10 handige feiten over Namibië – Wat jij moet weten als je naar Namibië gaat

Als je een rondreis in Namibië gaat doen moet je deze 10 handige feiten over Namibië zeker gelezen hebben. Ik besloot zonder enige voorbereiding naar Namibië te gaan en er waren achteraf een aantal wetenswaardigheden die ik had moeten weten. Gewoon omdat het algemene kennis is … of omdat het gewoon handig is om te weten als je een rondreis in Namibië gaat doen. Daarom deel ik deze 10 handige feiten over Namibië met jou als voorbereiding op jou rondreis door dit geweldige veelzijdige land in Zuidelijk Afrika.

Wat jij moet weten als je naar Namibië gaat!

Deadvlei - Sesriem Namibië
Een van de meest iconische plekjes van Namibië : Deadvlei

Officiele taal in Namibië

De officiële taal is Engels maar ik kan je vertellen dat je heel veel Duits hoort, ook heel vaak Afrikaans maar daarnaast de 30 verschillende kliktalen die door de inheemse bevolking wordt gesproken. Maar met Engels kun je je heel goed redden in Namibië en dat is wel heel fijn!

Bevolking van Namibië

In Namibie leven zo’n 2.5 miljoen mensen. Er zijn natuurlijk de lokale stammen die verdeeld zijn in 13 stammen zoals de Damara, Herero, Cavango, Ovambo, Nama, Khoisan, Himba en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast zijn er de Duitsers of Europeanen. Deze gemeenschappen leven naast elkaar en doordat de Duitsers zo’n grote gemeenschap hebben zul je op veel plekken Duits horen. Ook op de radio merk je deze verscheidenheid aan taal ook omdat National FM Engelstalig is…daarnaast heb je zenders die in de kliktaal zijn en zenders in het Duits of Afrikaans. Voor scholen geldt hetzelfde…. Ik begreep zelfs dat Duitstalige scholen vanuit Duitsland gefinancierd worden die hier in Windhoek staan.

Net als overal in de wereld is hier ook gaande dat de oorspronkelijke bevolking zich steeds meer afzet van de voormalige koloniale bevolking, de Duitsers dus. Het is een feit dat ze niet zonder kunnen, de economie zou in elkaar klappen, maar dat ze ook liever niet meer met willen leven. Een heel lastige patstelling…

Ongeveer 90% van de bevolking is christelijk. Ook fijn om te weten is dat meer dan 80% van de bevolking van Namibië kan lezen en schrijven. Dat is de hoogste percentage van het hele continent Afrika!!

De San – Bushmen behoren tot de Khoisan-groep

San / Bushmen Namibië

Geld / Valuta van Namibië

De officiële valuta is de Namibische Dollar, afgekort NAD. Deze is per 1990 toen het land onafhankelijk werd in gevoerd. Maar als jij met de Zuid Afrikaanse Rand wil betalen kan dat tegen dezelfde koers. Deze worden 1 op 1 gewisseld. Ik had zonder dat ik het wist al wat Rand in mijn portemonnee zitten.  Op dit moment, maart 2021, is 1 euro ruim 17 NAD waard.

In een blog met handige feiten over Namibië hoor je zeker te lezen over geldzaken. Met betalingen in Namibië met pin heb ik geen problemen gehad. Op de meeste plekken kun je via de betaalpas van je bank betalen en heel soms moest ik de creditcard ervoor gebruiken. Zo ook de boodschappen in de supermarkt of een kopje koffie ergens. Ik zorgde altijd wel dat ik een paar honderd NAD in de portemonnee had maar veelal deed ik mijn betalingen met de bankpas.

Weinig geld bij me (op zak) om veiligheidsredenen vind ik een must en dat lukte ook deze reis weer. Zorg wel dat je altijd wat euro’s achter de hand hebt… die heb ik ergens verstopt in een mijn tassen 🙂 Vaak vind ik bij thuiskomst het meeste terug en kan ik even weer vooruit na zoveel geld te hebben uitgegeven op reis.

10 handige feiten over Namibië

Nationale Dier / Vogel van Namibië

Bijna elk land heeft wel een nationaal dier wat als symbool gekozen is. Op het wapen van Namibië zijn beide zichtbaar. Ook de bekende Welwitschia plant staat erop afgebeeld en de woorden Unity – Liberty – Justice.

Voor Namibië is de Oryx, de gemsbok, het nationale dier. Je ziet ze ook overal in de halfwoestijngebieden en ik vind ze super om te zien. Ze zijn statig en hebben flinke puntige hoorns! De mooie gemsbokken staan symbool voor de elegantie, trots en moed van Namibië.

Als nationale vogel hebben ze de African Fish Eagle. De zeearend symboliseert de watervoorraden in het land en doordat het een krachtige vogel is staat het symbool voor de toekomst van Namibië.

Verkeer in Namibië

Als jij een rondreis gaat doen in Namibië moet je echt met een 4 wheel drive op pad! Dan kom je tenminste overal en mag je alle wegen in!  Want er zijn een heel aantal wegen waar je alleen in moet gaan als je 4wheel drive hebt. Bijv het laatste deel in Sossusvlei… Anders zou je daar alsnog een trip moeten boeken omdat laatste stukje, waar het uiteindelijk om gaat, te kunnen zien.

Check dit filmpje even… Alles komt altijd goed is mijn stelregel!

Mijn 4WD roadtrip Namibië

Mijn 4WD voor 72 dagen!!

Het eerste waar je dan rekening mee moet houden is dat je in Namibië links rijdt en dus…je stuur zit ook aan de andere kant van de auto. Hoe vaak heb ik niet al aan de verkeerde kant van de auto gestaan om in te stappen haha. Ik moet eerlijk zeggen dat het links rijden toch best snel went. Ik had als stelregel dat ik zelf aan de middenlijn moest zitten. Zodoende kon ik vaak na een afslag goed in schatten waar ik moest gaan rijden… Omdat je hier toch vaak de kant van de weg gaat kiezen die je gewend bent te nemen.

De infrastructuur in Namibië is erg goed. Het is makkelijk om honderden km’s af te leggen om van de een naar de andere hotspot te rijden als toerist. Ik heb daar geen enkele problemen mee gehad. De meeste wegen, hoe klein ze ook zijn, worden herkend door google maps en zullen je de juiste weg wijzen.

Wat ik een mooie regel vind in Namibië is het kruispunt waar iedereen een STOP teken heeft. Dus iedereen gaat stil staan en degene die er het eerst aan kwam rijden mag als eerste weer optrekken en oversteken of afslaan. Dat wil dus zeggen dat iedereen goed moet kijken en de volgorde moet onthouden. Soms is het een beetje lastig en wordt er getoeterd omdat jij toch nu echt aan de beurt was!! Ik keur hem goed! Mensen worden er galant van, lijkt het…

De beste manier van reizen in Namibië is met 4wheel drive!

Lees meer tips voor je 4×4 roadtrip

Kraanwater in Namibië

In de steden is het kraanwater niet te drinken voor ons. Ook buitenaf heb ik er telkens voor gekozen om dit water niet ongekookt te gebruiken terwijl er toch door iedereen ter plaatse werd gezegd dat dit kon omdat het goed, helder bergwater betrof of ergens diep uit een bron kwam. Ik heb het gebruikt om in te koken of om mijn koffie of thee mee te zetten maar niet om mijn liter fles water mee te vullen. Ik kocht grote flessen water van 5 liter in de supermarkten telkens.

Mobiel / WiFi internet in Namibië

Bij de resorts en lodges kun je veelal 300mb gratis gebruiken daarna moet je gaan betalen. Als je via MTC een eigen simkaartje koopt wat helemaal niet zo duur is kun je wekelijks voor 65 NAD ( nog geen 4 euro) upgraden. Je kunt dan in die week 3 GIG gebruiken wat ze SuperAweh noemen. Dit is makkelijk te upgraden via een code die je stuurt naar *132*langecode# verzend. Als je daarna dan nog SuperAweh smst naar 13400 ben je een week lang verzekerd van internet op bijna alle plekken!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me soms net een internetjunkie voelde als ik de code weer invoerde in mijn telefoon en ik het bericht ontving dat ik weer SuperAweh had 🙂 en de berichten weer binnen stroomden van de verschillende sociale media kanalen…

SuperAweh MTC Namibië

Nationale Parken van Namibië

Er zijn vele parken in Namibië waarvan je er zeker een aantal moet bezoeken. Er zijn 20 vastgestelde nationale parken van de staat, dit is 17% van het land oppervlakte lees ik op de site van Namibie. Ik reed door het Namib – Naukluft Park en vond de uitzichten en de gemsbokken die er liepen geweldig…. Daarnaast reed ik door het Skeleton Coast Park wat aan de Namib grenst. Daarnaast mag je natuurlijk niet het wildlife missen in Etosha NP en moet je daar zeker een paar dagen doorbrengen! En wat dacht je van de groene Caprivistrook waar Bwabwata NP je veel wildlife laat zien!

Het heeft me verbaasd hoeveel natuur onder natuurparken vallen en wat dus beschermd is in Namibie. Dit heeft als voordeel dat veel beschermd en dus behouden wordt….als nadeel voor de lokale stammen dat ze nergens meer mogen jagen voor hun voortbestaan. Dus de cultuur, leefwijze, zoals de San dat honderden jaren heeft gedaan is onmogelijk geworden hierdoor.

En wat dacht je van Waterberg Plateau Park? Ik deed er een wandeling op het plateau en vond de uitzichten over de Kalahari geweldig!

Waterberg Plateau Park Namibië
Waterberg Plateau Park Namibië

Uiteraard ga jij op safari tijdens jou rondreis door Namibië

Nieuwsgierige Kudu in Etosha NP
Nieuwsgierige Kudu in Etosha NP

Eten in Namibië

Ik moet eerlijk zeggen dat dit mij behoorlijk tegengevallen is. Eten is toch echt een wezenlijk deel van mijn reizen en ik geniet er vaak erg van. Nieuwe smaken, mooie gerechten en veel groenten of kruiden die ik nog niet kende. Nu moet je weten dat in Namibie grotendeels zo niet overal de Europese keuken wordt geserveerd.

Het lokale eten ben ik bijna nergens tegen gekomen. Wat ik dan wel eens heb gegeten is Milliepap en vlees. Het is geen hoogstandje hier kennelijk. De stammen van oudsher uit aten grotendeels vlees en milliepap, dit is gemaakt van meel en melk begreep ik. Een soort dikke aardappelpuree zonder uitgesproken smaak.

Chakalaka Namibië

Dat heb ik dus deze reis echt gemist, het uitkijken naar een lekkere maaltijd.. Ik heb dan ook veel zelf gekookt en daar gebruikte ik de mix van Chakalaka vaak om het eten wat up te spicen en de mais met een sausje vond ik ook erg lekker.

Praktische feiten over Namibië

Praktische feiten voor jou Namibië rondreis

Je bent een stekker nodig op veel plekken, de types D en M, die met de 3 ronde pinnen. Op veel plekken hebben ze al dubbele stopcontacten zodat je ook de NL stekker kan gebruiken. Maar voor de zekerheid adviseer ik je wel om er 1 mee te nemen. Ik vind niets vervelender dan een lege batterij van mijn telefoon!

We zitten in dezelfde tijdzone dus is er geen tijdsverschil in de zomer. Als wij wintertijd hebben is er toch een uur verschil omdat er in Namibië geen klok verzet wordt, het is dan een uur later in Namibië.

De republiek Namibië heeft als hoofdstad Windhoek, waarschijnlijk de plek waar jou rondreis in Namibië zal beginnen!!

Namibië grenst aan Angola (bovenzijde), Botswana (rechterkant) Zambia (rechtsboven) en een klein puntje aan Zimbabwe en met de onderzijde aan Zuid Afrika. En dat is net waar jij naartoe wil misschien wel… De Victoria Falls kun je in een dag makkelijk bezoeken vanuit Namibië! Helaas was dit voor mij niet mogelijk door de vele regenval van de begin 2021 maar dat geeft me wel een reden om hier nog eens naar terug te gaan, toch?

Namibië heeft gemiddeld 300 dagen zon in het jaar!! Dus volop mooi weer tijdens jou reis door dit geweldige en veelzijdige land!!

Zonsondergang Spitzkoppe Namibië
Zonsondergang Spitzkoppe Namibië

10 handige feiten over Namibië

Bij deze blog met handige feiten over Namibië horen ook nog een paar telefoonnummers. Noteer voor jezelf deze telefoonnummers voor het geval dat.

Kijk voor de meest actuele nummers even op deze website. Het is namelijk goed om te weten dat dit geen landelijke dekkende nummers zijn dus bevind je je elders in het land kunnen de nummers afwijken.

Politie is te bereiken onder 10111
Medische hulp of de brandweer is te bereiken onder 211111

EMED Rescue Namibia 00264(0)61411600
Het Nederlandse consulaat in Namibie: 00264(0)61233733

Ben jij al eens in Namibië geweest en mis jij een tip? Ik hoor het graag!
Als jij deze blog handige feiten over Namibië fijn vond als voorbereiding op jou reis bewaar hem dan!!

Zorg dat je deze oudste bezienswaardigheden van Namibië zeker op jou reis gaat bezoeken!

Meer reisinspiratie lezen?

Roestige Scheepswrakken en Kaapse Pelsrobben aan de Skeleton Coast

Sossusvlei en Deadvlei – Meest bekende stukje Namibie

Bezoek Spookstad Kolmanskop – Aus

Bezoek Fish River Canyon vanuit Canyon Roadhouse

Alles wat jij moet weten voor jou bezoek aan Spitzkoppe

Bekijk de hele overview van mijn 2.5 maanden durende roadtrip

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *