Hoogtepunten Sierra Subbetica – Andalusië, Spanje – Wees het grote publiek voor en ontdek natuurpark Sierra Subbetica

Wees het grote publiek voor en lees over alle hoogtepunten Sierra Subbetica en plan je volgende trip naar Andalusië! Weet jij bijvoorbeeld waar ’s werelds beste olijfolie vandaan komt? Ik wel! Sinds mijn rondreis in natuurpark Sierra Subbetica weet ik dat de beste olijfolie gemaakt wordt op het heuvelachtige platteland van de Sierra Subbetica in Spanje. De olijfolie Rincon de la Subbetica wint jaar na jaar de prijs voor ’s werelds beste olijfolie.

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Olijfplantages, Patios en Via Verdes

  • Vlieg in ruim 3 uur naar Malaga en ga niet naar de veel bereisde kust maar reis naar het onontdekte natuurpark Sierra Subbetica.

Wees het grote publiek voor en ontdek natuurpark Sierra Subbetica

Dit Nationaal Park zal je verrassen in haar veelzijdigheid. Ga er fietsen over de Via Verdes, wandelen op een stuk Camino of de andere vele wandelpaden en wat in dit gebied natuurlijk niet mag missen op jou trip is olijfolie proeven.

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Olijfplantages, Patios en Via Verdes

Vanaf Malaga kun je in een uurtje rijden naar Priego de Corboda. Je bevind je dan midden tussen de olijfplantages en in het centrum van natuurpark Sierra Subbetica. Een ideaal uitgangspunt voor jou rondreis door dit unieke en authentieke Nationaal Park in de regio Andalusië.

Hoogtepunten Sierra Subbetica – Andalusië, Spanje

Toen ik uitgenodigd werd om in een paar dagen de hoogtepunten van de Sierra Subbetica te gaan ontdekken bedacht ik me geen twee keer en nam ik de uitnodiging gretig aan. Ik ben erg enthousiast over de veelzijdigheid van de dorpen, het gebied, de olijfplantages en de historie van het natuurpark / geopark Sierra Subbetica.

Wandeling door een olijfplantage en de olijfolie proeven

De hoogtepunten Sierra Subbetica beginnen dan toch echt met het leren kennen van olijfbomen en wat de olijfolie van deze streek zo speciaal maakt. Als de beste olijfolie ter wereld in Sierra Subbetica gemaakt wordt dan moet je daar meer van weten toch? Leer hoe je de beste kwaliteit kan herkennen van de Extra Virge olijfolie. Voor deze reis wist ik namelijk niet waar de olijf aan moest voldoen om deze naam te mogen dragen.

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Andalusië, Spanje

Sommige olijfbomen zijn wel honderden jaren oud.
De olijfboom waar je mij een yogapose voor ziet doen op onderstaande collage is maar liefst ruim 400 jaar oud!

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Andalusië, Spanje

Wil jij ook naar deze olijfplantage en proeverij? GPS Almazaras de la Subbetica. Op het terrein is ook een leuk winkeltje waar je natuurlijk olijfolie kan kopen en andere aanverwante mooie producten GPS Tienda Almazaras de la Subbetica

Fietsen / Wandelen op een Via Verde del Aceite


Een Via Verde is een fiets- of wandelpad over een oude spoorlijn. Deze spoorlijnen werden in het verleden gebruikt om goederen, oogst of koopwaar te vervoeren. Deze Via Verde is uiteraard naar het gebied genoemd: Via Verde del Aceite – De Olijfroute. De olijfroute is in totaal 128 km lang.

Via Verde del Aceite - Hoogtepunten Sierra Subbetica - Andalusië, Spanje

In dit heuvelachtige gebied fietst het redelijk vlak. De hellingen zijn veelal niet meer dan 4 graden. De treinen met lading konden niet meer aan namelijk. Dit brengt dus met zich mee dat het heerlijk fietst terwijl je om je heen kan kijken in de dalen met op de achtergrond een aantal mooie bergen van de Sierra Subbetica

Via Verde del Aceite - Hoogtepunten Sierra Subbetica - Andalusië, Spanje

Ik verbleef een nacht bij Hacienda Minerva. Een prachtige locatie exact aan de Via Verde. Ze hebben er een super zwembad en je kunt er goed eten. De kamers zijn iets gedateerd maar ik begreep dat er een nieuwe eigenaar op zit dus hopelijk wordt dat in de toekomst beter.

Hoogtepunten Sierra Subbetica
Uitgestrekte olijfplantages, de mooiste patios & Via Verdes

Wandelen in natuurpark Sierra Subbetica

Er zijn vele wandelroutes uitgestippeld door het gebied van de Sierra Subbetica. Overal zag ik borden staan voor de wandelingen met uiteenlopende afstanden. En dan loop je soms dus echt over de olijfplantages en tussen de eeuwenoude olijfbomen.

Er zijn allerlei wandelingen te vinden in verschilllende afstanden. Bijvoorbeeld de Sendero del Río Bailón van 14 km van Cabra naar Zuheros of de Ruta La Tiñosa nabij Priego de Cordoba van 16 km of de Sendero de la Ermita nabij Cabra van zo’n 10 km.

Camino Mozarabe de Santiago - Sierra Subbetica

Maar wat dacht je van een heuse camino? Een deel van de Camino Mozarabe wandelt zo door het natuurpark Sierra Subbetica. De gele pijlen en st. Jacob schelpen zag ik wel op de Via Verde del Aceite. Ik ben echt van het meer dagen achtereen wandelen, ik vind het heerlijk. Het brengt je in een vertraging die voor je geest en lichaam zo goed is. Maar ook het op je in laten werken van alles om je heen, langzaam verteren van alles wat je ziet, ruikt, hoort en ervaart.

Camino Mozarabe de Santiago - Sierra Subbetica
Heerlijk om die gele pijlen van de Camino te zien

Volop genieten van de hoogtepunten Sierra Subbetica – Andalusië

Cultuur snuiven in de kleine dorpjes

Natuurlijk ook de stads- en dorpwandelingen zijn zeker aan te bevelen. De vele kleine dorpjes (Cabra, Zuheros, Rute, Iznájar, Priego de Cordoba etc) in de Sierra Subbetica zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Elk hebben ze zo hun unieke en authentieke sfeer. Veel van deze dorpjes zijn grotendeels wit geschilderd en dat geeft het geheel dat fijne mediterrane gevoel. In de lente zijn de straten vol met mooie bloemen die bijna elk huis versierd. En als je dan elke keer die patios ziet met fijne plekjes om een kopje koffie te drinken of die kleine binnenplaatsen van de mensen zelf.

Zuheros gezien vanaf het kasteel - Andalusië - Sierra Subbetica
Het dorpje Zuheros gezien vanaf het kasteel

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Dorpen verkennen in de regio Sierra Subbetica
Zicht op het kasteel van Iznajar tijdens een rondwandeling door Iznajar

Wist je dat er in mei een mooiste patio verkiezing is in veel plaatsjes in de Sierra Subbetica? Rond dat tijdstip zul je dus de dorpjes op hun mooist zien, men doet erg hun best om de mooie bloemen te laten bloeien. Bijvoorbeeld in Cordoba is er een patio festival.

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Dorpen verkennen in de regio Sierra Subbetica
Patio de las Comedias in Iznájar

In Iznájar had ik ook een geweldig hotel. Het was een stukje buiten het dorp gesitueerd maar lekker dicht bij het meer. Vanuit mijn kamer keek ik zo over het zwembad richting het dorp en dus naar het kasteel op de berg. Wat wil je nog meer? Dit was Caserio de Iznajar, en nee dit is helaas geen oud kasteel met geweldige verhalen… Al zou je eigenaar je die graag vertellen. Het is een nieuw gebouwd prachtig gebouw in de mooie oude stijl.

Anijs likeur proeven


Ik drink eigenlijk bijna geen alcohol, die 2 a 3 x per jaar kun je haast niet meetellen toch? Maar tijdens de rondreis door natuurpark Sierra Subbetica zul je de lokale wijn en anijs likeurtjes zeker tegen komen. Er worden veel wijnen gefabriceerd in de Sierra Subbetico. In het plaatsje Rute zijn een aantal fabriekjes en musea te bezoeken waar je meer leert over de wijn en likeuren die hier gemaakt worden.

Ga voor een rondleiding naar Machaquito anis y licores of bezoek het geweldige gebouw van het Museo del Anis waar je vele verschillende likeurtjes mag proeven tijdens een rondleiding.

Museo del Anis - Rute
Museo del Anis – Rute

Tip. Als je vanaf midden september tot en met halverwege januari Rute bezoekt is het hele stadje in kerstsfeer.

En als je dan toch in Rute bent moet je eigenlijk ook even de mooiste patio van de regio bezoeken!

Mooiste patio van Rute - Patio con Duende van Anselmo
Mooiste patio van Rute is de Patio con Duende van Anselmo

Door de smalle straatjes van Priego de Corboda struinen

Het geweldige stadje Priego de Cordoba bevindt zich ongeveer in het midden van de natuurpark Sierra Subbetica. Het zou dus super goed kunnen dienen als uitvalsbasis om de Sierra Subbetica te gaan ontdekken. Ik heb er een tijdje door de smalle straatjes gedwaald en vond het echt een geweldig stadje. Het ene deel is super oud en klein in opzet. Het smalste straatje is misschien een ruime meter breed, hoe gaaf? Totdat je er aan woont misschien.. Maar om er als toerist een aantal keren doorheen te lopen, echt super! Dit eeuwenoude deel wordt Barrio de la Villa genoemd.

Het smalste straatje van Priego de Cordoba - Sierra Subbetica - Spanje

Het smalste straatje komt uit aan de rand van de stad, op het zogenaamde balcón de la Villa. Je kijkt hier uit over de olijfplantages vanaf een grote hoogte. Het is een lange straat waar langs je heerlijk kan wandelen. Onderweg kom je dan ook nog dit leuke beeldje tegen.

Priego de Cordoba - Uitzicht over olijfplantages
Het beeld van Joselito, een ondeugende jongen waar een jeugdserie over gemaakt werd. Veel afleveringen werden opgenomen in het leuke stadje Priego de Cordoba.

Hoogtepunten Sierra Subbetica - Dorpen verkennen in de regio Sierra Subbetica
Een van de vele smalle straatjes in Priego de Cordoba

Wat ik ook wel echt leuk vond aan deze stad is dat het centrum in een totaal andere stijl is gebouwd. Je wandelt als je de winkelstraat in gaat zo een ander thema in, namelijk de art-deco stijl. Geen kleine bouwstenen en witte muren meer maar gladde witte, bruine of beige muren met accenten van marmer. En een mooie, brede winkelstraat in diezelfde stijl aangelegd.

Art-deco binnenstad Priego de Cordoba, Andalusië

In Priego de Cordoba verbleef ik in Casa Banos de la Villa. Wat een super leuke plek en hotel ook weer. Ook deze kan ik zeker aanbevelen. Gelijk grenzend aan de oude kleine straatjes in Barrio de la Villa en vanaf het dakterras zicht op de daken van de imposante katholieke kerk in het centrum.

Hoogtepunten Sierra Subbetica – Andalusië, Spanje

Diep de grot in van Cueva de los Murciélagos

Boven de stad Zuheros bevind zich het grootste grottencomplex van de provincie Andalusië. In de grot huist een grote vleermuiskolonie, murcielagos betekent niet voor niks vleermuis. In de zomer zitten ze in een hoger deel en zul je ze zeker zien als je de grot in gaat. Ik heb er tijdens mijn bezoek in de lente geen gezien. Ik denk dat het een indrukwekkend zicht zal opleveren als je ze kan zien uitvliegen in de zomer.

cueva de los murciélagos - Sierra Subbetica - Spanje

In de grot is een trap gebouwd in het toegankelijke deel, je mag 350 treden naar beneden, afzakken naar een constante temperatuur van rond de 10 graden. En dan mag je daarna net zoveel aan de andere zijde weer omhoog. Het is makkelijk te bezoeken de gids leert je wat interessante feiten over de historie en het ontstaan van de vele stalactieten en stalagmieten.

Er is een menselijk geraamte gevonden, deze dateren van 7200 jaar geleden. Om die reden weten we dus dat er in de prehistorie tijd mensen leefden, midden paleolitische tijd. Het geraamte zelf ligt er nog begraven en is niet toegankelijk. De schedel hebben ze in die tijd meegenomen en ligt nu veilig in een museum.

Tip: Bij het Ecomuseo de la Cueva de los Murciélagos vind je ook een sterrenwacht. Informeer bij het museum of je eens een avond langs mag komen om mee te kijken.

Bezoek het stuwmeer bij Iznájar

De belangrijkste bron van water voor de bewoners van dit gebied maar natuurlijk ook voor de olijfplantages is het stuwmeer bij Iznájar. Bezoek dan ook het museum zodat je wat leert over hoe dat tot stand is gekomen en dat er 3 dorpjes en een aantal kleine buurtschapjes voor moesten wijken. Die dorpjes liggen in het meer en bij laag water komen er soms kerktorens boven het water uit of andere hoge daken.

Het stuwmeer van Iznajar - Andalusië, Spanje

Het meer is tot stand gekomen in de jaren 50 – 60 van de vorige eeuw en in 1969 opende dictator Franco het stuwmeer.

Ook trekt dit meer natuurlijk toerisme aan, ze hebben er in de zomer heerlijke stranden om aan het grote meer te liggen. En dan kun je natuurlijk suppen, kayakken en met een bootje over het 32 km lange meer varen.

En uiteraard zijn er ook een aantal mooie wandelpaden langs dit enorme stuwmeer te vinden.

Wandelen langs het Stuwmeer van Iznajar - Andalusië
Wandelen langs het Stuwmeer van Iznájar – Andalusië

Wandelen langs het Stuwmeer van Iznajar - Andalusië
De diversiteit van bloemen en plantjes langs de rand van het stuwmeer was enorm. Super leuk om hier te wandelen en van de natuur en de uitzichten te genieten

Wil je na deze tour door het geweldige Sierra Subbetica gebied ook nog naar de kust? Bekijk dan eens deze inspiratie voor een rondreis door Andalusië. Ik vloog helaas weer terug naar Nederland vanuit Malaga.

Wil je meer weten over deze regio?
Kijk dan even op de website van Destino Subbetica.

Sla deze tips op in je favorieten voor jouw volgende reis!

Spanje Andalusië - Hoogtepunten Sierra Subbetica

 

Wil je meer lezen over mijn Spaanse reizen?

8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Of wil jij deze hele Camino Frances gaan wandelen?

Ontdek het Spaanse eiland Ibiza en Formentera

Kayakken op de rivier Ter nabij Colomers

Of ga wandelen in buurland Portugal op de Historical Way

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 1, 2 & 3

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *