Eerste dag wandelen op de GR92 in Spanje – Lloret de Mar naar Tossa de Mar, Costa Brava

In nov van 23, na een paar dagen op Mallorca en een dag in Barcelona, vertrok ik naar Lloret de Mar om vanuit daar te wandelen op de GR92, de camino de Ronda of Sender Mediterrani.. Ofterwijl wandelen langs de kust van de Spaanse Costa Brava. Voor mij begon deze in Lloret de Mar want op het kaartje had ik gezien dat hij dan een aantal dagen echt vlak langs de kust liep en daar had ik zin in!

Eerder liep ik al eens de Fishermen’s Trail en die vergezichten waren mij erg goed bevallen. Dus op dag 1 van mijn avontuurlijke wandeling langs de Costa Brava liep ik van Lloret de Mar naar Tossa de Mar.

Wandelen op de GR92 in Spanje – Costa Brava

Mijn eerste dag wandelen op de GR92 in Spanje - Lloret de Mar
De ruwe kust voor Lloret de Mar

GR92 – Camino de Ronda – Sendero del Mediterraneo

Deze lange afstand wandeling de GR92 wordt ook wel Sendero del Mediterraneo of Camino de Ronda genoemd. Het gehele traject is maar liefst 584 km lang en start in Portbou, net onder de Franse grens, en eindigt na 31 etappes op de Puente de Olivar in Ulldecona. Lees meer over wandelen op de GR92 op de site van Catalunya.

Mijn eerste dag wandelen op de GR92 in Spanje - Lloret de Mar
Zicht terug op Lloret de Mar – GR92

Het weer was nog heerlijk, een beetje fris in de ochtend maar de zon kwam er al snel door. Na een cappuccino met broodje aan de boulevard van Lloret de Mar vertrok ik.

Hoe volg je de GR92 / Camino de Ronda?

Vanaf de boulevard in Lloret de Mar volgde ik makkelijk het rood/witte vlaggetje. Deze wordt voor alle lange afstandswandelingen gebuikt. In Nederland kom je ze tegen voor bijv het Marskramerpad of meer bekend het Pieterpad. Maar in Oostenrijk had ik deze rood/witte vlag gevolgd op de Alpe Adria Trail.

De GR92 volgen via het rood/witte vlaggetje - Spanje
Het rood/witte vlaggetje wat je de weg wijst op de GR92

Mijn eerste dag wandelen op de GR92 in Spanje

Lloret de Mar naar Tossa de Mar op de GR92

Al wandelend op de GR92 kwam ik langs het kasteel van Lloret de Mar en daarna over rotsige paden langs de kust verder. Telkens bleef ik zicht houden op het mooie water van de Balearische Zee onder mij. Toen ik na een tijdje terugkeek zag ik in de verte Lloret de Mar liggen met langs de kust het kasteel waar ik zojuist langs was gekomen. Het pad was echt super. Telkens iets omhoog of naar beneden via trappen en zo nu en dan door een onderdoorgang. Her en der waren wat uitzichtpunten gecreëerd waar je heerlijk kan zitten om te genieten van deze mooie Costa Brava kust.

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje

Na een tijdje bracht het pad me omhoog en liep ik een wijk in. De wandelroute GR92 is perfect aangeduid en ik hoefde geen enkele moeite te doen om hem te volgen. Na een aantal lange straten kwam ik langs een hotel/bakkerij waar ik een fijn kopje koffie kon kopen. Heerlijk in het zonnetje naast het zwembad dronk ik deze op. Wat was het al een fijne dag zo!

Na de korte pauze bracht de GR92 mij weer terug naar de kust. Ik nam het er lekker even van en ging in het zonnetje zitten op het strand. Heerlijk genieten van de zon en de temperatuur in november. Hoe fijn?

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje

Toen ik hierna verder liep kwam ik over een lange weg te lopen en daarna in een soort natuurgebied. Telkens hoorde ik motoren en zo nu en dan kwamen zij ook langs. Op de brede zandwegen die golvend door het landschap liepen kon je natuurlijk heerlijk crossen. Daarin geef ik ze geen ongelijk.

Wandelen op de GR92 - Costa Brava, Spanje
Goede bewegwijzering op de GR92

Ik liep het natuurgebied weer uit naar beneden en kwam zo in Tossa de Mar terecht. Ik had de eerste dag zonder horten en stoten volbracht. De route was perfect aangegeven, de GR92 was deze dag verrassend en veelzijdig geweest. Blij dat ik hier was en de keuze had gemaakt om langs de Costa Brava kust te gaan lopen ging ik op zoek naar mijn hotel.

Het Spaanse kust leven – Tossa de Mar

Verblijf in Tossa de Mar

In de oude stad, net naast de oude muur, had ik een super leuk hostal geboekt, hostal Codolar. Daar betaalde ik €40,59 voor een nacht. Ik was nog iets te vroeg om al mijn kamer in te mogen al was het al 14.00 uur geweest. Maar al te graag liet ik mijn tas achter en trok de slippers aan en ging verder wandelen. Nu niet als hiker maar als dagjestoerist. Heerlijk!

Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92

Bij hostal Codolar had ik die volgende ochtend een fijn ontbijtje erbij inbegrepen. De kamer was netjes en de douche was heerlijk! En uit het raam had ik gewoon zicht op de oude muur en toren.

Verblijf in Lloret de Mar

Voorafgaand aan het wandelen verbleef ik in Solesperit, ik betaalde €43,44 voor een nacht. Ook een prima hotel in het centrum van het stadje. Heel fijn vond ik het dat er een waterkoker beschikbaar was. De douche was heel fijn en de kamer had een klein balkon wat natuurlijk fijn is als je wat was wil drogen.

Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92

Lengte, hoogte en tijd voor Lloret de Mar – Tossa de Mar

De afstand van deze etappe is 14.3 km. Ook zul je 669 meter dalen en 670 meter stijgen. Na mijn ontbijt, rond 09.30 uur, vertrok ik uit Lloret de Mar en rond 14.00 uur was ik in Tossa de Mar. Ik deed er dus zo’n 4,5 uur over. Ik heb twee keer een pauze genomen tijdens deze etappe.

Wandelreis GR92 langs de Costa Brava

Hoogtepunten voor Tossa de Mar

Als je dan toch in Tossa de Mar bent dan ga je ook even wat rondkijken toch? Ik zat met mijn hostal zoals gezegd gelijk naast de oude muur dus ik dook dat gebied in. Wat super leuk om daar even rond te wandelen! Je krijgt er geweldig uitzicht over de Costa Brava kust als je even helemaal naar boven gaat, bij de vuurtoren. Dit deed ik tijdens de zonsondergang. In eerste instantie liep ik door de kleine straatjes van de oude stad en kwam ik uit bij een kerk ruïne en een beeld van Ava Gardner.

Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92
Tossa de Mar langs de GR92

Als je dan terug richting het centrum loopt zijn er ook nog wat kerken te bezoeken en zoals een toeristisch oord betaamt kun je natuurlijk veel shoppen. Ik vond het een erg leuk stadje om zo een deel van de middag en de avond door te brengen.

Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92
Ava Gardner met zicht over Tossa de Mar

Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92
Tossa de Mar verkennen tijdens je wandelreis op de GR92

Zou jij ook willen wandelen op de GR92?
En dan ook nog een paar dagen achtereen?

Benieuwd naar dag 2? Lees hoe de wandeling van Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols verliep.

Deel jij deze wandelinspiratie?

Wil je meer over actieve wandelreizen lezen?

Wandelen op de Serra Tramuntana, de GR221 – Mallorca

Wadi Ghuweir – De wadi die bekend staat als de mooiste wandeling van Jordanië

Avontuurlijk wandelen op Karpathos – Griekenland

Wandelen in Turkije langs de prachtige Lycische Kust

8x wandelen in Singapore

Of kies voor een wandeling in het regenwoud van Maleisië

Bezoek het oudste regenwoud ter wereld de Taman Negara – Wandelen in het regenwoud Taman Negara, Maleisië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *