2 Weken Rondreis Sumatra – Indonesië

Sumatra is een van die geweldige eilanden die Indonesië rijk is. Ik vond het helemaal geweldig om op dit eiland een rondreis te maken. Ik was er tijdens mijn rondreis door Zuid Oost Azië en nam Noord Sumatra mee in mijn route omdat ik de wens had om de orang-oetan te ontmoeten in de jungle! Als jij deze reisroute gaat doen dan is dit zeker een onderdeel van jou rondreis Sumatra!

Daarnaast heeft Sumatra nog veel meer te bieden qua geweldige natuur en cultuur. Wat dacht je van de bekende en beeldbepalende Minangkabau huizen die met hun punten aan weerszijden op een waterbuffel lijken. Ik maakte korte rondreis door noord Sumatra en begon en eindigde mijn reis in Kuala Lumpur, Maleisië, omdat je daar natuurlijk makkelijker en goedkoper op vliegt vanuit Nederland.

Bekijk deze reisroute Sumatra eens over dit mooie eiland van Indonesië

Maar ja, een dag of twee in de geweldige stad Kuala Lumpur is echt geen slecht begin of afsluiter van je reis. Ik vind het een heerlijke stad en kon er al snel mijn weg vinden. Ik ben er nu een aantal keren geweest en kan je wel aanbevelen om hier zeker 2 dagen te blijven.

2 weken rondreis Sumatra

Zo kun je de dag besteden om Bukit Bintang te verkennen. Overal zijn leuke kleine zijstraatjes waar je een tempel vind of waar je van die leuke Aziatische winkeltjes ziet. In het centrum vind je de bekende Petronas Towers, daarbij heb je een enorm park met zwembad voor de kids. Of wat dacht je van China Town en Petaling Street, daar kun je shoppen tot je erbij neervalt. Maar je kunt natuurlijk ook de taxi pakken naar het bekende Batu grotten.

2 weken rondreis Sumatra
Dimsum op Jalan Alor

Als je dan weer ’s avonds in de stad loopt mag je Jalan Alor echt niet missen.
Heerlijk op straat eten en proeven van allerlei lekkernijen!!

Als je een wereldreis gaat maken is Kuala Lumpur natuurlijk ook een geweldig startpunt van je reis! De tickets vanuit Amsterdam naar KLIA zijn net als Bangkok goed te doen. Check deze site eens voor een 10 stappenplan om jouw wereldreis te plannen!

 • Malakka (Maleisië) – 1 dag

Zo in het begin van je reis is het heerlijk ontdekken in een nieuw land. Je bent in Maleisie nog 1 dag en ontdek dan ook de stad Malakka. Als je een vroege bus pakt vanuit KL kun je de lunch al in Malakka nuttigen en de rest van de middag en avond deze stad door dwalen.

2 weken rondreis sumatra

Foto van Linda van Travellers of the World
Bekijk de link voor de inspiratie van Linda over Malakka

Deze stad is voor Nederlanders echt wel interessant. Wij zijn daar in vroegere tijden, toen wij nog niet zo aardig waren, veel geweest en hebben daar ook flink huisgehouden. Je vind er dus een kerk, een begraafplaats en een fort met allemaal Nederlandse namen. Ook is China Town leuk om te bezoeken en even langs het water zitten bij het Hard Rock cafe vond ik zeker geen straf.

 • Boot : Malakka – Dumai (Indonesie)

Pak de ferry van Malakka naar Dumai voor 25 euro maar zorg dan wel dat je een vroege boot pakt zodat je gelijk met de taxi door kan naar Bukittingi wat een rit van een aantal uur is. Aan de andere zijde betaal je 25 euro voor je visum van 30 dagen.

Ik had geen taxi vooraf geregeld en moest een paar uur wachten voordat mijn busje vol zat. Ik kwam toen middenin de nacht aan in Bukkittingi wat er in resulteerde dat ik het mooiste hotel geboekt heb wat er in de stad is 🙂 Dat hotel heette toen The Hills en is nu het Novotel.

 • Vlucht : Kuala Lumpur – Padang

Als je niet zoveel tijd hebt en de reis iets in wil korten kun je makkelijk het vliegtuig nemen. Dan sla je evt ook Melakka over en ga je direct naar Sumatra. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een dagtrip vanuit KL te boeken naar Melakka zodat je daar de hightlight toch gezien hebt. Ik vond het een leuk stadje om even rond te lopen dus ik kan me voorstellen dat je dit wel doet!

Als je dan vanaf KL door vliegt en op tijd boekt heb je voor zo’n 60 a70 euro al een retourtje met 20kg bagage. Vanuit Padang is het, als het rustig is op de weg, zo’n 3 uur rijden naar Bukittingi.

 • Bukittingi 2 dagen

Vanuit Bukittingi zijn verschillende tripjes te boeken. Denk aan een toer in de Harau Vallei, de koffieplantages, oude minangkabau huizen en uitzicht op de vulkanen bekijken. Vanuit de stad loop je ook makkelijk via het panorama park de natuur in.

2 weken rondreis Sumatra

2 weken rondreis Sumatra

 • Toba meer 1 dag

Het Toba meer is het grootste meer van Zuidoost Azië en ik vond het wel een hele mooie plek om even te zijn. Ik had een huisje aan het water en zwom in de ochtend even in het meer.

2 weken rondreis Sumatra

Op het eiland Samosir in het meer van Toba heb ik een dag met de scooter rond gereden.  Ik was er bij een museum King Siallagan’s Stone Chair. Hier werd geïllustreerd hoe vroeger de rechtspraak eraan toe ging. Ik zie nu online dat deze lokatie gesloten is of dat werkelijk zo is weet ik niet.

2 weken rondreis Sumatra

2 weken rondreis Sumatra

Tip: Ik nam bij Juwita’s Cafe op het eiland Samosir een kookles. Super leuk om wat bij te leren en zo de keuken van Indonesie wat mee te nemen naar huis. Informeer op tijd of je tijdens je verblijf hier een kookles kan nemen!!

 • Bukit Lawang 3 dagen

Ik deed een trekking van 2 dagen de jungle in. Dan verblijf je dus ook echt een nacht in de jungle. Ik sliep er op een dun matje onder een simpel afdak. Ik deelde zelfs mijn muggennet met een ander stel.

2 weken rondreis Sumatra
En dan toveren ze in de ochtend zo’n ontbijt voor je klaar!!

De wandeling door de jungle met hier en daar een encounter met een orang-oetan die weer terug gerehabiliteerd was in de jungle was vond ik echt geweldig. Omdat ze niet mensen schuw zijn kun je ze dus van dichtbij bekijken maar wel wetende dat ze zich weer zelf kunnen redden en hun vrijheid terug hebben.

2 weken rondreis Sumatra

Op de dag dat je gewoon in Bukit Lawang bent kun je een wandeling maken en de grot bezoeken.

Indonesië heeft vele mooie eilanden!! Jenny van IkReis tipte mij over de Gili-eilanden of wat dacht je van de hoogtepunten van Sulawesi die Claudia van CtheWorld mij aanraadde. Toch koos ik deze reis om terug te gaan naar Maleisië omdat ik vanuit daar, Kuala Lumpur, ook verder vloog op deze backpack reis door Zuid Oost Azië.

Vanuit Bukit Lawang reis je naar Medan om je vlucht naar het eiland Langkawi te pakken. Vanaf  nu ben je weer in Maleisië.

 • Langkawi 3 dagen

Hoe beter is het om een trip waar je van stad naar cultuur en verdwaald leek te zijn in de jungle af te sluiten op een resort op Langkawi!!

2 weken rondreis Sumatra

Als je nog wel zin in een ‘redelijk’ actief dagje hebt kan ik je toch aanbevelen om naar Pulau Payar te gaan. Het is een drukke baai waar veel toeristen elke dag naartoe gaan om te snorkelen. Toch weerhoudt dat de vele kleurrijke vissen zich er niet van om hier rond te zwemmen.

2 weken rondreis Sumatra

Vlieg via Kuala Lumpur weer terug naar Nederland om je reis af te sluiten.

Als je nog een laatste opsomming van de reis wil zien om je te overtuigen dat alles erin zit wat je zou willen van een cultureel verantwoorde reis lees dan deze 6 one-liners even!!

 • 14 a 15 geweldige dagen in Azie

 • Maleisië en Indonesië

 • 6 indrukwekkende plaatsen

 • Petronas Towers, Minangkabau huizen, Vulkanen, Toba meer, Orang-Oetan en nog veel meer!!

 • Nationaal Park Gunung Leusher bezoeken

 • En het tropische eiland Langkawi als ultieme afsluiter

2 Weken Rondreis Sumatra - Indonesië
Petronas Towers – Kuala Lumpur

 • Is Sumatra veilig om te reizen?

Sumatra voelde super veilig. Ik ben niet naar de grote steden geweest zoals Medan. Ik ben daar alleen een nacht geweest en heb mij niet bewogen in het centrum van de stad. Als je je als toerist gedraagt en de toeristische attracties bezoekt op tijden die er goed voor zijn dan voel je niets van politieke onregelmatigheden, mogen die er al zijn.

Mijn advies is altijd dat je de toerist moet zijn. Je moet je nieuwsgierig gedragen ten opzichte van de lokale mensen en laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Het Van de Beaten Path af gaan heeft naar mijn mening teveel lading gekregen. Daarom zeg ik juist altijd probeer zoveel mogelijk met de lokale bevolking te praten, en dit kan op die supertoeristische plekjes ook. Zoek juist de mensen zoals jij en ik. Connect met hen en deel ervaringen uit en zie zo het leven vanuit hun perspectief. Dit levert je vaak de leukste contacten op!

Op natuur gebied kan er natuurlijk ook van alles gebeuren, denk aan vulkanen die kunnen uitbarsten, aardbevingen en weer wat goed tekeer kan gaan. De laatste jaren lijkt Sumatra dit bespaard gebleven en is dus Sumatra dus veilig om naar toe te reizen!

Mensen zijn er super vriendelijk en open-minded. Zoals in elk land is er kleine criminaliteit waar je voor moet waken zoals zakkenrollerij. Je moet ook al tijd alert zijn op oplichtingen. Ik voel me altijd bekeken als een zak met geld.. en als je het goed bekijkt, vanuit de ogen van de Aziaat, ben ik dat natuurlijk ook!

2 Weken Rondreis Sumatra – Indonesië

 • Hoe kun je deze reis boeken of regelen?

Uiteraard heb ik dit allemaal backpackend gedaan. Dit stukje reis was onderdeel van een 3 maanden reis door Zuidoost Azie. Ik leerde in Bukkittingi Roni kennen en boekte een aantal dagtrips bij hem.

En zoals altijd kan ik je aanbevelen om deze trip lokaal te boeken. Roni is dan een hele goede optie om alles voor je te regelen. Zo kun jij je richten op alleen de reis die je maakt zonder dat je nog moet nadenken en moet gaan zoeken welk hotel de volgende gaat worden. Ronis Travel zit in Bukittingi. In overleg met hem kun je uiteraard alles nog op maat aanpassen.

Zou je deze post willen delen zodat anderen ook geïnspireerd kunnen raken?

Of ben je ook nieuwsgierig andere reizen?

2 weken rondreis door Kerala  – India

2 weken backpacken op de Filipijnen

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

2 weken rondreis Rajasthan – India

Reisgids Sepilok – Borneo, Maleisië

Of zoek je meer avontuur op Sumatra?

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot – Harau Vallei, Sumatra

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *