10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Na de indrukwekkende en best wel zware Vipassana course (meditatie cursus van 10 dagen) ben ik nog een dag in Chennai, India geweest en had ik het IBIS hotel geboekt. Een heerlijk bed, een warme goede douche en internet. Heerlijk!! 

De taxi rit ernaar toe bracht me wel gelijk weer terug in het alledaagse leven van India. 

Enorm druk op straat….ik zag nu ook de ravage van wat de cycloon had aangericht…volgens mij hadden wij nog geluk gehad op dat terrein… Er lagen veel bomen om maar ook veel huizen hadden schade opgelopen. Ik schrok hier eerlijk gezegd wel van. Dit had ik niet bedacht…er was harde wind en het regende hard ja…maar dit?

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Ook de taxichauffeur bracht me weer bij positieven… Hij reed en terwijl ik de lokatie ingeladen had in mijn google maps reed hij er gewoon langs. Ik gaf al aan dat ik dacht dat we er waren maar hij dacht dat we ergens anders moesten zijn. Hij kon geen woord Engels en snapte volgens mij ook maar half wat ik zei. Uiteindelijk, na nog twee keer tol te hebben betaald …. heb ik hem gezegd dat we moesten draaien en dat hij echt verkeerd was.

Hij ging toen bij mensen aan de straat vragen hoe het zat…en inderdaad draaien en weer terug.. Daar waar ik hem gewaarschuwd had moesten we ongeveer zijn. Hij wilde me uiteraard voor de hele rit laten betalen maar dat zag ik niet zitten. Ik heb de helft meer betaald dan ik zou moeten normaliter en dan bleef er nog iets over wat voor zijn rekening was. Met behulp van hotel personeel dit voor elkaar gekregen want hij was het hier echt niet mee eens…

Even later zat ik aan een heerlijke curry met naan in het hotel en genoot ik volop van de luxe. Ik besefte dat ik anders hier niet zo rustig had gezeten maar het voorval nog 10x in mijn hoofd zou laten afspelen.

 

Toch bleef ik er nog wel heel rustig onder.

Ik was anders veel meer geïrriteerd geweest…..maar na 10 dagen mediteren viel dat echt best mee!!

In het groene Sri Lanka, Colombo werd ik opgehaald door mijn chauffeur. Hij stond met een bordje met mijn naam op mij te wachten. Ook wel fijn hoor soms!! Niks zelf hoeven te regelen en alles loopt lekker soepel!!

Denusha van DenithruHolidays regelde alles voor mij!!

Het schone en groene Sri Lanka bezoeken

Via een Facebook kennis had ik deze rondreis geboekt, hij heeft een reisbureau’tje (Denithru Holidays) hier. Dus prima geregeld. Ik werd naar Negombo gebracht, half uurtje rijden vanaf het vliegveld en kon lekker gaan slapen. Het was al laat en de volgende ochtend gingen we gelijk op pad naar Sigiriya.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Onderweg hebben we een aantal stops gemaakt. We bezochten een boertje die bakstenen maakte. Deze worden gewoon thuis gemaakt, van de klei die ze achter het huis afgraven. Van de gedroogde stenen bouwen ze een oven en dan gaan ze het droog bakken. Mooi om te zien!! Ook zag ik veel hout bedrijfjes, allerlei hout wordt gebruikt maar ik zag ook de palmboom. Nooit echt geweten dat ze deze gebruikten voor hout, het is licht hout en ik ken het als pollepel enz, bakjes en dergelijke. Deze balken werden voor het dak gebruikt vertelde Gamini, mijn chauffeur en gids deze 11 dagen.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Voor we in Sigiriya aankwamen bezochten we Pinnawala

Pinnawala Elephant Ophanage.

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Iedereen die wel eens in Sri Lanka is geweest was ook hier. Ik zag ook gelijk een shirt hangen wat ik heel vaak zie. Mijn vader draagt die vaak, een olifant die je op de voorkant aan de voorzijde ziet en aan de achterkant van de achterkant 🙂

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

De olifanten waren aan het baden in de rivier dus dat hebben we een tijdje bekeken. Toen gingen ze terug naar het park en liepen ze gewoon over de weg waar wij ook hadden gelopen… Alle souvenirs waren even naar binnen gehaald want dit was een straat waar ook alle winkeltjes voor de toeristen waren 🙂 Er was 1 olifant een beetje ongehoorzaam 🙂 Deze liep al een andere weg uit het water dan de verzorgers eigenlijk wilden…hij stapte nl het hek over waar ik de hele tijd had gestaan, we waren op tijd weggestuurd.

Bezoek het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Het terrein waar ze leven even over gelopen. Het is dan toch wel zielig. Tja…ze zijn uit de jungle gekomen omdat er iets gebeurd is….moeder dood….of achtergelaten in een gat/waterhole waar moeder het kind niet meer uit kreeg of dergelijke situaties begreep ik. Maar toch… ik vind het altijd zielig als ik een olifant dan daar maar zie staan. Ze hebben het hier een heel stuk beter dan in een dierentuin…dat geloof ik wel gelijk!!

Er zijn verschillende berichten over de achtergrond van waar de olifanten vandaan komen. Of ze wel daadwerkelijk ‘gered’ zijn of dat ze toch gewoon hier geplaatst worden vanuit de wildernis en hier staan om geld te verdienen.

Hierna gingen we naar het hotel. Gamini gaf aan dat hij een mooi hotel via zijn oude werkgever kon regelen. Of ik een kingsize bed wilde of twee aparte. Maakt mij niks uit.. Uiteindelijk kwamen we aan bij een militair terrein en op dat terrein was een familiehotel en daar kregen ‘we’ een kamer. Ik hoorde Gamini zeggen dat hij de auto weg ging zetten en dan weer terug kwam. Toen ik om me heen keek zag ik dat hij zijn tas ook op ‘mijn’ kamer had gezet. WAT??

FLABBERGASTED IS THE RIGHT WORD!!

Ik heb hem terug geroepen en gevraagd wat hier de bedoeling van was. Op de kamer, enorm groot….was 1 kingsize bed aanwezig! Wat had deze vent in gedachten??? Lees verder over deze vreemde situatie: Soms geloof je je oren niet!!

Lion Rock, paleis boven op de rots

Het groene Sri Lanka

We zijn naar Lion Rock gegaan, hij is gids en regelt alles en zegt op elk moment waar ik moet gaan staan en wat ik moet doen. Soms moet je dan even bot zijn en ronduit zeggen wat jij van hem verwacht, hoe jij wil reizen. Nadat hij ook met de lunch deze dag bij mij aan tafel ging zitten en ik hem vertelde dat ik liever alleen zat ging het de rest van de reis heel goed.

Elke werkdag galmt het volkslied door het museum

Eerst het museum bekijken.  Ineens galmde er muziek door het gebouw en stond iedereen stil. Dit bleek het volkslied te zijn en in elk overheidsgebouw werd dat elk begin van de werkdag gedaan en dan moest je stil blijven staan uit respect!! In Thailand was ik daar vorig jaar ook getuige van op het station toen ik naar het vliegveld ging. Apart hoor!

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Het schone en groene Sri Lanka

Hierna ging ik de tuin in. Er zijn een heel aantal gidsen in de tuin die je graag willen rondleiden en hiervoor werd ik al gewaarschuwd door Gamini. Uiteindelijk hebben ze me gewoon links laten liggen en zag ik ze her en der wel toeristen aanspreken. De tuin is een mooi aangelegde tuin met veel water en in vroegere tijden gebruikt door de royal. Een zwembad en andere waterpartijen waren er. Na de tuin kwamen we in een soort steentuin, veel rotsen en mooie paden. En langzaam aan omhoog.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

 Uitzicht over het mooie groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Lion Rock is het doel van de tocht door de tuin.

Dit is een hoge rots met een afgevlakte top. op die top heeft vroeger een heel dorp ongeveer gestaan. Dat was dan een paleis en alles wat daar omheen hoort en bij hoort. Heel apart hoe ze dat dus daar vroeger al gekregen hebben en ook de waterpartijen en de fonteinen in de tuin. Ik begreep dat deze zelfs nu als er veel water is het nog doen.

Het begon al warmer te worden toen we naar boven klommen.  Er zijn twee stadia om naar boven te klimmen. Een heel aantal mensen bleven ook bij de eerste van waar je al een heel mooi uitzicht had.

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Boven op de Rock heb je een geweldig uitzicht gehad. En de ruïnes moet je natuurlijk even zien!! ….de overblijfselen van een immens dorp boven op de rots!

De eeste sighting in het groene Sri Lanka

De Wilde Olifant!! Kaudulla NP

Hierna reden we terug naar het dorp waar we zaten en toen zagen we onderweg toch echt een olifant lopen!! Een paar honderd meter van de weg af… 1 alleen…dus een mannetje. Geweldig!!

Daarna door naar de Safari. Die had Gamini gister bij toeval besproken bij iemand langs de kant van de weg die vis, gezoute vis, verkocht. Hij had wel een jeep en deed safari rijden. En ja dat wilde ik dus dat kwam mooi uit! Van 2 tot 6 zijn we het Kaudulla National Park in geweest.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Het groene Sri Lanka

Gaudulla National Park

Je gaat daar echt heen om vogels te spotten en om de olifanten te zien. Op de heenweg hadden we al snel een tweetal bijeneters gezien. Wat een leuke, kleurrijke vogeltjes!! Niet zo groot maar geweldig gekleurd! We waren nog niet eens in het park!!

Vanmorgen had ik de white throated Kingfisher al gezien in de regen, dus met de vogels gaat het goed hier! Het park in en rechtstreeks naar het waterdrink punt. Onderweg kwamen we nog 2 vogels tegen die je op zich niet vaak zag, grote vogels, Lesser adjudant. En gelijk daarna zagen we de groep olifanten, zo’n grote groep had ik nog nooit gezien.

Wat gaaf!

Ik schat dat het er een stuk of 70 waren. Het waren meerdere groepen bij elkaar. Een groep of kudde…hoe noem je het eigenlijk? Gamini noemt het gang in het engels. Maar die bestaat uit zo’n 10-15 olifanten.

Wat super leuk zeg!!

Er liepen hele kleintjes nog tussen, goed beschermd tussen meerdere olifanten .. En op afstand zagen we nog wat enkelen….waarschijnlijk mannetjes die zich in de omgeving bleven ophouden… Die misschien op zoek waren naar een vrouwtje.. best een tijd hebben we hier staan kijken. Op een gegeven moment liepen ze het water in en gingen ze baden. Geweldig! we stonden er met wel 15-20 auto’s omheen en gelukkig gaven ze er niks om en deden ze gewoon wat ze deden. Grazen en baden.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Lees en bekijk meer foto’s van die dag: Op safari in Kaudulla NP


10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Het groene Sri Lanka met zijn vele olifanten!!

Toen vroeg ik of we weer verder gingen, uiteraard geweldig om te zien maar ik hoopte nog wel meer te zien. Ik werd uit de droom gehaald…er is niet meer te zien. Uiteraard gaf ik aan dat ik toch al heel wat vogels had gezien en nog wel kans zag om meer te zien. Al is het dan geen hert of zwijn… die waren er nog wel maar heel weinig door de jacht.

Weer een Yoga Pose.. Zijn jullie er al zat van?

10 dagen op het schone en groene Sri LankaDan maar eerst een plekje opgezocht om de eerste Yoga foto van Sri Lanka te maken 🙂

We hebben hierna nog een arend gezien, de painted stork gezien, ook de brahminy kite en de crested serpent eagle. Deze laatste kreeg ik er niet meer helemaal duidelijk op omdat het al een beetje schemer werd maar een geweldig mooie vogel en hij zat laag en helemaal niet zo heel erg ver weg. Gamini gaf aan dat we een hele goede safari hadden gehad, we hadden een paar vogels gezien die hij niet vaak ziet, die Lesser Adjudant en de laatste Eagle.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Door schemer niet helemaal scherp meer kunnen nemen.

10 dagen op het schone en groene Sri LankaZoals je ziet werd deze dag passend afgesloten!!

Op weg naar Kandy

de stad waar een tand van Boedha bewaard wordt!!

Onderweg zijn we naar een Spice Garden en een houtbewerkingsbedrijf. dit soort tripjes horen er altijd bij natuurlijk. De Spice Garden vind ik wel leuk en daar zat een heerlijk restaurant ook bij.

Ik werd naar mijn hotel gebracht, met uitzicht op de Mahaweli rivier, een rivier met heel veel rotsen erin. Geweldig zicht geeft dat!! Ik zat die avond heerlijk op het terras en keek uit over die rivier, de temperatuur was heerlijk. Niet te warm en een lekkere fruit juice erbij!! Wat wil je nog meer?

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Puja in de Temple of the Sacred Tooth Relic – Kandy

Om half 6 stond Gamini bij mij aan de deur. We gingen naar de ochend Puja in de Temple of the Sacred Tooth Relic. Als je bij zoveel mogelijk lokale mensen wil zijn dan moet je de vroege Puja bijwonen.

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Om dat tijdstip was er een ritueel en dus juist mooi om er dan te zijn. Ik heb de tempel een beetje bekeken en toen gingen we in de rij staan om voor de tand langs te lopen. Er werd op trommels geslagen en op iets geblazen, dit alles gaf het weer zo’n heerlijke sfeer. Ik heb helaas geen filmpje gemaakt van dat geluid en de rituelen, kennelijk was ik onder de indruk….en stond er nog een drukke gids naast mij van alles te vertellen 🙂

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Hier zit dus het stuk tand van Budha in. Nadat hij overleden was en gecremeerd zijn er verschillende tanden en nog andere niet geheel verbrande stukjes uitgehaald en deze zijn in verschillende tempels verspreid.

Na het bekijken van die tand…die je uiteraard niet ziet maar goed verpakt zit in een soort stupa vorm (net als de bovenkant van een stupa, versiering in goud)  heb ik op mijn gemak rondgelopen.  We zijn het hele terrein over gelopen. Toen we weer terug kwamen in de tempel liep er net een man weg met een sleutel, in doeken gewikkeld, en politie in tempel uniform, om de sleutel die toegang verschafte tot het heilige relikwie weg te brengen naar een andere tempel.

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Internet is nog lastig in Sri Lanka

Hierna ontbeten en toen naar een silk winkel. Niet eens om zijde te kopen maar voor de goede wifi. Dat is toch nog wel een lastige in Sri Lanka. Ik weet natuurlijk niet hoe het zit in de hotels waar de vele buitenlandse toeristen in verdwijnen maar de iets meer lokale hotels hebben het nog niet echt voor elkaar. Uiteindelijk ben ik in de winkel gaan kijken en heb ik 3 kussen sloopjes gekocht. En een Pashmina sjaal gekocht. Nou…dan heb ik daar toch weer genoeg besteed voor het gebruik van goede WIFI!!

 10 dagen op het schone en groene Sri LankaMooi Panorama View over Kandy!

De Botanische tuin van Kandy,

Een geweldige oase in de drukke stad!!

Het groene Sri Lanka in volle glorie!!

Die middag heb ik de Royal Garden bezocht. Geweldig mooi aangelegde tuin en er stond erg veel in bloei dus het was er heerlijk rondlopen. Het is best warm en dus de schaduw en het vele water maken de temperatuur daar heerlijk. Ik heb wel een paar uur rondgelopen en genoten van de rust en de omgeving.

 10 dagen op het schone en groene Sri LankaGigantische bamboo

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

20161228_230156-kdcollage

Niet alles aan een rondreis vind ik geweldig 🙂

Hierna ben ik natuurlijk nog naar een houtbewerkingsbedrijfje geweest, een zijde en batik winkel en een sieraden winkel. Er zijn vele mijnen in Sri Lanka die de mooiste edelstenen bevatten. Hoort er allemaal bij…bij een rondreis. Dit zijn dus wel dingen die ik NIET mis als ik op mijzelf rondreis,haha!  Dan leer ik niet hoe men dat maakt enz….maar hoef ik ook niet tien keer te zeggen dat ik het wel mooi vind maar dat ik niks koop!!

Maar als je nog een mooie sjaal zoekt? En in een rondreis tijd nodig bent om een souvenir te kopen zijn deze winkeltjes daar super geschikt voor.

Weet dat de gids of het kleine reisbureau’tje waar je de reis bij boekt ook een deal heeft met dit soort winkeltjes.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

De volgende dag zijn we naar Nuwara Eliya gereden en onderweg kwamen we langzaam aan hoger op het eiland te rijden en tussen de theeplantages.

Mooie uitzichten over het groene Sri Lanka

Met veel bergen en dalen.

De bergen in! – Nuwara Eliya

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Geweldig gebied, er zijn verschillende watervallen ook en al met al een geweldig gebied om door heen te rijden. Gamini zou op een pleks toppen om een foto te maken…er was wel een uitkijkpunt en hij heeft alle moeite gedaan om er naar toe te rijden en dat lukte. Het was een helse rit…met de eigen auto…haha. Maar zeg nu zelf, de foto hier boven is toch ook geweldig geworden!!

Ook ben ik natuurlijk bij een theeplantage en fabriek geweest. Ik kreeg na de rondleiding alle soorten thee te drinken, van groene thee naar gouden thee oranje thee….en dan steeds donkerder.. De laatste was echt ongelooflijk!!

Nog nooit heb ik zulke sterke thee gehad.

Ze waarschuwde me al om alleen een lepeltje te nemen. Ongelooflijk!!

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Daarna door naar Nuware Eilya, het was onderhand best wel frisjes geworden. we zitten op zo’n 1800 meter hoogte. Het is dan dus in de avond heel snel fris…eh koud… Met 10 graden op de teller mag ik wel koud zeggen hè? Ik heb dan ook op zaterdag 24 December de lange spijkerbroek aangetrokken.

Maar eerst op vrijdag nog naar het hoogste punt van Sri Lanka gegaan, Pidurutalagala. het uitzicht bewonderd…en onderweg naar boven niet mogen stoppen omdat de luipaard er nog leeft!!

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Ik heb mijn ogen onderweg dus goed opengehouden maar helaas 😉

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Gamini en ik bij het hoogste punt van Sri Lanka!! Op 2524 meter hoogte.

Ook nog even een botanische tuin bezocht, maar dat was een tegenvaller na de Royal Gardens van Kandy.

10 dagen op het groene en schone Sri Lanka

Op zaterdag hebben we een boerderij bezocht… Het was er erg druk, geen enkele westerse toerist maar allemaal Sri Lankanen die voor de vakantie en het weekend naar een koelere plaats gaan en de boerderij bezoeken. Ik vond het nogal zielig… Alle koeien in de stal.. Wel Nederlandse ook nog… En er werd Gouda en Edammer kaas verkocht!! Ja…Nederlandse koeien…ook Nederlandse kaas!!

Ook hadden ze konijnen, wat zielig allemaal. Ik heb een kopje koffie gedronken en ben weer weggegaan. De omgeving zag er super uit maar de standaard is hier net iets anders. De konijnen zaten met velen in een hok van gaas…Naar dus!

Dit soort tripjes zou je nooit krijgen als je in Nederland boekt. Toch is het goed om te beseffen dat interesse en voorkeur dan zo anders ligt bij de westerse toerist en de Aziatische toerist.

Nog een hoogtepunt in het groene Sri Lanka!!

Een treinreis door de bergen en de theeplantages!!

 Met de trein door de bergen van Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Hierna zijn we naar het treinstation gegaan. Ik wilde de treinreis naar Ella maken. Ik had daar al vaker over gelezen en van gehoord en deze zat niet in de reis opgenomen.. Dus dan maar een stuk heen en weer en daar zijn we wel een uur of 5 zoet mee geweest. De trein staat nog al eens stil enz.. Er had zich iets voorgevallen in de ochtend en de ochtendtrein was nog op het spoor aanwezig. Op de heenweg zat ik in de deuropening…we zaten in een goederentrein met ook een paar wagons maar hij zat stampvol.

De terugweg hadden we alle plek en kon ik heerlijk voor een raampje zitten en van het geweldige uitzicht genieten. Toen zag ik ook nog dat er een koe net voor de trein langs rende!! Hoog op de rem…bijna stil staan en weer verder.. en die koe die keek de trein verbaasd na… hahaa!!

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

 Zie die koe staan kijken!! 🙂

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Als je meer wil lezen over deze geweldige treinreis kijk dan even op de site van Esther. Zij vertelt je ook hoe je de reis kan boeken en hoe het verder allemaal in elkaar steekt.
Sri Lanka Treinreis van Lifelicious

En als jij naar Ella gaat check dan deze 5 bezienswaardigheden van Ella

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Op Kerstavond toch maar naar de Kerst Mis gegaan

In eerste instantie was ik niet van plan om kerst te gaan vieren. Dat heb ik alsnog niet gedaan maar ik ben wel naar de kerst mis gegaan in een  katholieke kerk op kerstavond. Toen ik het hotel rond 11 uur in de avond verliet gingen ook net twee dames weg. Ze vroegen mij of ik ook naar de kerkdienst ging. We konden dan samen gaan. Zij zijn toen samen met mij in de auto van Gamini gegaan. Gamini heeft ons naar de kerk gebracht en is zelf in de auto gebleven. Hij is nl Boedhist.

De dienst begon om 23.30 uur en toen we binnenkwamen was een koortje aan het zingen met een band op de achtergrond. Toen de dienst begon werd al snel het kindje Jezus binnengebracht in een soort processie. Het kindje Jezus werd toen aan een jong stel overhandigd en zij brachten het naar de kerststal om het in de kribbe te leggen. Hierna ging de dienst weer door. Het was deels in het Sri Lankaans en deels in het Engels. Ik kon dat niet allemaal helemaal verstaan maar wel fijn dat ik tenminste iets kon verstaan.

Het was allemaal erg symbolisch en ik vond het mooi om te zien hoe men de start van kerstmis hier viert. Aan het einde van de dienst was iedereen uitgelaten en bracht men allemaal elkaar een kerstgroet uit door hand te schudden en 2 kussen te geven. Iedereen ging ook naar de kerststal om het kindje Jezus even aan te raken en het katholieke kruisje te slaan zoals wij dat ook kennen.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Op eerste kerstdag ben ik weer vanuit Nuware Eliya vertrokken.  We gingen weer naar beneden, naar de lekkere temperatuur. Ik had de optie om een rafting te doen onderweg en uiteraard heb ik die mogelijkheid aangepakt. Super leuk!! Het was geen super heftige raft maar er zaten een paar leuke afdalingen in. Ik zat samen met een Israelisch gezin in de raft, dit omdat ik het aangaf dat ik niet alleen wilde anders had ik alleen in de raft gezeten met de jongen van de company. Ik vond dit toch wel gezelliger!!

Wild Water Raften – Avontuur

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Toen door naar Bentota dacht ik. Het werd een ander plaatsje en daar had ik wel een super fijn hotel!! Met zeezicht en zicht op de turtle hatchery. Ik zat op de tweede verdieping en daarboven hadden ze een dakterras waar ik die avond fried rice met seafood at. 

De volgende ochtend moest ik er weer vroeg uit. Ik ben er deze reis door Sri Lanka echt zo vaak super vroeg uit gegaan….Nu zelfs om 4 uur… We gingen naar Mirissa om de walvissen te spotten…ik ging er dus met alle liefde zo vroeg uit. Niet wetend dat ik een nachttour door Galle ook zou krijgen. Dit omdat de stad dan rustig was en hij me de binnenstad kon laten zien… Hmm…ik heb daar in de middag ook nog even een uurtje rondgewandeld.. Galle is een super leuk stadje, ook super leuke winkeltjes en restaurantjes. Heel veel Nederlandse invloeden…gebouwen en namen. Super leuk om even te zien.

Walvis spotten – Mirissa

Maar eerst gingen we dus door naar Mirissa waar ik rond 6.30 uur op de boot stapte. Een stuk varen en een kopje koffie en een broodje later waren we op de plek waar de meeste walvissen gespot warden. Het duurde even en toen hoorde ik gejuich en zag ik aan mijn kant van de boot een enorme rug bovenkomen. Dit was eigenlijk best dichtbij!! Ook een tweede rug kwam boven en gleed langzaam weer onder het water. De staart kwam ook nog even omhoog, wat een geweldig gezicht!! Het waren blauwe walvissen. Deze kunnen 25 meter lang worden. Super hoor! Het duurde niet lang of we zagen weer een walvis…en even later weer 1! Ik heb er zeker zo’n 5 of 6 gezien!

De Blauwe Walvis – 25 meter lang!!

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

 

Erg jammer is wel dat je op een klein stukje dan met zo’n 10 boten rondvaart. Het is een super toeristische trekpleister en wat heel jammer is … niet elke boot houdt goed afstand van de walvissen of houdt rekening met de andere boten. Er was een bedrijf…volgens mij heette het Nathalia .. De enige boot die een dikke zwarte pluim rook achter zich liet….maar ook de enige die als een maf op de plek van de walvis afvoer en daarbij andere boten blokte en een keer zelfs de walvis liet schrikken.. Duidelijk zichtbaar was dat die zijn pad veranderde en zich niet meer liet zien.

Wat jammer en ook zo asociaal!

Ik kan me niet voorstellen dat de toeristen die op die boot zitten blijer zijn met die organisatie dan met een van de anderen die zich netjes gedragen met respect voor het dier en die zoveel mogelijk proberen te laten zien.

10 dagen op het schone en groene Sri LankaVroeg in de ochtend uitvaren..

Na een aantal sightings was het alweer tijd om terug te varen. We kregen nog een stukje cake en wat fruitdrank en onderweg werden er nog een schildpad en een andere kleine walvis gezien. Ik heb deze helaas niet gespot. De schildpad wel….maar dat was al zo veraf dat ik eigenlijk niet meer kon zien wat het was 🙂

Galle bezoeken

De stad Galle met de vele Nederlandse invloeden!!

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Hierna dus naar Galle, het fort bekeken en een stukje over die oude muur gelopen. Super uitzicht over de ocean. Daarna naar een ander uitkijkpunt gereden en toen naar de oude Hervormde Kerk in het centrum. Deze was voor de kerstdagen gesloten…haha. Je zou juist denken dat ze dan juist open zouden zijn. Een andere oude kerk die er dichtbij stond was wel open. Vanuit daar ben ik toen het centrum ingelopen.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Op de terugweg zagen we nog de vissers die op stokken zitten in de branding van de oceaan. Heel apart gezicht is dat. Een lange stok in de grond gestoken en dan een aantal andere stokken daaraan gemaakt waar men op kan zitten. Dit is een traditionele manier van vissen die eigelijk niet meer beoefend wordt. Dit werd alleen in Zuid Sri Lanka gedaan en nu zit men er nog om te laten zien  hoe het gedaan werd….en om de tourist die er een foto van maakt geld te vragen uiteraard.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Onderweg kwamen we ook een processie tegen, Boedistisch, deze processie werd door de bank gesponsored. Gamini kon me eerst niet vertellen waarom….we zagen al meerdere momenten waar het druk was bij tempels en het dus leek dat er iets speciaals gaande was. En toen ineens wist Gamini het. Het was tweede kerstdag en in 2004 was dit de dag dat de Tsunami Sri Lanka raakte.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

De Tsunami…

Het indrukwekkende verhaal van die dag werd mij verteld door de vrouw op de foto, helaas heb ik haar naam niet genoteerd. Ze vertelde het verhaal van begin tot het eind, ze herleefde deels de angst weer, ik zag het aan haar ogen…

Diezelfde avond zijn we naar Bentota gereden. Daar woont Denusha, degene waar ik mee bevriend ben op Facebook en die een reisbureau heeft in Sri Lanka. Hij heeft deze reis voor mij samengesteld en bij hem heb ik dus alles geboekt. Ik had geen zin in alles zelf regelen….ook omdat het maar voor 10 dagen is.. Je hebt dan wat meer reisdagen en dus wat minder lokaties… We hebben samen wat gegeten. Leuke vent, heel druk…de telefoon bleef maar gaan. Goede business dus… Ik was wel zijn eerste westerse klant 🙂

 10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Bootsafari – Sri Lanka

Bootsafari in Mangrove bos

De volgende dag, tevens laatste dag in Sri Lanka heb ik een bootsafari gedaan onderweg naar Colombo en einddoel voor de nacht Negombo. De bootsafari was door een lagoon gebied. Het zoete water gemengd met zout water en dus een donkere bruine kleur. Een mangrove bosgebied en vele eilanden.

We zijn een eiland op gegaan en daar kregen we uitleg over hoe men kaneel maakt. Dit werd gedemonstreerd, ik had dit uiteraard al vaker gezien in andere landen maar ook hier in de spice garden. Op een ander eiland hebben we nog een tempel bezocht. Hierna weer over het water terug.

Het gebied is mooi maar het mangrove bos gingen helaas we een paar meter door….alleen om even te zien hoe het eruit zag. Ik kan me herinneren dat we in Mexico ook door zo’n gebied gingen, vond het toen mooier… Misschien juist omdat dat toen de eerste keer was 🙂 Zelfde had ik nu ook met de theeplantages….ik vond Kerala, India mooier..

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Hierna zijn we naar een turtle hatchery gegaan.

Ik had gister ook al een hatchery kort bezocht achter mijn hotel. De regels hier zijn dat ze de pasgeboren turtles een paar dagen moeten houden. De navel moet dicht zijn en daarna worden ze vrijgelaten. Volgens hen een grotere kans op overleving. Omdat er zoveel mannetjes zijn en maar weinig vrouwtjes moeten ze de vrouwtjes maar liefst 4 jaar houden. Deze zijn dan groot genoeg om beter te overleven. Ze worden dan dus uitgezet…na 4 jaar in een klein bassin. Vreemde regel.

In Maleisië heb ik geleerd dat een schildpad de eerste 7 dagen “geprogrammeerd” is om zover mogelijk van de kust af te zwemmen. Zodoende zou deze een veiliger gebied hebben bereikt en kan dan eten en groeien. Als je dus de eerste dagen dan in het bassin rondzwemt en dan pas de zee in gaat…zwem je dus niet meer zover uit de kust waar het meeste gevaar dreigt. En dat je dan 4 jaar in een bassin leeft en daarna ineens alles zelf moet doen… Ja..wat is goed en wat is fout.

De bedoeling is van beide goed….maar wat het meeste oplevert? Ik weet het niet.

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka
10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Hierna zijn we richting Colombo gereden. Het regende weer…de tweede en derde dag in Sirigiya heeft het ook geregend en verder eigenlijk niet meer, super dus! Dus….dan toch maar een stadtour vanuit de auto.. Anders had ik graag even ergens een uurtje rond willen wandelen. Hierna nog een lekkere dosa gegeten zoals ik die uit Cochin-Kerala,India ken en naar het hotel. Hotel Romano waar ik ook de eerste nacht sliep. Het zwembad was onderhand af en het werd gevuld met water. Ik denk dat je hier heel goed kan vertoeven als het eenmaal af is. Het was al donker toen ik kwam, rond 20 uur en ik moest om 4 uur alweer op pad richting het vliegveld.

De reis zat erop. Ik kan terug kijken of een mooie rondreis door een heel groot deel van Sri Lanka, best wat natuur en historie gezien. Veel mensen noemen het groene Sri Lanka : Little India maar daar snap ik niks van. Er was weinig wat mij deed denken aan India. Het is hier schoon, het verkeer is eigenlijk heel rustig en gecontroleerd. Hier is veel katholiek en Boedhisme…ik heb ook wel hindoe tempels gezien.
Nee….Little India…daar kan ik me voor het groene Sri Lanka eigenlijk niet in vinden.

20161229_103424-kdcollage

Ik kom heel graag nog een keer terug naar het schone en groene Sri Lanka om er meer te ontdekken! Ik vond het landschap geweldig en de vele wildlife die je toch makkelijk kan spotten… Dat smaakte echt naar meer!

Wil je meer Azië inspiratie?

Fietsen tussen de tempels van Ayutthaya – Thailand

Vierduizend Eilanden – Laos

Angkor Wat Bezoeken – Cambodja

Bagan – Een magische plek!! Myanmar

Op bezoek bij de Sjamaan – Mentawai – Indonesië

Wil jij ook gaan wandelen? Alleen en evt langere afstanden? Lees over mijn 8 dagen pelgrimeren

8 dagen pelgrimeren – Camino Frances – Wandelen van Pamplona tot Burgos (217km)

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *