Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel – Ghanerao – Rajasthan, India

Tijdens mijn reis in Rajasthan belandde ik in Ghanerao. Een stadje wat op het internet niet veel biedt voor de toerist. Ik wilde naar Kumbhalgarh fort en zocht naar een hotel, ik kwam op een recensie van een brit over een hotel wat in een kasteel zat en wat echt een gaaf gebouw moest zijn.

Daar wilde ik ook wel een nacht of twee verblijven. Vanuit Pushkar vertrok ik met een taxi terwijl ik me niet helemaal lekker voelde naar Ghanerao. Onderweg werd ik zieker en toen ik aankwam en ingecheckt was ben ik gaan slapen.. Achteraf bleek ik een soort voedselvergiftiging te hebben want ik kreeg de dag erna van de dokter een tweetal antibiotica’s voorgeschreven.

Straten van Ghanerao - Rajasthan, India
Straten van Ghanerao – Rajasthan, India

Om die reden heb ik Ghanerao niet echt verkend helaas. Ik heb wel genoten van mijn verblijf in het kasteel! Een geweldig gebouw met veel historie in elke hoek en ruimte die je tegenkomt. Je verblijft eigenlijk gewoon in een museum! Ik kan dit wel echt aanbevelen.

Vanuit deze plek kun je de omgeving wel goed verkennen. Doordat je in het Aravalli gebergte zit rij je voor een kilometer wel een stuk langer en verder maar de omgeving is super om te zien. Ik vond het geen straf om lang op de achterbank te zitten (bijkomend van de voedselvergiftiging) en te genieten van de omgeving.

Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel

Ghanerao – Rajasthan, India

Ik bezocht die volgende dag eerst de Jain Tempel

Ranakpur Jain Tempel

Als je Ranakpur opzoekt op internet dan leer je ook gelijk dat er een belangrijke Jain tempel staat: Ranakpur Jain Temple of ook Chaturmukha Dharana Vihara genoemd. Dat is de tempel die ik natuurlijk ook bezocht. Het is een enorme witte marmeren Jain tempel die gewijd is aan de Adhinath. Adinath is de eerste meester van de 24 meesters die het Jain geloof kent.

Van Adinath, ook wel Rishabhanatha genoemd, wordt gezegd dat hij de sociale en huidige gemeenschap vorm heeft gegeven met als basis je beroep. Deze tijd wordt aangegeven als Karma-Bhumi vertaald in de Tijd van Actie. Adinath is dus niet alleen een spiritueel leider maar volgens de boeken heeft Adinath mannen 72  ambachten  geleerd en vrouwen 64.

Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

Ik nam een koptelefoon mee en liep zo langs alle punten die in de tempel aangegeven staan en waar je een uitleg krijgt. Ik vond het een mooie tempel met alle pilaren waar je tussendoor loopt. De wind waait er heerlijk doorheen en bij warm weer is dat natuurlijk super! Het heilige deel mogen wij als westerse toerist niet betreden, daar staat ook bewaking.

Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

In deze Jain tempel zijn meer dan 1400 bewerkte pilaren aanwezig!!

Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

  • Wat moet je weten als je naar de Ranakpur Jain tempel gaat?

Voedsel is niet binnen niet toegestaan. Hier wordt op gecontroleerd dus als je denkt dat je er nog wel met een koekje oid in je tas in komt heb je het mis. Er zijn kluisjes die je mag huren voor een klein bedrag zodat je je spullen veilig achter kan laten. Of als je het vooraf bedenkt, laat ze in de taxi of bus achter die afgesloten wordt en waar de chauffeur bij blijft. Je mag ook geen kauwgum oid in je mond hebben!

Je moet je schoenen uit doen voordat je de tempel betreed. Ook de sokken moeten uit! Maar ook leer is niet toegestaan in de tempel. Dus geen riemen of tassen van leer mee op deze dag. Dit vind de oorsprong in het feit dat Jain religie Ahimsa als kernwaarde hebben. Ahimsa is de leer van geweldloosheid en eerbied voor al het leven.

In de tempel wordt stilte erg gewaardeerd.

Voor een camera betaal je een klein bedrag zodat je foto’s mag maken. Wel wordt er gevraagd of je de telefoon op stil wilt zetten om de stilte te bewaren.

Er zijn kluisjes waar je je tas mag achterlaten voor een klein bedrag. Als je naar binnen gaat wordt je tas nagekeken door beveiliging of er niet toevallig toch nog een camera in zit of eten/drinken.

  • Wanneer bezoeken

Ranakpur Jain tempel is open vanaf 12 uur. Dus werd mij geadviseerd om er dan ook om 12 uur te zijn zodat ik daarna door kon naar het Kumbhalgarh Fort zodat ik daar de rest van de middag kon rond lopen.

Vanuit Ghanerao is het een uur rijden naar de tempel.

Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel

Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

Kumbhalgarh Fort

Na dit bezoek reden we door naar het machtige Kumbhalgarh fort wat midden in het Aravalli gebergte ligt. Dit fort is gebouwd in opdracht van Maharana Rana Kumbha over een periode van 15 jaar in de 15e eeuw. Omringd door 13 hoge toppen van het Aravalli gebergte is het een machtig fort om te zien en zijn de uitzichten vanaf dit fort geweldig! Kumbhalgarh  fort gebouwd op 1914 meter hoogte.

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India

Kumbhalgarh fort was bij mij voornamelijk bekend doordat het een 36 kilometer lange muur heeft die ook wel de The Great Wall of India wordt genoemd. Dit natuurlijk met een glimlach naar de Great Wall of China!!

Eerder bezocht ik in India de Tarey Bihr muur in Sikkim Dit is ook een lange muur gebouwd op een bergkam met super uitzichten over de omgeving.

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India

In Kumbhalgarh fort is een paleis (Badal Mahal) gebouwd als centraal middelpunt op het hoogste punt van dit fort.  Badal Mahal betekent dan ook wel palace of clouds. Op het hoogste punt van het fort bezoek je deze. Niet alle kamers van dit paleis zijn toegankelijk maar in de ruimtes waar je wel mag komen zie je overal op de muren nog beschilderingen. De uitzichten uit de kleine ramen zijn ook super!

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India

Kumbhalgarh fort werd ooit Oog van Mewar genoemd door de strategische positie in de regio Mewar van de staat Rajasthan. In tijd van strijd was dit fort het toevluchtsoord voor de heersers van Mewar. Daarnaast is het paleis de geboorteplek van Mewar’s legendarische koning Maharana Pratap.

Binnen de muren maar buiten het imposante fort zelf zijn een heel aantal tempels gebouwd. Ik ging eerst de wandeling naar boven doen en doordat ik nog herstellende was van een bacteriële infectie ging ik daarna even mijn energie aanvullen bij een klein restaurantje nabij de ingang van het fort. Daarna liep ik langs de lange muur en dook ik daarna het ‘park’ in om langs een aantal tempels te komen.

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India
Ik was een klein tempeltje in gedoken en kreeg al snel een bindi op mijn voorhoofd door de oudere vrouw die daar was en alles vertelde over de Goden die daar aanbeden werden.

Kumbhalgarh Fort - Ghanerao - Rajasthan, India
De eerste van de vele tempels

Overal waar je hier loopt heb je natuurlijk het geweldige zicht op het Aravalli gebergte

Wat moet je weten voor je bezoek?

Het fort is vanuit Ghanerao een aantal uur rijden door een geweldig gebied nl het Aravalli gebergte. Zoals je hier leest ben ik die dag eerst naar de Jain Tempel gegaan. De rit vanuit de Jain Tempel duurde zo’n 1,5 uur.

Je moet een entreeticket kopen en ik ben helaas vergeten te noteren hoeveel deze kostte. Vergeef me…ik was nog ziek 🙂 Je kunt verschillende tickets kopen online zie ik. Met guided tour en zonder. Ik heb geen gids mee gehad en heb er heerlijk een tijdje rondgelopen.  Er staan niet heel veel informatieborden dus als je echt wat meer wil weten zou je vooraf/naderhand je moeten inlezen of toch een gids inhuren.

Ghanerao

Helaas heb ik maar een kleine wandeling gemaakt in Ghanerao omdat ik niet lekker was.  Wel sprak ik op mijn laatste dag deze mensen, zij nodigden me uit om mee te gaan naar de tempel waarnaar zij op weg waren. Ze gingen hun dagelijkse gebed doen en zij wilden me graag de tempel laten zien. Omdat mijn taxi stond te wachten kon ik dit aanbod helaas niet aannemen.

Ghanerao - Rajasthan, India

Ik liep maar een paar straten door maar kreeg een fijn gevoel bij deze stad!

Ghanerao - Rajasthan, India
Mooie slingers laten zien dat het de tijd is voor feest, de planeten stonden goed om de huwelijken te voltrekken.

De straten van Ghanerao die ik liep waren erg schoon. De combinatie van heel oud en wat dan ook haast onbewoond lijkt met daarbij het feit dat het wel schoon en dus onderhouden is maakt het geheel super vind ik. Een vreemde maar super mooie combinatie!

Ghanerao - Rajasthan, India

Ghanerao Royal Castle

Tijdens deze twee dagen dat ik hier was verbleef ik in een geweldig kasteel. Ik kan iedereen aanbevelen om hier een overnachting te plannen. Ik ben er 2 nachten geweest en probeerde een derde te boeken maar hij was vol.

Kumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

Het is alsof je in een museum verblijft. En dat is in principe ook zo. Het kasteel heeft zijn oorsprong in 1606 en is in de jaren op een aantal plekken uitgebreid maar ook in deze eeuw aangepast om de gast een fijn verblijf te geven. Zo is er dus ook een zwembad!!

Ghanerao Royal Castle
Ik was nog ziek en geef toe dat ik niet veel deed deze twee dagen.

Elke gang die je in gaat of elke ruimte waar je in mag omdat de deur openstaat waan je je terug in vervlogen tijden. Er staan meerdere bordjes die je vertellen wie hier woonde of waarvoor de ruimte diende. Ik vond het helemaal geweldig!

Ghanerao Royal Castle
Mijn slaapkamer met badkamer. Ik had een kamer met twee slaapkamers en een woonkamer!!

Net naast het hotel zijn twee tempels. De tempel aan de achterzijde is volgens mij een Jain tempel.

En de tempel aan de voorzijde Hindoe. Daar werd elke avond gezongen ten tijde van mijn bezoek, ik was er in de tijd dat er huwelijken gesloten werden. (Dit gebeurt altijd massaal in India omdat op dat moment de planeten goed staan)

Jain Temple Ghanerao
Deze foto maakte ik vanaf het dak van het Royal Castle

Lukt het jou niet om hier een nacht te boeken dan zijn er in de omgeving natuurlijk nog vele andere opties te vinden zoals bijv Ghanerao Jungle Logde

  • Komen & Gaan

Ghanerao en Kumbhalgarh Fort liggen toch iets van het gebaande pad af en dus kun je er niet heel makkelijk komen zonder verschilllende bussen en taxis.

Ik koos voor een taxi vanuit Pushkar die vrij prijzig was. Omdat ik ziek was en geen zin in overstappen van bus naar bus had betaalde ik uiteraard de hoofdprijs. Die rit duurde zo’n 4,5 uur. Daar betaalde ik iets over de 5000INR (+60 euro)

Ben je een echte backpacker en heb je de tijd om er de hele dag over te doen dan moet je dus bus pakken van Pushkar naar Udaipur en een overstap nemen in Nathdwara. En dan vanaf daar een taxi regelen naar je hotel in Ranakpur of Ghanerao.

Na mijn bezoek ging ik naar Udaipur en nam weer een taxi. Ik was nog steeds niet helemaal lekker en had echt geen zin in gesleep met mijn tas en onderhandelen over vanalles. Dus ik boekte weer een dure taxi, dit keer bij het hotel omdat Ola Cabs geen service had in de omgeving van Ghanerao. Deze rit duurde zo’n 3.5 uur. Ik betaalde ook hier weer 60 euro.

Reizen in India doe je altijd met een stop voor Chai
Reizen in India doe je altijd met een stop voor Chai

Voordeel van een taxi is dan wel weer dat je even een stop kan maken voor een kopje massala chai of dat je taxichauffeur je een lekkernij haalt! Hij kocht namelijk een groene peper die gevuld was met een groentevulling en deze was in het geheel in een beslag gedaan en gefrituurd. Heerlijk hapje zo onderweg!

Khumbhalgarh Fort & Ranakpur Jain Tempel - Ghanerao - Rajasthan, India

Vond je dit een mooie tip voor je reis door Rajasthan?
Wil je deze post dan ook delen voor anderen?

Zoek je meer India Reis Inspiratie?

De Plek om Tijgers te Spotten – Ranthambore NP – India

Eten op straat – Food Walk oud Delhi

Online Visum aanvragen voor India

Complete Reisgids Mumbai

Kashmir bezoeken – India

Of wat dacht je van het voormalige koninkrijk Sikkim?

10 dagen rondreis door voormalig koninkrijk Sikkim – India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *