voor mijn rugtas waar op de bovenzijde wel een vak met rits zit. En waar nog wel eens mijn telefoon of paspoort onder zit. In dat vakje zit namelijk nog een klein vak met rits en daarin zit dan mijn paspoort.

Die zit dus wel achter een dubbele rits 🙂

Hoe reis je veilig met bus of trein?

  • Slapen in bus of trein

Als ik overdag wil slapen in een bus zorg ik altijd dat ik de rugtas op schoot heb. Ik zal dus altijd in contact blijven met mijn rugtas. Niet alleen mijn been er tegen aan of mijn voeten erop. Als je slaapt kan je die onbewust verplaatsen en het contact met je tas kwijt raken. Als je de tas op schoot hebt en echt vast moet houden lukt dat niet. Laat je hem dan los dan wordt je wakker.

Als ik een nachtbus neem dan zorg ik dat ik de tas als kussen gebruik. Als je hem als kussen gebruikt en hij wordt verplaatst dan word je wakker.

Veilig reizen met bus of treinIn een sleeperbus in Vietnam

Hoe reis je veilig met bus of trein?Onder het kussen ligt mijn rugtas (Trein in India)

  • Wie zit er naast je?

Als je naast iemand zit is het altijd goed om daar contact mee te hebben, vaak gebeurt dit wel. Maar als dit niet op een natuurlijke manier tot stand komt is het misschien toch goed om dit te forceren. Je een klein beetje verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe als je elkaar leert kennen. Gebeurt er dan iets dan zal diegene misschien wel voor je opkomen. Als je iets vergeet zal diegene je er misschien op aan spreken en je helpen herinneren. Dat is altijd fijn onderweg!

Veilig Reizen met Bus of Trein?

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Mijn buurvrouw in de lokale bus in Myanmar!!

Veilig Reizen met Bus of Trein? Ik heb altijd goed gereisd in bussen of treinen in Azië. Hoe vaak ze ook panne hebben, hoe vaak er ook niet iets anders mis is… Uiteindelijk komt het allemaal goed en blijft altijd iedereen rustig. Vaak helpen ze allemaal even mee om het probleem te verhelpen. Als zoiets in de Westerse wereld zou gebeuren dan is het drama, dan is iedereen te laat en vergaat de wereld.

In Azië is het gewoon zo…
Ik vind dat super om zo mee te maken en te zien!

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Wil je het echte leven in Azie mee maken moet je zeker de lokale bus nemen en niet de toeristenbussen. Ik snap wel dat je denkt dat het fijner is voor de lange stukken maar toch.. De stops die je maakt met de lokale bus zijn lokale stops en daar eet je dus veel lekkerder en er wordt nog wel eens een extra stopje ingelast als die mevrouw toch ook even naar dat ene winkeltje wil langs de weg waar je net die groente kan kopen.

Dat is toch helemaal geweldig?

Aan dat soort momenten heb ik veel meer herinneringen dan de momenten dat ik luxe in een bus zit die een comfortabele stop maakt waar ik me ook wel fijn bij voelde… Ik wordt dan toch liever verrast en misschien ook wel gechoqueerd 🙂

Daar reis ik eigenlijk wel voor, ik wil het lokale zien en meemaken!
Jij toch ook?

Wil je meer tips over veilig reizen?

Veilig Reizen met je dagtas

Reis Veilig met je Smartphone

Veilig op Safari

Let jij nog op de veiligheidsinstructie in het Vliegtuig?

Ben jij wel eens geprikt tijdens het wandelen?

Veilig Wandelen in de Natuur – Wat te doen bij Insectenbeten

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld!Veilig Reizen met Bus of Trein?

Tags:
4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *