Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela – Spanje – Alleen wandelen maar toch samen!

Altijd ervan gedroomd om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen? Maar komt het er maar niet van? Schuif je het voor je uit omdat je eigenlijk niet alleen wil? Twijfel je of je het wel kan? Bang bent om geen overnachting te kunnen vinden?

Laat mij jou helpen om die grote wens in vervulling te laten gaan.
Wandel de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in kleine groep

Pelgrimstocht Camino Frances in Spanje
De weg naar Santiago de Compostela

Georganiseerd de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in kleine groep wandelen

Meld je bij mij en ga samen met een klein groepje in alle vrijheid op pelgrimstocht!

We beginnen in een klein groepje de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en als je eraan toe bent kun je alleen verder. Je behoudt de vrijheid om alleen te wandelen als je daaraan toe bent. Als dat een dag of misschien meerdere dagen niet aantrekkelijk lijkt kun je bij een groepje aansluiten. En wie weet, misschien loop je toch alle dagen samen met een nieuw pelgrimsvriend(in)?

Dit is juist wat een Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is en gaandeweg zul je dat gaan meemaken.

Waarom doe ik dit?
Omdat ik van veel mensen hoor dat ze heel graag een pelgrimstocht willen gaan doen. Ervan dromen maar toch de stap niet kunnen of durven te zetten. Ik wil graag die stap gaan zetten samen met hen. Kom over die drempel en ga! Je leeft nu en nu is de kans om op pelgrimstocht te gaan!

Als jij een gezond lichaam hebt?
Als jij inspiratie voelt om te gaan wandelen..
Dan is nu de tijd rijp om te gaan.

Stel het niet uit. Onderzoek wijst uit dat mensen spijt hebben van beslissingen die ze niet genomen hebben. De beslissingen die ze namen, ervaringen die ze wel aangingen hebben hen alleen maar verder geholpen om te weten wat ze daadwerkelijk wilden. (En dus om betere vervolgbeslissingen te nemen in je leven.) Ken je Bronnie Ware en haar onderzoek? Lees over haar onderzoek.

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!

Ga en ervaar hoe het is om op de eeuwenoude pelgrimstocht
de Camino Frances (de Franse weg) te wandelen.

Ik kies ervoor om het groepje niet groter te laten zijn dan hooguit 7 a 9 mensen, incl mijzelf als vliegende keep / begeleider. We zullen in de herbergen bij andere pelgrims slapen, je zult je opgenomen voelen in de pelgrimsgemeenschap als we in de avond met andere pelgrims de pelgrimsmaaltijd gaan eten. Ook zul je zien dat je onderweg tijdens een kopje koffie diezelfde pelgrim weer tegenkomt.

De enige zekerheid die je hebt is dat we, als groep, elke avond bij elkaar in dezelfde herberg zitten. Mocht er dan iets zijn waar je mee zit kan ik je helpen. Ik kan je bijstaan en zal je verder helpen.

De pelgrimstocht van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela heeft mij zoveel gebracht en ik wil dat graag delen met anderen. Dat kan alleen maar door je mee te nemen op deze bijzondere eeuwenoude pelgrimstocht door het Spaanse landschap!

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!
Ergens in de Meseta… 200 km lang alleen maar vlak landschap en lange wegen..

Durf je die eerste stap te zetten?

Wandel de laatste 200 km op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje mee.
Meld je gelijk aan!

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!

Tips om je voor te bereiden op deze pelgrimsreis

Als jij je aanmeldt om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te gaan wandelen ben je fan van wandelen. Maar heb je wel eens meerdere dagen achtereen gewandeld? Het klinkt zo heftig, dagen achtereen wandelen, alleen maar op doorreis zijn en die voeten van je… die het voor je moeten doen.

Toen ik voor de eerste keer aan de Camino Frances (sept 2016) ging lopen wist ik ook niet waar ik aan begon. Ik had mij in dat jaar ‘voorbereid’ door elke week tenminste 1 a 2x te wandelen. De langste wandeltocht die ik had gedaan was maar liefst 17 km… Dat is, als ik nu terug kijk, een korte dag op de Camino. Toch was dit voor mij voldoende voorbereiding. Ik was fysiek en mentaal toen klaar om die lange tocht te gaan wandelen.

Ik begon op de pelgrimstocht zelf de eerste dag met 25 km, de tweede dag met 27, toen 20 en daarna 17, 24, 29 etc. Lees dit verslag maar van de eerste 200 km die ik liep op de Camino Frances. Dit verslag heb ik tijdens de pelgrimsreis zelf geschreven.

Op 3 september 2016 begon ik aan mijn pelgrimstocht en ik zou er uiteindelijk 35 dagen over doen. Ik nam ondertussen 2 pauze dagen en heb in totaal 5 blaren gehad. En wist je dat ik alle blaren op 1 dag kreeg?

De kortste dag in kilometers was 14 km en de langste was 39 km… Ik liep veel dagen alleen maar heb ook een heel aantal dagen met de Nederlandse Marianne en oorspronkelijk Nederlandse John gelopen… En ook liep ik meerdere dagen met de Australische Terry en de Canadese Jerry.

Ik heb de meest fijne herinneringen aan mijn tijd als pelgrim. Zoals een kennis van mij vertelde: Je hebt een leven voordat je pelgrim bent en een leven erna. Dit klopt als een bus!

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!

Wat ik ermee wil zeggen is dat je anders loopt op de Camino dan dat je thuis een wandeling maakt. Je mindset kun je niet vergelijken met hoe jij thuis een wandeling plant. Als je thuis wandelt dan ben je in gedachten bij de klusjes die nog liggen te wachten. De was doen, boodschappen halen, gras maaien.

Op de camino is de rest van de middag en avond om te herstellen en dus vrij van fysieke klusjes. Je hoeft niets anders te doen dan je kleding uitspoelen/wassen, het dorpje wat bekijken en zorgen dat je een goede avondmaaltijd krijgt. Daarna ga je lekker op tijd naar bed en geef je je lichaam en voeten de rust die het nodig heeft voor de volgende dag.

Je loopt elke dag verschillende afstanden en komt door verschillende dorpjes.  Elke dag nemen we samen, of neem jij alleen / met een andere pelgrim, pauzes in die dorpjes. Pak een half uurtje om een cappuccino te drinken en zie de andere pelgrims voorbij komen, groet elkaar “Buen Camino”.

Neem een uur de tijd om lekker je lunch te nemen op een terrasje of misschien ergens langs de kant van de weg. Alles is mogelijk en je hebt alle tijd.

Reken maar eens uit als je 6 uur loopt op een dag dan maak je al snel ruim 25 km. Als je dus in de ochtend 3 a 4 uur wandelt is er in de middag alle tijd om rustig aan te doen.

Spaanse pelgrimstocht Camino

Je Credential – Je Pelgrimspaspoort

Voordat we beginnen zorg ik dat we in het bezit zijn van de credential, een pelgrimspaspoort. Deze zorgt ervoor dat we ‘mogen’ slapen in de goedkopere herbergen voor pelgrims. Ook zorgt het pelgrimspaspoort ervoor dat je kan bewijzen hoeveel kilometer je hebt afgelegd op de Camino Frances. Er moet voor elke gelopen dag een stempel in je paspoort staan om bij aankomst de compostela te kunnen krijgen.

Overnachten in de Albergues – pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

In de herbergen is de regel dat je maar 1 nacht mag blijven. Je krijgt in de herberg een stempel in je pelgrimspaspoort. De volgende ochtend moet de herberg rond 8 uur leeg zijn.

Het paspoort van de Pelgrims op de Camino Frances

Vanaf 12 uur mogen de nieuwe pelgrims weer inchecken in de herbergen. Dus als we net na de middag al klaar zijn kun je al inchecken. Bij langere dagen is dit natuurlijk niet het geval maar er zal vast een dag met ‘maar’ 15 a 20 km tussen zitten waarbij we misschien al net na het middaguur over kunnen zijn.

Om fijn te kunnen slapen in de herberg is het van belang dat je een slaapzak meeneemt. Deze moet zo licht mogelijk zijn en dus adviseer ik een lakenzak. In de meeste herbergen liggen wel dekens die je evt kunt gebruiken mocht het frisser worden.

Je Compostela ontvangen in Santiago de Compostela?

De compostela krijg je als je meer 100 km gelopen hebt op de eeuwenoude Camino Frances. Met deze reis leg je meer dan 100 km af en dus heb jij recht op de compostela. Als wij aankomen in Santiago de Compostela dan gaan wij die aanvragen. Ze zullen je dan een vraag stellen: Heb jij de camino gelopen om spirituele redenen, sportieve redenen of culturele beweegreden en naargelang je antwoord kun jij een bewijs krijgen.

Er wordt gezegd dat je per dag 2 stempels in je credential, je paspoort, moet verzamelen als je ‘maar’ 100 km wandelt. Ik weet niet of dit echt zo is. Maar ik kan je wel verzekeren dat het geen enkel probleem is om meerdere stempels te verzamelen in je pelgrimspaspoort. We komen onderweg bijvoorbeeld in kerken waar ze je graag een stempel geven.

Voorwaarden voor deze pelgrimsreis

Je zorgt dat je een eigen reis- en zorgverzekering hebt afgesloten. Je neemt deel aan deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela op eigen risico. Wordt de reis gecanceld om welke reden dan ook dan moet je je wenden tot je eigen verzekering.

Ik ben geen reisbureau en niet aangesloten bij een overkoepelende organisatie.

Je zorgt zelf voor de reisvoorbereiding zodat je een aantal kilometers kan wandelen, elke dag. Uiteraard kan ik je voorzien van tips voor deze voorbereiding en je daarmee helpen. Als je verder leest kom je wel een aantal links tegen. Heb je vragen aan mij stel ze dan gerust via mail of de sociale media.

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!

Schoenen / Rugtas / Wandelstokken

Je zorgt ervoor dat je goede, ingelopen, wandelschoenen draagt tijdens de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ook zorg je ervoor dat je een rugtas hebt die goed op je rug past en waar je de hele reis mee kan wandelen. Wandelstokken zijn zeer aan te bevelen tijdens deze tocht.

Als er iets gebeurt onderweg gaan we samen kijken hoe we dat gaan oplossen. Als je een dag niet kunt lopen dan neem je de bus of taxi naar de volgende plaats. We blijven als groep bijeen op de overnachtingsplekken.

Zinvol Reizen op de Camino Frances

Wat regel ik voor jouw pelgrimsreis naar Santiago de Compostela

Ik boek de vliegreis, busreis en de overnachtingen. Ook zorg ik dat jij het pelgrimspaspoort in je bezit krijgt.

Je betaalt een bedrag aan mij waarin deze vliegreis, de busreis naar de start zit en mijn begeleiding. Mochten er onverwachte wendingen zijn (reis cancelen / halverwege terug moeten) dan ben ik uiteraard bereid om mee te denken in het proces. Mijn begeleiding vooraf en ter plekke is niet-restitueerbaar.

Wat niet inbegrepen is / zelf betalen tijdens de pelgrimsreis

Alle maaltijden, koffiestops en snacks onderweg.

Uiteraard geldt dit ook als jij een souvenir wil kopen oid.

Er bestaan diensten die tussen de verschillende dorpen rijden om de bagage van de pelgrims te vervoeren. Kies jij ervoor om onderweg gebruik te maken van zo’n dienst dan is dat voor eigen kosten.

Het zou mooi zijn dat je met je eigen bagage de pelgrimstocht gaat afleggen.

Dit heeft meerdere redenen. We hebben allemaal bagage bij ons, de een wat meer dan de ander. Draag jij alles bij je? Neem je afscheid van wat je niet nodig hebt of draag jij de last? Dit zal op allerlei vlakken zijn doorwerking hebben, uiteraard lichamelijk maar ook psychisch. Om dit proces zijn werk te laten doen ben ik ervoor om geen gebruik te maken van deze dienst.

Uiteraard snap ik het als de fysieke problemen te groot zijn, los van de ongemakken die normaal zijn op een pelgrimstocht, dat je gebruik gaat maken van een dergelijke dienst. Die oplossing gaan we dan samen zoeken als het zover is.

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - Spanje - Alleen wandelen maar toch samen!

Paklijst voor deze pelgrimsreis

Lees wat ik op mijn pelgrimstocht bij mij had.

Paklijst voor pelgrims – Camino Frances

Voor iedereen verschilt de paklijst een beetje. Iedereen hecht waarde aan andere spullen. Maak daarin goede afwegingen. Een mooie tip voor je voorbereiding tijdens het inpakken is de volgende:

Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen

In mijn lijst zie ik dat ik nog een fototoestel bij mij had. Die heb ik de laatste jaren alleen maar bij mij als ik ergens naartoe ga waar ik een zoom voor nodig heb. Eerlijk is eerlijk, dat is alleen op safari oid. Ik reis dus al jaren met mijn telefoon als fotocamera. Ik houd hier rekening mee als ik een nieuwe telefoon uitzoek. Op dit moment maak ik al mijn foto’s met de Google Pixel 7 Pro.

Ik ga graag de uitdaging met je aan om een week te gaan wandelen op de pelgrimstocht.

Kosten en datum deze pelgrimsreis

Ik wil deze reis met jullie gaan ondernemen van 20 – 29 augustus 2024. We pakken vanaf Santiago de Compostela op 20 augustus de bus naar Villafranco del Bierzo. Vanaf daar zullen we de volgende dag starten met de 8 dagen wandelen naar Santiago de Compostela waar de wandeltocht dan eindigt op het plein bij de indrukwekkende kathedraal.

De prijssom is 800 euro excl btw, vliegticket, alle maaltijden en eigen uitgaven.

Meld je bij mij om je op te geven.

Te wandelen etappes in deze reis

23.5 km = Villafranco del Bierzo – La Faba
26    km = La Faba – Triacastela
18.3 km = Triacastela – Sarria
22.4 km = Sarria – Portomarin
25    km = Portomarin – Palas de Rei
28.8 km = Palas de Rei – Arzua
19.1 km = Arzua – O Pedrouzo
20.1 km = O Pedrouzo –  Santiago de Compostela

Deel deze reis met mensen waarvan je weet dat ze graag eens de pelgrimstocht zouden willen doen maar het voor zich uit schuiven.
Tip hen deze unieke kans om in een klein groepje de laatste 200 km van de Camino Frances te wandelen.

Wacht niet te lang met aanmelden. De reis wordt vastgezet bij minimaal 4 aanmeldingen.

Mail mij op jacomijn@zinvolreizen.nl of stuur mij een berichtje op een van de sociale media kanalen.

Koffie langs de route in Viana - Camino Frances
Koffie langs de route in Viana

Inspiratie om vooraf te lezen op mijn website?

Een dag in het Leven van de Pelgrim

Budget voor je pelgrimstocht – Spanje

Voor- en nadelen van wandelen op de Camino bij koud of warm weer

Twee jaar geleden liep ik ook een week op de Camino, lees ook dat verslag eens.

8 dagen pelgrimeren – Camino Frances – Wandelen van Pamplona tot Burgos (217km)

Eerste 200 km op de Camino Frances

Deel 2 – 200 tot 400 km op de Camino Frances

Lees ook deel 3 – 400 tot 600 km op de Camino Frances

En deel 4 – 780 km volbracht op de Camino Frances

10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *