Paklijst voor pelgrims – Checklist wandelvakantie

Een goede voorbereiding op je lange wandelvakantie is natuurlijk een checklist maken. Een paklijst voor pelgrims afwerken en zodoende zeker weten dat je alles bij je hebt wat je nodig bent!

Toen ik mij ging voorbereiden op de Camino wist ik eigenlijk totaal nog niet echt hoe het allemaal ging uitpakken. Ik was nog geen wandelaar en wilde mijzelf alleen uitdagen toen ik bedacht dat ik gewoon die bekende tocht van 800 km ging lopen, de Camino Frances. In de loop van de tijd begon ik te wandelen, ik kocht goede schoenen en bedacht me dat ik een goede tas moest hebben.

Al snel begon ik het internet af te surfen naar een specifieke Camino inpaklijst, zoeken naar wat iedereen allemaal bij zich had op zo’n lange tocht. Ik kwam verschillende paklijsten voor vakantie en wandel checklists tegen. Ook aan de hiking backpack lijstjes had ik zeker wat. Steeds meer werd duidelijk wat ik echt mee moest nemen en wat ik onderweg wel zou kunnen kopen.

  • Handige tips van oud-pelgrims

Alles moest natuurlijk zo licht mogelijk zijn en het liefst snel drogend en handig in gebruik… Ik heb verschillende paklijsten voor hikers door gescrold en iedereen heeft zo weer zijn eigen dingetjes. Ik kwam de raarste adviezen tegen zoals… De tandenborstel voor de helft afzagen zodat hij korter en dus lichter is??

En zo kreeg ik gaande weg mijn camino, die 35 dagen heeft geduurd, natuurlijk ook mijn eigen handige maniertjes. Ik ga ze graag met je delen in deze paklijst (checklist) voor pelgrims of voor je wandelvakantie!

Wat meenemen op je pelgrimstocht of wandelvakantie?

Ik kocht uiteindelijk een backpack van het merk Osprey. Dit was een Womens Hiking Backpack, dus een  speciale tas voor vrouwen en zou beter zitten om die reden. Ik wilde natuurlijk geen risico nemen dat ik een verkeerde vorm tas bij mij droeg en toen ik de tas ook om deed en hij werd afgesteld in de winkel leek hij als gegoten te zitten.

De camino lopen met mijn Osprey 36 lt backpack.

De inhoud was 36 liter en dat bleek uiteindelijk groot genoeg te zijn. De tas heeft verschillende vakken die handig zijn in het gebruik. Mijn portemonnee en telefoon/paspoort had ik in het bovenste vak zitten. Deze was ook nog in 2 verschillende lagen zodat het paspoort nog onder een extra rits kon. Heel goed altijd!

– Klein schoudertasje voor in de avond

Daarnaast had ik nog een heel klein schoudertasje bij mij. Dat leek mij toch handig en daar ben ik elke dag op de camino blij mee geweest. Op het moment dat ik in de herberg zat en even de stad of het dorp in wilde nam ik die mee. Daar kon ik mijn portemonnee, paspoort, telefoon en fotocamera in kwijt. Dan zat hij ook vol maar meer ben je dan ook niet nodig. Ik had geen enkele broek met een zak bij mij dus voor mij was dit echt ideaal!

  • Hiking benodigdheden

Je komt her en der een wandel checklist tegen en ik heb die natuurlijk allemaal afgestruind op het net voordat ik begon aan mijn pelgrimstocht. Er staan een heel aantal handige dingetjes op waarvan ik er een aantal wel heb overgenomen.

– Goede schoenen

Alles begint natuurlijk met goede schoenen. Aangezien dit heel persoonlijk is kan ik je daar geen advies over geven. Ik loop altijd wel met hoge hiking schoenen. Ik vind het fijn dat, ook al is het vlak gebied waar ik loop, mijn enkels wat extra ondersteuning krijgen. Voordat je begint met je pelgrimstocht moet je ze natuurlijk ingelopen hebben maar ook niet al zover dat je na 300 km op deze route misschien aan nieuwe toe bent 🙂

Goede schoenen en trekkingstokken

Checklist voor wandelaars

– Trekkingstokken

Thuis liep ik er niet mee maar toen ik eenmaal op de pelgrimstocht begonnen was heb ik geen dag zonder gelopen. Ook dit is persoonlijk, ik heb genoeg pelgrims zonder gezien maar er zitten toch best wat voordelen aan het gebruik van de trekkingstokken.

Lees mijn blog Hiken met wandelstokken en Trekkingstokken: Totall Workout & Veiligheid eens.

– Karabijnhaak

Ik had een kleine maar ook een grote karabijnhaak aan mijn tas. Dit zijn natuurlijk handige bevestigingshaken voor allerlei doeleinden. De grote gebruikte ik om mijn stokken tijdens het wandelen als ik wat ging eten aan op te hangen. Ik kon ze dan handig achter mijn arm en langs de backpack laten hangen. Ideaal om snel de handen vrij te maken!

– Veiligheidsspeld

Ik had voor meerdere doeleinden uiteindelijk deze veiligheidsspeld bij mij. Toen ik toch 5 blaren in een keer kreeg tijdens mijn tweede week van de camino kon ik deze blaren doorprikken met deze speld. uiteraard goed schoongemaakt dmv een vuurtje en wat alcohol wat ik leende van een medepelgrim.

Daarnaast hing er vaak aan de achterzijde van mijn tas een paar sokken te drogen. Tijdens elke pauze deed ik mijn schoenen uit om mijn voeten te laten drogen. Ik liep in de nazomer en het was nog best warm. Om mijn eelt goed hard te houden deed ik dit. Als de sokken niet droog waren als ik verder ging dat verwisselde ik ze en hing ik de natte sokken dmv de veiligheidsspeld te drogen aan mijn backpack.

Lange schaduwen op de camino

– Hoofdlampje

Zo’n lampje is altijd handig, hetzij in de herberg als het licht voor de meeste vroege slapers uit is gegaan of als jij als vroege vogel als eerste weg wil en de rest nog niet wil wekken door het licht aan te doen.

Als je dan buiten komt heb je kans dat het nog donker of schemer is en gebruik je weer dit lampje om je pad te verlichten zodat je je niet verstapt in de vroege ochtend op je pelgrimsroute!!

Zorg daarbij wel altijd dat je je medepelgrims niet verblindt. Ik vond het fijn om zo snel mogelijk zonder lampje te lopen. Je ogen wennen dan ook aan het duister en je kan meer genieten van het pad om je heen en de wereld die aan het ontwaken is.

– EHBO reiskit

Deze mag natuurlijk niet missen. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie weg ging zonder iets van blaarverzorging in deze kit. Ik was niet gewend om blaren te krijgen en verwachtte ze ook niet. Toch kreeg ik ze op de dag dat ik Burgos verliet waar ik heerlijk in een hotel had gerust. Achteraf denk ik te weten waardoor dit kwam. Ik had namelijk in de ochtend nog een heerlijke douche genomen en zodoende mijn voetzolen zacht gemaakt… Ik liep op de 31 km die ik die dag liep maar liefst 5 blaren!!

Dus altijd de standaard ehbo spulletjes (pleisters/pijnstillers/verband/pincet enz) meenemen maar ook blaarverzorging zoals tape om een opkomende blaar te voorkomen of blarenpleisters (compeed oid) die een blaar afschermen en waar veelal een beschermlaagje inzit voor extra bescherming van de blaar.

Paklijst voor Pelgrims

  • Hoeveel kleding neem je mee?

Uiteraard had ik zo min mogelijk kleding mee en deed dat in een druktas zodat het volume ervan nog kleiner werd en nog niet de helft van mijn Osprey Womens Backpack vulde. Thuis ging ik weg gekleed in een halve spijkerbroek met een riem erin. Ik kan je aanbevelen om dat niet te doen. Die heeft dus de gehele route onder in mijn druktas gezeten en heb ik niet weer aan gehad. Reis ook gewoon in je hiking outfit!

2 lange yoga leggings
1 half lange yoga legging
1 korte volleybal broekje

4 shirts met korte mouw
1 shirt met lange mouw
1 trainingsjasje

3 wandelsokken
3 bh’s / 4 strings (niet iedereen vind dit fijn maar ik heb er geen last van gehad)

Regenponcho wegwerp
Buffy en zonnehoed

Slippers

Backpack op de camino
Uitzicht over het landschap van Galicië tijdens mijn pelgrimstocht Camino Frances

Ik hoor velen van jullie al denken. Ik ga echt niet in van die yoga leggings lopen. Dat snap ik. Ik vind ze heerlijk zitten en ik hou van de kleuren! Ze zijn klein, dun maar toch ook verrassend warm. Misschien moet je het toch eens proberen!!

Maar oké.. Deze broeken kun je uiteraard inruilen voor wandelbroeken. Deze zijn er natuurlijk ook speciaal voor de lange afstandswandelaars. Dus.. zo licht mogelijk en geen naden waar je huid tegen aan kan schuren.

  • Hoeveel gaat er in je toilettas?

Tandenborstel en tandpasta
Shampoo (100ml)
Wasmiddel (100ml)
Bodylotion (100ml)
Deodorant (100ml)
Tampons/maandverband
Nagelknipper en nagelvijl
Zonnebrandcrème
Blauw oogpotlood
Oordopjes

100 ml is natuurlijk niet veel maar ik vul ze liever bij  na een paar weken dan dat ik de hele tocht met een grote fles loop. Als je een grote fles koopt voor bijvullen kun je een ander met de rest misschien nog weer blij maken.

Er zijn in de herbergen allemaal plekjes waar je spullen kan laten staan voor een volgende pelgrim. Zo help je een mede-pelgrim ook nog voort in de dagen erna 🙂

En de oordopjes zijn in sommige gezelschappen echt onmisbaar voor een goede nachtrust!! Een heel aantal nachten echt heel blij mee geweest dat ik die ingepakt had 🙂

  • Lakenzak & microvezelhanddoek

Daarnaast had ik natuurlijk nog een lakenzak bij mij. Ik slaap altijd graag in mijn eigen slaapzak en niet gelijk op matrassen waar Jan en allemaal al op heeft liggen zweten 🙂 Deze zijde/katoen lakenzak gaat dus altijd met mij mee. Ik heb al jaren de Cocoon Travelsheet en die bevalt me super goed.

Een handdoek is ook iets wat je bij je moet hebben. Nergens in de herbergen werd dit aangeboden. De ideale reishanddoek zijn dan de super snel drogende micro vezel handdoeken. Ik had er daar 1 van mij mij, maat middel.

  • Eten en Drinken

Uiteraard heb je eten en drinken bij je als je een aantal uren onderweg bent op de Camino Frances. Ik had altijd 2 halve liter flesjes water bij mij. Elke zijde van mijn tas zat er 1. Ik had soms een flesje cola oid bij mij voor wat smaak en de suiker. Daarnaast doodt coca cola alle bacteriën in je maag en darmen dus is dit altijd een goed vakantie drankje. Thuis zul je het mij niet zien drinken, troep!!

Ook had ik aan mijn tas een tasje hangen waarin brood, fruit en evt kaas oid zat om te lunchen onderweg.  Als de hongerklop tijdens het lopen komt heb je altijd wat bij je en de lunch op een terrasje nuttigen is natuurlijk zo nu en dan best leuk en relaxed maar kost ook zeker het dubbele!

Praktische Paklijst voor Pelgrims

Naast alles wat niet mag ontbreken op je paklijst voor pelgrims zijn natuurlijk wel wat luxe dingetjes die je mee neemt. Gewoon omdat je het graag wil of makkelijk vind. Een extra kilo voor je gemoedsrust vond ik niet zo’n probleem. Een checklist voor wandelaars is grotendeels praktisch maar we willen het ook fijn houden met een beetje luxe 🙂

  • Welke luxe artikelen neem je mee?

Ik had uiteraard een smartphone bij mij maar ook mijn fotocamera (Panasonic Lumix). Daarnaast had ik ook mijn lichte reis laptop (Asus) in mijn backpack gestopt. De hierbij horende snoertjes had ik natuurlijk ook bij mij. Om toch wat te besparen had ik een stekker met meerdere ingangen bij mij.

Omdat ik een goed verslag wilde schrijven elke dag nam ik de laptop mee, op een telefoon ga je toch inkorten. Dat zou jammer zijn en dus nam ik een kilo extra mee en daar heb ik zeker geen spijt van!

  • Waar kan je niet zonder op de camino?

Als je begint aan je camino registreer je jezelf als pelgrim en krijg je een pelgrimspaspoort. Deze toont aan dat je bezig bent met de pelgrimstocht en geeft je toegang tot de vele herbergen. Deze herbergen zijn goed betaalbaar en bieden veelal ook het pelgrimsdiner in de avonden waar ik ook zeker gebruik van zou maken. Ook deze is zeer betaalbaar (10 a 15 euro) en bestaat uit 3 gangen & water of wijn.

Pelgrimspaspoort

Contant geld ben je op heel veel plekken nodig. Zorg dat je altijd wat op zak hebt. Op steeds meer plekken kun je pinnen maar er zijn een aantal stukken waar het niet kan. Je wordt veelal op de route wel gewaarschuwd door mede-pelgrims die weten wanneer er een aantal km’s aan komen waar je niet kan pinnen.

Boekje over de pelgrimstocht. In principe ben je niks nodig om de route te kunnen lopen zonder te verdwalen. Een boekje over deze tocht geeft je wel dagelijks wat extra info over waar je bent geweest of waar je de volgende dag naartoe gaat. De hoogtepunten van wat je zou moeten bezoeken of de zware stukken staan hierin beschreven. Ik vond het toch wel handig en had de kleine Rother wandelgids bij mij.

Rother boekje voor je pelgrimstocht Camino Frances

  • Hoe zwaar was mijn backpack

In totaal woog mijn tas zo rond de 6 a 7 kilo en heb ik hem met plezier gedragen. Na de eerste dag voelde ik drukplekken op mijn heupen. Ik was erg bang dat ik hier last van zou krijgen maar in de dagen daarna bleek dat dit een opstart dingetje was want ik heb het niet weer gevoeld.

De tas leek in de dagen erna als gegoten te zitten gelukkig!

Maar wat zit er nog meer in de backpack?
Neem jij ook symbolisch iets mee?

  • Neem jij ook een steentje mee?

Heel veel mensen gaan de camino lopen omdat zij iets te verwerken hebben. Het lopen en dan met name het zoveel dagen achtereen heeft iets meditatiefs en daardoor psychologisch ook gewoon heel goed om te doen. Cruz de Ferro is een plek waar velen hun ‘last’ achter zich laten… Dit is een plek waar al sinds jaar en dag de pelgrims een steentje, wat zij de hele tocht al bij zich dragen en van huis mee genomen is, achter zich laten en daarmee symbolisch vrij van hun last door gaan naar Santiago de Compostela.

Ik heb deze tocht ervaren als een van mijn mooiste reis ervaringen. Nu ik een paar jaar verder ben heb ik nog steeds een beetje ‘heimwee’ naar mijn pelgrimsleven!!

Ik kan het iedereen aanbevelen om de hele wandeling in een keer te doen om zodoende het leven volledig als pelgrim te ervaren!!

Deel jij deze paklijst op je sociale media?

Je zou mij er super blij mee maken!!

Wil je meer lezen over mijn pelgrimstocht?

Een dag uit het leven van een pelgrim

Eerste 200 km van de Camino Frances Deze blog linkt door naar de volgende 200 km

Of zoek je andere lange afstandswandelingen?

Wandelen in Duitsland: Wandelroute Hermannshohen

Hiken op de Rheinsteig – Duitsland

8 Dagen op de Alpe Adria Trail – Oostenrijk

Of kan ik je inspireren om naar Nepal te gaan?

Poon Hill Trek – Nepal ( 8 dgn / 7 nacht )

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!

Tags:
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *