Wandelen bij Bemmel – 12km – Wandelen in Oneindig Laagland

Helaas ben ik nog steeds aan het herstellen van mijn overbelaste spier door de vierdaagse in Nijmegen. En dus voer ik langzaam de km’s weer een beetje op. Ik vond dat het vandaag wel weer eens tijd was voor een iets langere wandeling. 12 km wandelen bij Bemmel bood een fijne uitkomst op dit moment. En de hele historie van de IJssellinie gaf ook deze wandeling een verdieping. Tijdens deze wandeling leerde ik meer over de IJssellinie, ik had me er nooit zo in verdiept.

Geweldig interessante historie natuurlijk!

Ik had nog een boekje van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig ongebruikt thuis liggen en koos een van de kortste wandelingen, alsnog 12 km. Wat ook een leuke bijkomstigheid was dat het ook de wandeling was die het dichtst bij mij in de buurt was. Alsnog heb ik er 1.5 uur voor moeten rijden om er te komen maar ik vond het zeker de moeite waard.

Wandelen bij Bemmel

Uit het boekje Oneindig Laagland

De wandeling voerde mij door de Bemmelse waard langs de Waal en door struin gebieden die toegankelijk zijn om te wandelen. De route is grotendeels autovrij en veel over zandpaden. Heerlijk vooruitzicht dus!

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel

Het beginpunt was in Bemmel op het Kinkelplein en daar parkeerde ik mijn auto en liep ik tussen twee mooie panden door van de parkeerplaats af.  Zo ineens stond ik al voor het kasteel Kinkelenburg. Wandelen bij Bemmel begon al goed en ik was optimistisch gestemd!

Ik hou altijd erg van dit soort aanblikken, wie niet??

Dit kasteel staat dus gewoon midden in het dorp met aansluitend een park waar de route verder inging. Een foto maken van een afstand was een beetje lastig maar wat een plaatje zeg! Het water eromheen waar genoeg eenden zich druk maakten om van alles en nog wat 🙂 Heerlijk begin van deze route!!

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel
Kasteel Kinkelenburg

Rechts naast dit mooie kasteel loop je een park in en aan de andere kant er weer uit, weg oversteken en al snel ga je het dorp uit. De dijken op.. het open gebied in. Het was vandaag niet zonnig maar de temperatuur was juist heel prima om te wandelen. In het boekje lees ik ondertussen wat meer over de achtergrond van dit gebied.

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel

Lekker op pad.

De route leidt me onder langs de dijk door het gras en langs de weilanden. Aan het eind van dit pad ga ik linksaf en kan ik even lezen op een informatiebord wat ik hier allemaal kan zien. Het is hier super divers zoals een natuurlijke plassen, een zandwinplaats, landbouwgebieden en een centrale geul met natuurvriendelijke oevers. Ik ben natuurlijk benieuwd en loop al snel verder het gebied in.

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel

Je ziet al dat het pad me tussen de weilanden door leidt. Het ligt iets verhoogd zodat als er in de Koude Oorlog voor gekozen werd om een deel van Nederland onder te laten lopen deze weg nog een hele tijd gebruikt kon worden. Het plan van de IJssellinie is als zo oud als de weg naar Rome.. Misschien overdreven maar in de 16 en 17e eeuw werd dit plan al geopperd en gelukkig nooit gebruikt. Tijdens de eerste wereldoorlog werd dit ook weer als stoplijn gebruikt, in de tweede wereldoorlog kwam ook dit plan weer naar boven met de naam Grebbelinie.n De laatste keer dat het serieus overwogen werd om een deel van Nederland onder water te laten lopen was tijdens de Koude Oorlog.

Wist je dat de geheimhouding rondom de Grebbelinie / IJssellinie pas werd opgeheven in 1990? Tegelijkertijd met de val van de Berlijnse muur…

Kort na dit informatiebord sla ik weer af en kom ik langs een mooi water te lopen. Dit water heeft een aparte kleur! Doet me gelijk denken aan een meer wat ik op Java zag…dat kwam daar door de lava en de vulkanen in de omgeving..

Dat is hier vast niet het geval 😉

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel

Oneindig Laagland

Wandeling bij Bemmel

Ik loop een stuk om deze plas heen en zie aan de overkant de zandwinplaats, een fabriek. Een beetje jammer vind ik dat wel voor het uitzicht maar ja wat wil je in ons kleine landje! Er zijn maar weinig plekken waar je geen tekenen van leven ziet of waar je auto’s niet meer langs hoort rijden.

Als ik de andere kant op kijk word ik blij verrast door deze lieve beesten dus dan is het al gelijk weer goed gemaakt toch?

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel
Zelfs zijn haar nog in een vlecht gedaan.. 🙂 Daar zaten allemaal zaden in en heeft het haar ineen gebonden. Ook de manen en de staart zaten er helemaal onder. Wel een beetje zielig.

Ik heb hierna nog een stuk langs en tussen het water gelopen. Mooie uitzichten op een dijk maar soms ook haast geen uitzicht omdat het echt wel een beetje vol gegroeid is. Je loopt echt op stukjes waarvan je denkt…zat hier een pad? Ik hou daar wel van!

En zo ineens had ik het uitzicht op een huisje. Een oude dam of iets? Eigenlijk weet ik het nog steeds niet. Aan beide zijden vond ik het gewoon echt leuk om te zien. Ik ben er deze wandeling 2 x langs gekomen dus wees gerust, je kan hem van alle kanten goed bekijken! Het zal vast te maken hebben met de historie van de Grebbelinie / IJssellinie. Een oud kantoortje of iets dergelijks?

Oneindig Laagland Wandeling bij Bemmel

Dit ziet er toch super uit! Wat een sfeertje altijd zulke gebouwen uit vervlogen tijden. Toen ik op de weg kwam die er voor lag bleek dat de IJssellinie te zijn. Een oude asfaltweg die uiteindelijk nooit meer onderhouden is en alleen nog gebruikt door wandelaars en fietsers. Dat gaf het totaal een heel apart gevoel en beeld. Het blijft de vraag of deze IJssellinie echt gewerkt zou hebben…we zullen het nooit weten. De Russen zijn nooit gekomen en hopelijk houden we het zo!

Wandelen bij Bemmel

Defensiedijk – De IJssellinie

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Een defensiedijk, de Grebbelinie of IJssellinie dus. Die zouden we nodig hebben in 1950-1968. Deze defensiedijk maakte deel uit van de Nederlandse Waterlinie die ons moest beschermen tegen een aanval van de Russen tijdens de koude oorlog.

Ik had er wel eens van gehoord en had al eens bedacht om een route langs de waterlinie te gaan lopen. Super interessant om de wandelingen te combineren met het leren over de omgeving. De Nederlandse historie op allerlei vlakken. Nu stond ik dus op de defensiedijk bij Bemmel. Dit maakt wandelen bij Bemmel wel echt speciaal hoor.

Om te beseffen wat zich hier afgespeeld heeft, waar men zich voor op maakte toen… Ik vond het een apart gevoel geven aan de omgeving en aan de wandeling.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Ik liep verder en zag aan het eind van de defensiedijk een informatiebord hierover.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Bovenaan de dijk gaat de route naar de twee restaurants voorbij de wildroosters maar de route gaat gelijk na het wildrooster naar beneden zodat ik langs de Waal kom te lopen. Het waait er flink en daardoor is het er wel een stukje frisser. Er komen verrassend veel schepen voorbij, vrachtschepen maar ook nog wel een speedboot en wat andere leuke bootjes.

De Rivier Waal

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Het duurde niet lang voordat de route weer landinwaarts ging en ik weer langs zo’n geweldige, onder gespoten met graffiti, gebouwtje kwam op de defensiedijk.

Wandelen bij Bemmel

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel
Ik vind dit soort plaatjes echt geweldig!!

Ik liep nu verder de tegenovergestelde richting in en dus in de richting van de zandwinplaats. Nog ongeveer 1 km over die IJssellinie. De zijkanten van de dijk lijken ook deels geasfalteerd. Door het asfalt groeit van alles doordat er natuurlijk haast geen verkeer meer over rijdt. Ik zie alleen nog recreatief gebruik en veel scholieren die hier fietsen.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel
Op de achtergrond zie je zandwinplaats

Toen ik voor die zandwinplaats linksaf ging en om die fabriek liep zag ik ineens twee grasheuvels aan de rechterkant van het pad. Er stak iets bovenuit wat ik niet kon plaatsen. Het was verroest ijzer?

Toen ik dichterbij kwam leek het wel een militair iets...en toen ik nog dichterbij kwam zag ik gewoon de bovenkant van een tanker uit die bult steken! Hoe apart is dat? Het blijkt een tank kazemat te zijn. Dus een tank totaal ingebouwd en weggewerkt en alleen de bovenkant nog zichtbaar. Op deze manier is hij dus nog operationeel en zou hij in die tijd nog kunnen vuren.. Dit ligt er dus nog gewoon!

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Een zestigtal bunkers en kazematten werden hier gerealiseerd. En in beton gegoten Shermantank uit de tweede wereldoorlog werden in terpen geplaatst. Veel van deze gemaakte strategische plekken bestaan gelukkig nog nadat er 1964 deels met een sloop begonnen was. Het is nu een super interessant natuurgebied geworden waar veel weidevogels zich herbergen.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Overblijfsel Koude Oorlog: Tank kazematten

Wandeling bij Bemmel

Een wandeling met diepe historie is toch wel erg gaaf. Wat dacht je van een route bij het sterkste fort van Europa? Kies dan voor deze Belgische route wandelen bij Eben-Emael

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Hierna ging de wandeling rondom die plas verder die je op de achtergrond ziet. Ik ben daar een klein beetje verdwaald en heb zeker 2km meer gelopen 🙂 Ik heb waarschijnlijk een bordje “struinroute”  over het hoofd gezien of deze is verdwenen. Ik heb het niet op de foto gezet helaas maar ik kwam in een bosje te lopen waar de otter goed huis gehouden had. Een heel aantal bomen waren door geknaagd… Zonde van de bomen maar hoe interessant om te zien!

Ik vond uiteindelijk waar het mis ging door een heel stuk terug te lopen en ging ik het karrenspoor op wat mij van deze plas weg leidde.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel
Tijdens mijn dwaling langs dit water kwam ik wel van alles tegen 🙂

Vanuit daar kwam ik weer langs de IJssellinie te lopen die me terug naar Bemmel leidde. Bij het bordje Bemmel ging ik een parkje door om even daarna weer op dezelfde dijk uit te komen. Ik had dit gebouwtje op de heenweg ook al zien staan dus was blij dat ik er langs kwam.

Het was het Dijkmagazijn. Er staat op dat je binnen moet komen om daarna buiten meer te zien.. Helaas was er nu niemand maar dat klonk wel goed! Als het open is als jij  hier langs loopt neem er dan even de tijd voor, ik ben erg benieuwd wat ze binnen laten zien.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

En toen ik op de dijk liep ipv onderlangs omdat mijn knie toch wel een beetje begon te zeuren kwam de zon ook nog even langs!
Hoe fijn is dat!

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Snel hierna kwam ik weer in het dorp. Met een omweggetje langs de oude kerk die het dorp nog rijk is kwam ik weer via het park bij de parkeerplaats uit. Omdat ik het kasteel Kinkelenburg wel heel mooi vond ben ik er nog even weer naartoe gelopen om de andere kant te bekijken.

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Zelf wandelen bij Bemmel?

Dit was een wandeling uit het boekje Oneindig Laagland, uitgegeven door Gegarandeerd Onregelmatig. Als je deze wil kopen dan kun je dat direct bij hen doen via deze link. Het boekje kost je 14.95 euro en er staan natuurlijk nog veel meer leuke wandelingen in! (15 stuks)

Wandeling door Bemmel

Disclaimer

Als je een boekje koopt via de link die ik deelde in deze blog krijg ik een kleine bijdrage om zelf weer een nieuw boekje te kunnen kopen 🙂 Uiteraard is mijn mening daardoor niet beïnvloed!!

Als je ook wil wandelen bij Bemmel leuk vond en deze blog voor anderen wil delen maak je mij daar blij mee!!

Ben je benieuwd naar andere wandeling binnen Nederland?

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

N70 Wandelroute: Rijk van Nijmegen

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum

Landgoederenroute Dalfsen – Vechtdal Overijssel

Knapzakroute Hooghalen – Drenthe

Of kijk voor buitenlandse reizen even verder op de site!!

Wat dacht je van

Crossen in de Zandduinen van de VAE

Ik hoop dat jij net zo geniet van het leven en deze wereld dan dat ik dat doe!

15 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *