Wandelen tussen kazematten en geschut – Olst – 12km

Wandelen tussen Kazematten en Geschut, dat alleen al klinkt indrukwekkend. Eerder deed ik ook al eens een wandeling langs de defensie linie die Nederland maakte in de tijd na de tweede wereld oorlog. Een tijd waarin we angst hadden voor een invasie vanuit het communistische Oostblok.  Super interessant vond ik het en daarnaast was ik zeer verbaasd dat dit allemaal nog zichtbaar was in ons Nederlandse landschap!!

Dat daar nu nog zoveel van te zien is in het landschap kwam ik achter toen ik de wandeling bij Bemmel maakte. Ik zag daar ook kazematten langs de IJssellinie bij de Waal.

Ik vond het toen al super interessant en dus koos ik nu voor deze wandeling: Kazematten en geschut op de Heare uit het boekje Lopen langs Linies van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Achtergrond informatie langs de route

Startpunt Wandeling Langs De Linies – Olst

De wandeling bij Olst begint bij het mooie kasteel De Haere. Hier is een parkeerplaats en ook kun je hier vooraf of als afsluiting lekker een kopje koffie doen 🙂

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

In het boekje staat geschreven dat als je voor het i paneel staat je rechtsaf de laan in loopt. Ik begreep dat eerst andersom…ik stond namelijk met mijn rug naar het paneel en de laan aan de rechterkant is een mooie laan maar deze wordt niet bedoeld.

Je begint je wandeling lopend naar de IJssel en gelijk daarna steek je over en ga je het bospad in. Het is maar een paar meter voordat je al van het pad af bent en loopt door heerlijk bosrijk gebied. Het duurt niet lang voordat je de eerste overblijfselen zit van de koude oorlog. Je nadert een bunker en even verder op een noodhospitaal.

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wandelen tussen kazematten en geschut – Olst

Kort hierna ga je het bos weer uit en loop je een stuk langs de IJssel om al snel weer terug het bos in te gaan. Ook hier zien we grote sluis in de IJsseldijk die fungeerde om het laagland te laten vollopen als er een invasie zou komen. Ik vind het telkens super indrukwekkend om dit te zien. De periode waarin dit zich afspeelde is 1950 tot 1968 dus dat is helemaal nog niet zo lang geleden…

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Hierna wandelen we een mooi stukje door het bos om uiteindelijk weer langs de IJsseldijk te lopen. Hier zien we een kazemat en kunnen we doorlopen naar de luchtdoelterp. De route gaat bij de kazemat van de IJssellinie af het land in.  Het was best warm en dus was ik blij door bos te lopen maar al snel kwamen we weer uit het bos en liepen we door een weiland. Super dat deze opengesteld was voor de wandeling!

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Wandelen tussen kazematten en Geschut

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Aan de andere kant zag ik al dat er weer een overblijfsel zichtbaar was. Er stond wederom een kazemat, welke je kan betreden op eigen risico 🙂 Er loopt namelijk een ram op dit stukje grond. Hij kwam wel luid blèrend op ons afgelopen maar toen hij aandacht van me kreeg was hij ook net zo snel weer vertrokken!!

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Iets verder kwamen we een mitrailleuropstelling tegen.

Hier namen wij even een korte pauze!

Wandelen tussen kazematten en geschut -Olst

Het was er heerlijk weer voor!!

#Yoga #Actief #Gezond

Hierna loopt de wandeling door de bosrijke omgeving van Olst en komen we langs mooie oude boerderijen en hebben we mooie uitzichten over natuurlandschap.

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wandelen tussen Kazematten

Nog even een puntje van aandacht: onder punt 6 staat dat je net na de grote schuur links gaat en dan rechts het pad vervolgd. Het pad wat daar links ligt is eigenlijk niet zichtbaar meer. Dit is niet onderhouden en dichtgegroeid. Het pad wat je rechts vervolgd wel dus je moet daar even opletten anders loop je de MTB route af.

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

De halfronde weide met eenzame bomen onder punt 6 benoemd

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Ik vond het een heerlijke afwisselende wandeling. Je gaat van geschiedenis over in natuur en loopt langs mooie oude boerderijen die de Overijsselse cultuur typeren.

Ik vind het echt een aanrader!!

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Duur & Afstand

  • Omdat wij liepen vanaf het station in Olst rekenen we er 8 km bij op en we liepen nog een keer mis door de voor ons onduidelijke start hebben wij in totaal 22 km gelopen.

  • De route zoals hij in het boekje staat is 12 km en dat is dus een hele leuke afstand om te lopen.

  • Onderweg kom je geen restaurant of winkel tegen. Neem dus mee wat je denkt nodig te zijn.

  • Ik denk dat je zo’n 2,5 uur nodig bent om de wandeling te doen. Als je geluk hebt is een bunker of noodhospitaal open en kun je naar binnen. Wij waren hier te vroeg voor.

Wandelen tussen kazematten en geschut - Olst

Wil jij ook van deze wandeling genieten of andere wandelingen lopen uit het boekje Lopen langs Linies? Ga dan eens kijken op de site van Gegarandeerd Onregelmatig. Ze hebben ook vele andere boekjes en kunnen je inspireren om te gaan wandelen op plekken waar je nog niet eerder was in Nederland!!

Disclaimer

Als je een boekje koopt via de link die ik deelde in deze blog krijg ik een kleine bijdrage om zelf weer een nieuw boekje te kunnen kopen 🙂 Uiteraard is mijn mening daardoor niet beïnvloed!!

Wandelen tussen Kazematten en geschut – Olst

Vond je deze wandeling leuk? Deel hem dan voor anderen!!

Benieuwd naar anderen wandelingen die ik deed in Nederland?

Kennemerduinen – NS route

N70 wandelroute – Rijk van Nijmegen

Landgoederenroute Dalfsen – Vechtdal Overijssel

Knapzakroute Hooghalen K40

Maar ook in het buitenland hou ik ervan om te gaan lopen. Mijn mooiste tocht ooit was wel de Camino Frances in Spanje!! Lees deel 1 van die wandeling eens!!

Eerste 200 km van de Camino Frances – Spanje

Ik hoop dat jij net zo kan genieten van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *