Jaipur, de roze stad van Rajasthan – India

Jaipur is de hoofdstad van de staat Rajasthan en ligt op ruim 4 uur rijden vanaf Delhi. Jaipur wordt wel de roze stad genoemd. Als je door de stad rijdt valt je al wel snel op waarom de stad deze naam verkregen heeft. Vele gebouwen en muren zijn roze gekleurd. Het is overduidelijk dat de terra kleur overheerst in Jaipur. Het geeft de stad een lief karakter en een fijn gevoel vond ik.

5 Hoogtepunten in Jaipur - Rajasthan

De stad heeft veel mooie bestemmingen om te bezoeken maar ik was er dit keer maar een dag en bezocht deze hoogtepunten! En zeg nou zelf, een stad die zichzelf de rose stad noemt wil je toch bekijken? Net als de blauwe stad!

De 5 Highlights van Jaipur, Rajasthan

Amber Fort

In de ochtend gingen we gelijk naar dit mooie fort op een berg aan de rand van de stad Jaipur. Net voor we er waren hebben we even van het uitzicht genoten, 1 van de voordelen als je een eigen chauffeur hebt.

Amber Fort, Jaipur

Je kunt hier met de olifant naar het fort. De meeste toeristen doen dit nog heb ik het idee. Ik vind toch echt dat we dat niet meer moeten doen. Die olifanten horen niet gehouden te worden voor dit doel en daar de hele dag te lopen .. Ik heb er vorig jaar een handtekening voor gezet dat ik dat niet meer doe…doe jij dat ook? Lees mijn blog hierover

We zijn dus lopend naar boven gegaan en hebben zo’n 2,5 uur door het fort en paleis gezworven. Alles is van marmer, alles is wit of terra van kleur. Overal waar ik keek zag ik mooie versieringen of had ik geweldige uitzichten! Zeker een aanrader om te bezoeken en om er de tijd voor te nemen!

Amber Fort View

Let ook eens op de bergrug die je in de verte ziet…
Daar zie je een verdedigingsmuur die erg doet denken aan de Chinese muur alleen is deze rond de 11 km lang.

Square Amber Fort

Hawa Mahal

Het Wind Paleis. Dit is echt een geweldig gebouw. Als je voor deze enorme muur vol ramen staat voel je je heel klein. Het lijkt een hoge muur met daarachter niet zoveel. Deze hoge muur was gebouwd zodat vrouwen van het Koninklijk huis de straat konden zien zonder dat zij gezien werden. Omdat het in India toch best warm kan worden waren de vele ramen allemaal open en kon het er heerlijk doorheen waaien zodat de dames het niet te warm kregen.

Hawa Mahal, Jaipur
Foto uit 2009 met een mooie blauwe lucht!

Net als bij het Amber Fort, was ik hier 6 jaar geleden ook. Toen trof ik een oranje geklede man voor het paleis, super herinnering. Deze hangt aan mijn muur thuis 🙂 We zijn toen niet naar binnen gegaan en daarom koos ik daar nu wel voor.

Het lijkt dan wel een hoge muur maar toch zit er een heel gebouw achter. Je moet wel even even stukje lopen om er te komen maar dat is juist wel erg leuk! Wij namen de kleine weggetjes en smalle steegjes tussen winkels en woning door om er te komen. Geweldig!

Als je binnenkomt kom je op een binnenplaats met een fontein, daaromheen lopen trappen naar boven zodat je een mooie kijk in en op het gebouw en de omgeving krijgt. Het gebouw heeft ongelooflijk veel versiering en ingelegde stukken om van te genieten. En ook dit gebouw is weer in de mooie herkenbare roze kleur van Jaipur.

Hawa Mahal View

View Hawa Mahal

Vanaf deze positie had ik ook al mooi zicht op onze volgende bestemming : Jantar Mantar. (Rechtsboven in beeld)

Jantar Mantar

Dit astrologische wonder is gebouwd in het begin van de 18e eeuw. Het bestaat uit 20 observatie-instrumenten. Toen ik over het plein keek waar ze staan kreeg ik er een artistiek gevoel erbij. Het is net alsof er moderne kunst staat.
Hier rondlopen maakt dat je je klein voelt, zien hoe alles zolang geleden nauwkeurig is gemaakt is haast niet te geloven. De tijd wordt exact weergegeven met de correctie van winter en of zomer. Het heelal kon zo goed gelezen worden, men snapte het toen al…en hoeveel verder zijn we dan nu eigenlijk?

Jantar Mantar, Jaipur

Jal Mahal

Het Water Paleis, als je vanaf Amber Fort weer terug naar de stad gaat kom je hier langs.

Dit paleis ligt midden in het Man Sagar meer en dit is een kunstmatig aangelegd meer. Ook dit paleis is weer in die typerende Jaipur rose kleur en is gebouwd in Rajput en Mughal stijl. Het paleis is 5 verdiepingen hoog maar dit zie je niet want 4 van deze verdiepingen verdwijnen in het meer.

Jal Mahal

Er wordt hard gewerkt om dit meer weer schoon en mooi te maken. Het riool kwam tot voor kort uit in dit meer, zonder gereinigd te zijn. Het paleis zal weer in gebruik genomen gaan worden, er zullen hotels, kunst galerijen en winkels in komen. Daarnaast werd mij verteld dat er op het meer ook verschillende projecten zullen komen met het oog op watersport en -recreatie. Nu is het nog een stil meer met daarin een paleis waar je soms een persoon ziet lopen die aan het onderhoud werk. Dit zal in de toekomst dus anders zijn!

City Palace

Ik heb deze keer dit paleis niet bezocht maar 6 jaar geleden zag ik het City Palace wel. Dit paleis is een fusie van verschillende bouwstijlen en een kunstwerk om te zien. Ook hier is uiteraard de roze kleur weer overheersend. Het is een complex van paleizen en dus ook hier zou je zo een middag kunnen ronddwalen in de mooie binnenplaatsen en geweldig mooi bewerkte kamers.

city-palace-jaipur-places-to-visit-in-jaipur-rajasthan-tourism-image-1Photocredits: http://edyoucatives.com

Omdat we rustig hebben geluncht, wat winkels hebben bezocht en op tijd naar het station moesten omdat we de nachttrein naar Varanasi namen kwamen we hier niet aan toe maar anders hadden we zeker tijd gehad voor het paleis en had ik het weer gezocht.

Verblijf Jaipur

Dera Rawatsar

Ik verbleef tijdens mijn eerste keer in Jaipur bij Dera Rawatsar. Daar heb ik super leuke herinneringen aan. In hun binnentuin was er in de avond een leuke / lachwekkende poppenshow waar we zo’n om lol om hebben gehad. 

Nahagarh Haveli

Mijn tweede keer, samen met mijn vader, verbleef ik in deze geweldige oude Haveli. Een geweldig pand om in te verblijven, alleen al daarom een aanbeveling waard.

Tijdsduur en vervoer

Op deze dagtour hadden wij een privé chauffeur en een auto tot onze beschikking. Dit is een handige en veelvoorkomende manier van reizen in India. De auto met chauffeur hebben wij meerdere dagen tot onze beschikking gehad en daardoor ben je flexibel en kun je makkelijk trip regelen die totaal aan je eigen verwachtingen voldoen.

Ik heb deze privé chauffeur en auto geregeld via een lokaal Indiaas reisbureau. Voor meer informatie over dat reisbureau kunt u contact met Syedmirakshahcarrental@yahoo.in opnemen. Lokaal trips regelen bespaart u geld. Ook levert dit andere bestemmingen/hotels en restaurants op als Latif van Syed Mirak Shah Car Rental dit voor u regelt. En ik heb erg mooie lokale hotels gehad!

Als jij alleen rondreist en geen privé chauffeur tot je beschikking hebt kijk dan eens welke mogelijkheden je hebt voor dagtrips in Jaipur.

Ga je met de trein, bus of vlucht van Jaipur verder India in?

Wil je meer lezen over India?

Wat dacht je van:

Zoek je het ultieme avontuur? Rickshaw Challenge Tamil Nadu Run

Rituelen, gepofte rijst en Heilige Olifanten

Tocht door de Theeplantages van Munnar

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur

Heilige Rituelen op het strand van Papanasam – Varkala

Of kan ik inspireren om naar Jodhpur te gaan?

Jodhpur, Blauwe Stad van Rajasthan – India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik doe!

Tags:,
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *