Veilig op Reis & De gevaren van Alcohol – Kies Bewust – De gevaren van alcohol tijdens je vakantie

Veilig op reis en de gevaren van alcohol tijdens je vakantie? Het wordt nog wel eens onderschat wat alcohol met je doet en met jouw inschattingsvermogen. Ik drink eigenlijk geen alcohol op reis, om eerlijk te zijn thuis ook bijna nooit. Toch zijn er veel mensen die om te ontspannen een wijntje of biertje een must vinden. Probeer daarbij wel veilig op reis te blijven en dus bewust te kiezen waar, wanneer en met wie jij alcohol drinkt tijdens je vakantie.

Veilig op Reis & De gevaren van Alcohol tijdens je vakantie

Als je op reis bent in een ver en vreemd land wil je bij de les blijven. De gevaren van alcohol tijdens je vakantie liggen op de loer als je teveel alcohol drinkt en niet meer alert reageert of de juiste inschattingen kan maken. Daarnaast wordt graag vergeten dat alcohol voor je lichaam een gif is. Je lichaam vindt alcohol niet fijn. Dit was dan ook een van de redenen voor mij om te stoppen met alcohol drinken.

De gevaren van alcohol op reis - Neem een kopje thee met een local
Een kopje thee drinken in Jordanie toen ik onderweg naar de Monastery was in Petra

Als je de gevaren van alcohol op een rondreis wil minimaliseren is het goed om weinig tot geen alcohol te drinken tijdens je vakantie.

Waar besteed jij je geld aan? Alcohol tijdens je vakantie

Als je vaker reist, en misschien ook verder, dan kun je al je geld natuurlijk goed gebruiken om die plekken te ontdekken. Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen is geen alcohol te kopen. Het is een dure hobby die, wat ik al eerder zei, ook nog eens slecht voor je is. De meeste vrolijke en leuke herinneringen die je maakt op reis zijn veelal niet die momenten dat je aangeschoten of zelfs onder invloed was. Nee, dat zijn die indrukwekkende tripjes die je maakte wandelend in de natuur, paardrijdend door een mooi land of rickshaw rijdend door India!

Wist jij dat alcohol de effecten van een jetlag kunnen verergeren? Een goede reden om tenminste die eerste dagen op vakantie geen alcohol te nuttigen.

Alcohol kan je jetlag verergeren - Alcohol en veilig op reis

Alcohol tijdens je vakantie? Bedenk je dan met wie en waar

Als je dan toch op reis besluit een avondje te gaan ‘stappen’ zorg dan dat je niet alleen gaat. Ga stappen met iemand die je langer kent dan een paar dagen tijdens je reis. Je grenzen gaan vervagen en je stapt makkelijker in een gevaarlijke situatie omdat je dit inzicht en ‘fingerspitzengefühl’ deels verliest. Je ziet makkelijker uitdagingen in activiteiten die je normaliter niet zou aangaan.

Hou hier vooraf rekening mee en beperk je opties dat dit zal gebeuren. Blijf dus dichtbij je hotel / hostel bijvoorbeeld. In Nederland riskeer je een boete als je onder invloed bent op de openbare weg, met name als je daarbij overlast veroorzaakt.

Weet jij welke straffen er uitgedeeld wordt in het land waar jij bent? Wees op de hoogte van lokale regelgeving.

Thee met de Treasury in Petra op de achtergrond - De gevaren van alcohol op reis

Is alcohol op reis overal verkrijgbaar?

In de meeste (overwegend) moslim landen is het niet normaal om alcohol te drinken en is het gebruik ervan erg duur. Daarnaast heeft elk land zijn wetten en regels met betrekking tot alcoholgebruik zoals leeftijd of gebruik van alcohol in het openbaar.

In landen waar alcohol verboden is uiteraard wel alcohol te krijgen. Dit zal in een westers hotel zijn of in ruimtes waar je vanaf de weg niet zichtbaar bent. Deze ervaring had ik met mijn vader, die graag een biertje bij zijn eten nuttigt, in India. We werden in speciale ruimtes geplaatst van restaurants die vanaf de weg niet zichtbaar waren.

  • Alcohol drinken in landen waar dit niet normaal is

Besef gewoon dat het niet overal ‘normaal’ is om alcohol te drinken. Ga je dat wel doen dan kan het zijn dat je je gaat bewegen in een andere omgeving en dus bij een ander publiek. Vaak voelt dit publiek / deze lokale mensen zich niet per definitie verantwoordelijk voor jou. Zit je in het normale openbare leven als toerist dan zijn er altijd mensen uit het toerisme in je omgeving die zich inzetten voor jou en voor jouw veiligheid.

Dit zijn vaak mensen die verder denken dan lol in dit moment en dus ook bedenken over wat jij over een land gaat vertellen als je weer thuis bent. Zij hopen dat je dan een positieve ervaring kan delen.

Wist jij dat het alcoholgebruik in Europa het hoogst van de hele wereld is? Lees dit onderzoek eens.

Alcohol is niet overal verkrijgbaar - Alcohol en veilig op reis
Als dit het straatbeeld is op reis ga er dan ook maar vanuit dat alcohol niet of moeilijk te verkrijgen is – Pushkar, India

Veilig op Reis met Alcoholgebruik

  • Raak de controle niet kwijt

Wil je alcohol drinken tijdens het reizen zorg dan dat je niet aangeschoten of dronken wordt. Je raakt dan deels de controle kwijt, doet dingen waar je misschien achteraf spijt van krijgt en wat ongewenste gevolgen met zich mee kan brengen. Als je een biertje, wijntje of lokale likeur drinkt zorg dan dat je ten alle tijden verantwoordelijk blijft voor de gevolgen van jouw handelen.

  • Blijf zelf verantwoordelijk voor je handelen

Drink niet zoveel dat jij niet meer ‘verantwoordelijk kan worden geacht’ voor wat je doet. Dat je bijv. de volgende dag moet horen van anderen of zien op de sociale media wat jij deed. Dit moet je thuis net zo goed voorkomen maar op reis is dat wat meer van belang. Je bent in een vreemd land, kent de lokale taal misschien niet en weet niet waar je terecht komt als je zomaar bij iemand in de auto stapt die wel aardig is op dat moment.

Veilig op Reis – De gevaren van Alcohol (tijdens je vakantie)

Ik word blijer van een theetje met een fijn boek - Alcohol en veilig op reis

Korte termijn effecten gebruik alcohol

Op reis wil je geen nare situaties mee maken maar ook thuis zit je daar niet op te wachten. Ik deel deze blog met het oog op reizen en veilig op reis zijn maar deze korte termijn effecten van het gebruik van alcohol zie ik ook tijdens mijn werk voorbij komen. Mensen die de volgende dag spijt hebben van hun handelen. Mensen die met een tand door de lip of uit de mond naar de eerste hulp moeten etc. Dit wil je niet tijdens je reis maar ook thuis zit je hier niet op te wachten.

Daarom deel ik toch ook de opsomming van de korte termijn effecten nog even heel specifiek.

  • Verminderde coördinatie / evenwicht door alcohol gebruik

Jij weet dit maar besef je het ook altijd? Alcohol beïnvloedt het centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot een verminderde motorische functie, coördinatie en evenwicht. Dit verhoogt het risico op ongelukken, vallen en verwondingen. Iets waar jij op reis maar ook thuis niet op zit te wachten.

  • Verminderd oordeelsvermogen door alcohol gebruik

Ook kan alcohol het beoordelingsvermogen en de besluitvorming negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot roekeloos gedrag, zoals rijden onder invloed, onveilige seksuele ontmoetingen of het nemen van gevaarlijke risico’s. Situaties waar jij tijdens een geweldige reis in een vreemd land al helemaal niet op zit te wachten.

  • Leverbeschadiging door alcohol gebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leveraandoeningen, zoals leververvetting, hepatitis (ontsteking van de lever) en uiteindelijk levercirrose, waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Aan dit soort problematiek wil je toch ook niet meewerken terwijl je lekker op reis bent?

  • Maag-darmproblemen door alcohol gebruik

Los van het feit dat je op reis geen maag- en darm problemen wil hebben is dit ook iets waar je nooit op zit te wachten. Want alcohol kan irritatie van het maag-darmkanaal veroorzaken. Dit kan weer leiden tot maagzweren, gastritis (ontsteking van de maagwand) en maagbloedingen.

Verse granaatappelsap - De gevaren van alcohol op reis - Veilig op Reis
Ik drink dan toch liever een verse granaatappelsap – Colombia

Veilig op Reis & De gevaren van Alcohol
Kies Bewust – Zinvol Reizen

Wat ik altijd apart vind is dat veel sportieve mensen maar ook mensen die hard werken aan een gezonde leefstijl vervolgens als ze willen ontspannen een biertje of wijntje nemen. En van 1 komen er al vaak meer… Waarom? Lukt lol maken en ontspannen zonder de alcohol niet meer?

Its all in the mind…

Daar komt bij mij het Mind over Matter principe naar voren.. Het gevoel hebben dat de ontspanning ontleent wordt aan het alcohol gebruik of aan die specifieke situatie. Dat is hetzelfde principe als die sigaret die rokers roken als ze even rust zoeken of een pauze nemen. Zonder die sigaret is die pauze niet compleet. En toch staan de niet-rokers er gewoon bij en ervaren net zoveel pauze of ontspanning als de roker…

Dat is net zo met alcohol. Men vindt het altijd ongezellig als ik niet mee drink. En ja, een lachbui of lollige bui ontstaat misschien wat sneller als je wat alcohol in je lijf hebt maar is niet de enige vereiste. Het gaat erom dat de sfeer goed is, je gezellig bij elkaar zit en goede verhalen deelt.

Ik ervaar zeker wel lol tijdens een avondje uit. Wel heb ik eerder het gevoel dat we iets niet zouden moeten doen of ben ik degene die een oogje in het zeil houdt.

Er zijn verschillende redenen waarom men er toch voor kiest om alcohol te drinken, terwijl je je bewust bent van de potentiële schadelijke gevolgen.

En ja, ook ik dronk vroeger alcohol en ging stappen. Ik heb ook erg veel lol gehad in de tijd dat ik nog ging stappen en dat erg leuk maar ook belangrijk vond om deel uit te maken van dat onderdeel van het leven. Dit speelde zich vooral af in mijn tiener en twintiger jaren. Voor nu heeft dat totaal geen meerwaarde meer voor mij. Ik wil doen wat ik leuk vind en ook wat goed is voor mij en mijn lichaam.

Daarbij is het voor mij volkomen duidelijk dat ik niet blij van alcohol word op de langere termijn en dat ik veel liever mijn tijd en geld aan wat anders besteed.

Zonsopgang of in de nacht stappen? - Alcohol en veilig op reis
Ik zie veel liever deze zonsopgang dan dat ik tot laat in de nacht in een bar hang – Cappadocië, Turkije

Waarom je er dan toch voor kiest..
alcohol drinken tijdens je vakantie

  • Sociale druk en alcohol tijdens je vakantie

In veel sociale situaties is alcoholgebruik gebruikelijk en totaal geaccepteerd. Om die reden kunnen mensen een bepaalde druk ervaren om alcohol te drinken, om erbij te horen of om sociale relaties op die manier te versterken. Getuige het feit dat men er vanuit gaat dat je drinkt en verbaasd reageert als jij dat niet doet. En dus jou de vraag wordt gesteld, waarom drink je niet? Terwijl ik dan eerder denk, waarom jij wel?

  • Ontspanning / genot en alcohol tijdens je vakantie

Zoals ik al eerder benoemde: voor sommige mensen kan het drinken van alcohol een manier zijn om te ontspannen en plezier te hebben. Alcohol wekt makkelijk gevoelens van euforie en ontspanning op. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die willen ontsnappen aan stressvolle situaties of hun zorgen willen verlichten. Weet en besef dat dit van korte duur is, het echt ontsnappen aan stressvolle situatie zul je duurzamer moeten aanpakken.

Leestip – Yoga toepassen in je dagelijkse leven

  • Gewoonte en verslaving aan alcohol?

Er zijn veel mensen gewend geraakt aan het drinken van alcohol, soms als onderdeel van hun dagelijkse routine. Juist dan is het goed om tijdens je vakantie die routine te doorbreken. Is het nodig om je lichaam te belasten om geestelijk kortstondig ontspanning te ervaren? Kun je dit duurzamer doen en uiteindelijk je dat meer eigen maken?

Veilig reizen en alcohol gebruik - Ik word blijer van een kopje thee op dit plekje in Jordanië
Ik word blijer van een kopje thee op dit plekje in Jordanië

Weet dat alcoholgebruik bij sommige mensen leidt tot een verslaving. En erken dat het wekelijkse gebruik ook tot een verslaving kan leiden. Het gaat er met name om dat je lichaam en geest niet de ontspanning koppelt aan het gebruik van alcohol. Dus altijd als we zaterdag naar de voetbal gaan moet ik het afsluiten met een drankje. Anders is mijn zaterdag niet compleet en voel ik me niet helemaal “klaar” / “ontspannen”.

Rituelen zijn er om je door bepaalde situaties te helpen maar
als ze gekoppeld zijn aan slechte gewoontes is het goed om ze grondig te onderzoeken.

Wist je dat alcohol depressieve gevoelens juist kan versterken en ook angstsymptomen kan verergeren? Dit kan uiteindelijk leiden tot stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Uiteraard hebben we het hier over een extremer geval maar het is goed om te beseffen dat alcohol gebruik niet vrij van gezondheidsrisico’s is.

Bewust / Alert en Zinvol Reizen

Veel mensen zijn zich bewust van de mogelijke schadelijke gevolgen van alcohol en toch is het te normaal om met enige regelmaat alcohol te nuttigen. Ook is het veel nuttigen van alcohol niet iets waar veel mensen zich gelijk zorgen over maken.

Als jij merkt dat alcohol een negatieve invloed heeft op je leven is het raadzaam om verandering aan te brengen, misschien ook om hulp te zoeken. Je kunt ondersteuning krijgen om je drinkgedrag te veranderen. Bekijk deze alcohol info website eens.

Tijdens mijn werk zie ik negatieve uitingen en kanten van alcohol en het overmatige gebruik van alcohol. Ik werk ook tijdens uitgaansavonden, ik kom bij mensen thuis waar ruzie is ontstaan door teveel alcohol gebruik. Ook zie ik ‘alcoholisten’ die op straat leven. Een drankje een keer is echt niet verkeerd maar houd de vinger aan de pols.

In de nachtdienst... Werken in coronatijd zorgde ervoor dat we als koppel in twee auto's reden.
Nachtdienst in coronatijd – Ieder rijdt in een eigen surveillance auto…

De gevaren van alcohol tijdens je vakantie wil je minimaliseren

Als je op reis bent wil je niet de controle verliezen en moeten leunen op de goedheid van een ander die je niet of nauwelijks kent. Ik adviseer dan dus om weinig tot geen alcohol te nuttigen tijdens je verre reis.

Ik besteed liever mijn zuurverdiende centjes aan leuke, goede en gezonde uitjes op reis.

Meer reis inspiratie lezen?

Een lokaal verblijf bij de stam San in Namibie

Avontuurlijk wandelen op het eiland Karpathos – Griekenland

Wandelen in Turkije op de Lycian Way

Bezoek de hoogtepunten van de Sierra Subbetica – Spanje

Twee dagen wandelen n het Vechtdal – Mariënberg tot Dalfsen

Of durf jij dit grote avontuur in India aan te gaan?

Rickshaw Challenge MumbaiXpress – 3 vrouwen, 1 autorickshaw en 2000 km rijden door 5 staten van India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *