8 dagen pelgrimeren – Camino Frances – Wandelen van Pamplona tot Burgos (217km)

heb ik8 dagen pelgrimeren? Het is zeker de moeite waard om voor 8 dagen naar Spanje te gaan om te gaan pelgrimeren, vind ik. Je komt na een aantal dagen al echt wel in een bepaalde modus. Je zit er helemaal in en bent alleen nog bezig met waar je gaat eten, slapen en waar je evt de volgende dag naartoe zou kunnen. Ik had wat meer dagen en kon 11 dagen pelgrimeren. Het was best koud en ik had niet de beste slaapzak bij mij dus ben ik na 8 dagen gestopt in Burgos.

Deze 8 dagen pelgrimeren startte ik in Pamplona en na 217 km op de welbekende camino Frances was ik in Burgos aangekomen. Ik had een paar dagen van 20+ km gemaakt en een paar dagen van 30+. De vergezichten hadden me weer fijn verrast en ik merkte weer dat mijn lichaam dit heel goed aan kan. De paden zijn natuurlijk niet zo heuvelachtig als in De Alpen maar hebben soms best wel wat uitdaging te bieden.

Wandelen op de Camino Frances

Dag 1 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Pamplona naar Puente La Reina – 24.1 km

Ik had overnacht dichtbij het vliegveld van Pamplona en nam de bus naar het centrum. Het pelgrimspaspoortje had ik nog niet weer en ik wilde in het centrum de camino oppikken. Ik had met google maps op de kathedraal gemikt. Toen ik daar bijna was keek ik rechts een straat in en zag in het half donker 2 mannen de straat op stappen vanuit een pand. Ik zag de silhouetten van twee mannen met grote rugtassen en wandelstokken in de handen… Duidelijk, hier moest ik zijn als ik meer info wilde over de camino of een paspoortje.

Het bleken inderdaad twee pelgrims en zij wisten ook nog niet heel veel. Zij begonnen hun camino ook hier in Pamplona en verwezen mij naar binnen. Dit bleek de Albergue Municipal de Peregrinos – Iglesia de Jesus y Maria te zijn. Ik werd hier welkom geheten en al snel had ik een pelgrimspaspoort te pakken en na betaling van 2 euro kon ik mijn 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances beginnen.

8 dagen pelgrimeren - Pamplona

Het was nog fris en ik liep de straten van Pamplona door, de pijlen en schelpen op de huizen en winkels volgend. Toen ik iets meer uit het centrum kwam zag ik de schelpen in het troittor verwerkt. Nadat ik langs het park met daarin Ciudadela de Pamplona ( de oud citadel) duurde het niet heel lang voordat ik echt de stad uitliep. Ik herkende het eerste dorp al snel, daar had ik in 2016 in een herberg geslapen bij de oude kerk. Wat heb ik daar een fijne herinnering aan… Het zag er nu verlaten uit. Ik stond daar mijn jas en trui uit te doen want ondertussen was het heerlijk weer geworden.

8 dagen pelgrimeren - Camino Frances

Na een aantal kilometer ging de Camino Frances langzaam de hoogte in. Daardoor kreeg ik natuurlijk ook mooi uitzicht over de omgeving. In de verte zag ik de windmolens die ik gister ook vanuit het vliegtuig zag. Na een tijdje begon ik ook het suizen van het draaien van de wieken te horen en uiteindelijk liep ik er echt onderdoor. Ik was aangekomen bij Alte del Perdon. Het pelgrimsmonument.

Snel een foto laten maken door het tweede pelgrimsstel wat ondertussen tegen gekomen was. Een Spaans stel wat het weekend liep op de camino. Zo deden ze telkens een paar dagen. Ze hadden nu in Sizur Minor hun auto geparkeerd en haalden die vanavond weer op.

Alte Del Perdon - 8 dagen pelgrimeren - Camino Frances
Alte Del Perdon – 8 dagen pelgrimeren – Camino Frances

Aan de andere kant van de Alte del Perdon ging ik na een mueslireep te hebben gegeten weer naar beneden. Oh ja, dat kon ik me ook nog wel herinneren, een en al stenen. En dat is niet fijn …laat staan op een pad wat daalt. Maar lekker mijn tijd nemen en rustig wandelend kwam ik goed beneden.

Na nog een tijdje te hebben gewandeld kwam ik in een dorpje en daar zag ik links van mij een terras… Daar ging ik naartoe. Ik heb er heerlijk nog even in de zon gezeten achter het glas op hun terras. Wat was dat fijn! Echt weer helemaal het gevoel terug te zijn op de Camino Frances!

Hierna liep ik nog een paar km door om in Puente la Reina te komen. Daar wilde ik in een prive herberg maar uiteindelijk koos ik toch voor de gemeentelijke, daar had ik nl meer pelgrims gezien en die prive leek nog leeg te zijn. Ik boekte er een kamer voor 7 euro en de pelgrimsmaaltijd hadden ze niet. Nadat ik gedoucht had en me gesetteld had in de kamer met 6 stapelbedden ben ik op onderzoek uit gegaan om te kijken waar ik ging eten. De vorige keer had ik geen foto van de mooie en bekende brug kunnen maken dus dat deed ik nu wel!

Weer in de herberg - 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances
Weer in de herberg / albergue

Dag 2 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Puente la Reina naar Ayegui – 23.5 km

De volgende dag haalde ik een kopje cappuccino uit de automaat in de herberg. Er waren meerdere pelgrims in deze herberg. Een 4tal Italianen, een aantal solo pelgrims en nog wat stellen. Ik had die nacht op een kamer gelegen met 6 stapelbedden en alleen die van mij had ik voor mijzelf, de anderen waren volledig bezet. Wel apart om in deze corona tijd met 11 man op 1 kamer te slapen.

Oude brug bij Puente la Reina - Camino Frances

Na de kop koffie ging ik op pad. Ik liep de lange straat van Puente la Reina om uiteindelijk de eeuwenoude bekende brug over te steken en linksaf te slaan. De weg over en dan een mooi wandelpad op.  Het was fris maar de zon kwam al op en ik kon de lange schaduw van mijzelf weer fotograferen.

Lange schaduwen op de Camino Frances

Ik liep door kleine schijnbaar verlaten dorpjes en kwam een stukje langs een grotere weg te lopen. Op een gegeven moment kom je dan onder een kanaal door te lopen. Je denkt dan dat je Nederlanders wat met water kunnen maar ik vond dit ook wel heel apart om te zien. Het is het Canal de Alloz en ze hebben er een enorm hoge brug voor gemaakt waar ze het water door begeleiden naar verderop gelegen gebied. Hoe gaaf!

In het plaatsje Lorca kon ik even een pauze nemen en dronk ik een lekker bankje cafe con leche langs de route. In een klein winkeltje waar ze allerlei lokale producten ook verkochten en wat tevens de bakker leek te zijn van het dorpje. De meeste dorpjes hebben niet veel te bieden, er lijken alleen nog oudere mensen te wonen.. De jeugd is allemaal weg naar de grotere steden, studeren werken. Wat er nog leeft is heel jong, basisschool en lager of de ouders of grootouders. In de zomer is het overal veel drukker door de menigte aan pelgrims die door de dorpjes lopen, dan kunnen ze elke dag genoeg verkopen.

Deuren die je tegenkomt - Camino Frances

Ik weet van de vorige keer nog wel dat we soms in een dorpje van 50 inwoners zaten met wel zeker 50 a 100 pelgrims in de herbergen. Nou, dat brengt wel wat geld in het laatje.

Estella - Spanje, Camino Frances

Hierna liep ik door naar Estella. Erg leuke plaats maar omdat ik hier de vorige keer ook verbleef koos ik er nu voor om een dorpje verder te lopen. Dat lag er eigenlijk aan vast en Ayegui leek meer een voorstadje van Estella. Ik verbleef er bovenin de plaatselijke sporthal maar had er een prima bed in een fijn verwarmde ruimte. Ik had 2 andere pelgrims erbij liggen en dus hadden we alle ruimte. In de kantine werd een pelgrimsmaaltijd geserveerd dus dat was ook handig.

8 dagen pelgrimeren – Camino Frances
Wandelen van Pamplona tot Burgos

 

Dag 3 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Ayegui naar Torres del Rio – 27.4 km

Na een kop koffie uit de automaat vertrok ik iets voor 8 om na een half uurtje al bij de eerste bezienswaardigheid te komen. Deze heb ik de vorige keer totaal gemist. Je kunt de route vanuit Ayegui rechtdoor nemen en dan kom je er ook niet langs, waarschijnlijk heb ik het niet gezien ofzo. Nu ging er dus wel naartoe. De gratis wijntap van Irache, deze zit bij de bodega natuurlijk. Ik was echt in het gebied van de wijngaarden terecht gekomen en deze plek gaf dit heel duidelijk weer. Voor instagram maakte ik een filmpje om te laten zien dat er echt wijn uit kwam. Ik iets op mijn vinger gedaan en proefde er iets van. Het leek op wijn…ik ben geen wijndrinker dus kan er verder geen oordeel over geven.

Op weg naar de wijntap in Irache

Langzaam begon het licht te worden toen ik verder liep. Weer een heerlijke zonsopgang achter mij. Als je op de camino loopt moet je elke ochtend namelijk opletten wat er achter je gebeurt…daar komt de zon op! Ik kwam hierna in een bosrand te lopen en volgde dit bospad voor een aantal kilometers. Daarna kwam ik uit op een landweg wat mij een aantal kilometer over de berg en heuvels heen liet gaan waar best wat wind stond. Het begon frisser te worden dan de eerste 2 dagen.

Geweldige uitzichten wederom - Camino Frances

8 dagen pelgrimeren - Fris op de Camino Frances

Gelukkig had ik een goede jas bij mij en als je eenmaal in beweging bent blijf je toch al snel lekker warm. Ik liep door tot aan Los Arcos waar helaas de mooie kerk dicht was maar waar ik wel heerlijk 2 koppen koffie en een tortilla voor lunch kon nemen. Bij de tweede kop koffie nam ik ook nog een lekker chocolade broodje. Life is good!

Cafe con Leche en Tortilla - 8 dagen pelgrimeren

Hierna was het nog zo’n 8 km door naar mijn eindpunt van deze dag, Torres del Rio. Helaas toch weer een dorp waar ik eerder was geweest maar qua km was de volgende te ver en ik vond Los Arcos te kort. Dan maar weer bij dezelfde herberg en dat was helaas niet gezellig. Er was verder niemand en pas de volgende ochtend kwam ik er achter dat er toch een andere herberg, een straatje verderop, ook open was. Daar waren 2 pelgrims die ik later nog vaker zou zien, de Mexicaan en de Spanjaard.

Dag 4 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Torres del Rio naar Navarrete – 32.8 km

Toen ik vroeg die ochtend weg liep kon ik geen kopje koffie halen bij de herberg waar ik verbleven had. Er was niemand en de automaat deed het niet. Hoe fijn was het dat ik toen die herberg zag om de hoek en dat ik daar al een cafe con leche kon bestellen.

Hierna begon ik aan een lange dag. Ik wilde naar Navarette omdat daar 2 herbergen open waren. In deze tijd is er maar een beperkte keuze en op zich was het prima, de vorige keer heb ik niet in Navarette geslapen. Ik kwam op heerlijke paden te lopen door de enorme golvende wijngaarden. Mooie vergezichten en een super leuke reel in insta maakte ik, vind ik 🙂

8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Net voordat ik in Viana aan kwam herkende ik het stuk waar ik de vorige keer een foto maakte van twee wandelende pelgrims voor mij. Ik had nu een standaardje bij mij en kon dus fijn een foto van mijzelf maken, aangezien ik dat nog niet had gedaan was het nu de tijd geworden. De selfiestick opstellen, connecten via bleutooth met de telefoon en dan even een foto maken. Toch leuk?

8 dagen pelgrimeren – Camino Frances

In Viana kon ik in een koffietentje even fijn zitten, opwarmen en lekkere koffie drinken en een fijne bocadilla eten. Ook dit stukje herkende ik van mijn vorige keer, hier zat ik ook lekker buiten op een terrasje in de smalle straat. Na een 45 min ongeveer ben ik weer verder gegaan, op weg naar Logrono. Een aantal lange wegen verder herkende ik de weg die mij Logrono in zou leiden. Hier zag ik de vorige keer Maria, zij deelt stempels uit. Nu stond er natuurlijk niemand maar de herinnering aan dit stukje was erg leuk. Nu vielen mij een aantal huizen aan de overzijde op waarvan ik het gevoel kreeg dat als ik hier zou werken wij er wel zo nu en dan zouden moeten komen… haha! De vorige keer nam Maria al mijn aandacht op en ging dit totaal langs mij heen.

De Plek van Maria net voor Logrone - Camino Frances
De Plek van Maria net voor Logrone – Camino Frances

In Logrono heb ik een lange pauze genomen bij een heerlijk koffie tentje waar ik op een leren bank kon zitten in kleermakerszit. Ik heb ook hier weer 2 koppen koffie gedronken en zeker een uur gezeten. Lekker opgewarmd en met frisse voeten weer in de schoenen ging ik verder. Het laatste stuk naar Navarette.

Ik schrok er wel even van dat toen ik daar kwam dat de beide herbergen die geopend zouden zijn dicht waren. Ook het hotel waar ik naar binnen stapte gaf aan dat ze geen kamer hadden. Toen ik bij een B&B aanbelde werd er niet open gedaan en toen ik op booking keek zag ik dat ik toch een kamer bij het eerste hotel kon boeken. Dit gedaan en dus weer terug naar het hotel…Daar was het meisje niet blij mee want er was eigenlijk alleen nog maar een 4 persoons kamer en deze had ik nu voor de prijs van een twee persoons kamer geboekt. Ja, daar kan ik ook niets aan doen natuurlijk en dus kreeg ik de sleutel en lag ik een uur later heerlijk in een heet bad!

Deze luxe vond ik wel even heeel fijn!

De verlaten straten van Navarrete - Camino Frances
De verlaten straten van Navarrete – Camino Frances

Ook hier zag ik de volgende ochtend in een andere straat een pelgrim uit een gebouw komen…kennelijk was er toch nog een andere herberg. Ik hoorde dat later ook van de Mexicaan en de Spanjaard. Zij hadden ook in Navarette overnacht maar wel in een herberg. Ach ja, ik was toch ook wel heel blij geweest met mijn bad!

Dag 5 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Navarrete naar Santa Domingo de la Calzada – 37.9 km

Ik begon op tijd aan de lange weg naar Santa Domingo de la Calzada. Daar zou ik weer een herberg kunnen vinden, de andere vond ik te dichtbij. Ik maakte me dus op voor een wandeldag van bijna 40 km. Om de plusminus 10 km kon ik wat eten of drinken dus dat was prima geregeld.

Ook zijn de wandeldagen te kort als je maar 25 km doet. Je blijft in beweging als het fris is, ergens langs de kant van de weg zitten is er niet echt bij. Maar ook als je om 14 uur al in een herberg bent verveel je je stierlijk als er ook niets in het dorpje te doen is. Dat is in de zomer geen probleem maar in het laagseizoen is dat drastisch anders.

8 dagen pelgrimeren - Camino Frances

In Ventosa kocht ik mijn eerst kopje koffie met een goede bocadilla met omelet. Ik zat er nu binnen en herkende het plekje van 5 jaar terug toen ik er op het terras zat. Vervolgens liep ik ruim 10 door naar Najera. Hier nam ik ook weer een kopje koffie, dit keer samen met de Mexicaan en de Spanjaard. Elke keer kwamen we elkaar tegen maar we liepen niet hetzelfde ritme dus samen lopen hebben we niet echt gedaan. Wel gezellig zo!

De Mexicaan en Spanjaard - Camino Frances

Ik kwam dus ook eerder aan in Santo Domingo de la Calzada dan hen. En pas toen ik de volgende ochtend vertrok zag ik dat zij in dezelfde herberg zaten. We zaten in Albergue de Peregrinos Cofradia del Santo. Deze zit erg dichtbij de grote kathedraal en daar sliep ik de vorige keer ook. Toen zat ik in grote zalen maar deze waren nu dicht en in verschillende afdelingen in deze grote herberg hadden ze kamers met 3 bedden. Ik lag op een kamer met een NL vrouw en een Duitse man die al een tijdje samen liep. Hoe leuk is het dan te horen dat zij uit mijn omgeving komt en zelfs tijdelijk in een vakantiehuisje heeft gewoond die mijn vader ooit liet bouwen?? De wereld is soms zooo klein!

Lange wegen op de Camino Frances - 8 dagen pelgrimeren

De wegen waren vandaag lang en weinig uitdagend.
Verre uitzichten en gelukkig nu en dan een lekker zonnetje!

Dag 6 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Santa Domingo de la Calzada naar Espinosa del Camino – 30.5 km

Toen ik deze ochtend weg ging, na een kopje koffie uit de automaat, vond ik het echt koud. Het bleek ook gewoon te vriezen en voor het eerst trok ik de handschoenen aan die ik van mijn tante A3 leende, voor het geval dat.  Ik liep weer langs de lange weg en toen ik achterom keek zag ik weer een geweldige zonsopgang.

Toen ik ook nog langs dit kruis liep was het plaatje natuurlijk perfect!

Zonsopgang op de Camino Frances - 8 dagen pelgrimeren

Ik kwam na een tijdje door een dorpje waar ik muziek hoorde in de hoofdstraat, de straat is verlaten en dus hoor je die muziek al van verre. Het leek uit een voordeur te komen en daarboven zag ik wel een bordje hangen maar ik snapte niet gelijk wat er achter de deur zou zijn. Ik probeerde het toch maar, ik had echt wel zin in een kopje koffie met een tortilla of iets. Ik kwam in een gang met daarna een deur. Toen ik die geopend had zag ik een soort bakkerijtje. Het was een bakkerij die ook hun broodjes en lekkers gelijk verkocht. Super! Geen koffie maar wel een chocolade broodje en een croissant. Stukje verderop in het dorp, net voordat je het platteland weer oploopt, vond ik een bank en at ik de croissant vast op en toen ik verder liep het chocoladebroodje. Heerlijk!

Hulp aan de pelgrim wordt op allerlei fronten geboden
Hulp aan de pelgrim wordt op allerlei fronten geboden

Jas uit en genieten van de weg en het zonnetje

Ik maakte deze dag helemaal niet veel foto’s maar zorgde gewoon dat ik lekker mijn km’s liep en dat ik op tijd in Espinosa del Camino kwam. Daar wilde ik bij een hele kleine herberg blijven. 4 bedden hebben ze en een Duits stel zat erop. Super gezellige avond gehad met een pelgrimsmaaltijd samen met de Mexicaan en de Spanjaard en zijzelf. Het bed had beddengoed en de kachel stond aan. Zo fijn!

Straatbeeld in Belorado - Camino Frances
Straatbeeld in Belorado – Camino Frances

8 dagen pelgrimeren – Wandelen van Pamplona tot Burgos

Dag 7 van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Espinosa del Camino naar Atapuerca – 21.7 km

Deze ochtend was het wederom erg koud. -1 gaf mijn telefoon weer aan. Ondiepe plassen waren dichtgevroren en ik zorgde ervoor dat ik mijn tempo lekker hoog hield. Ik had de handschoenen weer aan en de stokken aan mijn tas gemaakt zodat ik de handen in mijn jaszakken kon wegstoppen.

-1 op de Camino Frances
-1 op de Camino Frances

In het eerste dorpje was gelukkig wel een café al open, rond half 9 in de ochtend, fijn is dat he? Dus daar nam ik een fijn kopje koffie en warmde ik even op. Dit heeft twee kanten, ik was met een flinke pas erin net lekker warm aan het worden…dat zou ik na het kopje koffie weer moeten opstarten. Maar….een kopje koffie in de ochtend wil ik toch echt wel tijd voor maken.

nu rustig en niets te doen, in de zomer staat er een foodtruck - Camino Frances
nu rustig en niets te doen, in de zomer staat er een foodtruck – Camino Frances

Na een tijd over een lange weg te hebben gelopen herkende ik een stuk waar het de vorige keer ook zo gezellig was geweest. Nu zag ik alleen de stille getuigen hier nog van.. Wat boomstronken die nog versierd zijn en de stenen die pelgrims er zo neergelegd hebben dat het de pelgrims schelp voorstelt die ons de weg wijst.

Ook het pad naar Ages herkende ik, het kleine dorpje wat ik daarvoor passeer en de mooie uitzichten. Ik neem weer eens de moeite om een foto van mijzelf te maken met de selfiestick met afstandsbediening. Ideaal ding om foto’s te maken van de omgeving en jezelf. De stick is namelijk een standaardje voor je telefoon.

Wandelen op de Camino Frances

Ik loop door naar Atapuerco en vind daar een erg klein dorp waar echt niets te beleven is anders dan het een café aan de hoofdweg. Ik besluit toch te blijven. Door naar Burgos is te ver. Ik begin echt een beetje last te krijgen van mijn kleine teen aan mijn linkervoet. Ik besluit toch, de hele dag al, geen bescherming erom heen te doen omdat ik “nog maar een dag” blijf lopen. Op de punt van het kleine teentje vormt zich een blaar onder mijn eelt. Ik herken dit van mijn dagen op de Alpe Adria Trail eerder dit jaar. Blijft dan een zwakker plekje…

De laatste dag van 8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Atapuerca naar Burgos – 19.3 km

Ik loop vroeg in de ochtend weg. Het is weer super koud maar wat is de omgeving mooi! Deze laatste ochtend kan ik ook echt de mooiste foto’s maken. Wat een geluk deze laatste dag.

De zonsopgang is geweldig!

Winterse Zonsopgang - Camino Frances
Net buiten Atapuerca

Het kruis net buiten Atapuerca - 8 dagen pelgrimeren
Aan de voet van het kruis liggen vele stenen en andere persoonlijke items die pelgrims achterlaten

Ik loop de berg op naar het kruis… Als ik aan de andere zijde beneden ben besluit ik, hoe koud het ook is, tijd te maken om het ijs aan het onkruid evengoed op de foto te zetten. Wat een koude vingers had ik daarna…maar ik ben toch blij met de foto’s!

Winter op de Camino Frances - Spanje

Winter op de Camino Frances - Spanje

Een hele tijd hoor ik over de vlakte honden blaffen en ook een aantal schoten. Na een tijd zie ik ook een man voorbij lopen met een lang wapen op zijn rug, vergezeld door twee honden die met hun neus over het weiland lopen te snuiven. Er wordt hier volop gejaagd.. Een stuk verderop zie ik ook een bord dat de automobilisten moeten oppassen voor overstekend wild.

Jager langs de Camino Frances
Zie je de jager lopen? Als je goed kijkt kun je zien dat hij een wapen over zijn rechterschouder draagt.

Ik loop door een paar kleine dorpjes die wederom echt uitgestorven lijken. Geen enkel winkeltje of café is open en ik ben al in de voorstad van Burgos als ik eindelijk ergens naar binnen kan om een koffie te drinken en wat te eten kan bestellen. Ik heb daar lekker gezeten en ruim mijn tijd genomen. Het was nog maar 11.30 uur en ik had een fijn hotel besproken tegenover de kathedraal van Burgos, ik wilde niet te vroeg daar komen.

Ontbijt om half 12 - Camino Frances
Goed ontbijt..brunch…

Burgos in was het was lastiger om de pijlen te volgen, zo nu en dan zag ik ze wel en dan een tijd weer niet. Google maps stuurt mij de juiste kant op waardoor ik later weer de pijlen kan oppakken en uiteindelijk zo de stad in loop over het water en door de oude poort. Ik loop in de straten van deze oude stad, ik herken de straat, de goten en de pijlen en schelpen in de stenen van de straat.

Toen ik aankwam bij de kathedraal maak ik een foto, de zon staat achter de kathedraal en maakt de foto lekker dramatisch, ik hou ervan. Ik wordt op mijn rug getikt, ik kijk om en zie de Spaanse pelgrim die ik al een aantal dagen zie. Het is een echte eenling en we hebben nog geen woord gewisseld. We hebben al wel een aantal keren naar elkaar gezwaaid als hij mij in haalt…of als ik hem inhaal en hij op een bankje langs de route zit. Hij wijst mij op het feit dat ik langs de herberg ben gelopen. Ik bedank hem hartelijk maar zeg dat ik een hotel heb 🙂 Wat heb ik daar een zin in!

Kathedraal van Burgos - Spanje

Lekker een eigen kamer, witte schone lakens op het bed en een eigen badkamer. Wat een luxe!!

De volgende dag zat ik aan het ontbijt in dit fijne hotel en had ik zicht op de kathedraal. Het regende buiten en wat was ik blij dat ik besloten had om te stoppen. Het was toch wel perfect geweest ook al was het de laatste 3 dagen echt wel koud geweest. Ik had geen druppel regen gehad en als je iets doorstapt ben je zo warm. Alsnog heb ik de meeste dagen zonder jas gelopen omdat je lichaam lekker in beweging is.

Het was heerlijk om 8 dagen te pelgrimeren maar met een totaal andere dimensie doordat het zo rustig was, er weinig herbergen en cafés open waren onderweg. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen die fijner vinden maar voor mij… De meerwaarde aan mijn eerste pelgrimstocht zat erin dat er zoveel mensen uit zoveel verschillende culturen mee liepen. Ook dat zij allemaal hun eigen inbreng hadden op mijn ervaring. Die maakte het juist compleet!

Ontbijt met zicht op de kathedraal van Burgos - Camino Frances
Ontbijt met zicht op de kathedraal van Burgos – Camino Frances

kathedraal van Burgos by night

Wil je mijn vorige blogs lezen? Over mijn eerste keer pelgrimeren? Begin dan bij de eerste 200 km

Ik schreef achteraf ook de blog: Voordelen van Wandelen bij Koud en Warm weer.
Wat zou jij het liefst doen?

Wat is de beste tijd om naar Santiago de Compostela te lopen?

Ik heb tijdens deze tocht ervaren dat ik dit te koud vind. Er zijn nog genoeg herbergen open en het is erg rustig. Je kan dus prima nog in oktober de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela lopen maar houdt er rekening mee dat het fris kan zijn in de herbergen. Een extra deken of dikkere slaapzak is wenselijk.

Ik vond het juist wel fijn dat, toen ik de eerste keer liep, het drukker was. De gesprekken met alle andere pelgrims hebben mij veel gebracht. En qua temperatuur, het was zelfs warm begin september, vond ik het heerlijk!

Mijn advies is dan dus om in de lente en nazomer/herft te wandelen. In de zomer kan het erg warm worden natuurlijk en ik denk in de zomertijd, als de meeste mensen vrij zijn, ook erg druk.

Deel jij deze pagina?

Wil je meer wandelinspiratie lezen?

Alpe Adria Trail – etappe 1 t/m 6 – Oostenrijk

Wandeling Watergraafsmeer – 15 km – Amsterdam

Wandelen op de Wadden – 76 km Rondje Texel, Nederland

Pelgrimsroute St. Olavsleden – Noorwegen

8 dagen op de Poon Hill Trek – Nepal

Lee Trail in 3 dagen – Wandelvakantie Luxemburg

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik!

18 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *