Paklijst Dagwandeling binnen Nederland – Wat zit er in de rugtas?

Best vaak krijg ik de vraag wat ik allemaal in mijn rugzak heb op mijn dagtochten. Het is natuurlijk verschillend per persoon maar een heel aantal dingen die in mijn rugzak zitten zijn voor een ieder fijn om bij je te hebben. Daarom maak ik deze paklijst dagwandeling binnen Nederland.

Wat zit er allemaal in mijn rugtas als ik een dagtocht van 15 tot 30 km ga maken?

Paklijst Dagwandeling binnen Nederland

Eerder maakte ik deze paklijst: Paklijst voor pelgrims

Elke wandeling valt en staat met goed materiaal. Als je geen fijne schoenen hebt en dit jou afleidt op je wandeling kun je niet volop genieten van je omgeving en de tijd die je buiten doorbrengt. Dus ook hier: Het begint natuurlijk bij een fijne tas! Zorg dat je een fijne tas hebt die past bij je lichaam en waar niet alles aan je schouders hangt… Zorg dat een deel van het gewicht ook op je heupen steunt.

 

Rugtas Nomad Barite 25 lt

Ik loop tijdens dagwandelingen binnen Nederland altijd met mijn 25 liter tas. Deze heb ik op de kop kunnen tikken bij Ibood en als je regelmatig kijkt dan komt die aanbieding wel vaker voorbij. Het is de Nomad Barite 25 en ik ben ook erg blij met de kleur. Ik vind grijs, zwart en donkere kleuren echt zoo niks aan!!

Er zitten verschillende vakken in de tas op verschillende manieren te gebruiken. Ik moest er even aan wennen maar vind hem nu wel echt heel makkelijk en fijn. Ik heb deze tas ook mee gehad op mijn wandeltocht in Noorwegen: de St Olavsleden waar ik een aantal dagen op liep.

Paklijst Dagwandeling binnen Nederland
Trondheim – Noorwegen

 

Electronica

Uiteraard heb ik altijd een telefoon bij mij. De laatste tijd heb ik die aan een schouderband hangen met een tasje. Ik kan hem daar makkelijk uit halen en weer in weg stoppen. Ik wil makkelijk en snel foto’s kunnen maken onderweg dus dit is voor mij wel een must. Als ik een camera bij mij heb dan hangt die hoogstwaarschijnlijk aan de heupband met het tasje wat om de camera zit. Ik heb dan geen grote maar een kleine digitale camera.

Als jij muziek luistert onderweg zal hier jou ipod ook nog tussen staan. Ik heb die wel eens bij mij maar over het algemeen luister ik geen muziek onderweg. Omdat ik graag alles om mij heen wil horen en uit veiligheidsoverwegingen.

 

Windjack

Voor als het wat frisser wordt. Ook pak ik toch vaak nog wel een shirt lange mouw of zelfs een trainingsjack erbij in. Je wil het gewoon niet koud hebben, toch? Als je even stil zit ergens moet je gewoon wat aantrekken als je flink de pas erin had. Je zweet dan toch snel een beetje en als je stil zit koel je snel af. Als er dan nog iets een windje staat…

 

Buffy

Die kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Ik had er op de Lee Trail een om mijn hoofd als zweetband.. Het was er ook best warm!

Wat zit er in mijn backpack
Buffy als zweetband op de Lee Trail in Luxemburg (backpack Deuter 65 lt)

Maar als het een beetje waait is het heel fijn om die gewoon lekker om je nek te doen en alle wind uit je nek te halen. We hebben er sinds kort ook 1 vanuit de politie en die ik dus tijdens mijn werk mag dragen. Zo fijn!!

 

Extra paar sokken

Ook in de paklijst dagwandeling zitten een extra paar sokken!! Als ik pauze neem dan doe ik altijd mijn schoenen even uit. Ik wil zo veel mogelijk met droge voeten lopen en dus droog ik ze ondertussen. Als het nodig is wil ik gewoon sokken kunnen wisselen. Dan stap je weer in de schoenen alsof je de dag net begint 🙂

 

Energy bars / Fruit / Brood

Genoeg energie is een must natuurlijk. Als je onderweg ergens een hongerklop krijgt moet je snel energie binnen kunnen krijgen. Energy bars zitten dus altijd in mijn tas. Daarnaast heb ik vaak een banaan of appel bij me en natuurlijk gewoon een gezonde boterham met kaas!

Tijdens de Camino kreeg ik de tip om elke dag tenminste een banaan te eten voor het calcium. Dit is goed voor je spieren en kan spierkrampen voorkomen. Dus voor op je wandeldagen is een banaan heel welkom!

Paklijst Dagwandeling binnen Nederland

 

Sarong / Quick Dry Handdoek

Gewoon om iets mee schoon te maken, droog te maken of om op te zitten langs de weg als je geen bankje kan vinden. Als het te warm is en je verbrand kan het je schaduw bieden etc. Ik heb mijn handdoekje en sarong al voor zoveel gebruikt onderweg!! Een must in mijn rugtas tijdens dagwandelingen maar ook tijdens lange afstandswandelingen of op mijn backpackreis!!

Paklijst Dagwandeling binnen Nederland
De Sarong heb ik hier aan de tas hangen. Een stukje later op deze wandeling lag ik heerlijk op het strand te zonnen op de sarong. Ik wandelde (Nederlands Kustpad) meerdere dagen en dus zie je mijn slippers achter de handige elastieken zitten.

 

Water 1 a 2 flesjes van 0.8 lt of een liter

Eigenlijk kun je nooit genoeg water bij je hebben. Ook voor je spieren is hydrateren natuurlijk een must. Je weet nooit of je onderweg een plek tegen komt waar je kan bijvullen en dus is 1.5 a 2 liter wat je zeker bij je moet hebben. De tas die ik bij me heb heeft aan beide zijden een vakje waarin je makkelijk je flesje drinken kan doen.

Rugtassen die niet zo gericht zijn op wandelen of reizen hebben deze vakjes niet aan de zijkant. Ik kan je aanbevelen om bij de aankoop van je tas  hierop te letten. Je wil niet elke keer moeten stoppen en de rugtas van je rug moeten halen voor een slokje water.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een camelbag in je rugtas te doen. Die zit dan op de rug van je backpack en zit erin verwerkt zodat je via een tuitje handig water kan drinken. Wat wel lastig is aan een camelbag is het bijvullen onderweg. Je moet je tas leeg of bijna leeg pakken wil je die camelbag er weer in kunnen doen. Wat ook lastig is, is om te weten wanneer je bijna geen water meer hebt.

 

EHBO kit

Ook in deze paklijst dagwandeling zit een kleine EHBO kit. Als je in de natuur wandelt is het wel handig om wat dingetjes bij je te hebben mocht je een wondje of teek iets dergelijks op lopen. Dus pleister, wat verband, een tekenpen en ontsmettende creme is goed om bij je te hebben. Ik moet zeggen dat ik het nog nooit heb gebruikt…

Wat ik tenminste wel altijd bij mij heb is tape om een teen of hak af te tapen mocht er een blaar op komst zijn. En die heb ik ook best vaak gebruikt!!

Waar ik ook niet zonder kan is lippenbalsem.
Die vind je in mijn rugtas, jas, auto en dienstbroek 🙂 Eigenlijk dus overal waar je mij ook vindt!!

 

Diversen

Uiteraard heb ik een portemonnee bij me. Over het algemeen heb ik een  zonnebril bij me. Als ik die niet op heb zit die in mijn haar of aan een van de handige lusjes aan mijn schouderbanden. Ik heb altijd een sleutelbos ergens in de tas ( van mijn huis / auto) Dan heb ik over het algemeen ook mijn selfiestick bij me. Nog niet zozeer om selfies te maken maar die gebruik ik als standaard en als afstandbediening. Ik kan die koppelen aan mijn telefoon middels bleutooth en dan op een aantal meter afstand neerzetten.

Handig om een yoga foto te maken of gewoon een mooie foto waar ik eens helemaal op sta.

Selfiestick pic - Paklijst dagwandeling
Selfiestick Pic tijdens een fietsuitje – Ik fietste naar Naarden Vesting en terug!! 250 km in 3 dagen.

Na deze paklijst dagwandeling tips ben jij helemaal goed voorbereid!
Nu wil jij natuurlijk ook mooie dagtochten gaan maken!!

Deel jij deze paklijst dagwandeling ook voor anderen?

 

Ik zal gelijk wat inspiratie voor dagwandelingen binnen Nederland delen.

Bergwandelen in Salland 14.2 km

Markelo De Borkeld – 18 km

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum – 18 km

N70 Rijk van Nijmegen – 15 km

Knapzakroute Hooghalen K40 – 20km

Of loop de Stuw Wal Route in 2 dagen!!
Samen met vriendin Chantal liepen we de eerste dag 28 km en de tweede dag 27km dwars door het Twentse landschap!

Wandelen in Twente – De Stuwwalroute – 55 km van Mander naar Oldenzaal

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *