Zelf koken in Melaka – Kookworkshop bij Cooking School Melaka – Maleisië

Zelf koken in Melaka, het food walhalla van de Nyonya keuken in Maleisië. Ook in Penang kunnen ze er wat van en ook daar nam ik natuurlijk een kookworkshop. Maar deze keer was het de beurt aan Melaka of ook Malacca genoemd. Ik was al even op zoek naar een kookworkshop in Melaka en vond het toch lastiger om er een te vinden dan ik dacht. Heel blij was ik dus toen ik bericht kreeg dat ik een kookworkshop bij Cooking School Melaka kon gaan boeken.

Zelf koken in Melaka bij Teena

Groente mix - Alle ingrediënten. Cooking School Melaka
Groente Mix – Thuis zou dit een volledige maaltijd voor mij zijn

Waar zit Cooking School Melaka?

In het bruisende centrum van Melaka vind je in een straatje wat parallel ligt aan de bekende Jonker Street de Cooking School Melaka. Het adres is 29, Jalan Tukang Besi. In deze straat vind je ook Orangutan House en de bekende kleurrijke street art op het Kiehl’s huis. Waar je ook verblijft of bent in Melaka, meestal ben je wel in de buurt dus.

Maar voor mij was het een klein half uurtje lopen. Ik heb bewust gekozen voor een appartement net buiten het toeristische centrum zodat ik niet te snel de stad in loop en mijn tijd verdoe met lekker nyonya food eten en koffie drinken in leuke tentjes. Ik zit hier een maand om te leren!

Maar in de late middag en avond mag ik leuke dingen doen zoals een kookworkshop volgen bij Cooking School Melaka.

Ik ging zelf koken in Melaka en had er zin in. De laatste avonden had ik ook heerlijk gegeten hoor maar zelf je eten koken en meerdere gerechten op tafel zetten is toch een heel fijn vooruitzicht. Met een goede, gezonde eetlust liep ik richting centrum.

Zelf koken in Melaka - Cooking School Melaka

Kookworkshop bij Cooking School Melaka – Maleisië

Met wie ga je de kookworkshop doen?

Ik werd verwelkomt door de man des huizes, Lee. Een Brit die hier al enkele jaren samenleeft met Teena die de kookworkshop zal gaan geven. Ook bieden zij via workaway mensen werk en inwoning aan. Zodoende was er nog een Mexicaanse man aanwezig die zich voorstelde als Edwardo. Hij heeft besloten om een jaar niet te werken maar om te kijken wat hij met de rest van zijn leven wil. Op dit moment is hij een advocaat (familierecht) maar hij twijfelt erover of hij dit werk nog wel door wil blijven doen.

Daarnaast waren er nog twee Duitse uitwisselingsstudenten die ook mee gingen koken. Ze hadden hun uitwisseling erop zitten en zaten tegen de datum van terugreis aan. 3 maanden hadden ze in Melaka gewoond en naar de universiteit gegaan. Hoe leuk! Een super waardevolle ervaring om de rest van je leven bij je te dragen.

Zelf koken in Melaka - Cooking School Melaka

Daarnaast stonden er borden aan de weg met de uitnodiging om binnen te komen stappen als je ook mee wilde gaan koken. Helaas kwamen er niet nog meer mensen / toeristen binnen stappen en bleven we met 3 gasten, Edwardo de vrijwilliger uit Mexico, Lee en Teena.

De gerechten die wij zelf koken in Melaka

De gerechten die wij gingen maken waren Chicken Rendang, een fijne smakelijke groente mix met tofu en tempeh en een pittig maar frisse salade. Ik had er zin in. Alle ingrediënten stonden per gerecht uitgestald en zo konen we goed zien wat waarvoor gebruikt werd. Heel handig voor thuis, als ik wat na probeer te maken. Wat ook fijn was is dat we een boekje met pen kregen zodat we de aanwijzingen konden noteren voor onszelf.

Ik mis altijd de helft, ik ben dan bezig met een gerecht en mis wat er aan de andere kant gezegd wordt. Of ik ben even in gesprek met Edwardo of de studenten en mis een deel van het andere gerecht…

Maar ik weet uit de ervaring van andere kookworkshop die ik volgde in bijv India, Indonesië of Thailand dat ik toch best veel onthoud en dat ik thuis toch best veel redelijk na kan bootsen. We hebben toch niet alle ingrediënten en zoals het op reis was krijg je het thuis toch niet. Dus ik ben altijd blij met de ervaring en kan er altijd iets van toepassen!

Chicken Rendang - Alle ingredienten. Cooking School Melaka
Alle ingrediënten voor de chicken Rendang in een oog opslag

Alles zelf ervaren tijdens de kookworkshop in Melaka

Zelf snijden, mengen, bakken en koken in Melaka

En toen werden we aan het werk gezet door Teena. We kregen allemaal een opdracht om in volgorde van hoe snel het klaar was natuurlijk specerijen en kruiden te snijden. We sneden talloze uien, sjalotjes nog meer knoflooktenen en een heel aantal rode en groene pepers! Meerdere malen verzekerde Teena ons dat het niet heet zou worden maar dat de balans tussen de hete pepers, de kokos, suiker en zout wat toegevoegd zou worden een perfecte balans zou geven tussen heet en super smakelijk!

Thuis lukt me dat nooit zo goed maar ik gebruik dan te weinig suiker begrijp ik, of zout .. om die balans beter te krijgen.

Hard werken - zelf koken in Melaka, Maleisië

Ja hier word ik blij van! Zelf koken in Melaka

Toen we voor de rendang alle ingrediënten bij elkaar hadden ging het in het hete olie ( palmolie ) Daarbij werd duidelijk hoe de smaken bij elkaar kwamen en hoe het een geheel kan worden waarin je alles afzonderlijk proeft maar het ook een geheel is. Je moet het de tijd geven zodat de verschillende ingrediënten elkaar leren kennen gaf Teena aan.

De ingrediënten leren elkaar hier goed kennen - cooking school Melaka

Ze roerde nog een paar keer en zei lachend en een beetje plagerig
Hello Onions… Hello pepper, hi neighbour garlic en good to meet you kurkuma.

Hoe interessant om zo naar het samensmelten van de smaken te kijken. Ik neem er denk ik te vaak te weinig tijd voor. Ze leren elkaar niet goed genoeg kennen, worden niet een geheel en ik gooi de volgende fase er al in. De kippenbouten in dit geval.

De ingrediënten leren elkaar hier goed kennen - cooking school Melaka
De ingrediënten leren elkaar goed kennen

Ondertussen waren we ook de salade en groente mix aan het bereiden. De tempeh werd in stukken gesneden en met veel kurkuma poeder ( en wat water om de verdeling beter te krijgen) ingesmeerd. Daarna werd dit gebakken totdat het een mooie gouden kleur kreeg. Ook de tofu was al in stukken gesneden en daarna gebakken. Als laatste werden de groenten geroerbakt met wat water zodat de stoom de groenten kan koken. Dit doe ik thuis ook altijd, super handig en snel.

Zelf Koken in Melaka bij Teena van Cooking School Melaka

Daarna werden de groente, tofu en tempeh bij elkaar in de wok gegooid en ging er de oyster sauce overheen. Nog wat zwarte peper, wat himalaya zout erbij en klaar is kees.

Groente Mix - verschillende groentes met tempeh en tofu

De salade was ook erg makkelijk maar zo smaakvol! Na de gesneden ui, peper, komkommer, wortel en ananas ging er een hele lading azijn over heen. Nog wat suiker erover en ook deze was klaar om opgediend te worden. De hete smaak van de peper, het zoet van de ananas werd op deze manier getemperd door het azijn en de suiker. Het was simpel maar oh zo lekker!

De pittig maar frisse salade - Cooking School Melaka

De tafel werd gedekt met alle gerechten die wij zelf gekookt hadden en daarbij kwam nog een schaal met basmati rijst. Nu konden we alles opscheppen en heerlijk gaan eten. Het smaakte echt super! Hoe je dan kan genieten van de verschillende smaken, de combinatie van gerechten op je bord. Je weet hoe het gemaakt is, je hebt er zelf aan meegewerkt, je snapt de versmelting van elementen…

Hoe de ingrediënten kennis hebben gemaakt met elkaar en tot een geweldige smaak zijn gefuseerd.
Ronduit heerlijk!

Na 2 uur zelf koken in Melaka zaten we tevreden aan tafel

Als jij ook een kookworkshop wil bespreken neem dan contact met Teena & Lee op via Facebook.

Dit zijn de ervaringen die er het meest toe doen op reis.
Vind je ook niet?

Kookles in Melaka

Geïnspireerd om meer te lezen?

Kookles bij Red Brigde in Hoi An – Vietnam

Cooking Art Class in Pushkar – India

Lokale keuken proeven – Nyonya Laksa bij Donald & Lily

Food Walk in Oud Delhi – India

Lunch bij Ram & Sarda – Pushkar

Of ga eens  op zoek naar waar de rijst vandaan komt

De Eeuwenoude Rijstterrassen van Banaue / Batad en Hapao – De Filipijnen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *