Bezoek Samosir Eiland – Zwemmen in het kratermeer Toba – Sumatra, Indonesië

Bezoek Samosir eiland als je naar Sumatra, Indonesië gaat! Ik vind echt dat je Samosir Eiland niet mag missen .. en als je mijn advies ter harte neemt … neem dan ook zeker een zwemmen in het kratermeer Toba! Op een van mijn langere rondreizen kwam ik vanaf Bukittingi, op weg naar Bukit Lawang, langs het kratermeer Toba en kon ik het niet laten om met de boot een bezoek aan Samosir eiland te brengen. Ik werd bij mijn resort op de kade gezet en de boot ging verder voor de andere toeristen.

Een ideale start van een paar mooie dagen op het eiland Samosir in het kratermeer Toba!

Wist je dat het Tobameer is ontstaan door een uitbarsting van een supervulkaan zo’n 70 a 75.000 jaar geleden? Er ontstond op die plek een caldera, een komvormige krater en deze is in de loop van de tijd gevuld met water waardoor het geweldige Tobameer ontstond!

Het meer in ongeveer 100 km lang, op het breedste punt zo’n 31 km en het diepste punt is 505 meter!! Het Tobameer is het grootste meer van Zuid Oost Azië.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Omdat ik eigenlijk op weg was naar Bukit Lawang en dat dit echt wel een te hele lange tocht is vanuit Bukittinggi heb ik hier een bezoek aan Samosir eiland ingelast maar als ik geweten had van te voren dat deze plek zoveel te bieden had was ik zeker langer gebleven.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Trekking op Samosir Eiland

Ik lees namelijk nu ook over een trekking over het eiland. Mooie uitzichten vanuit de natuur over dit immense meer! Ik had graag een trekking van een dag gemaakt over Samosir Eiland. Dus deze blijft op mijn lijstje en geeft mij reden om nog een keer weer terug te gaan naar deze geweldige plek!

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Kookles bij Juwita’s Cafe

Wat ik wel gelijk de eerste dag in plande is een kookles. Ik had hier over gelezen en zorgde dat ik een plekje voor de volgende avond bemachtigde. Toen ik er kwam bleek ik de enige te zijn en kreeg ik privé les van Heddy van Juwita’s Cafe die me graag aan het werk zette. Juist dat vind ik super en daar leer je natuurlijk het meest van. Ik heb die dag verschillende gerechten gemaakt en daar heerlijk van gegeten!

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Zwemmen in het kratermeer Toba

Het zwemmen in het enorme Tobameer mag je natuurlijk niet overslaan. Ik kwam, heel toevallig, een oude bekende van mij tegen hier. Greg uit Nieuw Zeeland had ik 2 jaar daarvoor leren kennen in Vietnam maar eigenlijk nooit contact mee gehouden. Hoe groot is de verrassing dan dat je hem in je hotel lobby tegen het lijf loopt. We zijn die eerste avond uit eten geweest en de volgende ochtend hebben we een verfrissende duik in het Tobameer genomen.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Ik kan je verzekeren dat deze zeker verfrissend was. Het Tobameer is zoals ik al eerder zei enorm diep met ruim 500 meter en het water warmt dus niet heel snel op! Het is wel een unieke ervaring: zwemmen in het kratermeer Toba!

Scooter huren – Bezoek Samosir Eiland

Via het hotel kon ik een scooter huren van een medewerker. In de straten zitten overal ook wel andere verhuurmogelijkheden maar ik gunde het kleine bedrag huur graag aan deze aardige jongen. Ik ging daarmee een dag op pad en Greg pakte zijn wielrenfiets!!

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Een hele dag de omgeving op deze manier verkennen kan ik zeker aanbevelen. Je kunt een mooi aantal kilometers maken en stoppen waar en wanneer jij dat maar wil. Ideaal om Samosir Eiland te verkennen dus!

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Ik kan het echt aanbevelen om tijdens je bezoek aan Samosir eiland een scooter te huren!!

Stone Chair of King Siallagan – Ambarita

Of in het Bahasa genaamd Batu Kursi Raja Siallagan. Dit was het eerste museum waar ik langs kwam: Stone Chair of King Siallagan. Wat mij het meest opviel waren de mooie Batak huizen die opgesteld stonden. Deze stonden binnen een stenen muur, ter bescherming. Ik vind de huizen echt super om te zien. Hier kon ik er ook even in om te kijken hoeveel ruimte er dan is om te leven met een heel gezin, of zelfs meerdere gezinnen.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Ik las op een aantal van deze huizen wat Oud-Nederlands. Bijv schand blok…daar waar iemand die veroordeeld was aan vastgebonden werd zodat iedereen kon zien wie hij / zij was en wat diegene gedaan had.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Dit was dichtbij de plek waar de stenen tafel en stoelen stonden. Het middelpunt van het dorp onder de grote Hariara boom. Als je hier bent moet je zeker even een gids huren zodat de achtergrond van alles je wordt uitgelegd.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Er is ook nog een museum te bezoeken als je beslist de andere kant op te rijden. Deze heet Batak Toba in het plaatsje Tomok.

Waterbronnen van Pangururan

Als je met de scooter helemaal door rijdt tot dat je eigenlijk weer van dit schiereiland afrijdt kom je uit bij de waterbronnen van Pangururan. Als je daar, vanaf grote hoogte, terug naar het meer kijkt zie je een mooie kleur helblauw water het meer in verdwijnen. Toen ik er was bleek het een soort zwembad waar ik niet heel erg zin in had om in te gaan maar als je even voetje wil baden in het hete bronwater is dit je kans!

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië
Het Tobameer kleurt blauw van het bronwater

Buddhas Cafe – Vegan

Zoek je onderweg een heerlijke lunch of alleen even een heerlijk ijsje in een geweldige tuin? Dan moet je zeker deze even in je google maps inladen. Geweldige tuin om even heerlijk tot rust te komen. Greg en ik namen hier een lunch terwijl we eigenlijk ons voorgenomen hadden om alleen een ijsje te kopen 🙂

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

De mooie beelden in de tuin die zicht geven over het Tobameer is toch geweldig?

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

Bezoek Samosir Eiland
Zwemmen in het kratermeer Toba
Sumatra – Indonesië

Waar verblijven?

Ik verbleef in Samosir Cottages. De eerste nacht had ik een huisje pal aan het water, ik moet zeggen dat het best hard waaide en dat ik dus de nacht erop om een kamer, iets goedkoper gevraagd heb, iets hoger. Dan maar geen zicht op het geweldige Tobameer.

Samosir Cottages had toen nog geen zwembad maar ik mocht wel gebruik maken van het zwembad in Samosir Resort. En dat heb ik uiteraard wel even gedaan 🙂

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië
Uitzicht op het kratermeer Toba vanuit mijn kamer

Als ik nu online kijk zie ik dat Samosir Cottages flink opgeknapt is en ook een eigen zwembad heeft. Wel herken ik de kamer zoals die van mij ook was. Bij mij was de wc kapot las ik in een oud verslag…die zal vast al wel gemaakt zijn, hahaa!!

Bezoek Samosir Eiland – Sumatra

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië
Katholieke invloeden zie je veel op Samosir Eiland

Komen & Gaan

Vanuit Bukittinggi

Na een paar dagen in de omgeving van Bukittinggi ging ik met een klein busje voor zo’n 6 personen vanuit Bukittinggi naar Parapat om daar op de boot te stappen naar het eiland. Het is niet een korte tocht en je bent er wel een dag voor kwijt. Maar ja…als je op doorreis bent en wil ergens naartoe dan zit er niets anders op. Als je op rondreis bent met een gids zul je vast nog wat leuke stops maken onderweg. Bij het lokalere vervoer wat ik gebruik is dat vaak niet het geval.

Ik ging 18 uur weg uit Bukittinggi, ik was de volgende ochtend rond 11.30 uur in Parapat.

De bus kost je zo’n 30 euro en de taxi zit rond de 50 euro.

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië
Streets of Samosir Island

Neem een duik in het kratermeer Toba

Vanuit Bukit Lawang

Als je dan een paar dagen in de jungle hebt door gebracht rij je daarna uren door de palmolie plantages. Ik werd er zo naar van… bedenkend dat dit ooit allemaal jungle was waar de dieren hun leefgebied hadden. En nu stonden er geen bomen meer maar honderden kilometers palmen voor palmolie. Echt heel triest en elke dag komt er meer bij…en blijft er minder over voor het wildlife van Sumatra..

Ik zat zo’n 8 uur, dus weer een hele dag weer in de bus.

Ik hoor nu dat er een nieuwe route is die via Mount Sinabung gaat en die zo’n 5 a 6 uur rijden is. Joepie!! Hier gaat nog geen bus langs en dus moet je dan een taxi nemen.

De bus kost je zo’n 30 euro en de taxi het dubbele. Dus heb je tijd of heb je geld?

Bezoek Samosir Eiland - Zwemmen in het kratermeer Toba - Sumatra, Indonesië

En ben jij er klaar voor?
Neem jij ook een duik in het kratermeer van Toba?

Vond je dit een fijne tip?
Deel hem dan op je sociale kanalen!!

Wil je meer lezen over Indonesië?

Op bezoek bij de Sjamaan op de Mentawai Eilanden

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een grot – Harau Vallei

Kamperen op de vulkaan Gunung Marapi

Java in een paar dagen

En hoe doe jij dat als je langer gaat wandelen? Plassen?

Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *