Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot – Harau Vallei, Sumatra

Ik ga graag een uitdaging aan…dat weet je vast als je mijn website vaker bezoekt of als je mij kent 🙂 Dus toen Roni van Roni’s Tours mij vroeg of ik dan ook slapen in een grot leuk zou vinden zei ik volmondig ja! Ik wist niet helemaal waar ik ja tegen zei maar die uitdaging zie ik dan graag tegemoet!! Op mijn twee maanden reis in 2019 was het zover en ging ik op pad met Uwan mijn plaatselijke gids.

Ik had eerst een nacht net buiten de Harau vallei geslapen, bij Abdi Homestay. Echt een super mooie homestay en zeker een aanrader. Ze hebben super huisjes en Noni maakt echt heerlijk eten!

Slapen in een Grot – Harau Vallei, Sumatra

Ik was er voor de lunch en ik heb de middag heel relaxed besteed. Beetje hangen in de hangmat op de veranda van je huisje maar ik deed een wandeling. Je loopt namelijk zo de rijstvelden in en komt dan door een klein dorpje. Altijd leuk natuurlijk!

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

De volgende dag hebben we wat boodschappen gedaan zodat ik mijn avondeten en ontbijt had voor de nacht dat ik in de grot zou zijn. Even naar de lokale markt natuurlijk en je ogen uitkijken naar alles wat daar ligt en rondloopt!

Kledingtip:

Omdat de bevolking op Sumatra moslim is wordt het zeer gewaardeerd als je een halve tot lange broek aan trekt en je schouders bedekt.

De hike naar de grot

Net na de lunch, zo rond 14.00 uur vertrok ik samen met Uwan op weg naar de grot. Hij woont onder aan de berg en dus konden we zo vanaf zijn huis weg lopen de natuur in. Het begon met heel langzaam een stijgend pad maar al snel werd het anders en begon ik te zweten en ging het tempo naar beneden 🙂

De middag een hike naar boven duurde ongeveer een uur. We waren toen al over de helft begreep ik. Dus we zouden goed op tijd aan komen in de grot zodat we alles nog in konden richten voor de nacht voordat het donker zou worden 🙂

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot

Panorama uitzicht over Harau Vallei

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

Op het uitkijkpunt hebben we natuurlijk even genoten van het uitzicht over de Harau Vallei. Het zicht was niet heel super, net als de vorige keer toen ik er was werd er gezegd dat dit door de branden komen onderin Sumatra. Het is dus rook omdat er veel jungle platgebrand wordt. Dit wordt door de boeren gedaan… natuurlijk in opdracht of naar vraag van de industrie…de palmolie industrie.

Libelle - Harau Vallei, Sumatra, Indonesie

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

Na van dit geweldige uitzicht te hebben genoten en weer iets op temperatuur te zijn gekomen liepen we verder en verdwenen zo de jungle weer in. Het was nog zo’n 3 kwartier lopen over smalle paden om uiteindelijk bij de grot uit te komen.

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra
Door de jungle om te gaan slapen in een grot

In mijn gedachten had ik een grot gezien die over de mooie vallei uitkeek en zag ik die foto’s voor mij die je dan in mooi bladen ziet…

Niet was minder waar.
Ik ging niet slapen in een grot maar onder een grote rots!

Slapen in een grot - Sumatra, Indonesie
Het uitzicht vanuit de grot aka onder de rots

Slapen in een grot

Onder die rots was een natuurlijke stenen vloer en daar werd geslapen. Uwan verbleef hier wel vaker en begon zijn spullen neer te zetten naast een aantal stenen, die we gingen gebruiken als krukje en tafel. Ook gaf hij aan dat ik me kon wassen en hij wees naar het eind van de grot. Ik had het water al horen kletteren.. Hij had er een lange buis gemaakt waaruit het water kwam zodat het schoon bleef. Dit was gewoon berg water, regenwater, en dus schoon en ik kon me daar wassen. Hij zou weer de jungle in gaan om hout te gaan zoeken voor het vuur.

Slapen in een grot - Sumatra, Indonesie

Het duurde niet lang of ik hoorde in de verte ook het gehak van Uwan. Hij was takken aan het afhakken of kleine boompjes aan het omhakken. Ik ging me ondertussen maar even wassen.

Het water was ijskoud natuurlijk… Ik heb het zweet van mijn lichaam afgewassen en vond het daarna al snel goed 🙂 Ik had die ochtend nog gedoucht en de volgende dag zou ik weer bij Abdi Homestay zijn en kon ik een goede, lekker warme douche nemen.

Natuur nabij Grot - Sumatra, Indonesie - Harau Vallei

Natuur nabij Grot - Sumatra, Indonesie - Harau Vallei

Hierna ging ik de omgeving verkennen. Ik hoorde Uwan nog steeds in de verte hakken maar ik wilde eigenlijk niet zo ver weg. Er zijn haast geen wilde dieren…althans, wij hebben niets gezien. Toch weet je het niet en ik wilde niet het risico lopen dat als we terug kwamen er veel kapot gemaakt was of weggenomen was zelfs. Ik ging op zoek naar kleine of grotere insecten. Wat mooie spinnen of andere mooie objecten om op de foto te zetten.

Ik vond maar weinig. Er zijn geen grote spinnen te vinden, ik zag geen insecten en wat ik al eerder zei: wild kom je er ook niet tegen.

Wat dat betreft best saai 🙂

Natuur nabij Grot - Sumatra, Indonesie - Harau Vallei

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

Natuur nabij Grot - Sumatra, Indonesie - Harau Vallei

Ik hielp Uwan met het binnen halen van de grote stammen die hij afgehakt had. Lange rechte stammen van een 4 a 5 meter. Uwan maakte een vuurtje en de stammen legde hij erboven als mikado stokjes. De hele avond konden we ze dan zo doorschuiven boven het vuur en zou het blijven branden.

Handig zeg!!

Slapen in een grot - Sumatra, Indonesie

Uwan maakte het eten en ik kreeg ondertussen nog een kopje thee. We hadden een groot stuk zeil neergelegd aan de achterzijde van de grot. Hierop zouden we slapen.

De nacht onder de rots

Toen het donker was had het geheel toch echt wel een fijn sfeertje! Op de achtergrond hoorde je de geluiden van de jungle. De vele krekels die in de avond van zich laten horen… En op een gegeven moment haalde Uwan een fluit uit zijn tas, hij liet me een paar melodietjes horen die hij kende.

Daar zit je dan! Met een Sumatraanse man, die je niet kent, in the middle of nowhere, in een grot boven de Harau Vallei!!

Reizen laat je vele kanten van het leven zien en ervaren.

Diner in de grot, Harau Vallei

Slapen in een Grot… Het duurde best lang voordat ik de slaap kon vatten… Normaal gaat dat wel prima maar deze keer werd ik telkens gestoord…

Door een RAT!

Ik lag net lekker en begon een beetje te doezelen… De grond onder mij was hard en dus op de zij liggen met mijn weinige vet rondom mijn heupen is niet fijn. Het was nog best warm en dus had mijn armen buiten de lakenzak en lag ik op mijn rug. Ineens voelde ik wat aan mijn arm. Ik schrok me een hoedje en slaakte een bijpassend gilletje 🙂

Ik had dichtbij een zaklamp en toen ik die aandeed zag ik de boosdoener.. Een best wel dikke rat!!

Van onder de rotswand, waar ik als eerste naast lag, zat hij me nog even aan te kijken en verdween toen uit zicht. Hmm… hopelijk had ik hem afgeschrikt en we moesten beide lachen om het gilletje wat ik gaf hahaha!! Echt zo’n meisjes gilletje *schaam

Licht weer uit en weer proberen te slapen. Het duurde niet lang of ik voelde de rat weer over het zeil lopen. Uiteindelijk ging dit spelletje een paar keer heen en weer totdat Uwan de ‘bouwlamp’ die hij bij zich had op de onderkant van de rots richtte en de rat toen daar niet meer langs durfde. Daarna heb ik er geen last meer van gehad!

Maar.. na het eten hadden we onze borden laten staan en alles. Ik wilde het gaan afwassen maar Uwan gaf aan dat we dat de volgende dag gingen doen. Het was donker en dus wilde ik ook niet helemaal daar naartoe lopen en liet ik het liggen. Gevolg was wel dat die rat daar op afkwam! Nog een aantal keren hoorde ik de borden schuiven en vallen… Hij zat natuurlijk alle restjes lekker op te eten.

Bekijk dit filmpje even en dan zie je op 4.15 waar de rat zich bevond…

Na een uur was het rustig en hebben we hem niet weer gezien en gehoord. De volgende ochtend vroeg ik aan Uwan of die rat vaker kwam. Ja hoor, altijd!! Echt?? Waarom ruimen we dan niet alles goed op zodat die rat niets heeft om voor langs te komen??? Maar ja, dat is mijn westerse gedachte… Hier in Azië denken ze dan meer…goh dan heeft die rat ook wat… hahaha!!

Hiken de Harau Vallei in

Na een ontbijt van… je raadt het al; IndoMie en een lekkere kop cappuccino ruimden we alles netjes weer op en gingen we weer op pad! Dit keer liepen  we aan de andere kant de grot uit en vervolgden zo onze weg. We zouden aan de andere kant van de berg naar beneden gaan en daar zou een waterval me op wachten voor een heerlijke duik!

Slapen in een grot - Sumatra, Indonesie

Slapen in een Grot - Harau Vallei, Sumatra

In het begin liepen we bovenop de berg en langs geweldige rotsformaties. Naarmate we steeds meer aan de afdaling begonnen bleek het pad ook steeds meer dichtgegroeid. We hebben zo’n 1.5 uur gelopen op een pad wat vrijgehakt werd door Uwan en waar ik dus door de takken heen liep. Een erg leuke expeditie vond ik in het begin nog!!

Naarmate het langer duurde en ik steeds meer krassen en schaafwondjes op mijn blote armen kreeg was ik er wel een beetje klaar mee. En zoals altijd was toen het einde in zicht!! Ik was blij om even weer normaal te kunnen lopen en niet telkens uit te glijden en takken in mijn gezicht te krijgen. Het gebied waar we doorheen liepen was wel echt geweldig hoor! De uitzichten die ik dan nog wel had over de takken en varens heen waren super!

Harau Vallei -Sumatra

Slapen in een grot - Harau Vallei - Sumatra

En toen begon het pad naar beneden. Op een gegeven moment was het een soort trap naar beneden, die had Uwan samen met een andere gids helemaal zelf gemaakt!

Uiteindelijk kwamen we op een weg uit waar we even opliepen om daarna bij een grote parkeerplaats het bos weer in te duiken. Ik begon in de verte het gekletter van het water al te horen… Het was warm… Ik was enorm bezweet en zag erg uit naar een heerlijk verkoelende duik!!

Waterval als laatste beproeving

Onder de waterval was het iets dieper en de rots waar langs de waterval kletterde leende zich voortreffelijk om even op te klimmen zodat het water je schouders masseerde!!

Wildlife tijdens deze trip

Anders dan de volgende geweldige beestjes, insecten, heb ik geen wildlife gezien.

Ik heb veel apen gehoord maar niet gezien helaas. En als je geluk hebt of misschien pech, als ze jou ook zien en je een bedreiging voor ze zou kunnen vormen, zie je een wild varken. Verder heb je weinig kans op het spotten van wildlife.

Insecten Harau vallei - Sumatra Indonesie

Insecten Harau vallei - Sumatra Indonesie

Hoe mooi is deze?? Wie weet welk soort dit is?

Insecten Harau vallei - Sumatra Indonesie

Feiten : Slapen in een grot

Om toegang tot Lembah Harau, de Harau Vallei, te krijgen moet je als toerist een entree betalen van 5000 Roepia.

Vanaf startpunt tot panorama uitzicht zijn we 300 meter gestegen. Dat was ruim een uur wandelen. Toen was het nog een half uur tot 3 kwartier.  De eerste dag liepen we zo’n 7km. De tweede dag liepen we zo’n 12 km om weer over de berg aan de andere zijde naar beneden te komen. Hier hebben we de ochtend over gedaan, zo’n 3 uur. Ik denk dat de km’s erg hoog aan gehouden zijn.

In totaal liepen we volgens Uwan zo’n 19 km en daar deden we zo’n 5 uur over.

In de grot slaap je op de grond, er is geen dik matje anders dan een dun yogamatje wat Uwan voor ons meegenomen had. Het is hard, niet glad en dus zul je hoogstwaarschijnlijk niet erg lekker slapen 🙂

Ik had nog nooit in een grot in de jungle geslapen en dat vond ik wel echt een super ervaring en ik zou het zo weer doen! Ik was alleen met de gids…in een groep zou de avond wat gezelliger zijn geweest 🙂

Avontuurlijk Reizen Sumatra

Slapen in een grot

Ik ging de volgende dag gelijk op het volgende avontuur..
Lees maar eens hoe ik op de vulkaan Marapi een nacht doorbracht!

Lijkt jou dit ook een avontuur? Pin om hem te bewaren!

Of deel deze blog voor anderen!

Zoek je meer reisinspiratie?

De Orang Oetan bewonderen bij Bukit Lawang

Kookles bij Juwita’s cafe – Samosir Eiland

2 weken rondreis Sumatra

Java in een paar dagen

Borneo Backpack Tips – Maleisië

En lees ook even hoe je veilig op reis bent met je tas!

7 Veiligheidstips voor je tas op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *