Veilig Wandelen in de Natuur – Wat te doen bij Insectenbeten

Ik wandel graag in de natuur en dat doe ik natuurlijk ook graag op een veilige manier. Ik was een tijdje terug aan het wandelen in de natuur en ik  zei een beetje trots tegen mijn wandelmaatje dat ik eigenlijk nooit last heb van irritatie van planten, muggen of een teek 🙂

Dit was tijdens onze 3 daagse Lee Trail in Luxemburg. Mijn wandelmaatje Anto van We12Travel had best veel last van allerlei planten langs het pad en ik had tot 2 keer toe een teek op mij lopen die ik op tijd zag en van me af veegde. Voor haar is veilig wandelen in de natuur veel meer een kwestie van voorbereiding en rekening houden met allerlei situaties.

Nog geen 2 weken later, gewoon tijdens de surveillance dienst, voelde ik irritatie boven mijn linkeroor.

Ik zat te krabben en te voelen al rijdend in onze surveillance wagen. Op een gegeven moment kreeg ik toch heel erg het vermoeden dat ik een teek op die plek had zitten. Ik kreeg hem nl half los van mijn huid… 1 kant bleef muurvast zitten… Ik draaide me zo bij dat mijn collega goed mijn oor kon inspecteren.

Hij bevestigde mijn vermoeden…. Ik had een teek!!

Veilig Wandelen in de natuur
Tijdens het warme weer moet je uiteraard genoeg water drinken!
Ik overlegde kort met mijn collega en we besloten om naar de eerste hulp te rijden. Niet zeker wetende of we op het bureau het juiste gereedschap hadden. Wat was ik blij dat ze me snel konden helpen en de teek snel verwijderden. Omdat ik niet zeker wist hoe lang hij er al inzat besloten we in overleg om een tweetal tabletten antibiotica te nemen.
Ik had de dag ervoor een tijd op de grond gezeten bij een melding van een verward persoon. Dit was in een omgeving met veel gras, bloemen en bomen. Het had bijna 2 uur geduurd voordat de psycholance er was en door de warmte, het was toen ruim 30 graden had ik in de schaduw gestaan en gezeten.

Veilig Wandelen in de natuur

&

Wat te doen bij Insectenbeten

 • Een tekenbeet… Wat nu?

Nu, ruim een maand later is er geen enkel teken meer dat ik daar gebeten ben. De eerste dagen bleef het dik en geïrriteerd maar dit zakte na 4 a 5 dagen af. Ik had het beestje danig geïrriteerd toen ik zat te krabben en ik las dat het dan juist een stofje afgeeft uit verdediging… En dat stofje kan ook juist de verkeerde stoffen in zich hebben en je besmetten. Om die reden is het dus erg belangrijk dat je de teek verwijderd met een tekenpen/tang zonder het te irriteren.
 • Wanneer is de teek actief?

Periode dat de teek actief is kan eigenlijk het hele jaar door zijn maar dit heeft zeker met de temperatuur te maken. In de maand juni worden de meeste tekenbeten geregistreerd dus rondom de lente en zomer zijn er wel de meeste actieve teken.
 • Is elke teek besmet met Lyme?

Lang niet elke teek is besmet met het Borrelia bacteria. Het is ongeveer 20% van alle teken die besmet is, dus dat is 1 op de 5.  Het is niet zo dat dit percentage overal geldt… Op een bepaald gebied zijn veel besmette teken gevonden en in andere gebieden bijna geen. Waar dit mee samenhangt is nog niet helemaal duidelijk.

 

 • Kunnen er andere ziekten door de teek worden overgebracht?

Naast de ziekte van Lyme zijn er natuurlijk nog andere ziekteverwekkers die in de teken aanwezig kunnen zijn. Dit percentage ligt hoger, ongeveer 30% van de teken heeft een ziekteverwekker in zich zitten zoals bacteriën, een parasiet of een virus. Het is dus altijd van belang even een vinger aan de pols te houden hoe je reageert op een tekenbeet. Ze kunnen koorts en griepachtige verschijnselen veroorzaken.

 • Hoe krijg je een tekenbeet?

De teek laat zich niet vallen zoals je vaak hoort maar kruipen van grassen of struiken over naar mens of dier. Ze kruipen veel sneller en verder dan je zou denken. De enige keer dat de teek zich laat vallen is als hij vol zit met bloed 🙂

Veilig Wandelen in de natuur

 

 • Hoe verwijder je een teek?
Als je een teek op je lichaam vind ga er dan niet aan zitten krabben en trekken zoals ik deed. Ik zag niet wat het was en besefte dat pas later. Als je de teek ziet ga dan op zoek naar een zogenaamde tekentang, tekenverwijderaar of als je dat niet hebt met een puntig pincet.

Pak zo dicht mogelijk bij de huid de teek vast, dan pak je hem namelijk bij de kop, en trek dan langzaam de teek eruit. Doe dit niet te snel want dan heb je kans dat er wat afbreekt. Op zich is dit niet gevaarlijk, net als een splinter zal dit er vanzelf uit komen.

Als je een teek verwijdert voordat hij er 24 uur zit is de kans op besmetting klein. Toch moet je er rekening mee houden dat het mis kan zijn.
Noteer voor jezelf waar en wanneer je bent gebeten zodat je dit goed onthoudt en als er toch ziekteverschijnselen komen dan weet je nog wanneer en kun je terug rekenen.
 • Houd de tekenbeet nog een tijdje in de gaten
Houd de eerste tijd de wond van waar de teek zat nog in de gaten op eventuele verkleuring. Ik lees dat deze wel tot 3 maanden na een tekenbeet nog kan verschijnen. Een verkleuring van de huid kan optreden maar ook spier- en gewrichtspijn.
Kijk eens op de site van Tekenradar  of die van het RIVM voor meer informatie.

Lees ook mijn tips voor Veilig Wandelen als Vrouw Alleen of over Alleen Wandelen en Navigeren

Veilig Wandelen in de natuur

&

Wat te doen bij Insectenbeten

Naast deze nare, kleine diertjes, de teken,
zijn er nog natuurlijk nog wat andere insecten actief de laatste tijd.

Om veilig te wandelen in de natuur is het altijd goed om je in te lezen. In welk seizoen is welk insect actief en zodoende kun je wat preventiemiddelen mee te nemen om je te helpen mocht er wat op je pad komen. Laatste jaren hebben we ook steeds meer last van de eikenprocessierups.
 • De Eikenprocessierups 

Deze eikenprocessierups is in grote getale aanwezig de laatste jaren. De periode dat we er het meest last van hebben kan al vanaf begin april zijn en doorgaan tot eind juli. Door de opwarming van de wereld, I know Fake News… Maar toch is het een feit. Hierdoor is deze rups ook in Nederland aanwezig en kan deze overleven en overmatig vermenigvuldigen lijkt het. Het aantal rupsen in de zomer van dit jaar, 2019, is verdriedubbeld ten opzichte van de voorgaande jaren.

Deze eikenprocessierups kan voor erg veel irritatie zorgen.

Ik heb het zelf ervaren doordat ik tijdens mijn werk nog wel eens op straat sta en niet altijd onder de eikenbomen, waar zij in zitten, kan weg blijven. De irritatieplekken lijken op lichte brandplekken, ze zijn iets rood en verdikt.

 

 • Wees alert op uw huisdier

Voor dieren kan het zelfs zo erg zijn dat ze eraan overlijden. Een kat of hond likt zich af en als in de vacht veel brandharen van de processierups zit kan de tong hiervan dood gaan. Dit kan dodelijk zijn voor het dier.

Katten kunnen doodgaan van de Eikenprocessierups

Op veel plekken wordt er gewaarschuwd in Nederland tegen de eikenprocessierups.

Om de eikenbomen waar ze in zitten zie je vaak de rood met witte linten met daarop de tekst Pas Op Eikenprocessierups. Ook is het veelal zo dat de gemeente bij melding van een nest van de eikenprocessierups binnen de bebouwde kom het nest deskundig laat verwijderen.

Je kunt zo’n melding altijd makkelijk doen via de Buiten Beter app. Mijn ervaring is dat ze hier veelal snel op reageren en handelen.

 

 • De effecten tegen gaan van de eikenprocessierups

Wat een hele effectieve manier is om de symptomen in het begin te verminderen en erger te voorkomen is om met plakband of tape de plekken schoon te maken. Plak de tape erop en trek het er weer af. Op deze manier haal je de brandharen die de irritatie veroorzaken van of uit de huid.

Wat ook een oplossing schijnt te zijn is de föhn erop zetten. Zo heet mogelijk erover heen blazen en dan branden de haartjes van de eikenprocessierups weg!

Daarnaast zijn er verschillende zalfjes op de markt. De meesten bevatten menthol en deze koelen de plek. Hierdoor wordt de jeuk al een heel stuk minder. Hierna is het gewoon afwachten totdat het ophoudt. Helaas kan het wel zo’n 2 a 3 dagen door blijven jeuken.

Gelukkig is er voor de mens over het algemeen geen blijvende reactie of klachten.

Soms kunnen de klachten wel erger zijn als hierboven omschreven zoals klachten die lijken op een verkoudheid of zelfs een verdikking van lippen of gezwollen ogen. Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Je kunt er namelijk wel een ontsteking door krijgen die naar gelang de plek hij zit nare gevolgen kan veroorzaken.

Veilig wandelen in de natuur

 

 • Muggen e.a. insecten zoals wespen / horzels. 

Er zijn allerlei anti-mug of anti insecten sprays. De ene helpt gewoon beter en is effectiever als de andere. Dit is ook afhankelijk van de persoon heb ik soms het gevoel. Alsof je eigen lichaamsgeur zich erin vermengt en het versterkt of afzwakt.

Als ik geprikt wordt… Wat gelukkig niet heel vaak gebeurd probeer ik niet te krabben. Hierdoor wordt de irritatie groter, de plek groter en duurt het langer voordat hij wegtrekt.

Ik heb altijd tijgerbalsem bij me of andere olie of zalf die sterk ruikt en een verzachtende werking heeft. Bij mij helpt de tijgerbalsem tegen de jeuk.

Wat is juist iets wat bij jou helpt?

Veilig Wandelen in de Natuur

Wat te doen bij Insecten Beten
Allemaal verzameld uit verschillende landen waar ik ben geweest van The Gambia, Sumatra, Vietnam en de Tea Tree hier uit Nederland.

Oma Weet Raad
Mijn oma vertelde me vroeger dat als je het plantje Brede Weegbree kneust en het sap ervan op een muggenbult doet deze ophoudt met jeuken. Vooral voor de brandnetel is dit zeer effectief. Ik moet zeggen dat ik ook dit nog wel vaak doe, vooral om het over tussen de stoeptegels groeit en dus makkelijk te vinden is.

 

 • Citronella

Vroeger gebruikte ik vaak citronella. Je kent ze vast, van die kaarsen die heerlijk geurend buiten op het terras branden in de zomeravond. Uiteindelijk is nooit bewezen dat het helpt, dat het de muggen op afstand houdt. De meeste muggen blijven even weg en daarna lijken ze aan de geur gewend en komen ze toch.

 • Bijen / Wespen / Horzels

Deze beestjes zijn iets groter en daardoor is de irritatieplek ook iets groter en duurt het vaak iets langer voordat die over is.

Ooit ben ik door een bij gestoken. Ik stond te kijken naar een bijenkorf die in het bos geplaatst was. Toen ik een stap van het pad afzette om een foto te kunnen maken. Ik zag toen gelijk dat er een aantal bijen op mij af kwamen vliegen. Ik schrok me dood!! Nog stond ik zeker een meter of 10 van die korven af. Uiteraard ben ik gaan rennen en sloeg er een aantal van mij af. Er is er toch 1 in geslaagd om mij te prikken op mijn jukbeen.

Gelukkig was er een familie die hetzelfde pad liep en mij in paniek zag rennen… (Ik vraag me echt af hoe dat er uit gezien heeft – slapstick beelden zie ik voor me) Toen de dreiging over was ben ik naar hen toe gelopen. Bleek dat de angel nog in mijn jukbeen zat en deze heeft de vader er voor mij uitgehaald.

Ik heb best lang last gehad van deze bult en mijn jukbeen heeft nog lang pijnlijk aangevoeld als ik toevallig erop leunde.
Horzel
Ik vermoed dat ik tijdens mijn wandeltocht in Noorwegen door een horzel geprikt ben..

Het beste wat je kan doen tegen de jeuk van deze steek is koelen met ijs en jeukwerende lotion of zalf erop smeren.

Als je blijft krabben aan een plek dan blijft de stof die er in zit de plek irriteren en verspreiden. Dit verergert dus alleen de klachten. Het jeukt en dus wil je krabben en dat is dus juist wat je niet moet doen!
Toen ik laatst in Noorwegen was werd ik ongeveer continue geplaagd door de horzel. Als ik maar even stil stond in de schaduw dan was hij er en prikte mij. De plekken die ik op mijn benen had waren goed te doen maar op een gegeven moment had ik er eentje in mijn nek, net onder mijn oor, deze heeft een week geïrriteerd en was goed dik.

Ik had tijgerbalsem bij mij en heb deze in de avond telkens op de steek plek gesmeerd.

 • Bloedzuigers

Ik durfde het haast niet te zeggen dat ik deze nog nooit in of op mijn lichaam heb gehad… Om niet te jinxen dat ik de volgende reis een bloedzuiger zou vinden op mijn lichaam 🙂 Nu, een paar jaar later, in 2023 ben ik toch het slachtoffer ben geworden van de bloedzuiger.

Tijdens mijn dagen in de Taman Negara in Maleisië ben ik toch door bloedzuigers besprongen. Meerderen zaten er op mij maar gelukkig ben je niet binnen een paar seconden al de sjaak. Dus velen konden door mijn gids of mede wandelaars van mij afgepakt worden totdat zich er eentje onder mijn legging, op mijn scheen zat. Deze voelde ik pas toen hij verzadigd was en onder mijn legging vandaan wilde komen. Dat kriebelde pas.

Tot nu toe ziet het wondje er prima uit. Ik kon het niet schoonmaken of verzorgen tijdens de wandeling maar het is gewoon een schoon wondje. Het heeft nu een plat korstje wat een donkere kleur heeft. Het heeft niet gejeukt en ook totaal geen pijn gedaan. Wel een vreemde gewaarwording wat dat betreft.

Bloedzuigers in Taman Negara - Wondje van de bloedzuiger

Vorige ervaringen:

Toen ik op Sumatra een paar dagen de jungle inging om de Orang Oetan te bekijken had het Nederlandse stel beide om beurten een bloedzuiger op zich zitten.

Veilig Wandelen in de Natuur van India

Ook in India heb ik meerdere keren met hoge, speciale sokken aan moeten lopen om bloedzuigers te weren. Ook in Thailand, Khao Yai, werd dit geadviseerd. Daar zagen we hoe een bloedzuiger door de gymschoen van een medereiziger verdween in haar schoen. Je weet wel door dat gaas wat vaak op de voorzijde / bovenzijde van de schoen zit. Ik had nooit verwacht dat een bloedzuiger daar doorheen zou kunnen…

Veilig Wandelen in de natuur
Niet charmant maar wel Veilig!

Gelukkig hadden we daar dus zo’n anti bloedzuiger sok aan. Zo’n sok is gemaakt van heel dicht geweven stof of ook wel van polyester/nylon. De bloedzuiger krijgt dan of geen grip op de sok of kan er gewoon niet doorheen doordat de sok zo dicht geweven is.

Wat wel fijn is om te weten dat een bloedzuiger geen ziektes heeft en eigenlijk geen pijn veroorzaakt. Wat wel kan gebeuren is dat de wond die achterblijft uiteindelijk ontsteekt. Die moet je dus goed schoonhouden en verzorgen. Veelal is de wond na een weekje weg.

Wat je zeker niet moet doen is de bloedzuiger met een sigaret branden terwijl hij nog aan je lichaam zit bevestigd. De bloedzuiger laat snel los…dat wel .. Maar het kan gebeuren dat hij zijn maaginhoud uitbraakt wat dan dus in jou lichaam komt. Hier kunnen wel allerlei bacteriën inzitten en dus ontstekingen veroorzaken.

Wist je dat er in Nederland ook wel bloedzuigers leven? Deze hebben het niet op mensen gemunt en zodoende blijft het wat onbekend. Zij leven in zoet water en er zijn maar liefst 30 verschillende soorten in Nederland aanwezig!

 • Slangen in Nederland

In Nederland zijn ook slangen. De meeste zijn gelukkig niet giftig en over het algemeen kom je er niet dichtbij in de buurt. In de Engbertsdijksvenen heb ik een aantal keren een mooie wandeling gemaakt en ging ik ook juist op zoek met mijn neefjes naar de Adder.

Goed om te weten dat de adder wel giftig is. Het is ook tevens de enige giftige slang in Belgie en Nederland. Ook dat is goed om te weten want voor andere slangen hoef je dus niet op te passen!!

Adder in De Pollen

Wat nu als je toch te dichtbij bent gekomen, beide niet op gelet hebt en er op trapt oid? Wat moet je dan doen?

Wist je dat er in Nederland sinds 1885 maar 220 adderbeten zijn gemeld?

Het komt niet veel voor maar toch moet je er voor uitkijken. Als je allergisch bent voor slangengif kan het zeer ernstige klachten veroorzaken. De klachten lopen uiteen van zwellingen, overgeven, diarree en buikpijn. Het is altijd noodzaak om meteen je huisarts te raadplegen.

– Ik vond op de website van Ravon een mooi protocol over hoe te handelen.

Wist jij dat het goed is om aan een wondje te likken?

Het is altijd goed om de plek schoon te likken als je in de natuur bent. Als je niet goed bent voorbereid doordat je niets bij je hebt is speeksel een super goed alternatief.

Doordat er enzymen of ook wel actieve eiwitten genoemd inzitten (ook wel histanine genoemd). Zij zorgen voor een een snellere bloedvatvorming wat weer voor een snellere genezing zorgt. Het is niet zozeer ontsmetten waar het dus goed voor is maar voor het herstel!

Vond je deze tips handig?
Bewaar ze dan of deel ze voor anderen!

Veilig Wandelen in de Natuur!

Ik hoop dat je lekker zelfverzekerd in de natuur blijft wandelen want er is natuurlijk niets fijner dan op deze manier tot rust te komen na een week hard werken!!

Zoek je nog een leuke wandeling? Bekijk deze eens!

Wandelen tussen Kazematten en Geschut – Olst

Wandelen bij Bemmel – IJssellinie

Schokland – Voormalig Eiland in de Zuiderzee

Kennemerduinen – NS Route

Of ben je op zoek naar een hike in het buitenland?

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden – Pelgrimeren in Noorwegen

Ik hoop dat jij niet zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *