Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex – India

Om van Sawai Madhopur, waar ik de tijger had bewonderd in het Ranthambore NP en het Ranthambore Fort had gezien, naar Delhi te gaan maakte ik een tussenstop in Mathura. Zodoende maakte ik een 3 uur durende treinreis naar Mathura en daarna een ongeveer 3 uur durende taxirit naar Delhi. Ik heb een dag in Mathura doorgebracht om de geboorteplek van Krishna te bezoeken in het Krishna Janmasthan Tempel Complex.

Het was een tip van een lokale gids en medewerker van het hotel om te gaan kijken bij de geboorteplek van Lord Krishna in Mathura. Dat leek me wel interessant!!

Ik boekte een OYO hotel, die zie je overal in India. Een hotelketen met de meest uiteenlopende hotels. Van zeer goedkoop naar luxe en duurder. Ik boekte een middenklasse met 15 euro pn. Verwacht daar niet te veel van… De kamer was prima, de douche had warm water. Het hotel bood ontbijt, lunch en diner aan maar dat moest je dan op je kamer eten want ze hebben geen restaurant 🙂

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex - India

Ik kwam er vroeg in de middag aan en ging gelijk op onderzoek uit. Ik liep in de richting waar ze me in wezen zodat ik de tempel Krishna Janmasthan Tempel Complex en dus de geboorteplek van Krishna wel zou vinden. Een map hadden ze niet, 1 voorbeeld lag bij de receptie en daar maakte ik een foto van. Op Google maps kon ik ook zien dat ik de goede kant op liep.

Wist jij dat de Krishna Janmasthan Tempel Complex is een van de meest bezochte tempels van India is?

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex - India

De weg die voor het Krishna Janmasthan Tempel Complex langs ligt is afgesloten voor verkeer en dus kon ik daar fijn en rustig even lopen. De straten in India zijn druk en ik loop altijd tegen de richting in zodat ik verkeer aan zie komen. Langs de weg voor het Krishna Janmasthan Tempel Complex zag ik veel winkeltjes en lopen heel veel mannen die zich als gids opwerpen.

Ik nam er 1 mee die voor 100 roepies mij wel het een en ander wilde vertellen.

De toegang is vrij voor Krishna Janmasthan Tempel Complex maar je moet wel je telefoon en camera achterlaten als je naar binnen wil. Hier zijn allemaal plekken voor waar je geregistreerd wordt en een bonnetje meekrijgt.

Om naar binnen te gaan wordt je wel gecheckt of je daadwerkelijk geen camera oid meer bij je hebt. Ik werd tevens gefouilleerd voor ik verder kon gaan. Hier werd ik door de gids gebracht bij een plek waar ik mijn schoenen achter kon laten.

Er zijn meerdere tempelgebouwen in het complex. De meest belangrijkste en dus ook de drukste was daar waar Krishna geboren is. Ik sloot aan in de rij die er stond om een smalle gang door te lopen, ik kon niet zien waar deze eindigde omdat hij een flauwe bocht maakte. Ik zag ineens een open ruimte met veel mensen en bewaking, deze zorgde ervoor dat de mensen niet te lang blijven staan. Zij stonden voor het platform waarop Lord Krishna is geboren.

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex – India

Dit was ooit een gevangeniscel omdat de ouders van Krishna gevangen zaten ten tijde van zijn geboorte. Dit was omdat er voorspelt was dat het achtste kind van Devaki, zus van Kansa die koning van Mathura was de koning zou doden. Wil je het hele verhaal lezen dan verwijs ik je even naar de site van ohmnet.

Het gehele Krishna Janmasthan Tempel Complex omvat een aantal gebouwen met vele mooie beelden en geweldige muur en plafondschilderingen. Natuurlijk daarnaast nog weer veel kleine winkeltjes 🙂 Kijk uit voor de apen die er ook lopen en dus hou je tas in zicht en dicht!

De Old Gate van Mathura, India

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex - India

Na dit bezoek ben ik naar de poort gegaan die ik gezien had. Deze ligt ter hoogte van de winkelstraat die dan ook naar de Ghat loopt. Ik heb daar een kachori gekocht want ik begon wel trek te krijgen. Dit winkeltje was zo druk en dus moest het wel lekker zijn..(onder de poort door en na een 50 meter aan de rechterkant)

En lekker was’ie!

Doorlopend kwam ik uit bij een punt dat de weg naar links afboog en ik een klein straatje inliep rechtdoor. Het straatje werd natter en uiteindelijk kwam ik uit bij de ghats aan de Yamuna rivier.

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex - India

Ik sprak daar een man, hij had een muts op maar ik zag al dat alle mannen waar hij mee was een kaal geschoren hoofd hadden. Zijn tante was overgegaan naar de andere kant en daarom waren ze allemaal hier. Ik had dit vaker gezien in bijv Varanasi waar langs de ghats waar de overledenen verbrand worden ook alle familieleden bijna kaal zijn. Vaak zie je dan nog achter op het hoofd een klein plukje haar.

Meestal bekijk ik alles vol bewondering en highlight ik de mooie dingen. Ik zie ook wel dat er leed is, ik zie ook dat er mensen en dieren lijden.. Ik sluit mijn ogen daar niet voor maar meestal heeft het niet de overhand van wat ik zie. Dat was deze dag anders.. Ik liep in een verkeerd ritme….of deze stad heeft het gewoon meer.

Mathura : Krishna Janmasthan Tempel Complex - India

Toen zag ik op de ghat een aap zichzelf voortslepen, zijn onderlichaampje was verlamd… Hiervoor had ik al een paar honden gezien die er erbarmelijk uit zagen en toen ik verder liep zag ik een stier die een grote wond op zijn rug had. Het leek er op alsof er hete olie overheen was gegaan en de wond die een aantal dagen oud was. Ik werd er een beetje onpasselijk van. Zoveel dierenleed had ik de laatste weken niet gezien. Ook werd het aapje wat ik eerder zag weggejaagd en waren de mensen die ik zag in interactie met de dieren niet zo aardig. Soms zie je gewoon net allerlei dingen die niet leuk zijn… Dit was zo’n dag voor mij..

Dit in tegenstelling van wat ik zag en hoorde ik Pushkar. Tikam de priester vertelde me dat er buiten de stad een ziekenhuis is voor dieren. De dieren die het nodig hebben worden daar naartoe gebracht en geholpen en naderhand weer vrij gelaten. Ik ervoer hier het tegenovergestelde.

Streetfood voor een oude tempel - Mathura
Als spot voor je streetfood heb je toch een mooie plek gekozen met deze tempel als achtergrond 🙂

Waar ook in India, de kleuren blijven mooi op straat. Het beeld wat je ziet is altijd vol met verwondering van wat je ook allemaal voor je ziet afspelen. Ik blijf daar met open mond rondlopen… Ook al is het nu al de 7e keer dat ik in India ben geweest..

De monteur voor de telefoonlijn... Mathura
De monteur die even op de fiets langs komt…

Treinspoor Mathura
Ik kwam die ochtend met de trein aan in Mathura… Ik denk niet via dit spoor. Zie je ook iets verderop iemand met een stoel op het spoor zitten?

De nare beelden van die dieren die ik eerder zag waren reden voor mij om terug te gaan naar mijn hotel en de tweede overnachting die ik had geboekt niet te gebruiken. De volgende dag ging ik op tijd naar Delhi met een taxi om daar mijn laatste dagen door te brengen van deze 2.5 maand durende reis!

Ik moet eerlijk zeggen dat dit de enige dag is op mijn 2.5 maand die ik niet ten volste benut heb omdat ik het niet leuk vond wat ik zag. De rest van deze reis die ik in verschillende landen doorbracht waren super, perfect zelfs!!

Nou ja, dan hoort zo’n dag er toch ook bij?

Diner in OYO hotel
Ik had er zo geen zin in dat ik zelfs op mijn hotelkamer het avondeten nuttigde..

Als je op doorreis langs deze plaats komt is het wel de moeite waard om de geboorteplek van Krishna te bezoeken maar zoals je waarschijnlijk wel verwacht zal ik niet aanbevelen om er dan nog een extra dag te verblijven.

Als jij wel een leuke dag hebt gehad in Mathura of wat leuks in de nabije omgeving weet om te doen dan hoor ik dat graag!

In de stad Mathura verbleef ik in een OYO hotel. Ik kan deze niet heel erg aanbevelen en gelukkig zijn er nog vele andere opties in Mathura. Bekijk ze eens en boek jou overnachting.

Wil je deze blog delen?

Wil je meer lezen over India?

Complete Reisgids Mumbai

Online Visum aanvragen – India

Lunchen bij Ram & Sarda – Net buiten Pushkar

10 dagen rondreis Sikkim

Taj Mahal bij zonsopgang – Agra

Of zoek je een reis door Rajasthan?

2 weken Rondreis Rajasthan – India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld als ik!

Tags:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *