Wandelen door Salland – De Sallandse Zandloper – 45km

De Sallandse Zandloper stond al een tijdje op mijn wandellijstje. Het liefst was ik ondertussen niet naar huis gegaan maar dat was nu geen optie. Dus toen ik 2 dagen achtereen vrij was plande ik deze lange afstandsroute en besloot ik 45 km te gaan wandelen door Salland!

De Sallandse Zandloper brengt je in het begin door de Sallandse Heuvelrug om na 45 km te eindigen in de uiterwaarden van de IJssel. Wat uiteraard een geweldig contrast met zich mee brengt. Vanuit het heuvelachtige gebied rondom Nijverdal / Haarle loop je door het agrarische landschap van Salland. Om steeds meer in lage en natte landschappen te komen met uiteindelijk het hoogtepunt de Duursche Waarden.

Hoe loop je de Sallandse Zandloper?

De Sallandse Zandloper zou je kunnen starten aan beide zijden, hij is namelijk beide richtingen op gemarkeerd. Toch wordt hij wel aangeboden om te lopen van Oost naar West en dus de startpunten Nijverdal of Holten. Aangezien ik in Hellendoorn woon startte ik deze route door dwars door Salland in Nijverdal. Maar je kunt natuurlijk ook starten vanuit Holten. Mijn eindpunt was in Wijhe / Fortmond maar je zou ook in Olst kunnen eindigen. En die eindpunten zou je natuurlijk ook als beginpunt kunnen nemen.

De Sallandse Zandloper - Boekje
Bestel dit boekje online bij de Deventer Webwinkel

GPS locaties – Start van de Sallandse Zandloper

Om je makkelijk op weg te helpen zal ik je de exacte startpunten geven in GPS locaties van de Sallandse Zandloper.In de voorbereiding is het altijd wel fijn als je de exacte locatie kan invoeren en dat je dan vrij vlot een vlaggetje kan vinden zodat je de route op kan pakken. Ik heb mijn best gedaan de GPS locaties zo dicht mogelijk bij het eerste bordje te pinnen.

  • Beginpunt Nijverdal vind je dichtbij het NS-Station in Nijverdal. GPS Sallandse Zandloper Nijverdal. Dit is naast de St. Antonius van Padua Kerk aan de Grotestraat. Dit is de straat die dwars door Nijverdal loopt en welke je gelijk oversteekt als je de wandeling start om Nijverdal in te gaan.

  • Beginpunt Holten vind je ook bij het NS-Station in Holten. GPS Sallandse Zandloper Holten. Zorg dan dat je het spoor oversteekt en daar kun je de eerste aanwijzingen vinden. De route brengt je langs het kunstwerk De Beuk wat er staat richting het bos, richting de Holterberg.

  • Het eindpunt in Olst vind je aan de IJssel. Deze is bij het kunstwerk Het Baken: Gps Sallandse Zandloper Olst. Je hebt daar ook restaurant het Veerhuys, of je hangt even lekker je voeten in het water. In Olst is een station waar je gebruik van kan maken als je weer verder moet reizen.

  • Het eindpunt in Wijhe/Fortmond kunje vinden in de natuur van de Duursche Waarden. GPS Sallandse Zandloper Wijhe. Ik ben gestopt bij de Steenfabriek en het uitzichtpunt. Je zit dan heerlijk aan het water waar je even kan relaxen.

Sallandse Zandloper

Het traject Holten – Haarle zou me 10.8km hebben opgeleverd. Deze route brengt je de hele Holterberg over en een stuk het Sallandse Heuvelrug over. Ik denk eigenlijk dat deze etappe mooier is dan het deel wat ik vanuit Nijverdal loopt. Deze ga ik zeker nog een keer doen.

Nijverdal – Haarle 9,5km

Maar ik begon dus in Nijverdal. Bij het station loop je richting centrum en dan zie je gelijk aan je linkerhand al grote borden staan. Hieronder vind je het eerste bordje wat je de verdere route zal leiden. Dan loop ik dus door het centrum en zie ik de bordjes toch op de hoeken om mij de straten door te wijzen.

Zo apart dat ik die daarvoor dan nooit zag.. Ik verbaas me daar wel vaker over, je ziet waar je je aandacht op richt. We filteren zo wat we waarnemen, wat we daadwerkelijk verwerken van het complete beeld wat we zien.

De Sallandse Zandloper - Nijverdal
Op de achtergrond van deze foto zie je de St. Antonius van Padua kerk in Nijverdal

Al snel kwam ik onderaan de berg terecht en liep ik omhoog naar het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier leidt de route je helemaal naartoe (deels over het kabouterpad) om vervolgens weer af te buigen en door het drukke speelbos voor kinderen en de schaapskooi af te buigen naar de heide en de mooie vergezichten over de Sallandse Heuvelrug.

Ik hou van de weidsheid en de paden hier!

We maken een heerlijke slinger over die mooie heide gebied om even daarna het bos in te duiken, langs een weiland te lopen en Haarle voorbij gaand uitkomend bij Informatieschuur De Pas.

Sallandse Zandloper

Ik neem hier een lekkere pauze, eet even wat en doe mijn schoenen even uit. Ik doe dat bijna elke pauze, even de voeten luchten. Sommigen zweren er juist bij om de schoenen nooit uit te doen onder een wandeling…hier het tegenovergestelde.

Twijfel jij over het alleen wandelen als vrouw? Lees mijn tips eens!!

Wandelen in zonovergoten Salland

Haarle – Heeten 14.1km

Ik loop door en ga de ‘oprit’ halverwege naar boven naar Palthe Toren. Rechts ligt een pad naar de parallel lopende weg en als je dan links gaat, net iets verder dan de beschrijving van de Sallandse Zandloper ons leidt krijg je zicht op het torentje. Jammer dat hij ons net daarvoor rechts het bod in leidt. Niet lang daarna krijg je een splitsing… Dat is het punt waar de route uit Holten erbij kom. Ik weet dat Holten rechts is dus ga ik links. Het staat helaas niet bij de pijlen aangegeven… wat wel het geval is aan het eind als je kan kiezen om naar Olst of Den Nul te gaan.

Dus! Kom je van Holten dan ga je hier rechtdoor!! Kom je vanuit Nijverdal dan ga je rechtsaf!!

Toen ik daarna uit het bos kwam zag ik bij het Voorbijgangerserf. Een plek om het leven te overdenken. Wat mooi! Ooit stond er een klein boerderijtje maar toen dat in de as werd gelegd door een brand bleef alleen de lindeboom over… Die staat er nog steeds.

Voorbijgangerserf - Haarle

Deze herinnert ons aan het feit dat wij als mens voorbijgangers zijn…

Hierna kwam ik tussen de weilanden te lopen. Kort daarna stak ik een provinciale weg over op een punt waarvan ik niet wist dat je daar kon wandelen! Die weg gebruik ik altijd als ik naar de A1 rij en nu liep ik daar zomaar tussen de weilanden. Dit zijn de stukjes van een wandeling waar ik van hou! Struinen door het land en op plekken komen waar je niet komt met de fiets of met de auto!

Etappe 2, Haarle Heeten

Etappe 2, Haarle Heeten

Na een tijdje kwam ik toch even weer op de provinciale weg te lopen maar daarna dook ik al snel het natuurgebied Het Boetelerveld in. Ik had er nog nooit van gehoord en vond het een super verrassing. Het is helemaal afgesloten met hekwerk en dus kom je er alleen wandelaars tegen. Overal zijn poelen, tenminste 15 lees ik.

Ook lees ik dat het het enige natte heidegebied in Salland is!

Etappe 2, Haarle Heeten

Ik neem even plaats bij een poel en ik hoor de kikkers aan alle kanten brullen. Helemaal super! Ik heb er heerlijk weer bij dus het is geen straf dat hier geen bankje staat. Even wat drinken en een appeltje eten en natuurlijk genieten van het heerlijke weer in deze mooie omgeving zo dicht bij mijn eigen huis!

Etappe 2, Haarle Heeten

Als ik verder ga loop ik een tijd tussen de weilanden en kom ik in het landgoed Schoonheeten te lopen. Grote bospercelen met lange smalle lanen die lekker km’s laten maken. Als ik op een gegeven moment naar rechts kijk zie ik Kasteel Schoonheeten liggen. Ik zou een paar honderd meter de weg af moeten lopen om goed zicht te kunnen krijgen.. Ik had er al zo’n 20 km op zitten en daar had ik dus echt geen zin meer in… Jammer maar ik ben toch door gelopen!

Etappe 2, Haarle Heeten

Het is hierna nog net iets verder dan ik dacht over wegen en uiteindelijk duiken we de provinciale weg over een bosperceel in. Hierna kom ik langs het Overijssels Kanaal. Als ik dan bij de ophaalbrug met de Weseperweg kom zie ik een paddenstoel waarop staat 0.8 km naar Heeten. Mijn vader is inmiddels in Heeten om mij op te halen en dag 1 zit er voor mij op!

Dwars door de natuur van Salland

Etappe 2, Haarle Heeten

Omdat ik in Hellendoorn startte, dat is 3.5 km voor het startpunt heb ik deze dag zo’n 27 km in de benen op dag 1 van de Sallandse Zandloper. Met een voldaan gevoel eet ik het gebakken visje wat ik van mijn vader krijg op en neemt hij achterin de auto plaats als ik zijn auto naar mijn huis rij. In Coronatijd is dit de beste manier van verplaatsen…

Etappe 2 Haarle Heeten

Eindpunt en dus startpunt voor de volgende dag is de ophaalbrug bij Weseperweg met de Oosterenkweg. Hier is genoeg plek om je auto te parkeren. GPS locatie Sallandse Zandloper Heeten

Heeten – Soestwetering 11km

Het was even een geregel hoe ik deze tweede dag op de Sallandse Zandloper ging doen maar het lukte op de volgende manier! Mijn moeder wilde deze 11km wel lopen en dus reden we met 2 auto’s naar Soestwetering om daar een auto te plaatsen en toen terug naar Heeten waar we ook een auto parkeerden. Hierna gingen we op pad op de Sallandse Zandloper. Mijn moeder reed na Soestwetering naar Fortmond en wachtte mij daar aan de kant van de IJssel weer op.

Sallandse Zandeloper etappe 3 (1)

Bij Heeten start de Sallandse Zandloper een aantal km langs het Overijssels Kanaal met om de zoveel tijd een mooie ophaalbrug in het vizier. Op een gegeven moment staken we het Kanaal over en liepen we over een weg het bos in wat deel uitmaakt van Landgoed Zonnenbergen.

Sallandse Zandeloper etappe 3

Wat ik hierna een leuk verrassend stukje vond is dat we door een weiland en langs een smal watertje. Het stuk land ligt wat lager en dus is het een beetje drassig. We zagen en hoorden ongelooflijk veel kikkers en op het water natuurlijk veel watervogels en wat mooie zwanen die druk in de weer waren met hun nest.

Sallandse Zandeloper etappe 3

Sallandse Zandeloper etappe 3

Sallandse Zandeloper etappe 3

Hierna liepen we weer en stuk over de verharde weg, zijdelings kwamen we door Wesepe. Kort hierna kwamen we onder de rondweg door en liepen we weer de wijde omgeving in. Kort na deze rondweg is er een weg naar links, deze zagen wij over het hoofd want het bordje stond niet goed zichtbaar en was ook nog eens kapot. Het bordje staat in de weg (Oude Spoorpad) waar je in moet afslaan en achter een lantaarnpaal.

Let dus goed op als je bij dit punt bent!
Hopelijk maken ze het bordje binnenkort en plaatsen ze hem beter zichtbaar.

Sallandse Zandeloper etappe 3

Het stukje wat we hierna gingen lopen was echt leuk! Wel iets lastig omdat het lente was en alles als een tierelier groeit. Het pad langs het water was erg smal geworden en daardoor soms lastig te lopen maar oh zo veel te zien! Hier dus erg opletten dat je niet in de brandnetels beland of dat je een stap teveel naar rechts neemt en in het water beland… Maar overal kwamen net deze mooie libelles uit, we zagen de oude omhulsels nog hangen en ze waren dus nog aan het drogen en bleven allemaal rustig zitten voor de foto!

De laatste km’s tot de Rozenvoorderdijk liepen we door een bosrijke omgeving met mooie paden.

Sallandse Zandloper Etappe 3

Zoals je ziet loopt mijn moeder wel met de wandelstokken

Eindpunt van deze etappe voor mijn moeder is over de Rozenvoorderdijk. De Sallandse Zandloper  pakt een stukje van de Rozenvoorderdijk mee en dus liepen we langs de auto van mijn moeder. Zij stapte in en ik liep door.

Nu ik deze aanvulling maak met GPS punten zie ik dat de route de Rozenvoorderdijk recht over steekt. GPS Sallandse Zandloper Soestwetering is exact op het punt waar de Sallandse Zandloper de weg oversteekt. Hier kun je een parkeerplek vinden langs de weg.

Soestwetering – Wijhe/Fortmond 9.3km

Het alternatief is Soestwetering – Olst en die zou 6.8km opleveren. Ik koos voor het eindpunt Wijhe / Fortmond omdat ik graag het natuurgebied De Duursche Waarden in wilde.

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Gelijk liep ik weer tussen de weilanden en uiteindelijk een heel stuk langs het kanaal. Eerst nog over fijne graspaden en een soort van struinpaden en daarna over een fietspad om daarna over een provinciale weg te lopen. Nog steeds langs hetzelfde kanaal.

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Heerlijk struinen op de Sallandse Zandloper!

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Op een gegeven moment kwam ik bij een kruising waar de bordjes mistten. Gelukkig was dit punt op het mapje in het boekje van de Sallandse Zandloper goed zichtbaar doordat ik zolang langs het kanaal had gelopen. Ik moest hier linksaf in de richting van Den Nul.

Het duurde niet lang voordat ik de weg herkende, in 2018 fietste ik hiernaar toe om mijn tent en fiets te proberen. Ik sliep toen een stukje verderop bij camping Klaverblad. Ik liep de dag erop de wandeling: Wandelen tussen Kazematten en Geschut.

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

De route leidt je net langs Den Nul zodat je de rondweg oversteekt en gelijk uitkomt bij het Infocentrum IJssel Den Nul. Je verdwijnt hierna het gebied de Duursche Waarden in. Door middel van een superleuke brug ga je over de Lange Kolk het gebied in via struinpaden door weilanden en smalle paden dwars door de natuur.

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond
Wat een superleuke brug de Lange Kolk over!

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Uiteindelijk ging ik nog een brug over en kwam ik uit bij een aantal huisjes wat deel uit maakt van Fortmond. Zag er echt leuk uit en leek echt een oud stukje NL te zijn! Een aantal kleine huisjes op een driesprong…

Hierna liep ik richting de IJssel en dus de steenfabriek. Even bij de steenfabriek naar boven om even mooi uit te kijken over de omgeving, de steenfabriek bekijken en daarna even aan de IJssel zitten. De hele route nog even overdenken en genieten van de afgelegde km’s door Salland!

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Sallandse Zandloper Etappe 4 Soestwetering - Fortmond

Eindpunt van de Sallandse Zandloper.
Zicht op de IJssel vanaf het uitkijkpunt in de Duursche Waarden bij Fortmond.

Ik heb super genoten van de 45 km door het Sallandse landschap. Ik ben door stukjes gekomen die geweldig waren en waar ik nog nooit van gehoord had. Bijv Het Boetelerveld, een uniek stukje veengebied zo’n 10km van mijn huis verwijderd!! Verder vond ik het super om tussen de weilanden door te lopen en op plekken te wandelen die je anders nooit zelf zou vinden omdat het gewoon geen pad was maar een weiland van een boer!

Sallandse Zandloper - Het Boetelerveld
Natuurgebied Het Boetelerveld

Wat ik wel een nadeel vond aan de voorbereiding bij deze route zijn de overstappunten. Ik weet dat het lastig is om een route perfect uit te zetten en te beschrijven. Daarom geef ik je hier de overstappunten in straatnamen op de etappes.

Als je de route niet in 1x loopt vond ik het heel lastig om een punt te vinden, vanuit huis, waar je stopt en dus de volgende dag weer gaat beginnen. De kaart van de route is online te vinden op de website van Salland Natuurlijk Gastvrij maar op de telefoon is die niet goed te zien. Op de kaart in het boekje wat ik voor 2.50 euro kocht staan niet veel wegen genoemd. Ze maken dan dus wel de etappes maar ze noemen nergens een exact overstap punt.

De aanwijzingen op de Sallandse Zandloper
De Groen/rode pijl die overal langs de route je de weg wijst.

Overstappunten op de route uitgelicht!

Overstap punten op de Sallandse Zandloper

Bij Haarle is het overstap punt eigenlijk net nadat je bij de informatieschuur Erve De Pas bent geweest. Dus die plek is midden in de natuur en dus niet handig. Erve De Pas is het handigst om dan te pakken. Hier kun je parkeren en ook vanuit Holten is dit maar een heel klein stukje verder lopen. Je kunt dan altijd even je navigatie aanzetten voor de route afbuigt op de volgende etappe richting Heeten.

Na etappe 1 is de Molenweg 2 in Haarle een overstappunt. Het adres van Erve De Pas in Haarle waar je de eerste etappe het best kunt stoppen.

Ik plande dus mijn eerste stop bij Heeten en dus ging mijn vader naar dat dorpje om mij op te halen. De route loopt 0.8 km buiten het dorpje en dus moest ik na 20 km het dorp in lopen, waar ik dan wel weer getrakteerd werd op een gebakken visje van mijn vader 🙂

Na etappe 2 is deze plek de beste optie. De Sallandse Zandloper loopt langs het water en het dichtsbijzijnde punt bij Heeten is de brug bij de Weseperweg met de Oosterenkweg

Sallandse Zandloper - Infocentrum bij Den Nul
Infocentrum bij Den Nul

Een punt in Soestwetering (Na etappe 3) waar we een auto neer wilden zetten heb ik na lang zoeken gevonden. Doordat er geen straatnaam zichtbaar was in het boekje van de Sallandse Zandloper heb ik met googlemaps de mapjes moeten vergelijken met wegen en het kanaal waardoor ik uiteindelijk de weg vond.

Etappe 3 – 4 Waar parkeren?

Na etappe 3 kun je het beste een parkeerplek zoeken aan de Rozenvoorderdijk. De route loopt een paar honderd meter over deze weg en wij mochten onze auto bij een voormalige B&B op de oprit plaatsen.

Ik had het heel fijn gevonden als er bij elke aangegeven etappe een begin- en eindpunt aangegeven zou staan met straatnamen. Ik denk dat veel mensen de route in de aangegeven etappes en uitgezette km’s willen lopen. Daarom heb ik de plekjes met straatnamen hier even benoemd.

Hopelijk heb jij daar wat aan!

Mis deze highlights niet!

Highlights op de Sallandse Zandloper

Wat ik eigenlijk erg jammer vond is dat een aantal genoemde punten als highlights waar je langs zou komen je niet daadwerkelijk langs komt… Je moet dan van de route aflopen om het te gaan bekijken of weten waar het is en dat plannen om te gaan bekijken. Bijv Palthetoren is kort zichtbaar voordat de route naar rechts afbuigt. Ik weet dat als je  zo’n 300 meter doorloopt je een veel mooier beeld op het hele torentje hebt.

Nu laat de Sallandse Zandloper je alleen het topje van de toren zien.
Ik vind dat erg jammer!

Palthetoren, Haarle

Maar ook werkkamp Twilhaar, wat uit de tweede oorlog stamt, wordt niet meegenomen. Het wordt wel expliciet genoemd maar als je niet weet waar het is laat de Sallandse Zandloper je er net achter langs lopen. Het ligt namelijk dichtbij de schaapskooi nabij Haarle waar je wel echt over het terrein loopt.

Kamp Twilhaar - Haarle
Een pad tussen de bomen die je op de achtergrond ziet loop je met de Sallandse Zandloper

Ook vond ik het jammer dat ik echt langs Kasteel Schoonheten liep. Je loopt over het landgoed en ziet in de verte, aan het einde van een straat het kasteel liggen. Na al 20km gelopen te hebben had ik echt geen zin meer om die paar honderd meter heen en terug te lopen. Ik vind echt dat dit soort routes je daar langs moeten leiden.

Ik heb hier nog geen foto van maar als ik er een keer langs kom dan maak ik een mooie foto 🙂

Verder heb ik echt volop genoten van deze 45 km door het Sallandse Landschap!!

Wil je deze wandeling op je lijstje zetten?
Bewaar deze post dan!

Wil je weten wat ik zoal meeneem op een dagwandeling? Lees dan deze blog over wat er in mijn rugtas zit.

Zoek je meer wandel inspiratie?

Ik vond het heerlijk om een Lange Afstands Wandeling (LAW) te doen in Nederland.  Eerder had ik er ook al eens 1 gedaan maar niet zo snel achter elkaar. Dit was het Hanzestedenpad van 120 km maar daar deed ik in 2019 en 2020 een aantal etappes van.

Ook een heerlijk  pad wat je door een heel deel van Overijssel laat lopen en de Hanzesteden mee laat pakken die echt mooi zijn! Ik hou van die oude historie!

Bekijk hier de etappes van het Hanzestedenpad

Of bekijk deze dagwandelingen eens!

Bergwandelen in Salland 14.2km

Wandeling Rondom Rheeze – Salland – 13.3

Oneindig Laagland – Wandelen bij Bemmel – 12km

Kennemerduinen – NS route – 15/16 km

Knapzakroute K40 – Hooghalen, Drenthe – 20km

Of wat dacht je van wadlopen?

Wadlopen van Holwerd naar Ameland, Nederland

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *