Lunchen bij Ram & Sarda, Pushkar – India

Ik was Ram al een paar keer in de stad tegen gekomen. Hij loopt door het centrum van Pushkar om wat geld bij elkaar te sprokkelen voor zijn gezin. Ram vertelde me al dat hij in een klein dorpje woonde net buiten Pushkar. En toen nodigde hij me uit om langs te komen … Dat sla ik uiteraard niet af! Lunchen bij Ram en zijn vrouw leek me reuze interessant! Niet lang geleden schreef ik nog dat ik het contact met de lokale bevolking een extra dimensie geeft aan je reizen… Nou hier komt’ie!!

Ram & Sarda

In de tent buiten Pushkar

Ik was Ram al een paar keer op mijn vrije zaterdag in het centrum van Pushkar tegen gekomen. Hij liep dan in het centrum en speelde wat muziek voor toeristen en hoopte wat klein geld te krijgen. Ik ging elke keer even een kopje chai met hem drinken. Ik vond het een aardige vent en hij was niet opdringerig.

Lunchen bij Ram en Sarda net buiten Pushkar
Samen met Iona de stad in om de wereldbekende camel fair begin oktober 2019 te bezoeken. Maar eerst een kopje chai met Ram

Eerst ging ik met Ram nog even naar Aloo Baba, dit is een saddhu die alleen maar aardappels eet 🙂 Aloo betekent namelijk aarappel in het hindi en hij is een baba, een guru / leraar. Hij komt uit Varanasi vertelde hij me en is lang geleden bij zijn familie weg gegaan omdat dit hem afleid in zijn meditatie en in zijn yogapad… De weg naar Samadhi.. (Ik was op dat moment net klaar met mijn 200RYT yoga cursus dus snapte helemaal waar hij het over had. Jij moet denk ik even gaan googlen want uitleggen is een andere blog aan tekst 🙂 )

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar - India

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar - India
Voor deze gelegenheid had Ram een motor geleend van een kennis.

Na dit bezoek reden we terug naar Pushkar maar net voor de stad, thv waar de camelfair was bogen we af naar links en doken we de woestijn in. We kwamen nog langs wat hotels, resort, bed & breakfasts en op een gegeven moment werd het minder bebouwd. Op een gegeven moment sloegen we linksaf bij een waterpomp. Ik had in de verte al wat kleine bouwsels gezien maar ik had niet verwacht dat we er al waren.

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar - India

Toen ik beter keek zag ik dat deze huizen een eigen bouwsels waren. Het waren een soort van tenten maar dan wel voor vast. Voor de zekerheid vroeg ik het nog een keer… Ja, dit was zijn dorp. Het dorpje, meer een nederzetting, had zo’n 20 a 30 van dit soort huisjes, de een net iets groter en beter dan de ander. Ram had een klein bouwsel… Naast die van hem stond een grotere, een betere. De bewoners waren er niet. Ram vertelde dat zij alleen kwamen tijdens de jaarlijkse camel fair om geld te verdienen. Hij mocht wel in hun ‘huis’ verblijven maar moest dan huur betalen en dat geld had hij niet.

Lunchen bij Ram
Het ‘huis’ van Ram en zijn vrouw Sarda

Ram en Sarda hebben twee kindjes. Meer wilde hij er ook niet, zelf kwam hij wel uit een groot gezin. Hij kon nu de kinderen en henzelf nog eten geven maar met meer kinderen werd dat erg lastig.

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar – India

Ik werd in de tent uitgenodigd en kreeg een massala chai aangeboden. Graag! Sarda maakte een vuurtje in de kuil die daarvoor bedoeld was in de kleine tent. Ze kookte water en melk met allerlei kruiden die ze net daarvoor in een vijzel fijn stampte.

Lunchen bij Ram en Sarda net buiten Pushkar

De massala chai smaakte me heerlijk! Omdat het lunchtijd was kreeg ik ook wat te eten aangeboden. Zeggen dat je niet wat wil is geen optie dus nam ik het aan. Ik kreeg 2 chapatis en wat boontjes in curry. Omdat ik toch wel enigszins bang was voor mijn maag heb ik 1 Chapati half opgegeten met de boontjes in curry. Ik moet wel erbij zeggen dat ik het erg lekker vond! Net als al het andere eten in India.

Lokaal contact – Lunchen bij Ram

Sarda kon helaas geen Engels maar via Ram begreep ik dat zij uit een dorp in de omgeving komt en toen ze getrouwd waren zijn ze hiernaar toe verhuisd. Ram wil graag zijn tent verbeteren maar het kost allemaal teveel geld. Echt werk kan hij niet krijgen en dat verdient volgens hem ook niet heel erg veel. Voor betere baantjes komt hij niet in aanmerking. Of hij een opleiding heeft gehad heb ik niet gevraagd maar ik denk het niet. Toch is Ram een hele vrolijke vent en blijft aardig en opgewekt. Doordat hij veel met toeristen praat weet hij toch veel en kan overal goed in mee komen, ik had dan eigenlijk ook niet verwacht dat hij zo zou wonen.

Lunchen bij Ram en Sarda net buiten Pushkar
Samen met de dochter van Ram even gespeeld met de camera en ook filmpjes gemaakt op de selfie stand. Ze vond het super om zichzelf even te zien en poseerde op de filmpjes voor haarzelf.

Zijn kinderen gaan niet naar school… Niet omdat school wat kost maar omdat ze dan een uniform moeten hebben en schoolboeken..

Meestal kan ik het op afstand houden maar toen ik nadat ik wat gegeten had nog even in de tent zat, Ram met zijn jongste zoontje aan het spelen was en Sarda de was ging doen… Kwam het volle besef dat wat ik allemaal had en wat hij dus niet had en waarschijnlijk nooit zou krijgen.. Ik woon in een eengezinswoning… Hij woont in een ruimte die kleiner is dan mijn kleinste slaapkamer.. En ga zo maar verder…

De Hut van Ram net buiten Pushkar

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar – India

De Hut van Ram net buiten Pushkar
De enige manier in de hut om iets veilig te bewaren is in deze ton met slot

De Hut van Ram net buiten Pushkar

Ik kan de wereld niet veranderen, ik kan zijn situatie niet werkelijk veranderen. Dat we zo met elkaar om kunnen gaan en begrip voor elkaar kunnen hebben en van elkaar leren is de meeste meerwaarde uit dit contact. Uiteraard heb ik hem wat gegeven en zag ik hem de laatste 2 dagen dat ik in de stad was toch niet meer lopen met zijn muziekinstrument om wat geld bij elkaar te sprokkelen.

Ik hoop dat hij en zijn familie fijne dagen hebben gehad.

De Hut van Ram net buiten Pushkar

Ben jij wel eens bij iemand thuis geweest die zo arm was?

Lunchen bij Ram & Sarda

net buiten Pushkar – India

Wil je deze post delen?

Andere reisinspiratie lezen?

Tikam: De Brahmani Priester die mij niet alleen liet – Pushkar, India

Avontuurlijke rondreis Oman! 100% Avontuur, Natuur en Cultuur

Poon Hill Trek, Nepal

De Berg Popa Beklimmen – Myanmar

De Eeuwenoude Rijstterrassen in Banau – De Filipijnen

En als je naar India gaat voor de eerste keer en je bent een alleen reizende vrouw … Lees dan deze tips eens!

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net geniet van deze mooie wereld als ik!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *