Wandeling Rondom Rheeze – 13 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze – Hardenberg

In Overijssel heb je een ruime keuze aan wandelingen in een zeer afwisselend natuurbeeld. Van bergachtige wandelingen zoals ik eerder deelde (Lemelerberg en Archemerberg) naar bijv een landgoedwandeling nabij Dalfsen. Deze keer koos ik ervoor om de wandeling Rondom Rheeze te doen. Het is een wandeling van 12.8 km en dus niet te lang maar brengt je door een enorm veelzijdig gebied.

Rheeze is een zogenaamd brinkdorp of esdorp in de gemeente Hardenberg.  Deze dorpen zijn ontstaan in de hoge middeleeuwen en zij hebben hun ligging naast droge zandgronden en nabij natte weidegronden.

Het centrale plein in zo’n dorpje is de Brink en het dorp is omringd door boerderijen en akkers, genaamd een es of enk. Hier vind de benaming Es- of Enkdorp dus zijn oorsprong.

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg
Zicht vanuit het vogelkijkhuisje op het Zwanenmeer – De Haarplas

Startpunt wandelroute Rondom Rheeze

We begonnen deze wandeling op de parkeerplaats bij recreatieplas de Oldemeijer, Rheeze. Ik was blij verrast et het begin van deze wandeling. Even waanden we ons in Canada of een ander geweldig natuurpark! Nog nooit ben ik in Canada geweest ofzo maar dit leek wel een beetje op foto’s die ik dan online wel eens tegen kom.Op de foto komt het minder intens over zie ik… Jammer!

Maar geloof me, echt een geweldig stukje Nederland!

Bruggetje over de recreatieplas De Oldemeijer - Rheeze
Bruggetje bij recreatieplas De Oldemeijer

Voor honden is recreatieplas De Oldemeijer een verboden stukje natuur. Nu was het er nog rustig en zijn we snel over dit recreatiegebied gelopen. Reken erop dat er in de zomer echt wel op gecontroleerd gaat worden.

Bruggetje over de recreatieplas De Oldemeijer - Rheeze

Wandeling Rondom Rheeze – 13.3 km

Later bleek dat dit niet echt het startpunt van de wandeling Rondom Rheeze was. Maar restaurant Rheezerbelten aan de Grote Beltenweg 3 in Rheeze is het startpunt van de wandeling Rondom Rheeze op de site van Hardenberg. (Voor ons was dit net over de helft van de route) Ik vond deze Rondom Rheeze route op Vechtdal Overijssel en zij adviseerden dit startpunt. De reden hiervoor is denk ik de grote parkeerplaats die hier aanwezig is.

Hoe is de Wandeling Rondom Rheeze aangegeven?

De wandeling Rondom Rheeze is heel makkelijk te volgen door de bordjes in geel / rood die overal staan. Je volgt de pijl naar links of rechts of daar waar het een vlag is loop je rechtdoor. Het is makkelijk te volgen of je nu linksom of rechtsom de route loopt. Hij is voor beide kanten aangegeven.

Wandeling Rondom Rheeze
Zie de onderste pijl in tweekleur, deze volg je voor de wandeling Rondom Rheeze

Hoogtepunt wandeling Rondom Rheeze

Na het startpunt kozen wij om de route richting het zwanenmeer te lopen. Dit meer heet eigenlijk De Haarplas…maar zeg nu zelf: Zwanenmeer klinkt toch veel mooier? En wat een geweldig mooi meer is dit!! Wat een geweldig stukje Nederland is dit zeg.

Pad nabij het Zwanenmeer - De Haarplas - Rheeze

We kregen het gevoel dat als dit zo door zou gaan we pas aan het eind van de middag over zouden zijn omdat we dit eerste stuk van de route om de haverklap stil stonden om een foto te maken … Dit meer is gegraven door werklozen in de jaren 30 als werkverschaffing. Over het meer gaat een brug met daar midden in een vogelkijkhut!! Juist dat stukje maakt deze plek uniek!

Vogelkijkhut over het Zwanenmeer - De Haarplas - Rheeze

Yoga bij het zwanenmeer

Ik kon het dus ook niet laten om hier even op mijn hoofd te gaan staan. Zie die luchten en de weerspiegeling ook in het water. Helemaal geweldig toch?

Yoga bij het Zwanenmeer - Rheeze

Hierna liepen we door en kwamen in een mooi bospad te lopen en zakten zo af om even later over een open vlakte te lopen van heide gebied. Dit bos gaf me toch wel een heel ander gevoel dat de bossen dichterbij mijn huis. Je loopt hier al wat meer richting Duitsland en dat zal toch mee spelen. Typisch is dat he? Maar een paar km verder op en en toch een heel ander gevoel.

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

Lijkt het je leuk om een langere wandeling in Salland te doen? Kijk dan eens naar de Sallandse Zandloper van 45 km.

Even later kwamen we uit het bos om tussen de weilanden door te lopen. Klein stukje over verharde weg en overstekend kwamen we uit bij camping De Esrand. Hier verdwenen we een leuk heuvelachtig bosje in en liepen heuvel op en af. Erg leuk stukje om te wandelen.

Goede workout ook even voor je benen!!

Brinkdorp Rheeze

Hierna kwam er weer een stuk langs en over de verharde weg. We kwamen weinig bankjes tegen en we hadden toch wel echt zin om even te zitten. Ik had een smoothie bij me en wat koekjes… Nadat we al even op de verharde weg liepen en dus net voor het dorp Rheeze liepen zagen we een aantal stoelen bij een schutting staan.. Hier zijn we even gaan zitten. Niet wetend dat als we een km door zouden lopen we in het dorp Rheeze zouden zijn uitgekomen en daar meerdere bankjes zouden vinden en het restaurant De Rheezerbelten.

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg
Restaurant de Rheezerbelten

Het brinkdorpje Rheeze

Wandeling Rondom Rheeze

In het brinkdorpje Rheeze kun je fijn even zitten bij restaurant De Rheezerbelten of bij de bankjes die in de omgeving te vinden zijn. Wat mij opviel waren de geweldige schuren. Een stuk of 3 – 4 staan er in deze directe omgeving. Vind jij dat ook niet mooi?

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

De wandeling was hierna grotendeels over verharde wegen of fietspaden. De omgeving blijft mooi en je kunt nog even een uitstapje maken naar de vecht, een bord gaf aan dat het pondje actief was. Geeft vast een mooi uitzicht even.  Wij liepen door en zagen verder een enorme zwaan van ons weg vliegen. Best een indrukwekkend gezicht…vooral als je het geluid hoort die de vleugels maken in de lucht. Wat moet dat een kracht kosten!!

Wandeling Rondom Rheeze

Even later doken we het bos weer in en het duurde niet lang voordat we weer in de omgeving kwamen van de recreatieplas de Oldemeijer.

Hoe lang doe je over wandeling Rondom Rheeze

We hebben de wandeling Rondom Rheeze van 13.3 km in een kleine 3 uur gedaan. We hebben onze tijd genomen bij de Haarplas ook genaamd het Zwanenmeer en een korte pauze net voor Rheeze.

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

En we hadden heerlijk weer bij deze wandeling.
Lopen door de bossen en op de vlaktes waren beide heerlijk
door de warme lente zon en een heerlijk briesje!

Recreatieplas De Oldemeijer - Rheeze

Je kunt de wandeling Rondom Rheeze 2 kanten op starten. De bordjes zijn goed aangegeven. Het rood witte vlaggetje valt wel op! En als dat niet genoeg is… Veelal staat de tekst Rondom Rheeze onder het vlaggetje.

Als je naar links of rechts moet dan is de vlag gevormd in een pijl, erg handig dus!

Wandeling Rondom Rheeze - 13.3 km Brinkdorp / Esdorp Rheeze - Hardenberg

Alleen als je route loopt zoals wij hem gelopen hebben dan staat er een pijl net voordat je De Oldemeijer op loopt. Deze pijl lijkt niet te kloppen. Deze leidt je dan om het water heen terwijl je over de bruggetjes moet lopen om weer bij het beginpunt uit te komen.

Bruggetje bij recreatieplas De Oldemeijer - Rheeze
Aan het eind van dit pad staat een bordje en dat was voor ons het laatste bordje voordat we weer bij de recreatieplas De Oldemeijer waren. Deze wees ons naar links terwijl we rechtdoor moesten.

En natuurlijk een bedankje voor Bart die de foto van mij maakte terwijl ik op de kop stond 🙂 Bart is te volgen op Instagram. En Teddy: The Amsterdam Doodle is ook te volgen op Instagram.

Lijkt jou deze wandeling ook de moeite waard?
Bewaar hem dan!

Of deel hem om een ander te inspireren!!

Meer inspiratie?

Bergwandelen in Salland – Lemelerberg en Archemerberg 14.2 km

Hanzestedenpad – Wandelen langs de IJssel

Wandelen tussen Kazematten en Geschut – 12 km

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum – 18 km

NS Route – Kennemerduinen – 15 km

Of ga in Duitsland hiken!!

Wandelen in Duitsland: Net over de grens vind je de wandelroute Hermannshohen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *