Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala – India

‘ Ik keek opzij toen ik naast heilige olifanten van Cochin liep en toen zag ik het been van de olifant! Deze was net zo hoog dan dat ik ben!! ‘

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - IndiaOffer wat op straat achterbleef

Festival

In Cochin is 1 keer per jaar een week lang feest om de goden te eren en bidden voor een oogst. Heel toevallig was ik er 2 dagen toen dit feest gaande was. Ik zat in een hotel wat in de straat naast de Sree Poornathrayeesa tempel was waar dit feest gevierd was. Geweldig om mee te maken!

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten van Cochin

Eeuwenoude Rituelen: 3 heilige olifanten op straat

Heilige Olifanten

Toen ik de tweede dag terugkwam van een toer naar de highlights van Cochin stond de straat vol voor mijn hotel. Er liepen 3 enorme olifanten versierd met kleurige stof over het voorhoofd en slurf en er lagen veel bloemen op straat. Om hen heen stonden veel, heel veel mensen. Bovenop elke olifant zaten 2 mannen. En ik hoorde luide muziek die gemaakt werd door een aantal mannen die om de groep olifanten heen liep. Wat een ervaring!

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten van Cochin

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen: Ik kreeg rijst wat net daarvoor gezegend was

Gepofte Rijst

Uiteraard ging ik erbij staan om het tafereel te aanschouwen. Al gauw waren er mensen die mij wezen op de offers die zij neer hadden gelegd. Deze offers bestonden uit rijst, bloemen en wierook. Ik begreep dat zij op hun eigen oprit offers neerlegden en dat de heilige man, samen met de drie olifanten en muziek langs kwam om dat te zegenen. Toen de heilige man en de olifanten er langs waren zag ik dat de families het gezegende eten ging opat. Ik kreeg ook wat aangeboden en nam dat uiteraard aan. Het was gepofte rijst wat een beetje een muffige smaak had maar ik ben er vast een beetje door gezegend 🙂

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten van Cochin

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen

Ik heb wel zeker een uur staan kijken. Ik was vol verbazing. het is zo’n andere wereld waar ik mij bevond, zoiets zie je gewoon in de westerse wereld niet meer. Toen ik eindelijk naar mijn hotel terug liep, ze waren ongeveer 25 meter opgeschoven in de richting van de tempel aan het eind van de straat.

Ik had die avond daarvoor Sunil leren kennen en met hem afgesproken voor die avond. We zouden vuurwerk gaan kijken en voordat ik naar de tempel ging waar ik met hem afgesproken had wilde ik mij opfrissen. Ik ben zeker een uur in mijn hotel geweest en was erg verbaasd dat toen ik buiten kwam de olifanten nog steeds in de straat waren. Ze waren wel weer iets op geschoten maar veel was het niet.

Rituelen: Urenlang stonden de Heilige olifanten in de straat

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Ik heb er weer een tijd bij staan kijken. Wat een apart ritueel. Er werd mij verteld dat de heilige olifanten van Cochin op dit moment de goden voorstellen. Op het moment dat de olifant versierd is en een hoofdtooi draagt stelt hij de God voor die geëerd werd. Nu was het Shiva begreep ik, voor de vruchtbaarheid en voor een goede oogst van het land, de lente begon net. Shiva was dan dus de middelste olifant.

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Rituelen, Gepofte Rijst en Heilige Olifanten

Geweldige Ervaring

Toen de tijd begon te dringen ben ik, net als vele Indiase mensen, langs de heilige olifanten van Cochin gelopen. Nou, ik kan je verzekeren, 3 olifanten in een smalle straat…daar is niet veel ruimte over. Ik stapte over de goot om er langs te gaan. Toen ik opzij keek toen ik er naast liep zag ik het been van de olifant, deze was zeker zo hoog dan dat ik ben. Ongelooflijk. Als ik mijn hand iets uitgestoken had dan had ik de olifant geraakt. Ik ben nog nooit zo dichtbij een olifant geweest.

Rituelen, gepofte rijst en heilige olifanten in Cochin. Kerala - India

Ik vond het best spannend en zal dat moment zeker niet snel vergeten.

Wil je meer lezen over mijn avonturen in India?

Zonsopgang bij de Taj Mahal – Agra

Scholen in Khajuraho sponsoren – Khajuraho

Lokale Kookles….Te lokaal – Varanasi

Op weg naar Kanan Devan Theeplantage – Kerala, India

Ben je geïnteresseerd in de RYT Yoga Cursus?

Of ga de ultieme uitdaging aan in India

De Rickshaw Challenge in India – 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ik hoop dat jij net zo geniet als ik van deze mooie wereld

Tags:
10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *