Een camino wandelen – Voor- en nadelen bij warm en koud weer

Een camino wandelen. Het blijft mijn mooiste reiservaring ever! Ik heb er de meest fijne herinneringen aan over gehouden en heb er het meest over mijzelf geleerd. Dit jaar ging ik weer een stuk camino wandelen!! Ik kon het gewoon niet laten toen ik nog bijna 2 weken op pad kon zijn op de Camino Frances. Ook al was het al november…ik vloog naar Pamplona en de volgende dag zette ik alweer de eerste stappen op dit eeuwenoude pelgrimspad naar Santiago de Compostella.

Een eeuwenoude Camino Wandelen? Heb jij die droom ook? Lees eens meer over de bijna 800 km lange Camino Frances die ik in 35 dagen liep in september 2016. Begin te lezen bij het verslag van de eerste 200 km op de Camino Frances.

Pelgrim in september 2016
September 2016

Een van de meest zinvolle reizen die je kan maken is als  je het mij vraagt een pelgrimstocht maken, een camino wandelen. Je bent in het moment, je hoeft maar weinig te plannen zodat je de meeste tijd van je dag kan ZIJN. Gewoon doen wat je doet, wandelen van punt A naar B en als B te snel bereikt is kan je gewoon nog een dorp doorlopen. Tijdens het pelgrimeren kom je zoveel inspirerende mensen tegen die inspirerende verhalen hebben… Ik vond dat echt geweldig. Na een paar weken ben je echt totaal IN HET MOMENT.

Je wordt wakker en kleed je aan en begint te wandelen zonder dat je er teveel over na moet denken. Lees er eens meer over in Een dag uit het leven van een Pelgrim

Een Camino Wandelen
In het Hoog- of Laagseizoen?

Mijn eerste camino startte ik 3 september tot begin oktober. Deze tweede keer wandelde ik een stuk van de Camino Frances in midden november. Ik had ook niet meer zoveel tijd om de hele camino te wandelen en dus begon ik in Pamplona en liep ik tot Burgos. Een heel mooi stuk om te wandelen, zeer afwisselend met veel dorpjes maar ook een aantal langere stukken van ruim 10 km tussen 2 dorpen. Ik liep in de uitlopers van de Pyreneeën in Spanje. De camino bracht mij over de bergpaden en bossen en uiteindelijk door de wijngaarden van de provincie La Rioja. In de provincie Navarra begon ik daarna liep ik een stukje door La Rioja en kwam uit in Castilla Y Leon.

Doordat ik nu in het late hoogseizoen en laagseizoen heb gepelgrimeerd kan ik je een aantal verschillen weergeven en een advies geven over wanneer te wandelen. Lees verder over de voor- en nadelen bij koud en warm weer een camino wandelen.

Veel of weinig medepelgrims ontmoeten?

Toen ik 3 september 2016 startte in Saint Jean Pied de Port haakte ik gelijk aan bij een Frans echtpaar. Dit was echt een goede ervaring voor mij doordat ze me de eerste zware dag doorhielpen en mijn tas en stokken even goed aan mijn lichaam aanpasten. Daarnaast zag ik tientallen pelgrims lopen en zat het terras van Orisson zaten vol met pelgrims. Toen voelde ik al een soort verbondenheid doordat we het allemaal een flinke uitdaging aan gingen die eerste dag.

Camino Wandelen - Koffie langs de straat met vele pelgrims
In Viana koffie langs de straat met vele pelgrims. Deze keer was de straat leeg en zat ik binnen in een van de koffietentjes met een aantal locals.

Toen ik nu midden november 2021 startte in Pamplona rond een uur of 8 in de ochtend zag ik 2 Sicilianen bij de herberg. Verder liep ik de eerste uren alleen totdat ik bij Alte del Perdon nog een Spaans stel zag wat een weekend op de camino liep. Tijdens de 8 dagen dat ik nu op de Camino was ben ik zo’n 15 a 20 pelgrims tegen gekomen. Ik zag een aantal van hen meerdere keren en dus die verbondenheid krijg je toch wel snel. Je ziet elkaar even bij een kopje koffie of in de herberg zie je elkaar weer.

Het is super rustig op de weg in het naseizoen. Dit is vanaf halverwege okt tot begin maart ongeveer. Als je het liefst alleen loopt en niet elke keer andere pelgrims wil zien heel fijn natuurlijk. Voor mij was het juist de meerwaarde dat ik zoveel mensen uit verschillende culturen zag en sprak. Als het lekker warm is buiten zit je wat makkelijker aan de kant van de weg, er komen dan sneller wat pelgrims even kort bij je staan en dus kom je makkelijker in gesprek met elkaar.

Voor mij valt deze onder een nadeel omdat ik het fijner vond dat ik juist met veel pelgrims kon praten en het pad kon delen. Delen is vermenigvuldigen en dat goldt op de camino voor mij dubbel!

Water bij je dragen – Camino Wandelen

Als je een lange afstand wandelt moet je natuurlijk zorgen dat je genoeg water bij je hebt. Toen ik in 2016 startte had ik nog dagen van 30+ graden. Dat waren dagen dat ik dus ook wel 2 flessen water bij me moest hebben. Gelukkig kom je onderweg nog best wel wat waterpunten tegen waarbij vermeld staat dat het aqua potable is, dus drinkbaar.

Bij koud weer is het water natuurlijk geen probleem. Niet voor het bijvullen maar ook voor het extra gewicht wat je dus bij je moet dragen. Als het warm is moet je toch zeker 2 flessen water bij je dragen. Het kan gebeuren dat je 10 km loopt zonder iets tegen te komen en bij warm weer is dat best lang, minstens 2 uur. Je moet dan haast wel die vul punten gebruiken maar hiervoor geldt dat ze wel water bevatten waar iets aan toegevoegd is, wordt gezegd. Ik kan het prima drinken en heb er geen last van. Mijn maag vind het geen probleem maar ook de bijsmaak vind ik geen ramp. Ook nu heb ik weer elke dag mijn fles gevuld uit de kraan en bij punten die ik onderweg tegenkwam.

In de winter is dit dus een voordeel, minder water nodig onderweg en dus minder gewicht

Camino Wandelen - Bij warm weer veel water bij je dragen
Bij warm weer dien je meer water bij je dragen

 

Geopende herbergen op de Camino Frances

Als je in het hoogseizoen de camino loopt heb je in elk dorp wat je tegenkomt keuze uit teminste 1 of 2 herbergen. Is het dorp iets groter dan 50 a 100 inwoners dan heb je vast keuze uit nog meer herbergen en evt een hotel. De dorpen langs de pelgrimsroute leven van de uitgaven van de pelgrims. Overal zijn kleine winkeltjes en overal kun je koffie kopen en dus in elk plaatsje kun je in een herberg overnachten.

Dat is toch anders in het laagseizoen. Veel herbergen zijn gesloten. De keuze is niet reuze en dus moet je wat meer plannen. Als je niet van keuzes houdt is dit ideaal. Je zoekt online op welke albergues / herbergen geopend zijn en je weet hoe ver je die dag moet gaan lopen. Er zijn verschillende websites voor waar je op kan zien wat de huidige stand van zaken is. Ik keek veel op de app camino.ninja/app. Deze is niet alleen handig om te zien wat er in alle dorpjes aan herbergen zijn maar ook of ze open zijn. Ook camino.love en aprinca zijn een websites die een lijst bij houden.

Camino Wandelen - Warmere kleding aan

In de zomer hoef je en niet zoveel te plannen en je kunt in elk dorp stoppen als je dat wil. Of als je voeten die dag niet meer willen … of het er gewoon gezellig uitziet. Dat onbezorgde, niet plannen en maar zien waar je terecht komt vond ik echt heerlijk! Ik heb soms dagen niet in mijn boekje gekeken tijdens mijn eerste camino ( een app had ik nog niet en in heel Europa online zijn was er toen ook nog niet kosteloos bij). Ik liep gewoon en zag wel waar ik uitkwam. Veel herbergen liggen langs de route en kom je dus gewoon tegen, zo niet kun je bordjes volgen die je naar de meeste herbergen leidt.

Het is zo makkelijk als je eenmaal onderweg bent op de camino …. in het hoogseizoen.

Ik heb nu in Navarrete een hotel geboekt omdat de twee herbergen die ik zag en waarvan ik dacht dat ze open zouden zijn gesloten waren. Achteraf genoot ik volop van het bad wat mijn kamer had en lag ik heerlijk mijn spieren de rust te geven die ze even nodig hadden…maar het was wel even stress na ruim 30 km. Het feit dat ik misschien door moest lopen omdat ik geen bed kon vinden.

Voor mij is dit dus een nadeel van in het laagseizoen de camino wandelen.

Warm blijven in de albergues

In de herbergen is lang niet altijd een kachel. Dus ga er vanuit dat het gebouw op zich gewoon niet behaaglijk warm is. Dus als je onder de douche gaat kleed je je uit in een koude ruimte. de douche is wel altijd lekker heet! Ook als je een kopje koffie drinkt, uit de automaat, zit je in een ruimte die lang niet altijd verwarmd is. Ik vind dat niet fijn. Ik ben helemaal niet dat ik het snel koud heb maar ik hou wel heel erg van een verwarmde ruimte en mijn jas uit doen als ik aan tafel zit. Hier werd ik op een bepaald moment wel moe van… Buiten de jas aan en binnen hem niet uit kunnen trekken…

Camino Wandelen - Warm blijven in de Albergues

Daarnaast liggen niet overal standaard dekens om je in de nacht warm te houden. Hier was ik niet goed op voorbereid want anders had ik een dikkere slaapzak geregeld… Los daarvan hadden mede pelgrims het ook koud terwijl ze wel een goede slaapzak hadden. Die nacht lag ik in mijn lakenzak, met een dunne fleecedeken erover en zo’n ouderwetse kriebeldeken van de herberg. Ik had het ook fris gehad… Dus dat had mijn probleem niet geheel opgelost. Wat het beste zou zijn geweest is een klein kruikje, als je het eenmaal warm hebt in je slaapzak, onder de dekens, dan blijft het vaak wel warm. Mijn kleine kruikje ( 1lt ) is een tijd terug geknapt dus ik moet op zoek naar een nieuwe.

Voor mij is dit het grootste nadeel. Ik heb het niet snel koud maar als ik me nergens aan op kan warmen vind ik dat toch erg jammer. Ik lijk dan een soort van geobsedeerd te worden door het tekort aan een warmtebron en wil me alleen nog maar opwarmen.

Pelgrimsmaaltijden samen nuttigen

De gezellige pelgrimsmaaltijd wordt niet overal meer aangeboden in het laagseizoen. Dit omdat er te weinig pelgrims zijn en dus is alles een beetje uitgekleed. En dus ook de pelgrimsmaaltijden die juist zo gezellig en leuk zijn. Ik heb maar 1x in deze 8 dgn een pelgrimsmaaltijd genuttigd met 2 medepelgrims (Mexicaan en Spanjaard) en de 2 eigenaren (Duits) van de herberg Casa las Almas in Espinosa del Camino. Super gezellig. Ook de Mexicaan gaf gelijk aan dat hij dit wel erg gezellig vond en met stip de leukste herberg vond tot zover. Hij was begonnen in Saint Jean Pied de Port.

Samen maak je de Camino Frances zoveel leuker.

Pelgrimsmaaltijd Paella - Camino wandelen doe je samen
Pelgrimsmaaltijd Paella – Camino wandelen doe je samen en dus eet je samen 🙂

Na een dag wandelen op de Camino is het soms ook echt niet leuk meer als je nog op zoek moet naar een plek om je avondmaaltijd te scoren. In de zomer vond ik dat minder erg en liep ik graag op mijn slippertjes nog een rondje door het dorpje of stadje waar je terecht was gekomen. Maar als alles een beetje kouder is, donkerder is en er veel dicht blijkt te zijn is voor mij de lol er wel af. Ik heb dus een aantal avonden een flinke mueslireep gegeten die ik nog in de tas had zitten. De volgende ochtend nam ik het er weer dubbelop van met een fijn ontbijt en een cafe con leche.

Dit valt voor mij dus ook onder het kopje nadeel

Licht reizen – zomer / winter

In principe kun je in de zomer lichter op reis dan in de winter. Je hebt wat minder stof bij je, korte broeken en shirts ipv lange broeken en truien. Ook je slaapzak en slaapkleding enz tellen mee. Voor mij viel het toch anders uit. Toen ik de eerste keer ging had ik ruim 6 kg bij mij. Je raadt het al, ik had veel te veel bij mij. En ook dingen bij mij die ik nu op deze korte reis thuis heb gelaten. In de jaren erna heb ik wel geleerd wat ik wel en niet nodig ben. Mijn toilettas bijvoorbeeld is stukken kleiner. Mijn tas woog deze keer 5 kg in totaal, met water.

Ik had die eerste reis ook een fotocamera (Panasonic Lumix) bij mij en een kleine laptop. Iedereen vond dat uiteraard gek maar ik hield toen nog altijd erg uitgebreid een dagboek bij … Dat doe ik nu ook minder. Ik maak aantekeningen en vertrouw op mijn foto’s om het verhaal weer opnieuw te beleven.

Licht wandelen op de camino in de zomer

Deze reis had ik die twee apparaten thuis gelaten en had ik alleen mijn telefoon (Huawei P20) bij mij. Ik kan daar nu veel meer mee en ook veel betere foto’s mee maken dan in 2016. Ook had ik nu minder kleding bij mij dan toen ook al was het nu winterkleding. Ik ging natuurlijk maar 8 dagen maar los daarvan hoef je maar 2 setjes kleding mee te nemen. Dat had ik de eerste keer stiekem ook niet gedaan. Er sluipt dan toch altijd meer in je tas terwijl je weet uit alle voorbereiding die je gedaan hebt online dat je het op zich niet nodig bent.

 

Langs de route even zitten en genieten van de omgeving

Als het warm is neem ik overal meer tijd voor. Ik heb nu wel stukken van 15 km gelopen zonder ergens even stil te zitten. Alleen even stil staan om een slokje water te nemen en om een foto te maken maar verder niet te lang stil staan. Je wordt er alleen maar koud van. Ook even zitten op de leuning van een stenen brug of op een grote kei langs de kant van de weg… Ik heb het nu niet gedaan terwijl ik dat de eerste keer elke ochtend deed. Elke ochtend at ik een appeltje of banaan zittend langs de kant van de weg. Ik had toen mijn sarong bij mij en gebruikte die als kleedje om op te zitten. Schoenen uit, sokken uit en genieten van de omgeving…

Picknicken doe je minder snel en dus geef je ook meer geld uit aan cafe con leches en binnen zitten om op te warmen of warm te blijven tijdens je pauze.

Dikke kleding aan op de vlaktes van de Camino Frances

De leuke verrassingen langs de route

Wat ik ook erg jammer vond was dat de plekken waar in de zomer, hoogseizoen, mensen langs de camino staan om een broodje te verkopen of gekoeld drinken aan de man te brengen er niet zijn. Dat soort punten waren juist zo leuk, zo authentiek! Daar zat je dan even met verschillende pelgrims te genieten van het moment. Te genieten van een broodje wat iemand klaar gemaakt had of een koffie of gekoeld drankje, zo in the middle of nowhere. Mensen die met hun camper of foodtruck ergens langs de weg gingen staan.

Ook die verrassingen maakte het zo leuk!!

Maar ook Maria stond er niet. Toen ik in de voorbereiding van mijn Camino zat in 2016 was er op de EO een programma waar ze pelgrims interviewden tijdens hun pelgrimstocht en mensen langs de camino lieten zien. Maria was er 1 van en dus zocht ik haar op. Net voor Logrono staat ze al jaren, sinds haar moeder overleden is heeft zij het overgenomen. Haar moeder stond er voor haar al! 5 jaar terug kreeg ik van Maria een stempel in mijn paspoort… Nu was de plek leeg en verlaten.

Het imposante interieur van de kerk in Los Arcos
Deze kerk was in het laagseizoen niet te bezichtigen, de vorige keer haalde ik er een stempel.

Maar ook vele kerken waren dicht. Zo ook de kerk in Los Arcos, een erg mooie kerk waar ik ook een stempel haalde 5 jaar terug. De kerk heeft een imposante gouden of goudkleurige versierd interieur van de kerk. Vele katholieke afbeeldingen en nisjes met beelden zitten er en ik maak er de eerste keer een foto van.

Ik vind dit ook echt een nadeel dat deze leuke verrassingen niet van de partij zijn in het laagseizoen

Wanneer ga jij een camino wandelen?

Wil je graag alleen lopen? Hou je wel van kouder weer? Keuzestress als je uit veel herbergen kan kiezen?

Ga dan lekker in het laagseizoen..

Wil je graag deel uit maken van een bruisende gemeenschap van pelgrims die uit de hele wereld komen? Vind je het ook leuk om juist de lokale bevolking tegen te komen die veel organiseren voor de altijd maar langslopende pelgrims? Wil je overal kunnen stoppen om te overnachten?

Dan ben jij ook die pelgrim die in het hoogseizoen wandelt.

De zonsopgang nabij Atapuerco tijdens het laagseizoen
De zonsopgang nabij Atapuerco tijdens het laagseizoen

Het moge duidelijk zijn dat ik tot die laatste categorie behoor 🙂 Ik loop liever met warm weer en hou van de drukte op de camino. Ik vond het juist de meerwaarde hebben dat ik zoveel van anderen leerde. Toch vond ik de rust tijdens het wandelen echt niet erg… De eerste keer kon ik haast geen foto maken zonder medepelgrims in het plaatje. En bovenstaade foto is toch geweldig? Het vroor (-1) er wel op dat moment…

Deel jij deze tips voor medepelgrims?

Camino Wandelen - Jacomijn - Zinvol Reizen

Wil je meer lezen over mijn pelgrim avonturen op de Camino Frances?

Maar lees ook over andere wandelavonturen die er te beleven zijn in deze wereld.

3 dagen wandelen in Luxemburg – Lee Trail

Alpe Adria Trail – etappe 1 t/m 6 – Oostenrijk

Wandelen op de Wadden – Rondje Texel – 76 km

In Noorwegen een camino wandelen? Pelgrimsroute St Olavsleden – 7 dgn

Poon Hill Trek – Himalaya, Nepal

Of zoek je een andere uitdaging? Ik heb er nog wel eentje voor je!

De Rickshaw Challenge in India – 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld als ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *