Wat te doen in Pigadia, Karpathos – Het startpunt voor jouw Reis op Karpathos – Griekenland

Voor de meeste mensen die naar Karpathos gaan begint de reis op Karpathos in Pigadia. Dichtbij Pigadia bevind zich het vliegveld en de boot/ferry komt natuurlijk hier in de haven aan. Het stadje zelf heeft niet veel bezienswaardigheden maar wel een levendig centrum waar het goed vertoeven is. Maar wat te doen in Pigadia? Lees eens verder.

Wat te doen in Pigadia – Karpathos

Het is de grootste stad, eigenlijk Karpathos (Κάρπαθος) stad genoemd, op het eiland Karpathos. Al het verkeer voor het eiland Karpathos gaat via deze haven en stad. Pigadia is het toeristisch en economische centrum van het eiland Karpathos. Dagelijks komen er vele boten aan maar wees gerust het voelt niet druk aan. Maar er is dus altijd wel wat te doen en te kijken.

Zicht over Pigadia - Karpathos - Griekenland
Zicht over Pigadia – Onderweg naar het kerkje Agia Kiriaki

Hoe komt Pigadia aan zijn naam? Eigenlijk heet de stad net als het eiland, net zoals bij Rhodos, Mykonos en andere Griekse eilanden dit het geval is. Pigadia heeft zijn naam gekregen door de waterbronnen in de omliggende bergen. Pigadia betekent namelijk bron.

Pigadia is als uitgangspunt om het eiland Karpathos te verkennen ideaal. Ik verbleef er tijdens mijn week de eerste 2 dagen en de laatste 2 dagen. Ik heb mij er echt niet verveeld.

Wat te doen in Pigadia als startpunt van jou reis op Karpathos?
Lees maar eens verder.

Wandeling naar Agia Kiriaki - Pigadia - Karpathos, Griekenland
Wandeling naar Agia Kiriaki – Karpathos, Griekenland

Terrasje pikken bij de haven

Gelijk als je per boot de stad Pigadia binnen komt wandelen of rijden natuurlijk kom je langs de vele restaurants. Het is een gezellig stukje van de stad Pigadia waar altijd wat te zien is. Ik was regelmatig te vinden bij een van de verschillende restaurants met heerlijke terrasjes en natuurlijk ijssalons. Je vind er de traditionele tavernes maar ook internationale keukens zijn er te vinden zoals hamburgers of een lekkere pizza.

Genieten op een terras in de haven van Pigadia - Wat te doen Pigadia - Griekenland
Een heerlijk kopje koffie is altijd fijn… of Griekse salade natuurlijk!

Shoppen in de winkelstraat van Pigadia

Als je een straat omhoog gaat, vanuit de haven gezien, loop je zo een gezellige winkelstraat in. Van de toeristische winkeltjes met souvenirs naar leuke kledingzaken en fijne koffietentjes. Ik vond het een gezellig straatje en ben er vaak doorheen gelopen op zoek naar wat te eten, een gezichtsmasker of conditioner voor mijn haar. Na een tijdje reizen ben je door je spullen heen en is zo’n winkelstraat met kleine supermarktjes en de pharmacia’s heel fijn. Er worden natuurlijk veel producten met olijfolie verkocht zoals zeep, shampoo etc.

Genieten op het strand van Pigadia

Even lekker zwemmen in het turquoise blauwe water van de mediterraanse zee rondom het eiland Karpathos? Het kan heerlijk aan het zandstrand bij Pigadia. Het strand is maar liefst 2.5 a 3 km lang en de gehele baai beslaat maar liefst 4 km. Pigadia Beach is onderverdeeld in Limniatis beach, Afoti beach en Vrontis beach.

Genieten op het strand van Pigadia - Wat te doen Pigadia - Griekenland

Er zijn veel stukken waar ligbedden staan en waar je dus voor een klein bedrag een bedje kan huren. Wil je gewoon even zwemmen en op je handdoek aan het strand liggen dan kan dit op de meeste plekken ook nog gewoon. Zonder dat je het idee hebt dat tussen de ligbedden in ligt…

Kerk Evangelistria in winkelstraat

Het is een imposant gebouw als je hem ziet vanaf de haven in Pigadia. In de winkelstraat was ik er al een aantal keren zo langs gelopen zonder dat hij me opviel. Ik had het geluk er te zijn met Pinksteren en de kerk was open toen ik er was. Er werd klassiek gezang afgespeeld en ik had het idee in eerste instantie dat ik in een dienst binnen kwam lopen.

Wat te doen in Pigadia - Griekenland
Prachtig kleurrijke schilderingen in de kerk Evangelistria

De kerk, zoals de meeste kerken hier in Griekenland, is vol met mooi gekleurde muurschilderingen en veel beelden. Overal zie ik ook de kleine ijzeren plaatjes hangen met ledematen of mensen erop. Deze worden gebruikt om de God te vragen om hulp op een bepaald gebied in het leven.

Gemeentehuis ‘Eparchio’

Het gemeentehuis Eparchio is een opvallend gebouw in Pigadia. Goed vanaf de haven te zien en ik zat tegenover het gemeentehuis in het hotel Atlantis en had er dus zicht op. Het gemeentehuis werd gebouwd door de Italianen tussen 1926 en 1936. Het is een imposant gebouw met mooie onderdoorgangen en bogen die doorkijkjes geven. Het lijkt verlaten en ik heb er niet veel beweging gezien. In de avond is het Alexandros Papagos plein ervoor altijd druk met de lokale jeugd en/of ouders met kleine kinderen die er rondfietsen en spelen.

Het opvallende gemeentehuis van Pigadia

Wat te doen in Pigadia - Griekenland

Archeologisch museum Pigadia

Het archeologische museum zit ook in het naastgelegen gebouw. Het valt eerst zo niet op maar als je aan de linkerzijde kijkt zie je ingang. Het bevind zich aan de zijde van het strand. Bij de trap als je naar het strand toe gaat kun je achter het gebouw komen. Een klein terras met heerlijk uitzicht over de zee.

Archeologisch Museum - Pigadia

Het is een klein museum met veel archeologische stukken. Je leest er uitleg over de historie van het eiland en hoe de mensen vroeger op het eiland leefden.

  • Entree €3

Stadium – Poseidonion

Deze bevind zich rechts naast het gemeentehuis, met zicht zicht over de haven. Heerlijk om er even te zitten, in de schaduw en met een fijn fris windje op een warme middag. Je hebt zich over de hele haven en het leven wat zich daar afspeelt.

Wandeling naar het hoogste punt van Pigadia

Als je vanuit de haven kijkt naar Pigadia dan zie je een rotspunt met een vlag erop. Het is een leuke wandeling die je even snel kan doen, onderweg kom je twee kerkjes tegen. Je bent er een half uur a uur zoet mee. Ik wilde daar dus even naar toe lopen natuurlijk. De eerste keer probeerde ik het vanuit het dorpje zelf. Ik ging te vroeg vanuit de winkelstraat naar boven. Ik liep uiteindelijk in een doodlopende straat.

Daar vroeg ik het een bewoner en die wees weer een straat naar beneden. Het handigste is als je vanuit de haven, helemaal links naar boven gaat of tussen de laatste restaurants kun je ook naar boven. Het is maar een straatje omhoog en die naar links volgen. Deze brengt je bij de eerste kerk met begraafplaats met zich over de zee, helemaal op de punt. Dan kun je daar de berg verder op en kom je bij de andere kerk.

GPS kerk met prachtig uitzicht over zee

Op zoek naar het hoogste punt van Pigadia - Griekenland

Vanaf de tweede kerk kun je gewoon de berg verder op lopen. Vaag zie je wel een pad van andere wandelaars die dat ook deden. En dan wordt je uiteindelijk beloond met dit mooie uitzicht.

Uitzicht over Pigadia - Griekenland

Wandeling naar het kerkje Agia Kiriaki

Ik vond dit wel een hele leuke route om te wandelen. Toen ik net aankwam in Pigadia las ik al dat dit een route is die je moet doen als je in Pigadia bent. De eerste keer toen ik naar Agia Kiriaki onderweg was begon het te regenen. De tweede keer, op mijn laatste dag op Karpathos besloot ik hem weer te proberen. Nu begon ik andersom. Dus vanuit het dorp omhoog, het natuurgebied in en recht de berg over zodat je gelijk bij Agia Kiriaki komt. Echt, wat een gave uitzichten! Als je dus omhoog loopt moet je telkens even omkijken!

Als je navigeert vanuit Pigadia op deze GPS dan kun je vanuit daar rechtsaf omhoog lopen zodat je onderstaand uitzicht krijgt.
Maps.me zal deze route ook gebruiken als je die gebruikt.

Zicht over Pigadia - Karpathos, Griekenland

Agia Kiriaki - Zicht over Pigadia - Karpathos, Griekenland

Na de Agia Kiriaki begint de verharde weg. Ik vond dit ook fijner naar beneden lopen dan de heenweg zou zijn, allemaal loss stenen. De eerste stop naar beneden was het mooie uitzichtpunt tegenover het klooster Panagia Larniotissa. Dat klooster was niet toegankelijk maar het uitzichtpunt was leuk!

Daar trof ik een Zwitserse die ook alleen reisde. Handig om even een foto van elkaar te maken. (Later die week trof ik haar weer en dronken we een kopje koffie samen)

Wandeling naar Agia Kiriaki - Pigadia - Karpathos, Griekenland

Wandeling naar Agia Kiriaki - Pigadia - Karpathos, Griekenland

Weer verder kom je een herdenkingsmonument tegen en dan even later weer een kerkje. De eerste keer was ik tot deze kerk gekomen, de St Zacharia kerk. Dat is een half uurtje lopen vanuit Pigadia. Als je dan weer verder loopt kom je de Chiesa Greco Ortodessa kerk tegen. Dit is een klein kerkje en was gesloten toen ik er was. Hier kun je nog afzakken naar een klein strandje, Agios Petros Beach heet het op Google Maps.

Wandeling naar Agia Kiriaki - Pigadia - Karpathos, Griekenland
Wandeling terug naar Pigadia langs de kust

Kort hierna loop je weer de bewoonde wereld in. Tegenover het grote resort (Sound of the Sea) wat daar zit kun je nog een trap naar boven. Daar staat ook een mooi kerkje maar ook deze bleek niet toegankelijk. Het hekwerk was gesloten.

Wandeling naar bergdorpje Menetes

Ook kun je de wandeling door de vallei boeken bij Art and Walk zodat je niet alleen hoeft te wandelen. Dit deed ik ook op mijn eerste dag in Pigadia. Dit zodat ik wat meer inzicht kreeg in hoe het eiland eruit ziet en hoe de wandelingen uitgestippeld staan. Tevens kon ik alle vragen die ik dan nog had stellen aan Zweedse Thom, de gids en eigenaar van Art and Walk, samen met de Nederlandse Renate.

Wandeling naar Menetes vanuit Pigadia - Karpathos, Griekenland

Deze wandeling is ook makkelijk zelf te doen als je de app maps.me aanzet en goed kijkt waar de niet verharde wegen zijn. Om te starten kun je bij het gemeentehuis naar het strand lopen, daar vind je al snel het eerste bordje voor de wandelaars.

Wandeling naar Menetes vanuit Pigadia - Karpathos, Griekenland

Bergdorp Menetes - Karpathos, Griekenland

Menetes is zo’n 6,5 km van Pigadia en kun je in 2 uur wandelen. Zorg dat als je via onverharde wegen gaat je op tijd naar links gaat zodat je aan de linkerzijde Menetes binnen komt wandelen. De route in maps.me loopt via de rechterzijde maar deze is niet meer toegankelijk.

GPS waar je maps.me niet meer moet volgen en linksaf moet slaan.

Haven van Pigadia - Karpathos, Griekenland

Ik ben een week op het eiland Karpathos geweest en daarvan dus bijna 4 dagen in en rondom Pigadia. Ik heb nog maar een klein stukje van het eiland Karpathos verkend. Lees mijn blog over de 3 dagen die ik wandelde op Karpathos. Misschien plan jij ook een tripje naar dit eiland tijdens je volgende reis naar Griekenland. Ik zou hier zo nog een extra week of 2 kunnen verblijven om wat andere dorpjes nog te bezoeken. Ik vond de sfeer super fijn op het eiland.

Verblijven in Pigadia

De dagen dat ik in Pigadia was verbleef ik in het Atlantis hotel. Precies tegenover het gemeentehuis en dus tussen de haven en de stranden. Ik vond het een perfecte plek. En een pluspunt is dat ze een fijn zwembadje hadden. Ik heb er een kamer aan de achterzijde en aan de voorzijde met balkon gehad en maar ook een kamer aan het zwembad. Allemaal dezelfde kamers. Nadeel van aan het zwembad zitten is dat er mensen op je ’terras’ liggen te zonnebaden. De privacy is dus iets minder aan het zwembad.

Kijk voor jouw verblijf bij Atlantis – Pigadia

Hotel Atlantis - Pigadia , Griekenland - Zinvol Reizen
Foto vanaf het balkon van hotel Atlantis – Pigadia, Griekenland

Komen & Gaan

  • Vliegveld Karpathos

Er is een vliegveld op het kleine eilandje Karpathos van Griekenland. De meeste vluchten gaan met een tussenstop op bijvoorbeeld Athene maar ik zag dat Tui er rechtstreeks naartoe vliegt. Dat is natuurlijk helemaal super! Het is een 4 uur durende vlucht van Amsterdam naar Karpathos.

  • Haven Karpathos – Pigadia

Ik kwam binnen met een ferry vanaf Rhodos (2uur) en ik ging na dit eiland weer door naar Kreta (4uur).  Dit is natuurlijk ook een fijne optie als je wat langer op een van die eilanden verblijft. Als uitje vanaf een ander eiland even een paar dagen naar Karpathos en wat mooie uitdagende wandelingen maken.

Flink ram net buiten Pigadia, Karpathos - Griekenland
Wat een mooie hoorns he?

Wat me wel verbaasd over Griekenland is het volgende. Ik was al ruim 20 jaar niet in Griekenland geweest maar heel veel vernieuwingen zijn er niet doorgevoerd lijkt het.

Wat ik wel typisch vind voor Griekenland..

  • WC-papier

Toen ik er meer dan 20 jaar geleden was mochten we geen wc papier door de wc spoelen. Dat is nog steeds zo. Overal hangen bordjes en teksten dat het riool van Griekenland nog steeds geen wc papier aan kan. Ik dacht dat dit een Aziatisch dingetje nog was en verder niet.

  • Gedateerd interieur

Ik vind de hotels en restaurant allemaal best netjes hoor maar het is soms alsof ik terug in de tijd stap. Dat heb ik in Duitsland of Oostenrijk ook altijd wel maar heb ik er toch een meer modern gevoel/idee bij. Hier is alles een echt gedateerd maar wel netjes.

  • Plastic tijdperk nog niet voorbij

Wat me ook opviel is dat er nog veel plastic is. Nergens kreeg ik een alternatief rietje …bijna overal werd mij wel een plastic rietje aangeboden. Ook als je koffie besteld om mee te nemen dan krijg je het plastic dekseltje er op, daar kun je niet voor kiezen om die niet te pakken zoals data meestal bij ons het geval is. Trouwens.. de suiker doen ze er hier ook al voor je door. In de supermarkten is het nog heel normaal als je een plastic tasje nodig hebt. Ze vragen het niet maar ze liggen er voor je om te pakken.

  • Wel Contactloos betalen

Daarentegen kun je wel overal met pin en contactloos betalen. Alleen in de kleine dorpjes kan dat soms wat lastig zijn. Maar daar heb ik verder geen problemen mee gehad. Ik zorgde er wel voor dat ik telkens wat euro’s in de portemonnee had voor het geval dat.

Wat te doen in Pigadia – Karpathos, Griekenland

Ik heb er een heerlijke tijd gehad.
Heb jij ook plannen om Karpathos te gaan bezoeken sla dan deze tips op in je favorieten.

Lees ook eens

Wandelen op de Lycische Weg in Turkije

Hoogtepunten van de Sierra Subbetica – Andalusie, Spanje

Solo roadtrip Rhodos – Verken het eiland een huurauto

Fishermen’s Trail in Portugal wandelen – Rota Vicentina

Wandelen in het Vechtdal – 2 dagen wandelen Marienberg tot Dalfsen

Of zoek je uitdaging in de Alpen

5 dagen Alpe Adria Trial – Mallnitz E7 t/m Seeboden am Millstättersee E11

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *