Bezienswaardigheden Pushkar – India De volledige reisgids Pushkar

Pushkar, de heilige stad in Rajasthan. Elke dag weer lopen er honderden Indiase pelgrims de stad in om zich onder te dompelen in het heilige meer in het oude centrum van Pushkar. Rondom zo’n eeuwenoud heilig meer is altijd veel bedrijvigheid en zijn natuurlijk de vele bezienswaardigheden van Pushkar te vinden.

Een bezoek aan deze stad zul je niet snel vergeten. Het is er, net als in de rest van India, intens.Een volledige reisgids met alle bezienswaardigheden is voor deze kleine stad zeker op zijn plaats! Ik was er in totaal bijna een maand. 3 weken zaq ik intern en had er alleen de zaterdag vrij…maar na de yoga cursus bleef ik nog een paar dagen plakken! Ik had nog wat te doen… Priester Tikam hielp me daar een beetje bij.

Heilige Stad Pushkar, Rajasthan - India

Net als in heel India lopen hier de koeien op straat, de Heilige Koeien natuurlijk. Ik moet zeggen dat ze er allemaal heel goed uit zagen en elke dag goed te eten krijgen van de mensen maar ook van de toeristen die groenvoer kopen van de Indiase vrouwen die er hun daggeld mee verdienen.

Het is er elke dag megadruk omdat het een pelgrimsoord is.

Pushkar is een bekende stad in India, een pelgrimsoord. Dit komt door dat God Brahma hier was om te trouwen. Hij zou trouwen met Savriti maar toen dat mislukte omdat zij niet op het juiste tijdstip, als de planeten goed staan, aanwezig was trouwde hij met Gayitri. Hier ontstond uiteraard ruzie door en Savriti trok zich terug op de berg hoogste berg waar uiteindelijk een tempel voor haar gebouwd werd. De tempel Gayitri is op de andere berg gebouwd en deze berg is een stuk lager.

Savriti heeft het volk van Gayitri vervloekt. Als pelgrims die voor Brahma naar Pushkar komen gaan zij ook eerst naar de berg met de tempel Savriti om alles gunstig te stemmen.

Jij wist ook wel dat de Hindoe vegetarisch is?
Maar wist je ook dat voor hen eieren daar ook onder vallen?

Omdat Pushkar een heilige stad is voor het Hindoe geloof kun je er geen vlees, eieren en alcohol krijgen binnen de stadsgrenzen. Toen ik mijn laatste yoga les gaf voor mijn 200RYT reden we buiten de stad naar een school en zagen we overal bordjes om alcohol te verkopen. Toen ik een andere keer met Ram naar Aloo Baba ging zag ik grote schuren waar kippen in zaten…

Bezienswaardigheden Pushkar – India

Wist je dat er in Pushkar 52 ghats liggen aan de rand van het heilige meer? Als je naar Pushkar gaat als Indiërs doe je dat veelal als pelgrim. Je wil een keer ondergedompeld zijn in dit heilige meer. Om het bezoek helemaal te laten slagen breng je ook een offer (puja).

Tikam leidt de puja voor je. Hij laat je de juiste dingen zeggen en het voor het juiste doel doen. Tikam is Brahmani priester. Er zijn vele toeristen die bij Tikam komen om de puja te doen. Ook zijn er vele Indiërs die speciaal zich bij hem melden zodat ze bijgeschreven worden in het boek wat door zijn familie al generaties lang bij gehouden wordt. De mensen die bij hem komen zijn veelal afkomstig uit het Noorden van India.

Het heilige Sarovar meer, vanaf balkon van mijn hotel

Als ik op mijn vrije zaterdagen in de stad liep kwam ik altijd Ram tegen en hadden we even een gesprek, dronken wat chai en namen weer afscheid. Ram loopt door het centrum om wat geld bij elkaar te sprokkelen voor zijn gezin. Hij vertelde me al dat hij in een klein dorpje woonde net buiten Pushkar. En toen nodigde Ram me uit om langs te komen … Dat sla ik uiteraard niet af! Lees meer over mijn bezoek aan Ram & Sarda net buiten Pushkar.

ram in Pushkar

Ken jij het verhaal rondom het ontstaan van het heilige meer van Pushkar?

Nadat Brahma de wereld had gecreëerd zat hij na te denken over wat hij met de wereld zou doen. Onder dat hij zat te denken had hij een lotus in zijn hand. Toen zijn hand verslapte viel de lotus en deze kwam op de aarde terecht. De lotus stuiterde twee keer voordat hij stil kwam te liggen. De plekken waar de lotus de aarde raakten ontstonden meren, de eerste Sarovar, de tweede Madhya of Vishnu en de derde Rudra of Budha.

Wist je dat Pushkar in oud Hindi Lotus betekent?

Puja bij het Heilige Sarovar / Pushkar meer

De avond puja bij het Sarovar meer heeft toch altijd wat. Het Hindoe geloof brengt veel bloemen, geuren en geluiden met zich mee en dus kun je je misschien wel voorstellen hoe dat bij zo’n heilig meer is. Overal is iets te zien, iets te beleven en iets te doen!

Pushkar ontdekken - Rajasthan, India

Zie de zon ondergaan over het heilige Sarovar meer met de muziek en het gebed op de achtergrond.

Pushkar ontdekken - Rajasthan, India

Maar meer nog de ochtend of middag wanneer iedereen langs komt om zich te wassen.

Kookles bij Cooking art and home stay

Neem een kookles en leer het echte Indiase eten zelf maken! Als je een kookles neemt leer je een aantal gerechten zelf maken. Je leert hoe je de ingrediënten moet gebruiken en ziet hoe ze toegepast worden om een echte curry te maken! Ik vind het altijd super leerzaam en natuurlijk heerlijk want de gemaakte gerechten ga je natuurlijk achteraf ook opeten!!

Pushkar ontdekken - Rajasthan, India

Alle kruiden worden uiteraard uitgelegd

Pushkar ontdekken - Rajasthan, India

Wil jij ook een kookles boeken kijk dan even op de site van Pushkar Cooking Art

Bezienswaardigheden Pushkar – India

De volledige reisgids voor Pushkar

De Tempels van Pushkar

Pushkar is een heilige stad dus als je bezienswaardigheden Pushkar intypt kom je op honderden tempels uit. Als je een rondje rondom het heilige meer loopt, wat ik je zeer kan aanbevelen, kom je al vele tempels tegen. Ga er gewoon een aantal binnen en ervaar de variëteit in de stad en de religie ervaring van de mensen.

Op mijn laatste meditatie ronde met Swamiji, tijdens de yoga cursus, zijn wij een kleine tempel in gegaan die een soort grot was. We hebben daar 10 minuten binnen gezeten, gemediteerd en daarna zegende Swamiji ons door ons voorhoofd aan te raken en een bindi te maken. Ik weet niet meer precies waar deze tempel was maar voor mij was dat natuurlijk een speciaal bezoek. In het kleine ondergrondse gangetje naar het beeld in de tempel zaten meerdere mensen te mediteren.

 • Brahmaji tempel

Bekendste tempel in de stad Pushkar. De stad waarin de enige tempel staat die gewijd is aan Brahma. Hoe komt dat? Brahma ging trouwen en in het hindu geloof gebeurt dat op het exacte moment dat de planeten goed staan. Toen Savriti nog niet daar was terwijl de planeten bijna goed stonden is er iemand anders uitgekozen om vrouw te worden van Brahma.

Hoe Gayitri waardig werd om te trouwen met Brahma is weer zo’n geweldig verhaal in het hindu geloof…en dat is de reden dat zij, Gayitri de godin van melk is geworden. Zoek dat maar eens op! Maar omdat Savriti daar erg kwaad om werd heeft ze Brahma vervloekt en hem alleen Pushkar gegeven om geëerd te worden.

Brahmaji Tempel in Pushkar

Als je naar de Brahmaji tempel gaat dan ga je bloemen offeren. Dan krijg je Prasad in ruil. Dit zijn rozenbladeren om te offeren in het meer. Daarbij krijg je wat gepofte zoete rijst om te offeren om op te eten, ik gaf het aan een jongen die bij het meer liep.

 • Savriti Mata tempel boven op de hoge berg.

Dit is dus de tempel gewijd aan Savriti, zij die niet de vrouw van Brahma werd, en waar zij zich volgens de legende terug trok.

De tocht omhoog is een half uur lopen. Je kunt uiteraard met de gondola gaan maar een wandeling met een stop om de zoveel tijd is niet verkeerd. Ondertussen kun je mooi van het wijder wordende uitzicht genieten. Boven is de tempel een paar keer per dag open. Ergens in de ochtend en in de middag. Bij ons was het rond 14.30 uur.

Savriti Tempel Pushkar, Rajasthan

 • Gayitri tempel boven op de kleine berg

Op een andere, iets lagere berg, ook net buiten Pushkar ligt de tempel die gewijd is aan Gayitri. Volgens de legende zou zij zich op deze berg hebben teruggetrokken. Vanuit de Ashram waar ik 3 weken verbleef zag ik beide tempels. Deze kleinere was dichterbij maar ben ik nooit naartoe gegaan. Barbara uit mijn 200RYT groep liep er op een vrije zaterdag wel naartoe.

 • Sri Panchkund Shiva Tempel net buiten Pushkar

Deze tempel bezocht ik met Tikam. Nadat ik hem ontmoette op een ochtend bij het heilige meer vroeg hij me mee om even uit de stad te zijn. Hij kocht onderweg voer voor de aapjes en zodoende hadden we genoeg aandacht onderweg naar boven.

Pushkar ontdekken - Rajasthan, India

Onderweg kom je veel apen tegen. Hoe hoger je komt des te minder apen je ziet 🙂

Aapjes voeren in Pushkar

 • Rangji Temple

Op mijn dagelijkse meditatieronde van de Yoga cursus kwamen we hier langs en bad Swamiji even. Het is een mooie tempel waar rond een uur of 6.30 / 6.45 uur een priester komt om de ochtend puja te doen. Die kwamen we namelijk elke ochtend tegen. Als niet Hindoe kom je helaas niet bij deze tempel naar binnen maar vanaf de binnenplaats kun je de puja wel zien en uiteraard horen.

Rangji Temple

 • Shri rama Vaikunth Nath Swami Temple

Als je staduitwaarts loopt om naar de kookles bij Cooking Art te gaan kom je eerst langs deze tempel. Helaas mogen wij als westerse toeristen er niet naar binnen. Je mag een glimp opvangen als je in de poort staat… De tempel is een Zuid Indiaas model… In Kerala en Tamil  Nadu zag ik deze architectuur veel.

Shri rama Vaikunth Nath Swami Temple

 • Gurudwara Sahib

Als je verder loopt buigt de weg naar links en zie je iets verder op deze mooie grote Sikh tempel aan je rechterhand. Hij staat aan een van de aankomstwegen van Pushkar. Ook toen ik onderweg was naar de Lord Shiva tempel met Tikam kwam ik hier langs. Ik had helaas geen tijd om naar binnen te gaan. De tempel is zo’n 10 minuten lopen vanaf het centrum, het meer.

Sikh Tempel Gurudwara Sahib- Pushkar

 • Navkhandiya Balaji Hindoe tempel

Een klein stukje verder op in straat vind je deze toren wat ook een hindoe tempel is. Hij staat in de hoek van de kruising van rondwegen en is niet te missen als je Pushkar binnenkomt.

Navkhandiya Balaji Hindoe tempel

Reis jij Duurzaam? Lees mijn tips eens hierover!!

Bezienswaardigheden rondom Pushkar

Voor een volledige reisgids Pushkar

Savriti Hill Temple

Net buiten de stad Pushkar vind je de berg Ratnagiri Hill. Bovenop deze berg staat de Savitri tempel welke een belangrijke bedevaartsoord is voor Hindus. Tijdens mijn 3 weken lang durende yogaopleiding ging ik op een zaterdag met een medestudent hier naar boven. Het was er inderdaad erg druk en we kwamen onderweg veel aapjes tegen 🙂 Even een fijne wandeling een berg op vind ik altijd wel erg fijn!


Savitri HIll - Pushkar, India

Je kunt, op een heldere dag, een fijn uitzicht over de stad krijgen vanaf de berg.

Savitri HIll - Pushkar, India

Aloo Baba

Als je even de stad uit wil en wat van de omgeving wil zien kan ik je echt aanbevelen om naar Aloo Baba te gaan, hij woont zo’n 8km buiten Pushkar. Iedereen kent hem en kan je vertellen hoe je er komt.

Aloo Baba vertelde mij dat hij uit Varanasi kwam maar dat hij zijn leven wilde wijden aan religie en dus geen afleidingen moest hebben. Zodoende ging hij weg bij zijn familie. Na een hele tijd zwerven kwam hij aan in Pushkar en vond hij deze rots, de energie voelde zo goed dat hij hier is gebleven.

Het witte gebouw wat je ziet is de tempel, wij waren een stukje gaan wandelen en boven op de berg waartegen zijn tempel is gebouwd stonden.

Hij begon een huis te bouwen, een tempel te bouwen en dat resulteerde er uiteindelijk in dat hij een mooi bouwwerk nu al heeft waar je zelfs als toerist zou kunnen overnachten. Toen ik er was kwam er een Frans stel aan wat wilde overnachten bij Aloo Baba. Het bord aan de weg zegt ook dat het een ashram is en dat wil dus zeggen dat hij graag zijn wijsheid met je deelt in de tijd dat je bij hem doorbrengt…

Bezoek Aloo Baba

Weet je waarom hij Aloo Baba heet?

Hij eet alleen nog maar aardappels… Dat zijn aloo’s 🙂 Dit doet hij om zo min mogelijk afleiding te hebben van zijn lichaam wat het eten moet verwerken.

Grootste Kamelenfestival markt ter wereld

De grootste kamelenmarkt ter wereld!! In India is alles een festival dus noemen we het een kamelenfestival 🙂 Het zou natuurlijk super zijn als je net in die jaarlijkse 2 weken in Pushkar bent. Dat lukte mij wel maar doordat ik toen nog in de yoga course zat hadden wij meer last van het lawaai en de drukte dan dat ik er plezier van had… Maar op mijn vrije zaterdag kon ik de markt wel bezoeken gelukkig!

kamelenmarkt Pushkar, Rajasthan - India

Vroeger was het natuurlijk alleen een kamelenmarkt maar doordat het zoveel mensen uit de omgeving trok begon er ook een gewone markt te ontstaan. Nu er ook steeds meer toeristen komen breid die markt zich uit en doordat kamelen minder belangrijk worden wordt dit kleiner. Er is dus een verschuiving gaande die niet iedereen positief vind. Ook doordat de Rajasthan kameel beschermd is en niet de staat uit mag is de handel in een hoek gedreven… Er zijn allerlei moeilijkheden die ontstaan voor de kamelenhandelaar maar ook de herder die kamelen houdt.

kamelenmarkt Pushkar, Rajasthan - India

kamelenmarkt Pushkar, Rajasthan - India

Los daarvan vond ik het super om een middag over de markt te struinen.

Waar eten in Pushkar?

 • Honey & spice

 • Tikos

Dit zijn de tips die ik lokaal kreeg maar waar ik helaas niet de tijd voor heb gehad om het uit te proberen. Ik had ze op mijn lijstje gezet van uit te proberen .. Daarom deel ik ze toch maar met jullie. Als je er bent geweest hoor ik graag of ze het vermelden waard waren!

Waar verblijven in Pushkar?

 • Bharatpur Palace

Ik verbleef natuurlijk 3 weken bij Swamiji maar om de laatste dagen nog de stad te bezoeken besloot ik om in het hart van het centrum te verblijven. Met zicht over het heilige meer vanaf het terras en… er zijn een aantal kamer waar je het zicht vanuit je kamer al op het meer hebt.

Het eten was er goed, de douche had warm water en de kamers waren schoon. Ik kan deze zeker aanbevelen! Als je van rust houdt moet je deze uiteraard niet boeken want rondom hotel Bharatpur Palace is het er druk. Ik vond het heerlijk!

Boek ook een overnachting in Bharatpur Palace aan het meer

Bharatpur Palace - Pushkar, India

Aan de andere kant van het hotel kwam uit op dit pleintje 🙂

Bharatpur Palace - Pushkar, Rajasthan, India

Ik vond Pushkar echt een hele prettige stad om te verblijven.

Het is een redelijk kleine stad en dus is alles op loopafstand te doen en te bekijken. De lange winkelstraat is echt handig voor als je nog iets nodig bent tijdens je reis. Er is echt alles te vinden van kleding, drogist of je lokale souvenir.

Pushkar, Rajasthan - India

Bezienswaardigheden Pushkar – India

Pushkar, Rajasthan - India

Het heilige middelpunt van deze stad: Sarovar Meer.

Pushkar, Rajasthan - India

Vond je deze blog handig?
Deel hem dan of bewaar hem voor later!

Wil je meer lezen over India?

Hoogtepunten van Kashmir – India

Reisgids Namchi & omgeving – Sikkim

2 weken rondreis Kerala

Eten op straat – Foodwalk Oud Delhi

Bezoek Mathura: De geboorteplek van Krishna

Ga je als vrouw alleen op reis in India?
Lees deze tips eens!!

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!!

Tags:,
2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *