Onderhoud je lichaam – Voorkom Blessures

Als je veel loopt is het van belang dat je je lichaam goed onderhoudt. Dat doe je natuurlijk door de goede voedingstoffen tot je te nemen, gezond eten en genoeg vocht drinken maar daarnaast is het ook goed om de spieren goed te onderhouden. Maar onderhoud je lichaam ook door zo nu en dan eens de spieren te laten masseren! Voorkom zo blessures of ongeregeldheden in je lichaam en je spieren die te lang blijven zitten.

Mijn voorkeur gaat dan echt uit naar de sportmasseur die echt de spieren goed onder handen neemt! Eens in de zoveel weken ga ik een uurtje op de bank bij de sportmasseur liggen en laat ik alle knopen in mijn spieren eruit wringen.

Onderhoud je lichaam – Voorkom blessures

Toen ik begon met wandelen, begin 2016, had ik mij voorgenomen om de Camino Frances dat jaar te gaan doen. Dat zou mij dus in een maand zo’n 800 km opleveren. Daar moet je natuurlijk je lichaam aan laten wennen…en dus naar toe werken. Ik begon begin dat jaar met 5 km lopen en dat werd in de loop van dat jaar naar 15 a 20 km. De eerste dag op de camino liep ik 25 en de dagen erna 27, 20, 17 en 29.5 etc

Onderhoud je Lichaam - Sportmassage - Chiropractor
Zo’n 300 km op weg… Dus nog 500 km te gaan!!

Dus dat wat ik geoefend had leek bij de afstanden die ik op de camino liep een peulenschil… maar ik kan je zeggen dat het precies goed was voor mij. Ik liep op wolken en had zoveel gesprekken en zoveel afleiding dat het feit dat mijn benen onder mij door liepen vanzelf ging.

In de hele maand dat ik daar liep heb ik maar 1x een massage genoten en de rest ging eigenlijk goed en vanzelf. De juiste mindset en gewoon lekker bezig zijn is eigenlijk alles wat je nodig bent!

De aanleiding voor het onderhoud aan mijn lichaam

Ik heb het er al eens eerder over gehad… Ooit heb ik een ongeval gehad waarbij ik frontaal ben aangereden als voetganger. Toen werd ik uit mijn schoenen getild en ging ik over de auto heen. Daarbij heb ik super veel geluk gehad dat ik niets gebroken heb. Ik was toen 15 jaar en het enige wat ik eraan over hield was een wond in mijn ene knie, uitgerekte kniebanden aan de andere knie, 2 zwaar gekneusde benen en een zware hersenschudding.

Meer dan 20 jaar later bleken de spieren in mijn nek helemaal vast te zitten. Ik kreeg een heftige migraine aanval en ik vergeet nooit dat mijn broer in die tijd eens tegen mij zei of ik niet gewoon achterom kon kijken. Ik bleek mijn hele bovenlijf mee te draaien. Mijn nek zat helemaal vast…

Onderhoud je lichaam – Yoga

Vanaf dat moment ben ik gaan werken aan het los maken van die spieren. Ik ben bij verschillende fysio- en manueel therapeuten geweest en de dokter natuurlijk. Oordeel was dat ik waarschijnlijk een whiplash heb gehad toen maar dat dit nooit is vastgesteld. De manueel therapeut heeft een aantal keren mijn nek gekraakt en anderen apparaatjes op de bovenrug geplaatst en langzaam aan ging het beter.

In die tijd begon ik ook met yoga oefeningen.
Alles om die nek maar vrij te houden en dus begon ik op mijn hoofd te staan.

Het lijkt zo tegenstrijdig maar als je bedenkt dat je een spier beide kanten op moet trainen… Bij aanspanning hoort natuurlijk ook ontspanning..

Weet je het ene goed te doen kun je het andere ook makkelijker herkennen. De aanspanning kende mijn lichaam maar niet de ontspanning. Door andere aanspanning leerde ik ook weer beter de ontspanning te herkennen. Dit ging zeker gepaard met veel (hoofd)pijn en last van stijve nek/schouder en bovenrug.

Onderhoud je Lichaam - Sportmassage - Chiropractor
Mabul Island – Januari 2017

In die tijd heb ik ook een waterbed gekocht. Door de warmte bleven de spieren in mijn nek en bovenrug beter ontspannen. Ook als je gesport hebt is het ideaal voor minder spierpijn de volgende dag!! Ik heb dat bed ruim 10 jaar gehad en nu pas weer een gewoon bed.

Ik begin mij ook nu steeds meer te beseffen dat ik mijn spieren weer geleerd heb ik in die 10 jaar wat de ontspannen modus is en dat ze die nu eerder toepassen dan de gespannen modus die ik ruim 20 jaar heb toegepast.

Zoals het werkt in je brein werkt het ook in je spieren natuurlijk. Het gebaande pad wordt makkelijker gekozen dan het pad wat nieuw is en waar je nog geen ervaring op hebt. Dus mijn spieren schoten jaren terug bij ontspanning eerder in de gespannen modus… En nu lijken ze in de ontspannen modus te gaan in de ontspannen stand. Kun je nagaan hoeveel tijd het kost om dat te veranderen…

Hoe onderhoud jij jou lichaam?

Ik lag gisteravond weer op de massagetafel en toen besefte ik dit. Ik heb de laatste tijd minder vaak of eerder gezegd bijna niet meer last van een vastzittende nek zonder aantoonbare reden. Dit komt naar mijn idee dus echt door het feit dat ze de ontspannen modus nu beter kennen dan de aangespannen modus die ik vanaf mijn 15e tot aan mijn 35e heb gebruikt… Ik ben nu 46….

Sportmassage – Onderhoud je lichaam

In die periode had ik collega Elena die mij vroeg haar proefpersoon te zijn. Zij leerde voor sportmasseur en moest een proefpersoon hebben. Uiteraard wilde ik dat. Ik heb veel van haar geleerd en zij gelukkig van mijn lichaam. Het was dus een win-win situatie. Doordat zij hardop praatte onder dat ze mij masseerde om te leren wat ze deed leerde ik mee.

Super interessant!!

Nu  nog steeds lig ik om de 1 a 2 maand op een massage bank om mijn spieren leeg te laten persen –  so to speak. De knoopjes eruit laten halen en dus de verstoppingen die problemen kunnen vormen op te lossen. De doorbloeding weer optimaal te laten zijn en de afvoer van afvalstoffen goed te laten afvoeren.

Het is soms best pijnlijk maar oh zo gezond. Ik heb er soms blauwe plekken van over maar uiteindelijk loop je er weer zoveel beter door. Op de lange termijn denk ik echt dat dit een MUST is om te doen. Ook al heb je (nog) nergens last van, het onderhouden van je spieren op deze manier is goed voor je.

Onderhoud je lichaam en blijf masseren!

Onderhoud je Lichaam - Sportmassage - Chiropractor
Soms hangen er donkere wolken boven jouw Camino

Chiropractor – Onderhoud je lichaam

Mijn nek kraak ik vaak zelf. Iedereen kan dat maar niet iedereen doet dat natuurlijk omdat het lang niet altijd nodig is… Maar als ik mijn kaak goed opzij druk dan kraak ik mijn nekwervels en als ze dus even vastzitten kan ik ze zo even wat los kraken. Ik heb dat een periode zelf gedaan, ik ging niet meer naar de manueel therapeut omdat het niet meer nodig leek te zijn.

Toen ik na de Nijmeegse Vierdaagse last kreeg van mijn heup/onderrug bleef ik daar lang mee doorlopen zonder echt knopen door te hakken. Ik hoopte op de een of andere manier dat het wel over zou gaan. Ik kreeg ook last van een enkel… Op de vierdaagse was het begonnen met een overbelaste spier net onder mijn knie. Ik was bij de fysiotherapeut en die masseerde het en gaf aan dat ik rust moest houden. Dat deed ik bijna een jaar totdat ik het zat was want het werd niet beter.

Onderhoud je Lichaam - Sportmassage - Chiropractor
Even een jonge fan op sleeptouw mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Er moest iets anders gebeuren en dus maakte ik een afspraak bij de chiropractor!

Ik maakte een afspraak bij de chiropractor voor de eerste keer, als dat niet wat zou worden zou ik daarna door gaan naar de osteopaat. Er moest iets anders gebeuren. Het was zelfs zover dat ik niet meer fatsoenlijk uit de auto kon stappen zijwaarts.. Ik moest eerst iets bijdraaien zodat ik bijna zonder draai in de heupen uit de auto kon stappen…

Zie je het al voor je?
Als politieagente zo uit de auto stappen en dan het vertrouwen wekken van de burger???

Ik ging dus naar de chiropractor en daarvoor had ik een hele vragenlijst ingevuld wat mijn lichamelijke achtergrond was. Ik heb daar eerst een gesprek gehad om uit te leggen wat er aan de hand was en waarvoor ik nu kwam. Nadat ik op de tafel was gelegd en hij mijn onderrug zo draaide dat er iets kraakte ver in de onderrug was er gelijk opluchting.

Hij legde mij uit dat er iets verkleefd zat tussen bekken en een van de onderste ruggenwervels. En hij was er zeker van dat dit de boosdoener was.

Ik had ook echt gelijk het gevoel dat het goed was maar bleef, doordat je dat al maanden doet, nog voorzichtig met in en uit de auto stappen totdat ik dat per ongeluk diezelfde avond niet deed en besefte dat het ook echt geen pijn meer deed!!

Onderhoud je lichaam – Ga naar de chiropractor

Waar ik dus al bijna een jaar mee liep, waar de fysiotherapeut maar een beetje door bleef masseren en zei dat ik rust moest houden, was nu met 1 kraak los en per direct over!! Wat was ik blij! Per direct kon ik alles weer doen wat daarvoor zo’n pijn deed!

De kleermakerszit kon weer!!

Ik zit super veel in kleermakerszit… ook dat kon ik dat al niet meer een tijdje maar per direct lukte ook dat weer zonder pijn!! Dat zoiets geen naweeën heeft verbaasd me nog steeds. Het was over en ik heb er geen last meer van.

Onderhoud je Lichaam - Sportmassage - Chiropractor
Even een korte pauze tijdens het Hanzestedenpad. Lekker de voetjes onder me, ik vind het heerlijk om zo te zitten.

Als ik had geluisterd naar de fysiotherapeut was het alleen maar vaster gaan zitten en denk ik dat ik er nooit af was gekomen. Dit soort dingen lossen namelijk niet vanzelf op, dit kraakt niet vanzelf los!!

Mijn advies is dan ook laat het er niet bij zitten als iets niet beter wordt. Ik werd niet doorverwezen, er werd alleen maar gevraagd of we nog meer afspraken zouden plannen voor het nutteloze massagewerk wat op dat moment bij de fysiotherapeut werd gedaan. Dit klinkt heel negatief maar zo voelde het wel. Er zat geen vooruitgang in en er werden geen alternatieven geboden om wel vooruitgang te boeken.

Blijf dus altijd zelf denken en zoeken naar betere/andere behandelingen die wel vooruitgang kunnen boeken!!

Nu kom ik nog ongeveer 2x per jaar bij de chiropractor en kan ik iedereen aan bevelen om ook naar de chiropractor te gaan. Al is het alleen om even na te kijken of alles nog recht zit. Ik vergeet nooit wat hij tegen mij zei en waar zij tegen aan lopen met voorlichting in de gezondheid richting burgers.

Onderhoud je lichaam tijdig!

We worden vanuit de verzekering verplicht om 2x per jaar naar de tandarts te gaan voor onderhoud, is nu 1x per jaar volgens mij maar toch… Daar moeten we dus de vinger aan de pols houden.

 

Als je dan nagaat dat je hele lichaam hangt aan je ruggengraat en dat die nooit nagekeken wordt of het allemaal nog recht staat is dat toch raar?

Heel veel pijnen en klachten kunnen worden terug herleid naar een scheef zittende wervel. Want als de wervel iets scheef zit gaat de spier iets opvangen. Waar de spier iets op moet vangen gaat hij trekken aan de andere kant aan een ledemaat etc… Zo kunnen allerlei delen van je lichaam in de knel komen te zitten door een scheef zittend werveltje in die kolom. Laat die op tijd weer recht laat zetten door bijv elk jaar even naar de chiropractor te gaan. Zo kun je echt heel veel klachten voorkomen.

Onderhoud je Lichaam - Hoofdstand, Kaarsrecht
Kaarsrechte hoofdstand in de Sahara van Marokko

Ik ga naar deze chiropractor die op zo’n half uurtje rijden voor mij is. Er staat veel info op de website en kijk of het misschien wat voor jou is. Ook al is er niets aan de hand dan is het toch goed om eens een check up te doen of alles daadwerkelijk goed staat en dit te onderhouden.

 

Zorg dat jij ook je lichaam onderhoudt en tijdig aan de bel trekt bij de verschillende deskundigen als je klachten ervaart. Als de eerste optie naar jou idee niet werkt wees dan niet terughoudend in een andere deskundige vragen naar zijn/haar mening. Ik heb daar echt van geleerd! Je bent bij veel opties niet eens doorverwijzing van je dokter nodig.

En die sportmasseur mag je altijd een uurtje bezoeken!!

 

Let jij op je Lichaamshouding?

Dit is natuurlijk waar het ook allemaal mee begint. Een goede lichaamshouding! Niet alleen op de bank, tijdens het eten, in de auto maar ook op kantoor of als je ergens in de winkel staat te wachten bij de kassa…

Ik heb een tijd last van mijn schouder gehad. Er werd gedacht aan slijmbeursontsteking maar wat er ook gedaan werd aan oplossingen…alles was tijdelijke verlichting. In de auto, handen aan het stuur, hing pijnlijk in mijn schouder..  Als ik op de bank zat hing mijn schouder niet fijn en dat trok en deed dus pijn. Uiteindelijk besefte ik mij dat het mijn houding moest zijn.

Let dagelijks op je lichaamshouding

Ik deed namelijk niets meer om de pijn in stand te houden aan work outs.. Ik heb een tijd niet op mijn hoofd gestaan…de handstand liet ik ook even achterwege en de kraanvogel pose liet ik ook achterwege… Allemaal poses die ik heerlijk vind omdat ze balans en kracht nodig zijn. En je dus een echte work out geven.

 

Wat heb ik nu gedaan om het op te lossen?

Mijn rug recht houden.

We worden opgevoed met het advies van rechtop zitten, neem een goede houding aan etc. Maar ondertussen hangen we een beetje in elkaar en langzaamaan sluipen dan dit soort pijntjes erin. En dit soort pijntjes gaan uiteindelijk langslepende klachten veroorzaken.

Kraanvogel pose in Nepal
Variatie op de kraanvogel pose

Ik ben dus meer bewust van mijn houding geworden en hou er rekening mee dat ik rechtop zit. Dit probeer ik zo vaak mogelijk te doen … en hoe vaker ik dit doe hoe meer ik onbewust een juiste houding begin aan te nemen. Net als waar ik het eerder over had toen ik mijn nek weer wilde ontspannen werkt het hier hetzelfde.

Ik baan het pad in mijn lichaam weer naar de juiste manier!
Zo werkt dat in je hersenen maar ook in je lichaam nu eenmaal.

Daarnaast heb ik, als ik ga slapen, mijn arm niet laten hangen voor mijn lichaam maar op mijn zij gelegd. Ik lig altijd op mijn ene zij en de arm hing dan voor mij langs op het matras. Dus schouder niet recht.. Gelukkig lig ik vrij stil in mijn slaap en blijft dit grotendeels de nacht zo liggen.

Na een paar maanden ben ik nu gewoon klachtenvrij. Ik heb niets anders gedaan dan rekening houden met de houding van mijn lichaam. Alles valt en staat met een juiste houding en gebruik van ons lichaam.

Hoe simpel kan het zijn hè?

Maar hoe dom zijn we dan ook om altijd maar te denken.. Ach, zo is het ook wel fijn…

 

Vond je dit interessant en hielp het jou?
Deel het dan ook voor anderen!!

Lees meer inspiratie!

Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?

Geniet van het Moment – De Weg naar het Geluk

Vipassana – Een indrukwekkende 10 dagen stilte

3 weken in een Yoga Ashram – 200RYT

Mind over Matter

En gebruik jij de kracht van positief denken in jouw voordeel?

Gebruik de Kracht van Positief Denken in Jouw Voordeel!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:
5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *