Paklijst voor pelgrims – Checklist wandelvakantie

Een goede voorbereiding op je lange wandelvakantie is natuurlijk een checklist maken. Een paklijst voor pelgrims afwerken en zodoende zeker weten dat je alles bij je hebt wat je nodig bent!

Toen ik mij ging voorbereiden op de Camino wist ik eigenlijk totaal nog niet echt hoe het allemaal ging uitpakken. Ik was nog geen wandelaar en wilde mijzelf alleen uitdagen toen ik bedacht dat ik gewoon die bekende tocht van 800 km ging lopen, de Camino Frances. In de loop van de tijd begon ik te wandelen, ik kocht goede schoenen en bedacht me dat ik een goede tas moest hebben.

Al snel begon ik het internet af te surfen naar een specifieke Camino inpaklijst, zoeken naar wat iedereen allemaal bij zich had op zo’n lange wandeltocht. Ik kwam verschillende paklijsten voor vakantie, wandel checklists en hiking backpack tegen. Steeds meer werd duidelijk wat ik echt mee moest nemen en wat ik onderweg wel zou kunnen kopen. Zodoende wil ik graag deze specifieke paklijst voor pelgrims met jullie delen.

Alles wat ik bij mij had som ik op in deze paklijst voor pelgrims. Wat ik eventueel gemist heb onderweg zal ik ook benoemen. Deze paklijst voor pelgrims bevat ook welke rugtas ik had en welke schoenen voor mij perfect bleken te zijn.

 • Handige tips van oud-pelgrims

Alles moest natuurlijk zo licht mogelijk zijn en het liefst snel drogend en handig in gebruik… Ik heb verschillende paklijsten voor hikers door gescrold en iedereen heeft zo weer zijn eigen dingetjes. Ik kwam de raarste adviezen tegen zoals… De tandenborstel voor de helft afzagen zodat hij korter en dus lichter is??

En zo kreeg ik gaande weg mijn Camino, die 35 dagen heeft geduurd, natuurlijk ook mijn eigen handige maniertjes. Ik ga ze graag met je delen in deze paklijst (checklist) voor pelgrims of voor je wandelvakantie!

Wat meenemen op je pelgrimstocht of wandelvakantie?

Ik kocht uiteindelijk een backpack van het merk Osprey. Dit was een Womens Hiking Backpack, dus een  speciale tas voor vrouwen en zou beter zitten om die reden. Ik wilde natuurlijk geen risico nemen dat ik een verkeerde vorm tas bij mij droeg en toen ik de tas ook om deed en hij werd afgesteld in de winkel leek hij als gegoten te zitten.

De camino lopen met mijn Osprey 36 lt backpack.

De inhoud was 36 liter en dat bleek uiteindelijk groot genoeg te zijn. De tas heeft verschillende vakken die handig zijn in het gebruik. Mijn portemonnee en telefoon/paspoort had ik in het bovenste vak zitten. Deze was ook nog in 2 verschillende lagen zodat het paspoort nog onder een extra rits kon. Heel goed altijd!

– Klein schoudertasje voor in de avond

Daarnaast had ik nog een heel klein schoudertasje bij mij. Dat leek mij toch handig en daar ben ik elke dag op de camino blij mee geweest. Op het moment dat ik in de herberg zat en even de stad of het dorp in wilde nam ik die mee. Daar kon ik mijn portemonnee, paspoort, telefoon en fotocamera in kwijt. Dan zat hij ook vol maar meer ben je dan ook niet nodig. Ik had geen enkele broek met een zak bij mij dus voor mij was dit echt ideaal!

 • Hiking benodigdheden

Je komt her en der een wandel checklist tegen en ik heb die natuurlijk allemaal afgestruind op het net voordat ik begon aan mijn pelgrimstocht de Camino Frances. Een aantal van deze lijstjes hebben mij echt goed geholpen in de voorbereiding. Sommige paklijsten hadden ook echt de nadruk op wat meer luxe of juist op alleen maar het broodnodige. Daar zit ik denk ik tussenin. Ik hou van enige luxe heb zeker niet teveel meegenomen.

– Goede wandelschoenen

Alles begint natuurlijk met goede wandelschoenen. Aangezien dit heel persoonlijk is kan ik je daar geen advies over geven. Ik loop altijd wel met hoge wandelschoenen. Ik vind het fijn dat, ook al is het vlak gebied waar ik loop, mijn enkels wat extra ondersteuning krijgen. Voordat je begint met je pelgrimstocht moet je ze natuurlijk ingelopen hebben maar ook niet al zover dat je na 300 km op deze route misschien aan nieuwe toe bent 🙂

Hoge of lage wandelschoen?

Voordeel aan hoge schoenen is dat als je naar het buitenland gaat en gaat wandelen in bergachtig gebied je niet een tweede paar hoeft te kopen als je je enkels wilt ondersteunen. Wandelen op lage wandelschoenen is natuurlijk altijd goed en kan ook geen enkel kwaad. Dit is gewoon een afweging die je moet maken als jij een wandelschoen gaat kopen. Ze zijn prijzig dus ik kan me voorstellen dat je de goede wandelschoen voor jou wil kopen in elk wandelgebied waar jij komt te wandelen.

Goede schoenen en trekkingstokken

Checklist voor wandelaars

– Trekkingstokken

Overal las ik over trekkingstokken en hoe handig en fijn ze wel niet waren tijdens de lange wandeldagen. Thuis had ik helemaal niet met de wandelstokken gelopen maar toen ik eenmaal op de pelgrimstocht begonnen was heb ik geen dag zonder gelopen. Ook dit is persoonlijk natuurlijk. Ik heb genoeg pelgrims zonder gezien maar er zitten toch best wat voordelen aan het gebruik van de trekkingstokken.

Lees mijn blog Hiken met wandelstokken en Trekkingstokken: Totall Workout & Veiligheid eens.

– Karabijnhaak

Dit haakje is nooit meer van mijn tas afgegaan. Ik heb er alleen maar wat meer bij aan gehaakt. Op mijn pelgrimstocht had ik een lichte kleine maar ook een iets zwaardere grote karabijnhaak aan mijn rugtas. Dit zijn natuurlijk handige bevestigingshaken voor allerlei doeleinden. De grote gebruikte ik om mijn stokken tijdens het wandelen als ik wat ging eten aan op te hangen. Ik kon ze dan handig achter mijn arm en langs de backpack laten hangen. Ideaal om snel de handen vrij te maken! De kleine gebruikte ik om mijn slippers aan vast te haken.

– Veiligheidsspeld

Een veiligheidsspeld? Ja! Ik had voor meerdere doeleinden uiteindelijk deze veiligheidsspeld bij mij. Toen ik toch 5 blaren in een keer kreeg tijdens mijn tweede week van de Camino Frances kon ik deze blaren doorprikken met deze veiligheidsspeld. Uiteraard goed schoongemaakt dmv een vuurtje en wat alcohol wat ik leende van een medepelgrim.

Daarnaast hing er vaak aan de achterzijde van mijn rugtas een paar sokken te drogen. Tijdens elke pauze deed ik mijn schoenen uit om mijn voeten te laten drogen. Ik liep in de nazomer en het was nog best warm. Om mijn eelt goed hard te houden deed ik dit. Als de sokken niet droog waren als ik verder ging dat verwisselde ik ze en hing ik de natte sokken dmv de veiligheidsspeld te drogen aan mijn backpack.

Lange schaduwen op de camino

– Hoofdlampje

Zo’n lampje is altijd handig, hetzij in de herberg als het licht voor de meeste vroege slapers uit is gegaan of als jij als vroege vogel als eerste weg wil en de rest nog niet wil wekken door het licht aan te doen. Als je dan buiten komt heb je kans dat het nog donker of schemer is en gebruik je weer dit lampje om je pad te verlichten zodat je je niet verstapt in de vroege ochtend op je pelgrimsroute! Maar ook om de pijlen natuurlijk te vinden langs de weg.

Zorg daarbij wel altijd dat je je medepelgrims niet verblindt. Ik vond het fijn om zo snel mogelijk zonder lampje te lopen. Je ogen wennen dan ook aan het duister en je kan meer genieten van het pad om je heen en de wereld die aan het ontwaken is.

Ik zal een de volgende keer dit lampje niet weer meenemen. Buiten, in de vroege ochtend, heb ik het vrijwel niet gebruikt en binnen, in de herbergen, gebruikte ik altijd mijn telefoon om mijn bed of evt het pad naar de slaapkamerdeur te verlichten. Deze is voor mij dus overbodig gebleken.

– EHBO reiskit

Deze mag natuurlijk niet missen. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie weg ging zonder iets van blaarverzorging in deze kit. Ik was niet gewend om blaren te krijgen en verwachtte ze ook niet. Toch kreeg ik ze op de dag dat ik Burgos verliet waar ik heerlijk in een hotel had gerust. Achteraf denk ik te weten waardoor dit kwam. Ik had namelijk in de ochtend nog een heerlijke douche genomen en zodoende mijn voetzolen zacht gemaakt… Ik liep op de 31 km die ik die dag liep maar liefst 5 blaren!

Dus altijd de standaard EHBO spulletjes (pleisters/pijnstillers/verband/pincet enz) meenemen maar ook blaarverzorging zoals tape om een opkomende blaar te voorkomen of blarenpleisters (compeed oid) die een blaar afschermen en waar veelal een beschermlaagje inzit voor extra bescherming van de blaar.

De laatste jaren gebruik ik zelf alleen nog maar tape om te voorkomen dat er een blaar vormt. Als ik iets voel opkomen tape ik preventief af. In mijn tas zit dus altijd een rol tape. Deze rollen zijn te koop bij elke drogist.

Heb jij wel snel of veel last van blaren dan is het raadzaam om hier goed over te lezen en je daar goed in voor te bereiden. Ik ben er geen expert in en kan je daar niet echt in verder helpen.

Paklijst voor Pelgrims

 • Hoeveel kleding neem je mee?

Uiteraard had ik zo min mogelijk kleding mee en deed dat in een druktas zodat het volume ervan nog kleiner werd en nog niet de helft van mijn Osprey Womens Backpack vulde. Thuis ging ik op reis gekleed in een halve spijkerbroek met een riem erin. Ik kan je aanbevelen om dat niet te doen. Die riem en spijkerbroek heeft dus de gehele pelgrimsreis onder in mijn druktas gezeten. Reis dus ook gewoon in je hiking outfit!

2 lange yoga leggings
1 half lange yoga legging
1 korte volleybal broekje

4 shirts met korte mouw
1 shirt met lange mouw
1 trainingsjasje

3 wandelsokken
3 bh’s / 4 strings (niet iedereen vind dit fijn maar ik heb er geen last van gehad)

Regenponcho wegwerp
Buffy en zonnehoed

Slippers

Backpack op de camino
Uitzicht over het landschap van Galicië tijdens mijn pelgrimstocht Camino Frances

Ik hoor velen van jullie al denken. Ik ga echt niet in van die yoga leggings lopen. Dat snap ik. Ik vind ze heerlijk zitten en ik hou van de kleuren! Ze zijn klein, dun maar toch ook verrassend warm. Misschien moet je het toch eens proberen! Sommige mensen hebben snel last van het schuren van de bovenbenen langs elkaar. Dat voorkomt een yogabroek ook 🙂

Deze yoga-leggings kun je uiteraard inruilen voor de specifieke wandelbroeken of runningleggings. Deze zijn er natuurlijk ook speciaal voor de lange afstandswandelaars. Dus.. zo licht mogelijk en geen naden waar je huid tegen aan kan schuren. En waarschijnlijk in meer gangbare kleuren (blauw/groen/bruin etc) te vinden dan waar ik graag in loop.

 • Hoeveel ging er in mijn toilettas?

Tandenborstel en tandpasta
Shampoobar 
Wasmiddel (100ml)
Bodylotion (100ml)
Deodorant (Nuud)
Tampons/maandverband
Nagelknipper en nagelvijl
Zonnebrandcrème
Blauw oogpotlood
Oordopjes

100 ml is natuurlijk niet veel maar ik vul ze liever bij na een paar weken dan dat ik de hele tocht met een grote fles loop. Als je een grote fles koopt voor bijvullen kun je een ander met de rest misschien nog weer blij maken.

 • De shampoobar gaat waarschijnlijk de hele tocht wel mee en de kleine tube Nuud deo ook wel. Nuud gebruik je om de paar dagen, je smeert een kleine hoeveel uit in je oksel en klaar is kees. Deze neutraliseert de geur van zweet, super handig. Ik gebruik dit nu sinds een paar jaar en vind het wel echt heel handig, met name op reis. Ik reis alleen met handbagage en daarin is dit nooit een probleem.

Er zijn in de herbergen allemaal plekjes waar je spullen kan laten staan voor een volgende pelgrim. Zo help je een mede-pelgrim ook nog voort in de dagen erna 🙂

En de oordopjes zijn in sommige gezelschappen echt onmisbaar voor een goede nachtrust! Een heel aantal nachten echt heel blij mee geweest dat ik die ingepakt had 🙂

 • Lakenzak & microvezelhanddoek

Daarnaast had ik natuurlijk nog een lakenzak bij mij. Ik slaap altijd graag in mijn eigen slaapzak en niet gelijk op matrassen waar Jan en allemaal al op heeft liggen zweten 🙂 Deze zijde/katoen lakenzak gaat dus altijd met mij mee. Ik heb al jaren de Cocoon Travelsheet en die bevalt me super goed.

Een handdoek is ook iets wat je bij je moet hebben. Nergens in de herbergen werd dit aangeboden. De ideale reishanddoek is dan de super snel drogende micro vezel handdoeken. Ik had er daar 1 van mij, maat middel.

 • Eten en Drinken

Uiteraard heb je eten en drinken bij je als je een aantal uren onderweg bent op de Camino Frances. Ik had op mijn eerste pelgrimstocht altijd 2 halve liter flesjes water bij mij. Elke zijde van mijn tas zat er 1. Daarnaast had ik soms een flesje cola oid bij mij voor wat smaak en de suiker. Daarnaast doodt coca cola alle bacteriën in je maag en darmen dus is dit altijd een goed vakantie drankje.

Nu draag ik altijd een literfles bij mij. Zo hou ik de andere kant leeg voor mijn telefoon, een banaan of dat colaflesje.

Je waterfles bijvullen onderweg?

Het water uit de kraan in Spanje kun je zo drinken. Op veel plekken langs de Camino Frances kom je fonteintjes tegen waar bij staat vermeld of het drinkwater is. Aqua Non Potable of Potable staat er eigenlijk altijd bij. In het water zit wat chloor verwerkt en zal het dus iets een smaakje geven maar is niet schadelijk voor ons.

In mijn tas zat veelal nog wel een mueslireep, wat noten of een klein blikje olijven. Ook had ik aan mijn tas een tasje hangen waarin brood, fruit en evt kaas oid zat om te lunchen onderweg. Als de hongerklop tijdens het lopen komt heb je altijd wat bij je en de lunch op een terrasje nuttigen is natuurlijk zo nu en dan best leuk en relaxed maar kost je net wat meer!

Praktische Paklijst voor Pelgrims

Naast alles wat niet mag ontbreken op je paklijst voor pelgrims zijn natuurlijk wel wat luxe dingetjes die je mee neemt. Gewoon omdat je het graag wil of makkelijk vind. Een extra kilo voor je gemoedsrust vond ik niet zo’n probleem. Een checklist voor wandelaars is grotendeels praktisch maar we willen het ook fijn houden met een beetje luxe 🙂

 • Welke luxe artikelen neem je mee?

Ik had uiteraard een smartphone bij mij maar ook mijn fotocamera (Panasonic Lumix). Daarnaast had ik ook mijn lichte reis laptop (Asus) in mijn backpack gestopt. De hierbij horende snoertjes had ik natuurlijk ook bij mij. Om toch wat te besparen had ik een stekker met meerdere ingangen bij mij.

Omdat ik een goed verslag wilde schrijven elke dag nam ik de laptop mee, op een telefoon ga je toch inkorten. Dat zou jammer zijn en dus nam ik een kilo extra mee en daar heb ik zeker geen spijt van!

 • Waar kan je niet zonder op de Camino?

Als je begint aan de Camino Frances registreer je jezelf als pelgrim in Saint Jean Pied de Port en krijg je een pelgrimspaspoort. Deze toont aan dat je bezig bent met de pelgrimstocht en geeft je toegang tot de vele herbergen. Deze herbergen zijn goed betaalbaar en bieden veelal ook het pelgrimsdiner in de avonden waar ik ook zeker gebruik van heb gemaakt. Ook deze zijn zeer betaalbaar (10 a 15 euro) en bestaan uit 3 gangen & water of wijn.

Pelgrimspaspoort

Contant geld ben je op heel veel plekken nodig. Zorg dat je altijd wat op zak hebt. Op steeds meer plekken kun je pinnen maar er zijn een aantal stukken waar het niet kan. Je wordt veelal op de route wel gewaarschuwd door mede-pelgrims die weten wanneer er een aantal km’s aan komen waar je niet kan pinnen.

Boekje over de pelgrimstocht. In principe ben je niks nodig om de route te kunnen lopen zonder te verdwalen. Een boekje over deze tocht geeft je wel dagelijks wat extra info over waar je bent geweest of waar je de volgende dag naartoe gaat. De hoogtepunten van wat je zou moeten bezoeken of de zware stukken staan hierin beschreven. Ik vond het toch wel handig en had de kleine Rother wandelgids bij mij.

Rother boekje voor je pelgrimstocht Camino Frances

 • Hoe zwaar was mijn backpack

In totaal woog mijn tas zo rond de 7 a 8 kilo en heb ik hem met plezier gedragen. Na de eerste dag voelde ik drukplekken op mijn heupen. Ik was erg bang dat ik hier last van zou krijgen maar in de dagen daarna bleek dat dit een opstart dingetje was want ik heb het niet weer gevoeld. Je lichaam is verrassend snel in aanpassen aan de situatie.

De tas leek in de dagen erna als gegoten te zitten gelukkig!

Mijn ervaring is dat de grootste factor voor het slagen of falen van een wandeltocht je eigen mindset is.

Maar wat zit er nog meer in de backpack?
Neem jij ook symbolisch iets mee?

 • Neem jij ook een steentje mee?

Heel veel mensen gaan de Camino lopen omdat zij iets te verwerken hebben. Het lopen en dan met name het zoveel dagen achtereen heeft een meditatief karakter en daardoor psychologisch ook heel goed om te doen. Cruz de Ferro is een plek waar velen hun ‘last’ achter zich laten… Dit is een plek waar al sinds jaar en dag de pelgrims een steentje, wat zij de hele tocht al bij zich dragen en van huis mee genomen is, achter zich laten en daarmee symbolisch vrij van hun last door gaan naar Santiago de Compostela.

Cruz de Ferro - Camino Frances

Ik heb deze tocht ervaren als een van mijn mooiste reis ervaringen. Nu ik een paar jaar verder ben heb ik nog steeds een beetje ‘heimwee’ naar mijn pelgrimsleven!

Ik kan het iedereen aanbevelen om de hele wandeling in een keer te doen om zodoende het leven volledig als pelgrim te ervaren!

Deel jij deze paklijst op je sociale media?

Je zou mij er super blij mee maken!

Wil je meer lezen over mijn pelgrimstocht?

Een dag uit het leven van een pelgrim

Voor- en Nadelen van de Camino bij Warm en Koud weer

Eerste 200 km van de Camino Frances Deze blog linkt door naar de volgende 200 km

Of zoek je andere lange afstandswandelingen?

Wandelen in Karpathos – Griekenland

Hiken op de Rheinsteig – Duitsland

8 Dagen op de Alpe Adria Trail – Oostenrijk

Of kan ik je inspireren om naar Nepal te gaan?

Poon Hill Trek – Nepal ( 8 dgn / 7 nacht )

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *