Een korte Flirt met Botswana – Mijn reisroute 10 dgn met 4WD in Botswana

Toen ik begin 2021 naar Namibië ging was het ook de bedoeling om een tijd rond te reizen in Botswana. Ik had ruim 10 weken de tijd en kon natuurlijk ook de mooie plekjes van Botswana bezoeken met mijn 4WD. Dit werd een flirt met Botswana omdat ik in de regenperiode terecht kwam. De periode zou eigenlijk later zijn maar ook daar zijn de gevolgen van de globale opwarming, of verandering in het weer beeld, goed merkbaar.

Dus wat een mooie rondreis langs de highlights van Botswana moest worden werd een korte flirt met Botswana. Ik heb zeker een heel mooi land gezien. Ik heb super mooie plekken bezocht maar heb dan niet de Nationale Parken kunnen bezoeken die mij natuurlijk nog veel meer moois zouden laten zien.

Een korte Flirt met Botswana
Reisroute 8 dgn met 4WD in Botswana

Een van de eeuwenoude Baobab bomen in Botswana
Een van de eeuwenoude Baobab bomen in Botswana

Op de lange uitgestrekte wegen van Botswana

Uiteraard heb ik niet stil gezeten tijdens mijn flirt met Botswana dus ik kan jullie wel heel wat mooie plekjes laten zien. En dan hoop ik dat als jij er bent je ook de parken in kan en net iets meer mag meemaken van dit geweldige Afrikaanse land.

Ghanzi

Ik reed vanuit Namibie ter hoogte van Ghanzi Botswana in. De lodge waar ik zou overnachten was gesloten door water overlast en dus waren ze aan het opruimen en herinrichten. Toen kwam ik terecht bij Tautona Lodge. Ik sliep hier twee nachten in een super leuk huisje! In de omgeving maakte ik een leuke wandeling. Ik liep gewoon over de weg en kwam uit bij het tented camp waar je ook kan verblijven. Ik maakte daar het super leuke filmpje van een dung beetle die een balletje in zijn holletje meenam. Let eens op hoe hij schrok toen ik hem op gepakt had.

Maar als je goed onderweg op gras en bomen ontdek je soms de mooiste kleuren. Zie deze sprinkhaan eens!

Niet erg groot maar groots in kleur!

Kleurrijke Sprinkhaan in Botswana
Lubber Grasshopper is de naam die ik hierbij tegen kom. Correct me if I’m wrong

Aan het einde van de middag maakte ik maakte ik een wandeling met de San. Ik kreeg uitleg over welke planten ze zochten om eten en welke planten ze gebruikten om gif van te maken. Ook lieten ze mijn zien hoe ze een vuurtje maakten. Erg leuk en leerzaam. Ook een gezellig gesprek gehad omdat ze al een lange tijd geen wandeling meer hadden gedaan ivm corona en dus blij waren met mij als toerist.

Bushwalk met de San in Botswana

Maun

Tijdens mijn flirt met Botswana reed ik naar Maun en checkte in bij Discovery B&B. Er zitten Rene en Marije op, een stel uit België. Super om even bij te kletsen in het Nederlands. Ook de eigenaresse vond het geen probleem om even gezellig bij elkaar te zitten in deze rustige corona periode. Er was een goede internet connectie en dus zat ik een tijd te werken. Ze verkopen er echt een lekkere kop cappuccino dus als je daarvan houdt mag je alleen al om die reden hier een kamer boeken als je het mij vraagt.

Cappuccino bij Discovery B&B in Maun

Die eerste avond at ik een fijn diner bij Crocodile Camp Safari & Spa, ze hebben er een fijn terras boven het water. Fijn uitzicht over de Thamalakane River.

Eten met zicht over de Thamalakane rivier en de ondergaande zon in Botswana

Als je in Maun bent moet je natuurlijk naar Moremi NP alleen was het ook hier te nat. Er waren overstromingen geweest en de wegen in Moremi waren te nat en modderig. Meerdere auto’s zaten vast in de wegen en dus was het park dicht. De weg ernaar toe kon ik wel rijden en wie weet zag ik onderweg nog iets werd me gezegd. Dus ik ging met de 4WD die kant op maar na een uur rijden en een paar diepe plassen door gecrost heb ik het opgegeven. Ik vond het toch te spannend, ik had de modder al aan de rugleuning van mijn stoel zitten … stel dat ik wel vast kwam te zitten… En wat als ik aan het eind was en nog niets had gezien? Gewoon weer dezelfde diepe plassen door terug dus.

Zo ongeveer het enige wild wat ik zag - Moremi NP Botswana
Zo ongeveer het enige wild wat ik zag – Moremi NP Botswana

En een vieze auto - Moremi NP Botswana
En een vieze auto – Moremi NP Botswana

Ik ben die middag naar het museum geweest in Maun. Daar kreeg ik een rondleiding door een super enthousiaste vrouw die me, eigenlijk net iets te lang en te veel, vertelde en rond het museum leidde. Ik was daarna even helemaal op en nam een late lunch bij Dusty Donkey in het centrum. Daar kun je fijn zitten en dat heb ik dus een tijd gedaan!

In het centrum heb ik nog even wat boodschappen gedaan bij de supermarkt en daarna terug naar Discovery B&B waar ik die avond gezellig at met de eigenaren.

Een korte Flirt met Botswana

Makgadikgadi

Weer een mooie tocht verder reed ik naar Makgadikgadi. Onderweg kwam ik olifanten tegen … maakte ik een foto (zie een van de eerste foto’s in deze blog) op een van de lange wegen van Botswana. Echt in the middle of nowhere

Bij Boteti River Camp waar ik 2 nachten verbleef heb ik een overtocht geboekt om die volgende dag naar NP Makgadikgadi te gaan. Het was er droog genoeg om rond te rijden. Voor deze middag ging ik een wandeling maken door het naburige dorp Khumaga Village. Bij de Boteti River heb ik wat rond gekeken. Ook vond ik het erg leerzaam om te zien hoe het er aan toe ging in zo’n klein dorp. Ik kocht wat groente bij een local. Overal hebben ze hekken om de woningen staan en bij deze stond een klein hokje waarin van alles te koop werd aangeboden. Ook wasmiddel of snoep. Maar ik zag dat ze aardappels had en wat groente dus dat was fijn!

Khumaga dorp bezoeken - Botswana
De mooie ronde woningen van Khumaga Village

De volgende dag ging ik op tijd de rivier over. Dat was al een klein avontuur omdat je deels met je auto het water in moet rijden om daar pas met je voorbanden op de twee planken te rijden die je op de pont brengen. Toen kwam ik er ook achter dat ze handmatig deze pont naar de overkant trokken. Het is toch echt weer een andere wereld he? Geweldig!

Met de pont over de rivier naar Makgadigadi NP - Botswana

Ik wist dat het park toch best nat was en dat dus de meeste dieren verder weg bleven. Als het droog is moeten ze wel naar de rivier maar nu waren overal plassen water en dus konden ze ver van de wegen af blijven.  Ik hoopte toch wat te zien natuurlijk. Ik had een kaart van Makgadikgadi gekregen van de wegen in het park en had het boekje voor de dieren en vogels van Etosha bij me.

Not all will survive - Makgadigadi NP
Not all will survive – Makgadikgadi NP

Toch waren de wegen best lastig om te rijden. Op 1 weg kwam ik bijna vast te zitten en moest ik flink vaart houden om niet stil te komen te staan. Op een gegeven moment ben ik gedraaid en koos ik op een splitsing een andere weg, dichterbij de rivier. Daar kwam ik toch ineens een olifant tegen. En deze stond al heel dicht bij. Ineens was hij daar….hij schrok ook van mij.

We stonden elkaar even aan te kijken….

Olifant in Makgadigadi NP - Botswana

Ik heb mijn auto snel zo neer gezet dat ik zou kunnen draaien mocht at nodig zijn. Gelukkig keerde hij zich om na een paar minuten en langzaam liep hij weg. Ik reed door en uiteindelijk kwam ik bij werkzaamheden aan en gaven de mensen mij aan, die het hek aan het repareren waren, dat ik verkeerd gereden was.. Hmm..oke, dus ik ben weer terug gegaan naar waar ik even daarvoor de olifant zag. Daar pakte ik de route weer op.

De olifant stond op dat moment onder bij de rivier. Hij is dus de weg wel gekruist waar ik op reed, hij ging dus terug om met een omweg toch de weg over te gaan. Ik heb nog een tijdje staan kijken en reed toen door. Later zag ik nog wat springbokjes en een mooie roofvogel hoog in een boom.

Geweldig zo langs de rivier

Als laatste ben ik nog een weg het park in gereden, deels zou die afgesloten zijn door het weer. Wie weet zag ik daar nog wat meer… Ik vond er een paar stekels van het stekelvarken. Toen ik de omgeving een tijdje in de gaten had gehouden ben ik snel uit de auto gestapt en heb ik ze gepakt. Een mooi souvenir aan mijn reis. Ik neem nooit veel mee en nu heb ik van deze reis 3 stekels liggen in mijn kast. Ik vind ze geweldig.

Grote roofvogel hoog in de boom - Makgadigadi NP Botswana
Grote Afrikaanse zeearend hoog in de boom

Lilac Breasted Roller - Makgadigadi NP Botswana
Lilac Breasted Roller – Makgadikgadi NP Botswana

Mijn Reisroute 8 dgn met 4WD in Botswana

Gweta

Mijn volgende bestemming was Gweta, ik zou een nacht verblijven bij het geweldige Planet Baobab. Op de weg ernaar toe zag ik al dat ik niet naar de pans zou kunnen, de zoutvlaktes. Alles was onder water en dus ontoegankelijk. Ik had me op de heenweg al een keer vastgereden op een niet geasfalteerde weg en moest dus omrijden.

Afgesloten wegen in het regenseizoen in Botswana

Veel water langs de wegen in het regenseizoen in Botswana
De zoutpannen bij Gweta waren ook totaal onbegaanbaar door de vele regen

Kijk die grote spin in zijn spinnenweb boven de auto
Kijk die grote spin in zijn spinnenweb boven de auto

Ik checkte na een paar uur in bij Planet Baobab waar ik me kon gaan vergapen aan de enorme baobabs die ze er op hun terrein hebben staan. Het is echt ongelooflijk zo groot als ze zijn. Ik heb mij daar laten vertellen dat de oudste, degene die links achterop het terrein staat, dicht bij een paar huisjes, meer dan 4.000 jaar oud is.

Dat kun je je toch niet een voorstellen??

De eeuwenoude Baobab boom bij Planet Baobab

Ik heb de hele middag tussen die reuzen doorgebracht. Ik heb aan hun voeten gezeten en ik heb zitten mediteren onder die alleroudste. Zo’n plek is per definitie een speciale plek. Al eeuwen lopen mensen langs deze boom, genieten ze van de schaduw onder deze boom, worden de vruchten geplukt van deze boom.. Deze boom als middelpunt op die plek..

De eeuwenoude Baobab boom bij Planet Baobab
De eeuwenoude Baobab boom bij Planet Baobab bewonderen

De ruim 4000 jaar oude Baobab boom bij Planet Baobab - Botswana
De ruim 4000 jaar oude Baobab boom bij Planet Baobab – Botswana

Hier kun je zien hoe groot de boom is vergeleken met het huisje wat er naast staat. Dit is geen mini huisje maar gewoon een ruime hotelkamer waar je als gezin gebruik van kunt maken.

Kasane

Vervolgens reed ik na een nacht bij Planet Baobab naar de laatste stop voor mij in Botswana. Ik hoopte heel erg dat ik toch nog naar Chobe NP kon en op safari groepen olifanten zou zien. Mij was juist verteld dat je in Botswana veel olifanten zou kunnen spotten. Tijdens de dagen dat ik reed had ik er ook al meer gezien dan dat ik in Namibie had gezien maar de grote groep van tientallen olifanten nog niet.

Ook had ik nog hoop op een trip naar de Victoria Falls. Uiteindelijk is deze trip, die ook inhoudt dat je Zimbabwe ingaat, niet door gegaan. Ivm corona regelgeving en alle kosten die daarbij kwamen kijken met extra testen heb ik besloten dat ook dat bezoek op mijn lijstje komt te staan waarom ik nog een keer terug naar Botswana moet komen.

Uren rijden op de verlaten lange wegen van Botswana
Uren rijden op de verlaten lange wegen van Botswana

En toch staan er her en der olifanten - Botswana
En toch staan er her en der olifanten – Botswana

Ik checkte in bij Senyati en na 1 nacht in de daktent deed ik een upgrade naar een huisje aangezien het nog steeds veel regende. Ik kon geweldig zitten op hun overdekte terras met uitzicht op de waterplaats. Lulu en Lou runnen deze plek en zijn echt super leuke mensen. Ik heb samen met hen gegeten op dag 2, het was natuurlijk rustig in die corona periode en dus zat ik gewoon bij hun in de keuken.

Het klikte erg tussen Lulu en mij. Soms heb je van die mensen waarbij je je gelijk op je gemak voelt, Lulu is zo iemand voor mij. We besloten die volgende dag samen naar Chobe NP te gaan. Lulu was er natuurlijk vaker geweest en dus had zij de kennis om mij de juiste plekjes te laten zien.

In de wc vind je dan deze kleurrijke sprinkhaan - Senyati - Botswana

Uitzicht op de waterplaats bij Senyati - Botswana
Uitzicht op de waterplaats bij Senyati – Botswana

Wat hebben we samen een leuke dag gehad. Lulu had sandwiches gemaakt, een tafel en twee stoelen hadden we bij ons en dus zaten we te picknicken bij een resort die op dat moment gesloten was. We hadden uitzicht op de Chobe rivier en bespraken van allerlei wereldse zaken. Super interessant en natuurlijk erg gezellig.

Ingang bij Chobe NP - Kasane Botswana
Een schedel van een olifant bij de ingang van Chobe NP, Kasana – Botswana

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana
Een bijeneter denk ik…alleen dan zittend op de grond

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana

Ik ben, nu ik zo terug kijk, verrast over de verscheidenheid aan wild wat we zagen in een paar uur tijd. We hebben ook echt de hele dag er doorgebracht want we wilden heel graag een leeuw of luipaard zien… Helaas is de luipaard niet gelukt.. Wat ook wel heel uniek was en wat we wel zagen waren Leechwee antilopen. Dat zijn niet de bovenstaande bokjes hoor. Wij zagen ze door een plas water rennen… En dat is dan ook gelijk typerend voor deze antilopen. Zij zakken door de speciale hoeven die ze hebben niet zo ver de grond in en kunnen haast op water lopen, lijkt het.

Gewoon lunchen in Chobe NP - Kasana Botswana

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana
Honingdas

Dieren spotten bij Chobe NP - Kasane Botswana
Als klap op de vuurpijl zagen we deze mooierd liggen net aan de kant van de weg

In de avond deed ik weer mijn best om wat dieren te spotten. Ik had nu een ander huisje gekregen wat iets kleiner was en ook wat dichter bij hun woning en de receptie was. Dit huisje was ook weer geweldig en had een buitenbadkuip. Echt een badkuip wat je binnen hebt maar dan in een kleine buitenbadkamer. Super leuk gedaan!

De buitenbadkamer van Senyati
De buitenbadkamer van Senyati, zie je de badkuip op de achtergrond?

De waterplaats bij Senyati - Botswana
De waterplaats verlicht in de avond bij Senyati – Botswana

De volgende dag reed ik naar Kwando River Bushcamp in de Caprivistrook van Namibie. Geweldige rit van een aantal uur. Ik ging op tijd weg in de ochtend want je weet maar nooit hoe lang je tijd nodig bent bij de grens. Alles ging voorspoedig en ik was halverwege de middag op mijn campsite aan de Kwando river.

Ondanks het weer in Botswana heb ik een geweldige week gehad. Wat heb ik veel mooie plekjes gezien en mij verwonderd over de schoonheid ervan. Ik heb er lieve mensen leren kennen en helaas mijn super goede externe batterij achtergelaten. maar ook iemand weer blij mee gemaakt omdat ze hem mocht houden 🙂

Na dit bezoek dook in Namibie weer in en bezocht ik Divundu, Rundu en Kwando in de Caprivistrook en Kavango Regio.

Korte Flirt met Botswana –  10 dagen reis per 4WD

Handig om te weten voor Botswana

  • Je bent geen visum nodig voor een bezoek van minder dan 90 dagen (3 maanden)

  • Voor je auto (4WD) betaal je wegenbelasting. Ik moest 152 Pula betalen, dat is een kleine 12 euro. Het liefst hebben ze dit contant maar omdat ik geen Pula had mocht ik me melden bij een ander loket waar ik het bedrag wel kon betalen via een pinautomaat.

  • Je moet het huurcontract van je huurauto kunnen overleggen. Ze willen zeker weten dat jij met die auto de grens over mag.

  • Ik kan me voorstellen dat jij na het lezen van deze inspiratie gaat kijken wanneer jij een reis gaat plannen naar Botswana. De beste reistijd is september en oktober. Het is dan voorjaar in Botswana en dus een geschikte temperatuur. Ook gelijk de drukste periode voor het toerisme.

En voor de andere maanden geldt het volgende:

  • november tot en met februari is het er zomer en zal er veel regen kunnen vallen en daarnaast kan het overdag erg warm zijn. Maart, april en mei is het voorjaar. Als je van vogels houdt is dit een hele goede periode om naar Botswana te gaan. Juni, juli en augustus is het er winter. Dus wat frisse temperaturen maar heel prima voor safari’s.  En ja, ik was er in februari dus ja… what can you say.

  • Engels is de officiële taal die er gesproken wordt en daarnaast wordt er ook Tswana gesproken.

  • 70% van de bevolking is er christelijk

En wist jij dit?
Er is een verbod op plastic tassen om zodoende de natuur beter te beschermen tegen plastic. Wat goed!

Wil jij deze post delen?

Wil je meer lezen over Afrika?

Himba dorp bezoeken nabij Opuwo

Spookstad Kolmanskop bezoeken en Luderitz – Het Duitse stadje aan de kust

Wat te doen bij Waterberg Plateau NP – Waterberg Wilderness

Paklijst voor een rondreis met 4WD door Namibië

Lees over het unieke Natuurerfgoed van Namibië

Maar bekijk de hele rondreis eens! Ik reed maar liefst 10.778 km door Namibië / Botswana

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *