Hoogtepunten Chennai – Tamil Nadu, India

Hoogtepunten Chennai heb ik niet allemaal gezien helaas. Of niet allemaal gevonden maar in deze blog wil ik wel proberen jou ze te laten zien zodat jou citytrip in Chennai zal slagen. Ik ben nu drie keer in Chennai geweest en de eerste keer overleed Jayalalithaa en de tweede en derde keer was ik er voor de start & finish van de Rickshaw Challenge.

Chennai is de hoofdstad van de staat Tamil Nadu en ligt aan de kust van de Golf van Bengalen. Chennai heeft ook een lange kustlijn, strand en boulevard waar je heerlijk uit kan waaien.

De stad wordt nog steeds op veel plekken met de oude Britse naam aangewezen: Madras. In 2005 werd de stad zwaar getroffen door de Tsunami. Tijdens een volkstelling in 2001 kwamen ze op meer dan 7 miljoen inwoners.

Hoogtepunten Chennai

Hoofdstad van Tamil Nadu – India

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet heel gek ben op Chennai. Het is net iets te druk, net iets te chaotisch en net iets te weinig punten waar ik me op kan richten om naartoe te gaan. Ik verdwaal en vind het lastig om punten te vinden waar ik lekker kan eten of even fijn kan zitten. Dat ligt helemaal aan mij, daar ben ik me van bewust maar ik kan ze eerder vinden in andere Indiase steden.

Chennai - Tamil Nadu, India
Maar zoals altijd is India kleurrijk!

Op zoek naar de hoogtepunten Chennai werd mij de eerste keer erg bemoeilijkt..

Want tijdens mijn eerste bezoek overleed Chief Minister Jayalalithaa. Dit was in 2016 net voordat ik mijn eerste 10 dagen Vipassana ging doen net buiten deze stad. Toch heb ik die eerste en tweede dag in Chennai wel wat mooie plekken gezien, zoals dit straatje!

Toch bezocht ik die eerste dag wel een aantal mooie plekjes met een auto-rickshaw chauffeur / gids.

Chennai - Tamil Nadu, India
Street Fish Market

Toen ik er een paar jaar later weer kwam reed ik zelf in die auto rickshaw! Ik schreef over de Rickshaw Challenge, wat was dat een gaaf avontuur! Ik ging met twee medebloggers het avontuur aan om de Rickshaw Challenge te doen. We reden een kleine 1000 km in 6 dagen rondom Chennai. En dus hadden we in die dagen ook tijd om hoogtepunten Chennai wat te bezoeken.

Omdat die 1000 km zo gaaf was ging ik een paar jaar later weer maar toen voor 2000km! Lees alles over dat avontuur Rickshaw Challenge Mumbai Express.

Chennai - Tamil Nadu, India
Tanken in Chennai tijdens de Rickshaw Challenge

Lokaal Chennai

Duik in het echte lokale leven van Chennai, ga de straten in en voel de vibe van het lokale leven. Het is uiteraard zoals je het gewend bent van India, druk en met veel getoeter 🙂 Zo nu en dan een heerlijk Indiaas muziekje wat uit een winkel of huist de weg over schalt. Ik vind het heerlijk!

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Verbaas je..

Verwonder je..

Kijk om je heen!

Chennai - Tamil Nadu, India

Kleurrijke winkel straatjes

Verbaas je over de drukke straatjes waar je alles kan kopen wat je je maar kan bedenken. Waar de doe-het-zelf winkel net zo klein is als het groentewinkeltje wat er naast zit maar waar je wel alles kan kopen lijkt het.

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Alles kan in India en zo worden huizen op elkaar gebouwd en sta je voor een pand waar je zeker 5 minuten naar kan kijken voordat je in de gaten hebt hoe het in elkaar zit!

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Foreshore Estate Promenade

Het strand en de Vismarkt Foreshore Estate Promenade

Chennai - Tamil Nadu, India

Het strand van Chennai is ook de plek waar zoveel jaar geleden de tsunami toesloeg. Toen ik daar de eerste keer met de tuktuk langsreed vertelde de chauffeur mij dat om die reden er nog steeds veel plekken leeg zijn. Huizen werden verwoest en zijn nooit weer herbouwd.

Toen ik in Sri Lanka was sprak ik een vrouw die haar verhaal uit eerste hand vertelde aan mij. Sri Lanka ligt aan de overkant van de zee en kreeg dus dezelfde golf mee in deze ramp.

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

De vismarkt langs de Foreshore Estate Promenade is een echt lokale markt. Vrouwen zitten langs de weg de verse vangst van de dag te verkopen. In de vele koelboxen (niet aangesloten op het elektriciteitsnet) ligt de vis te wachten op de kopers. Toen ik er was bleek het erg warm… en geen kopers te zien.

Kamarajar Promenade 

Dit deel van de promenade is iets beter aangekleed. Er liggen parken met gedenkbeelden en gebouwen. Het is een kilometerslange promenade die ik 2x langs liep en een keer met de rickshaw reed 🙂

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Langs de Kamarajar Promenade vind je allerlei beelden zoals een standbeeld van Mahatma Ghandi en een modern stenen herdenkingsmonument en een graftombe voor de voormalige Tamil Nadu chief minister M. G. Ramachandran.

Genoeg te zien dus tijdens een fijne wandeling langs deze promenade
met het zicht op de zee!

Religieuze Hoogtepunten Chennai

Vivekananda House

Swami Vivekananda kwam in januari 1893 aan in Chennai na jaren rondgezworven te hebben in India. Hij en zijn discipelen settelden zich daar. Swami Vivekananda ging naar Chicago om deel te nemen in het parlement van religies om na 4 jaar (1897) weer terug te komen.

Vivekananda House - Hoogtepunten Chennai - India

Ramakrishna Universele tempel

Sri Ramakrishna was een discipel van Vivekananda die in opdracht van hem, naar aanleiding van vraag van de volgers van Vivekananda, een centrum van worship en studie liet bouwen. Bij deze tempel was ook een bibliotheek en andere gebouwen. Elke dag zijn er puja’s ( rituelen) die uitgevoerd worden en eten wordt er gedeeld.

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Religieuze hoogtepunten Chennai – Tamil Nadu, India

Santhome Cathedral Basilica

Als je de hele promenade afrijdt en dan iets voorbij de vismarkt stadinwaarts gaat kom je langs deze hoge opvallend witte basiliek. Het is heerlijk om hier even binnen te zitten. Het is er koel binnen en tijdens de dienst staan er grote waaiers aan die je zo elke keer nog even van een extra fris windje voorzien.

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India

Let eens op de geweldige schilderijen van de apostelen op de muur. Ik heb nooit geweten dat deze apostels er zo geweldig uit zagen 🙂 Ik ben fan!!

St. Andrew’s Church

Deze kerk kom ik tegen op mijn zoektocht Chennai op internet. Bij een volgend bezoek aan Chennai ga ik deze kerk zeker op zoeken. Het is een neoklassieke kerk uit 1821 en een van India’s meest mooie kerken en dus moet ik die natuurlijk wel zien!!

Hindoe Tempels in de straten van Chennai

Ik heb verschillende tempels gezien en bezocht maar ik zie dat er een aantal zijn die het bezoeken waard zijn die ik niet heb gevonden. Of althans, waar ik niet naartoe was gebracht door mijn rickshaw driver 🙂

Toen ik er naar toe wilde in 2016 toen bleek hij dicht te zijn dus daar moet je wel even om vragen aan je gids. Toen ik er in 2019 nog snel even naartoe wilde bleek hij ook net voor de middag puja dicht te zijn. Veel had ik er dus niet van geleerd :p

Chennai hoogtepunten, Tamil Nadu - India
Ik weet niet bij welke tempel dit was. Online kan ik het niet vinden en ik heb toen de naam niet genoteerd 🙂

Tempels waar je je rickshaw driver om kan vragen tijdens je dag toer langs de hoogtepunten van Chennai zijn:

– Arulmigu Sri Parthasarathyswamy Tempel

– Kapaleeshwarar Tempel

Hoogtepunten Chennai - India
Kapaleeshwarar Tempel

Hoogtepunten Chennai - India

Overal in de straten van Chennai kom je tempels tegen. Je hoeft maar iemand te vragen waar je naartoe kan en je wordt verwezen naar een plek. Een kleine tempel of een grote tempel waar aan enorm veel mensen eten wordt uitgedeeld, ze zijn allemaal even indrukwekkend om te bezoeken!

Shoppen? Dat kan bij Pondy Bazaar!

Ik ben niet echt van het shoppen (thuis en op reis) maar soms is het wel handig om even wat dingetjes te kopen. Aan het begin van ons Rickshaw Challenge gingen we kleedjes kopen voor op de zitting in onze rickshaw. Die waren nl van plastic en dat kan natuurlijk behoorlijk zweten worden in het warme Indiase weer! We hebben daar 6 dagen echt profijt van gehad.

Eten in Chennai

Tip: Idli als ontbijt bij Murugan Idli aan 6th avenue

Zuid Indiaas Ontbijt - Idli

Idli is een soort rijstcake waar op zich weinig smaak aan zit. Die smaak creëer je dus door alle bovenstaande sausjes en kruiden die er bij gegeven worden. Sommige Idli’s zijn al gekruid maar anderen mag je dippen in een van de vele sausjes die ze je bieden.

Naast dat het lekker is zit je tussen de vele lokale Indiase mensen die ook dit als hun ontbijt nemen.
Kijk en verwonder je aan de hoeveelheid en diversiteit van de idli en van de mensen!!

Bij Murugan kun je ook dineren of lunchen, check welke Murugan het dichtst bij jou in de buurt is!!

Eten in Chennai - India

Zorg gewoon dat je zoveel mogelijk proeft en probeert van de heerlijke Indiase keuken!

Bij bijvoorbeeld Palmshore Multi Cuisine Restaurant at ik onderstaande een heerlijke curry met verse naan in 2016.

Eten in Chennai - Tamil Nadu, India

Bezienswaardigheden net buiten Chennai

Fort St. George

Net buiten de stad vind je dit fort. Ook hier was ik nog niet geweest maar wilde ik toch even benoemen. Dit is namelijk het eerste Britse Fort (1639), uitgangspositie voor de handel van de Britse Oost Indische Compagnie in Tamil Nadu. Kort hierna werd Madras (chennai) in 1640 gesticht.

Saint Thomas Mount 

Deze berg ligt aan de rand van de stad en dichtbij het Chennai International Airport. Voor een mooi uitzicht zeker niet een verkeerde plek. Bezoek deze plek tijdens de zonsopgang of zonsondergang, altijd mooi natuurlijk! Ook deze staat op mijn lijstje voor een volgend bezoek!

Aan de voet van deze berg vind je de St Thomas Garrison kerk die zijn oorsprong vind in de Syrisch Christelijke gemeenschap.

Sadras Dutch Fort – Kalpakkam

Een mooie tocht langs de kust met hier en daar even een fotostop is nooit verkeerd. Sadras Dutch Fort is zo’n 70 km van Chennai verwijdert en geeft je dus mooi de kans om de omgeving te bekijken!

Sadras Dutch Fort - Kalapakkam - Tamil Nadu, India

Ook de VOC was hier actief natuurlijk en dus vind je ook Nederlandse forten langs de kust. In het Sadras Fort zag ik vele graven met NL teksten erop.

Sadras Dutch Fort - Kalapakkam - Tamil Nadu, India

Waar verblijven?

Er zijn natuurlijk genoeg hotel en hostel te vinden voor je verblijf tijdens het zien van de hoogtepunten Chennai! Ik heb een drietal hotels gebruikt en zal ze voor je omschrijven .. ik kan ze nl niet allemaal aanbevelen.

IBIS Chennai Sipcot

In 2016 verbleef ik hier een nacht. Dit vond ik een heerlijk hotel maar de plek is niet ideaal aangezien het aan de rand van de stad was. Ik kwam net uit de 10 dagen Vipassana en zou de volgende dag doorvliegen naar Sri Lanka dus ik koos een hotel dichtbij het vliegveld.

Ik had een heerlijke kamer met een dito douche.
In het restaurant heb ik werkelijk genoten van een Indiase curry en een verse naan.

IBIS Chennai, India

Ik moet eerlijk zeggen dat alles intenser was en beter voelde door de 10 dagen die ik daarvoor doorbracht op een hard matras, koude douche en 10 uur per dag zitten op een dun matje 🙂

In deze omgeving kocht ik wel mijn Indiase servies

Elements hostel

Een gezellig hostel waar je een stapelbed kan bespreken maar ook gewoon je eigen kamer met badkamer kan huren. Het is een hub van backpackers en hier ontmoette ik een medeorganisator Princely van de Rickshaw Challenge in 2016 waardoor ik nog meer de drang kreeg om deze uitdaging aan te gaan.

Op het dakterras waar ze ontbijt en evt lunch en diner serveren kun je heerlijk zitten en als je goed rondkijkt kom je verschillende culturele schilderingen tegen op de muren.

Eten in Chennai - Elements Hostel

Toen ik er was in 2016 overleed Jayalalithaa en mocht ik het hostel een aantal dagen niet verlaten. Die dagen kreeg ik heerlijk eten opgediend op mijn kamer. Het werd op een gegeven moment gewoon lastig voor ze om boodschappen te doen en om eten te maken maar ik heb niets gemist tijdens die vreemde dagen.

Chai at Elements Hostel - Chennai

En natuurlijk heerlijke chai!!

 

Clarion President hotel

Dit hotel zit op een fijne plek ten opzichte van de zee en het centrum waar jij wil zijn. Ik vond de medewerkers niet fijn met je meedenken de eerste keer dat ik er was. Nu ik er in 2022 weer terug was vond ik het erg verbeterd. De eerste keer waren ze erg strikt met het gebruik van internet. Dit is vrij voor 2 personen, wij verbleven beide keren met 3 vrouwen op een kamer. Dit werd deze laatste keer keurig opgelost met een extra inlogcode.

Eten in hotel Clarion kan ik niet gelijk aanbevelen voor het avondeten. Buiten het hotel zijn betere opties te bedenken. Het ontbijt is heel prima en kan ik wel aanbevelen.

Ik zat er voor en na de Rickshaw Challenge en ik ben bang dat wij hier (2019) wat gegeten hebben wat niet helemaal goed was. Wij waren nl als enige niet helemaal lekker na deze eerste dagen hier. En wij waren de enige die hier ook ons diner genoten hebben.

Chennai -Tamil Nadu - India

Er is wel een fijn zwembad maar de ligbedden ernaast hebben kussens die aan vernieuwing toe zijn. Als je een handdoek of die kussens zoekt moet je die zelf maar ergens wegplukken etc. Toch zijn de hotelkamers fijn en goed. Er is genoeg warm water voor een fijne douche en je kan een matras krijgen voor een derde persoon op je kamer. Dan moet je wel 3x vragen voor een extra handdoek en flesje water want dat is dan wel lastig..

Komen en Gaan Chennai

  • Vliegreizen Chennai

Chennai is de hoofdstad van de staat Tamil Nadu en heeft daarom ook een goed netwerk qua vluchten en een flink vliegveld. Je vliegt makkelijk van Mumbai of Delhi op Chennai. Maar ook, wat ik in eerste instantie deed, met een tussenstop in Dubai vlieg je makkelijk naar Chennai.

  • Treinreizen Chennai

Chennai is wat ik zojuist al benoemde een grote stad en de hoofdstad van de staat en dus heeft het ook een goed netwerk om met de trein te reizen. Er zijn meerdere station in de stad en Chennai Central is denk ik het station waar jij op binnen zal komen of vanaf zal vertrekken.

  • Busreizen Chennai

Ook heeft Chennai een flinke hub voor busreizen de staat Tamil Nadu of het land verder in.

Wil je deze post delen?
Dan maak je mij blij 🙂

Wil je meer inspiratie over India?

Reisgids New Delhi

Dé plek voor tijgers spotten in India – Ranthambore NP

Lunchen bij Ram & Sarda – Pushkar

Reisgids Namchi en omgeving – Sikkim

2 weken rondreis Kerala – Zuid India

En als je dan een rondreis door India doet mag de zonsopgang bij de Taj Mahal niet missen!

Taj Mahal bij zonsopgang – Agra, India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *