Budget voor je pelgrimstocht – Camino Frances

Als je begint te pelgrimeren is het toch fijn om te weten wat je budget voor je pelgrimstocht ongeveer zal zijn. Ik heb de Camino Frances eind 2016 gelopen en zal daarop gebaseerd mijn budget met jullie delen. De dagelijkse kosten zijn in vergelijking met een andere reis helemaal niet zo heel erg hoog vind ik. Maar als je echt budget wil reizen is dit misschien niet de allerbeste keuze 🙂

Aan een lange pelgrimstocht, mijn Camino Frances duurde 35 dagen, gaat wel een goede voorbereiding aan vooraf. Je loopt over het algemeen niet zomaar weg om dat dan vervolgens ook 35 dagen te blijven doen. Er zijn wel een basis die je moet hebben om goed voorbereid op pad te gaan. Uiteindelijk komt er meer bij kijken en heb ik het dan niet alleen over getraind zijn in langere wandelingen afleggen.

Dat is maar een deel van je voorbereiding. Je budget pelgrimstocht wordt voor vertrek al aan gebroken als je begint met de aanschaf van een goede tas en goede schoenen. Die twee zijn wel het belangrijkst. Die heb je of de hele dag op je rug of dragen je de hele route 🙂

Mooie vergezichten tijdens je pelgrimstocht - Camino Frances, Spanje

– Uitrusting –

Een flink deel van je
budget pelgrimstocht

 • Uitrusting voor je pelgrimstocht

Ik schreef al een blog over wat je allemaal bij je zou moeten hebben op je pelgrimstocht. Mijn paklijst voor pelgrims. Ik ging daar niet in op de kosten voor de ‘uitrusting camino de santiago‘ die ik kocht voor af.

 • Een goede hiking backpack€ 150,00

Ik koos voor de Osprey Sirrus Women Hiking Backpack. Wat ik vooral heel fijn aan deze tas vond is dat er aan de achterzijde een los van je rug zit en dat dit kan ventileren terwijl je de hiking backpack op je rug hebt. Ik moet zeggen dat ik veelal een trainingsjackje hiertussen had zitten. Deze kon ik dus overdag makkelijk pakken of weer wegstoppen.

 • Goede en comfortabele hiking boots € 165,00

Goede schoenen zijn misschien wel het meest belangrijkste van alles wat je gaat aanschaffen voor je pelgrimstocht. Elke dag van ’s morgens vroeg tot laat in de middag soms loop je op die schoenen. Je voeten zijn het meest belangrijk op zo’n tocht en die moeten een goede basis hebben om op te staan. Ik kocht de Lowa Renegade voor dames. Je ziet ze erg veel en ik vind het ook gewoon erg fijne schoenen. Ik heb ze nu weer opnieuw gekocht alleen dan een leukere kleur dan wat ik toen kocht, toen zwart en nu petrol groen!

Yoga wandelleggings en Lowa Hiking schoenen

 • Goede Hiking Sokken ( € 15 a 20 per paar )

De sokken die je in je schoenen draagt zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Er moeten zo weinig mogelijk naden in zitten die kunnen gaan schuren of knellen. En dan juist bij de tenen op het breedste punt zitten vaak de naden in normale sokken. Deze zijn bij de hiking sokken vaak anders en dat is het grote voordeel. Ik had een aantal verschillende sokken bij mij, zij verschilden in prijs van minstens 10 tot hooguit 20 euro.

Je hebt verschillende stoffen die daardoor ook weer verschillende voor en nadelen hebben. Ik vind het lastig om hier een advies over te geven. Ik had katoen bij mij maar ook wol. Daarnaast had ik zelfs een paar hele goedkope sokken bij mij. Ik vind het juist fijn dat ik niet elke dag op dezelfde sokken loop en dus iets verschil in belasting heb daardoor.

– Wandelkleding tips –

Daarnaast moet je natuurlijk de kleding mee nemen die je fijn vind zitten.

Ik kan het wel aanbevelen om geen broeken aan te doen maar wandel leggings. Die zijn klein, licht en knellen of schuren nergens. Ook in de tas nemen ze natuurlijk niet veel ruimte in beslag wat ook heel fijn is. Daarnaast zijn ze in alle kleuren te krijgen en vind ik dat natuurlijk nog veel leuker! Er zijn speciale wandel leggings voor dames te krijgen maar ik gebruik mijn yoga leggings. Ik heb dan volop keuze uit allerlei hippe designs, maten en soorten.

Daarnaast had ik paar shirts bij me. Als het frisser wordt is goed om met laagjes te werken in plaats van dikke kleding. Ook op deze manier bespaar je weer op de inhoud van je backpack.  Uiteraard zat er ook wat ondergoed in de backpack.

Lees mijn paklijst voor pelgrims als wil weten wat er precies in mijn backpack zat.

Pyreneen Camino Frances - Spanje

 • Dagelijkse kosten voor overnachting

Er zijn verschillende herbergen om te overnachten. Het verschil zit hem natuurlijk in de prijzen en daarmee natuurlijk vaak ook de luxe die er geboden wordt. Je budget pelgrimstocht is grotendeels afhankelijk van je kosten die je maakt tijdens de overnachtingen. Uiteraard kun je tijdens je pelgrimstocht ook hotels boeken. Ik heb dat in Burgos en Leon ook gedaan toen ik daar een rustdag bleef. Verder heb ik alleen  op de slaapzalen in de verschillende albergues geslapen.

 • Prive albergue

In de prive albergues krijg je vaak de meeste luxe. De mooiere douches en de fijnere bedden. Zij bieden veelal de pelgrimsmaaltijden en je kunt er vaak nog wel wat kopen (eten/drinken of handige pelgrim items). Dit verschilt natuurlijk maar ze doen er toch vaak net iets meer aan om de pelgrims bij hun binnen te halen omdat ze er toch van moeten leven. Ik vond deze albergues om die reden wel heel fijn.

– € 10,00 tot 15,00 per nacht

 • Gemeentelijke albergue

In de gemeentelijke albergue werken vrijwilligers uit de gemeenschap. Het is er vaak wel gezellig met lokale mensen. Er hangt het echte Spaanse sfeertje wat soms ook een beetje met zich mee brengt dat het er iets minder net is. Er zijn wat minder mensen echt verantwoordelijk voor wat er gebeurt en wie er echt goed schoon maakt. Uiteraard verschilt dit per albergue.

Eten wordt veelal hier niet aangeboden maar ze weten wel de fijne adresjes voor je waar je een pelgrimsmaaltijd kan krijgen. Vaak is er wel een keuken zodat je je eigen maaltijd kan bereiden.

– € 8,00 tot 12,00 per nacht

De verschillende albergues
Links is een prive albergue waar je zelfs een zwembad hebt, rechts is de gemeentelijke

 • Religieuze albergue

Dit zijn de herbergen die gerund worden door de kerk. Hier wordt vaak samen gebeden voor een goede tocht, en uiteraard ook gezamenlijk gegeten. Ik weet van 1 herberg waar de voeten in de avond werden gewassen door de pastoor… In deze herberg was ook geen stroom en dus werd er bij kaarslicht in de avond gegeten. Dit hoorde ik van medepelgrim Sean. Dit was net voor het plaatsje Castrojeriz en dat moet toch wel een aparte ervaring zijn.

– € 5,00 tot 10,00 per nacht

 • Donatie albergue

Ook heb je de herbergen op donatie basis. Je hoeft, als je het niet kan missen, niets te betalen. Dit draait ook op vrijwilligers uit de gemeenschap. Ik heb 2 x in een donatie albergue geslapen en vond de sfeer er super goed! Daar doneerde ik dan telkens tenminste 5 euro, dat vond ik wel zo netjes… Ik kan het immers wel missen.

Wat jij wil doneren

Budget Pelgrimstocht Camino Frances

 • Ontbijt en lunch onderweg

– € 5,00 tot € 10,00

Dit is wel erg verschillend en afhankelijk van hoe jij je ontbijt en lunch neemt. Ik begon mijn pelgrimsroute in Saint Jean Pied de Port en daar betaalde ik voor een koffie en een stuk tortilla waar je een stuk brood bij krijgt zo rond de €2,50. Voor de koffie vaak een euro en de tortilla met brood € 1,50.  Hoe verder ik op de route kwam hoe de prijs ook langzaam omhoog kroop. Op het laatste betaalde ik rond de €4 a 4,50 voor de koffie en de tortilla.

De lunch nam ik steeds vaker zo langs de route op de grond, op een bankje of bij een mooi uitzichtspunt. Je kunt natuurlijk ook ergens gaan zitten en relaxed je eten bestellen. Ik had doordat ik ergens onderweg at altijd een stuk brood, wat kaas of vleeswaar ( ik at toen nog vlees) en een klein blikje olijven bij mij. Ik kon dus ten alle tijden even zitten en wat eten. Daarnaast ook voor elke dag een appel en een banaan.

De banaan is tijdens je pelgrimstocht aan te bevelen omdat het rijk aan magnesium is en dus erg goed is voor je spieren.

Ik heb een dag last van kramp in de kuit gehad op de pelgrimstocht en kreeg de tip om elke dag een banaan te eten. Vanaf die dag was de banaan dus onderdeel van mijn dieet.

Budget Camino Frances

 • De gezamenlijke Pelgrimsmaaltijd

De gezamenlijke pelgrimsmaaltijd is wel echt iets wat ik je kan aanbevelen. Het is super gezellig om met alle mede pelgrims aan tafel te zitten. Ook voor je budget pelgrimstocht is dit aan te bevelen, elders zit je al snel over de 10 a 15 euro. Daarnaast is het erg leerzaam om van je mede pelgrims te horen hoe zij de zaken aanpakken. Iedereen heeft zo zijn tips en trucs.

Daarnaast bestaat de pelgrimsmaaltijd uit 3 gangen en krijg je dus genoeg voedingstoffen binnen. Het is ook een gevarieerde maaltijd. De Spanjaarden weten wel wat de pelgrims nodig zijn na een lange dag lopen op de camino. Meestal zijn het stevige maaltijden. Je kunt kiezen uit 2 a 3 verschillende voorgerechten, 2 a 3 verschillende hoofdgerechten en nog een toetje zoals een appel, ijsje of yoghurt. Bij het eten krijg je dan ook nog eens water en/of wijn.

– € 10,00 tot 15,00

Budget voor je pelgrimstocht

 • Dagbudget voor de Camino Frances

Als ik het dan optel kom ik uit op zo’n kleine € 40,00 per dag wat je kwijt bent op de pelgrimstocht Camino Frances.

Uiteraard ben je de ene dag wat meer kwijt dan de volgende maar zo gemiddeld genomen kun je van 40 euro per dag uit gaan.

Neem zo nu en dan eens een herberg op donatie basis en kook je eigen eten eens. Ik kan dat ook zeker aanbevelen. Ik heb samen met een aantal wel eens een heerlijke maaltijd voor elkaar getoverd. Boodschappen doen in een supermarktje is ook wel eens weer leuk en in de herberg ligt altijd nog wat aan pasta wat je kan en mag gebruiken!

De kosten voor die eigen gemaakte maaltijden zullen zo’n 3 euro zijn geweest.

– Je kunt je budget pelgrimstocht natuurlijk makkelijk overschrijden.

Ik zag best regelmatig een busje langs komen die de backpacks van de pelgrims van de ene plaats naar de andere bracht. Het nadeel daaraan lijkt mij dat je de afstand moet lopen die je afspreekt met de vervoersdienst. Je kunt dan niet beslissen om halverwege te stoppen. Verder lopen kan natuurlijk wel maar dan moet je dus het laatste deel met je eigen tas gaan lopen.

Als je ervoor kiest om je tas vooruit te laten gaan zul je vast ook je herbergovernachting bespreken. Ik weet niet of hier kosten aan verbonden zijn. Ik vond de vrijheid die ik had om te kiezen waar ik wilde stoppen naar gelang hoe een dorpje eruit zag of hoe ik mij voelde juist geweldig op deze tocht.

Budget voor je pelgrimstocht

Jerry uit Canada waar ik een kleine week mee heb gelopen was altijd een beetje bang dat hij geen plek zou hebben en wilde om die reden vroeg over zijn. Ik heb het maar 1 of 2x gehad dat een plaats geen plek meer had voor mij en dat ik een paar km door moest lopen. Als je doel is om rond een uur of 1 of 2 in de middag te stoppen dan kun je altijd nog die paar kilometers doorlopen.

Ook waren er meerdere pelgrims die de stukken de stad in of uit per bus deden. De reden die ze hier veelal voor opgaven was dat ze de buitenwijken van de steden niet leuk vinden om door te lopen. De meeste pelgrims doorstaan wel alles. Het is deel van de tocht…zo kun je ook niet delen van je leven even overslaan omdat je ze niet zo leuk vind…

En tijd genoeg …
Wie doet je wat?

Ik ben heel benieuwd wat de ervaringen van andere pelgrims zijn.

Hoe hebben jullie het aangepakt? Welke route liep je?

Heb je veel zelf gekookt? Of vond je net als ik de pelgrimsmaaltijden super gezellig!

Heb jij meer kosten gemaakt? Vertel je waaraan?

Bewaar dit budget of deel deze blog voor anderen!!

Mijn bubbeltje online is nog niet zo groot dus daar zou je mij erg blij mee maken 🙂

Wil je meer lezen over mijn tocht?

Begin bij de Eerste 200km van de Camino Frances en klik dan door naar de volgende 200km.

Lees mijn Paklijst voor Pelgrims

Of lees eens hoe een Dag uit het leven van de Pelgrim eruit ziet.

Trekkingstokken: Totall Workout en Veiligheid

Voordat je deze lange tocht doet moet je oefenen natuurlijk!!

Wandelen in Duitsland: Wandelroute de Hermannshohen

Hiken op de Rheinsteig – Duitsland

Maar je kan natuurlijk ook in het mooie Nepal gaan hiken!

Poon Hill Trek – Nepal ( 8 dgn / 7 nacht )

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *