Mijn mooiste wandelingen in Overijssel – Nederland

Er zijn super veel mooie plekjes in de provincie Overijssel om te gaan wandelen. Overijssel is super veelzijdig en biedt dus veel verschillende soorten wandelingen! Om een blog te schrijven met een selectie aan mooiste wandelingen in Overijssel is dus lastig. Het blijft natuurlijk een persoonlijke selectie van mooiste wandelingen. Het is dus een opsomming van mijn mooiste wandelingen in Overijssel. Je krijgt een heel divers beeld van de provincie Overijssel die natuurlijk voor een deel verbonden is met Duitsland en wat meer heuvelachtig is.

En als dan je landinwaarts gaat en bij de rivier De IJssel uitkomt kom je in een heel ander gebied te lopen. En wat dacht je van de kop van Overijssel aan het Zwarte meer en het Nationaal Park de Weerribben? Ook ben ik met 1 wandeling net Drenthe in verdwenen maar ik wilde die ook heel graag delen in deze blog met mooiste wandelingen in Overijssel

Hanzestedenpad - Mooiste Wandelingen Overijssel
LAW Hanzestedenpad nabij Kampen – Mooiste Wandelingen Overijssel

Mijn mooiste wandelingen in Overijssel – Nederland

Met deze mooiste wandelingen in Overijssel komen al die verschillende facetten aan bod! En dat is juist ook wat Overijssel zo mooi maakt!

Lees verder voor de wandelingen die ik maakte in de afgelopen jaren en die bovenaan mijn lijstje staan van mooiste wandelingen in Overijssel!

Ootmarsum – Springendal – 19km

Het leuke, kleurrijke en artistieke stadje Ootmarsum moet je ooit bezoeken. Ik vind het een geweldige plek om rond te kijken. Er zijn vele boetiekjes die je naar binnen lokken om even te shoppen maar ook veel galerijen van kunstenaars die je graag van hun kunst laten genieten.

Deze wandeling begint net buiten de stad op het hoogste punt De Kuiperberg. Vanaf daar wandel je eerst door het stadje om daarna het platteland op te gaan en uiteindelijk het Springendal in. Ik vind het een heerlijke afwisselende wandeling en heb deze nu 2 x gelopen.

Springendal, Ootmarsum - Mooiste Wandelingen Overijssel

Delden Umfassungsweg Twickel – 11km

Een heerlijke wandeling door en nabij het landgoed van Twickel. Ik parkeerde mijn auto bij kasteel Twickel en begon daar mijn wandeling. Een kasteel met alle historie daaromheen is spreekt natuurlijk altijd tot de verbeelding. Tijdens de wandeling kom je door een stukje natuur waar het vaak drassig is dus werd er een vlonderpad gelegd. Ik had even het idee in het buitenland te zijn… Ik vond dat ook echt een geweldig stukje! Juist daar staat natuurlijk een bankje!!

Delden, Twickel - Mooiste Wandelingen Overijssel

Route Noetselerberg en Sprengenberg – 19km haarle

Van deze route heb ik nog geen blog geschreven. Ik heb in dit gebied al zo vaak gelopen en gefietst dat ik de meeste paden op mijn duimpje ken. Ik woon in Hellendoorn en dus is de Sallandse Heuvelrug mijn zgn achtertuin.

Deze route, die beschreven is in het boekje Twaalf Twentse Tochten van Gegarandeerd Onregelmatig, brengt je door het bos, over de heide en langs de mooie Palthe Toren nabij Haarle. Heerlijke afwisselende wandeling die je op een heel aantal plekken zich laat wanen alsof je in The Middle Of Nowhere bent. Zelfs op een zondagmiddag!!

Sallandse Heuvelrug - Mooiste wandelingen overijssel

Krishnamurti wandeling in Ommen – 13 km

Hoe verrassend is de naam Krishamurti in het Overijsselse leven? Ik vond het super interessant om hier meer over te leren. Krishnamurti kwam in begin 1900 naar Europa en streek uiteindelijk een aantal jaren neer in Ommen. Hier werden de sterkampen opgericht om de leer te verkondigen waarin hij zo geloofde. Omdat het geen geloof betreft maar een leefwijze ging Krishnamurti na een aantal jaren weg. Waarom? Wij, mensen, zijn toch snel geneigd om te gaan aanbidden in hoop ook verlichting te ontvangen in plaats van zelf hard te werken om daar te komen.

Regge nabij Ommen - Mooiste Wandelingen Overijssel

De wandeling breng je langs de verschillende plekken waar Krishnamurti leefde en de mensen toesprak in het buitengebied van Ommen. Een mooie wandeling door de bossen, langs het riviertje de Regge en over de Besthemerberg.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ik ben hier op een dag naartoe gereden om een mooie wandeling te maken. Ik heb een heerlijke dag gehad en verschillende losse paden gepakt in het geweldige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is geweldig om op een zomerse dag alle vogels hier te zien en te horen. Ik heb uren gewandeld in dit mooie uitgestrekte waterrijke natuurgebied.

Een goede vastgestelde rondwandeling heb ik helaas niet kunnen vinden maar ik wilde het gebied toch niet overslaan in deze opsomming van  mooiste plekjes om te wandelen in Overijssel.

Nationaal Park Weerriben - Wieden

Landgoederenroute Dalfsen – 8.5 / 15km

In het vechtdal Overijssel een heerlijke wandeling die je langs verschillende landgoederen brengt zoals landgoed Huis den Berg en landgoed Rechteren. Je wandelt heerlijk over het landgoed, door de bossen en uiteindelijk door Dalfsen en weer over de rivier de Vecht naar je beginpunt.

Landgoederenroute Dalfsen - Mooiste Wandelingen Overijssel

Wandelen bij Wilhelminaoord – Maatschappij van Weldadigheid 15km

De achtergrond van de Maatschappij van Weldadigheid is indrukwekkend. Het begon als hulp aan de armen, werd uitgebreid met een strafkamp en werd uiteindelijk opgeheven. Ik had er wel eens van gehoord maar als je er dan gaat wandelen en wat meer leest over de achtergrond is dat toch wel heel interessant!

Wilhelminaoord - Frederiksoord - Mooiste Wandelingen Overijssel

Ik maakte eerst de mooie wandeling nabij de strafkolonie Ommerschans. Daarna liep ik deze wandeling in Wilhelminaoord en Frederiksoord. Deze wandeling is dus net Overijssel uit en Drenthe in. Super interessante historie om over te lezen. Hoe fijn is het als dat kan tijdens een mooie wandeling? De wandeling brengt je ook nog eens door een super divers landschap!

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Dit is natuurlijk een Nationaal Park wat je niet mag missen als je in Overijssel bent. Meerdere wandelingen vanuit Nijverdal of vanuit Holten brengen je op de Sallandse Heuvelrug. Of wandel van Holten naar Nijverdal, of vice versa, om het hele gebied te door kruizen. De mooie glooiingen, de paarse heide in de herfst of wandel er tot laat in de avond tijdens de lange zomeravonden.

Sallandse Heuvelrug in herfst - Holten
Sallandse Heuvelrug in herfst – Holten

Sallandse Heuvelrug in de zomer
Sallandse Heuvelrug in de zomer

Ken je het wereldtijdpad? Dit loopt nabij Holten en neemt je een aantal kilometer mee in de tijd terug. Super leuke weetjes staan op de paatljes elke honderd meter.

Sprengenberg nabij Haarle - Sallandse Heuvelrug
Sprengenberg nabij Haarle – Sallandse Heuvelrug

Lange Afstand Wandelingen in Overijssel

Wil je een paar dagen achtereen wandelen?

Ik snap dat helemaal! Ik vind dat juist een must en brengt je op een hele andere manier in het landschap van Overijssel. Daarnaast vertraagt het jou, het laat je dieper denken en verbindingen maken in je denken en doen. Iets waar wij in deze drukke maatschappij soms te snel aan voorbij gaan. En iets wat juist zo belangrijk is voor de groei in jou leven.

Ik merk vaak dat als ik een aantal uur of liever nog een aantal dagen achtereen alleen ben ik veel meer en vrijer denk. Ik maak veel connecties tussen verschillende gebeurtenissen of ik kan goed en beter uitdiepen wat ik wil. Maar ook waarom ik iets wil en hoe ik iets zou kunnen bereiken wat ik graag zou willen. Onbewust schuif je dan in je leven een bepaalde kant op en gaan dingen op de plek vallen in de toekomst. Onbewust ga je anders handelen, reageren en dus mensen of dingen op je pad laten komen. De kunst is dan natuurlijk om dit zinvolle toeval te herkennen en er naar te handelen!

Hanzestedenpad – 120km

Ik heb dit pad niet in volgorde gewandeld en de verschillende etappes over 2 jaar gewandeld. Ik vond het heerlijk om in het waterrijke IJssel gebied te wandelen. De Hanzesteden zijn natuurlijk super interessant en die bijkomende historie maakt het een mooi geheel. Heerlijke natuur en omgeving met een diepe historie!

Hanzestedenpad - Mooiste Wandelingen Overijssel

Sallandse Zandloper – 45km

Deze wandeling heb ik in 2 dagen gedaan. De wandeling is beschreven in 4 etappes maar ik wilde graag wat langere afstanden wandelen. Ik vond het gebied echt super! Ik begon in het centrum van Nijverdal en liep de eerste dag via Haarle naar Heeten. Je kunt de Sallandse Zandloper ook beginnen in Holten en dan loop je vanuit daar naar Haarle. Als je start in Nijverdal pak je ook een mooi stuk heide. Vanuit Holten loop je natuurlijk ook een heel mooi stuk over de Sallandse Heuvelrug.

Dag 2 liep ik van Heeten naar Soestwetering en ging ik gelijk door naar het eindpunt bij de IJssel: Fortmond. Je kunt ook kiezen voor eindpunt Wijhe. Ik koos voor Fortmond omdat ik graag nog even de Duursche Waarden in liep bij de oude Steenfabriek.

Boetelerveld, Sallandse Zandloper - Mooiste Wandelingen in Overijssel
Pauze in het Boetelerveld net voorbij Haarle

De Sallandse Zandeloper is een heerlijk afwisselende wandeling vanuit de Sallandse Heuvelrug naar het natuurgebied de Duursche Waarden. Je doorkruist een heel divers gebied wat vele facetten van het mooie Overijssel laat zien. Dit is zeker een van mijn mooiste wandelingen in Overijssel!

Stuwwalroute – 45km

De Stuwwalroute brengt je weer in een heel ander deel van Overijssel. Overijssel is opgedeeld in Twente en Salland… Dit zijn echt totaal verschillende delen met elk hun specifieke achtergronden. Ik heb dit nooit zo bewust gezien en beseft als tijdens deze wandelingen. Wat ik al eerder zei, je vertraagt.. Je ziet je omgeving beter maar ook jezelf… Je kijkt beter en denkt dieper.. je maakt connecties…

Ook op dit vlak 🙂 Twente ligt tegen Duitsland aan en is wat meer heuvelachtig. Als je dan voorbij de Sallandse Heuvelrug gaat kom je in het gebied van de IJssel en de Hanzesteden. Is significant anders!!

Stuwwalroute - Mooiste Wandelingen Overijssel

Deze route begint bij de Molen van Bels in Mander, dit is nog net in Nederland 🙂  Je loopt een mooi stuk natuur waar als je oplet de oudste grafvelden van Overijsselse Landschap kunt zien. Via Ootmarsum wandel je naar Rossum. Hier zijn wij dag 1 gestopt. We hadden toen zo’n 28 km gewandeld op deze mooie wandeling in Twente.

Dag 2 van Rossum bracht ons langs De Paasberg en Galg en vreemdenkerhof naar Oldenzaal. Deze dag gaf ons een mooie wandeling van 27 km. Er zijn geen vaste etappes ingedeeld op deze route dus als je hem in meerdere fasen wil lopen dan zul je de route moeten bestuderen.

Mijn Mooiste Wandelingen in Overijssel

Ik hoop deze blog in de toekomst weer uit te kunnen breiden met andere mooie wandelingen. Dus…heb je tips voor lange afstandswandelingen binnen Overijssel? Of mooie dagwandelingen? Dan hoor ik het graag van jou!

Vooral nu in deze tijd van corona kunnen we goed wandelen, vooral alleen wandelen is natuurlijk super goed!

Vind jij deze wandelingen ook mooi?
Deel ze dan op je sociale media!!

Wandelen in het buitenland vind ik natuurlijk ook super. Ik heb een aantal mooie wandelingen gedaan en die deel ik ook graag ter inspiratie met jou!

Lee Trail in Luxemburg (3 dagen – 53km)

Hiken op de Alpe Adria Trail – Etappe 12

Pelgrimsroute St Olavsleden – Noorwegen

Wandelen op de Hermannshohen

Poon Hill Trek – 8 dgn – Nepal

En bekijk ook eens deze tips voor meditatief wandelen

Ga Mindful Wandelen – Tips voor Meditatief Wandelen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *