Neem de tijd voor hoofdstad Havana van Cuba – Verblijf een paar dagen in Havana – Cuba

In Havana kun je heel makkelijk een week doorbrengen en nog steeds het gevoel hebben dat je niet alles gezien hebt wat je zou willen bezoeken! Ik vond de atmosfeer echt heerlijk in Havana toen ik mijn resterende 4 maand (van de 5) startte van mijn reis in 2016. Ik had daarvoor net de Camino Frances gedaan in Spanje en vond het heerlijk om een paar dagen in Havana rond te lopen.

Havana, of Habana zoals ze zelf zeggen, heeft 2.1 miljoen inwoners en een oppervlakte van 781km³. Dat maakt het de grootste stad met de meeste inwoners van het Caribische gebied. In 1982 werd de oude binnenstad van Havana al op de lijst van UNESCO werelderfgoed gezet.

En wist jij dat Havana ook staat op de lijst van New 7 Wonders Cities

Eerder deelde ik al een blog over het straatbeeld van Havana. Lees dan zeker de passage waarin ik het straatbeeld omschrijf van zo’n 5 minuten en op een aantal meters… Geweldig! Alles wat je dan zo passeert tussen de wijken La Habana Vieja en Vedado is echt super!

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Plan jij ook een paar dagen in Havana? Cuba

Wat ik vaak doe als ik een stad begin te verkennen is de toeristische hop on hop off in de bus nemen. Het geeft je een mooi overzicht van hoe groot de stad is, hoe ver van elkaar bepaalde plekken zijn en het geeft me een kaart met de hoogtepunten die ik zeker moet bezoeken in Havana. Ik ga een heel rondje zitten, luister de tekst en de muziek die er vaak gedraaid wordt. Daarna kies ik wat hoogtepunten van Havana uit om die eerste dag te bezoeken. Vooral als je een paar dagen in Havana bent, is het een goede manier om je plannen te maken aan de hand van de afstanden van bepaalde hoogtepunten.

 • Hop on Hop off Havana

Havana heeft die bus ook! Ik stapte op de hop on hop off bus bij Hotel Habana Libre en die leidt je naar een nieuw gedeelte met winkelcentra als Miramar Tradecentre en naar de oude stad waar je bijvoorbeeld kunt uitstappen bij parque central.

Een ticket kost ongeveer 10 dollar en dan heb je keuze uit 2 routes!

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Plaza Revolucion

Dit plein is bekend omdat er vele politieke bijeenkomsten hebben plaatsgevonden. Fidel Castro sprak meer dan een miljoen Cubanen toe tijdens belangrijke bijeenkomsten op dit plein.

Paar dagen in Havana - Cuba

Op dit grote plein kun je een foto maken van het beroemde gezicht van Che Gueavara op de tegenoverliggende kantoren van ministeries. Op het volgende ministerie staat het gezicht van Emilio Cienfuegos. De twee belangrijkste overleden helden van de Cubaanse revolutie.  Ik denk dat dat de belangrijkste reden is dat dit plein het meest bekend is bij toeristen.

Daarnaast staat ook het herdenkingsbeeld van Jose Marti op dit plein.

Havana – Cuba

 • Malecon (de boulevard langs de Golf van Mexico)

Ik heb een heel aantal keer over deze lange boulevard gelopen. ’s Avonds, gewoon om even over de dag na te denken en te genieten van de rust die er heerst. Ik vond het heerlijk om alle Cubanen te zien genieten van de lege boulevard! In de meeste straten is het erg druk maar deze straat heeft zoveel ruimte dat je van je wandeling kunt genieten zonder dat je elke seconde op alles om je heen hoeft te letten.

Paar dagen in Havana - Cuba

Beleef het Cuba van de Cubanen

 • Cementerio de Cristobal colon

Het werd meerdere malen genoemd, dus ik moest naar deze enorme begraafplaats gaan die de belangrijkste historische begraafplaats in Latijns-Amerika was. De graven die er liggen zijn van onschatbare waarde in historisch en architectonisch opzicht. Ik moest dat natuurlijk ook zien!

Paar dagen in Havana - Cuba

Ik betaalde entree en heb minstens een uur rondgelopen. De namen, data en dergelijke op de grafstenen fascineren me altijd.. Sommige van de grafstenen waren echt prachtig en daar was echt veel werk in gestoken. Het was prachtig om te zien en ik was blij dat ik toch de tijd had genomen om er naartoe te gaan!

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Plaza Vieja

Dit is een levendig plein met veel terrassen en overal zijn leuke winkeltjes. Het plein zelf was gevuld met kunst! Een heel andere sfeer dan de rest van oud Havana en een heel leuk plein om te gaan lunchen!

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Plaza de Armas

Iedereen komt op dit plein omdat de Obispo-straat (de winkelstraat van Havana) hier eindigt alvorens over te gaan in de haven. Het is dus ook in de buurt van het Castillo en Palacio. Het plein is een druk en groen plein vol met kunst- en boekenmarkt!

Super leuk om even rond te wandelen en dus een must visit als je een paar dagen in Havana bent!

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Castillo de real Fuerza

Als je dan op het Plaza de Armas uitgekeken bent zie je aan je linkerhand zich een kasteel, met uitzicht op de zee en de haven.

Het is zeer interessant om er even een bezoek aan te brengen. Het is gebouwd om de stad te verdedigen tegen aanvallen vanaf de zee, door piraten. Maar het is eigenlijk te ver in het binnenland gebouwd, dus het was om die reden niet erg succesvol. Het fort stamt uit de 15e eeuw en is het oudste fort van de Americanas. Het herbergt een museum en geeft je veel historische informatie over Cuba.

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Palacio de los Capitanes

Op het Plaza de Armas ligt dit paleis. Ik heb het op mijn eerste dag bezocht en vond het heerlijk om rond dit geweldige huis cq paleis te lopen. Het is het eerste twee verdiepingen tellende gebouw dat in 1558 werd gebouwd. Het huist verschillende gouvernementen en militaire kantoren, maar het heeft vooral gefunctioneerd als een huis voor de Generaal Kapitein.

Paar dagen in Havana - Cuba

Heb je een paar dagen in Havana?

 • Museum de la Revolución

Ik ben hier niet binnen geweest, maar achteraf denk ik dat ik dat zeker had moeten doen. Ik was 2x een paar dagen in Havana en had er best even tijd voor kunnen maken… De revolutie is nog steeds aanwezig in het hele land, overal zijn tekenen en iedereen praat erover. Dus om wat meer van de geschiedenis te zien uit hun volharding zou heel goed zijn!

Net nadat ik vertrokken was uit Cuba overleed de omstreden Fidel Castro… Enerzijds fijn dat ik net weg was … anderzijds zou het natuurlijk een unieke situatie zijn geweest om mee te maken!

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Barrio Chino

Ik las iets over een Chinatown en was natuurlijk nieuwsgierig daarnaar en dus ging ik op zoek. Het gebied is een beetje anders dan de rest van de stad maar heeft minder invloed van China zoals de meeste Chinatown elders en wat ik dus verwachtte. Ik vond het wel leuk om er omheen te zwerven, want het is een rustig gebied en goed om het lokale leven nog eens te zien!

Paar dagen in Havana - Cuba
Ik vond deze Wu-Shu school en breng hier wat tijd door. Wist je dat ik ook 10 jaar lang Wu-Shu heb beoefend?

Paar dagen in Havana - Cuba

Buiten is het normale Cubaanse Havana leven wat door gaat

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Hotels die je moet bezoeken in Havana

 • Hotel Nacional de Cuba

Dit hotel ligt ook in de wijk Vedado en kijkt uit over de Malecon en dus de Golf van Mexico. Het is een prachtig gebouw en in de lange gang hangen prachtige oude historische foto’s. Het is een nationaal monument sinds 1998. De tuin herbergt enkele interessante stukjes geschiedenis. Zo kun je bijvoorbeeld een ondergrondse tunnel inlopen en zien vanaf waar de kanonnen werden afgevuurd.

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Ik liep in de hotel tuin een tijd rond en bekeek alles op mijn gemaakt. Ik vond dat het echt wel de moeite waard is. Als je iets langer wil blijven kun je natuurlijk altijd een kopje koffie bestellen en even gaan zitten op een van de terrassen in de tuin.

Stadstrip Havana – Cuba

 • Hotel Habana Libre

Dit enorme hotel was het voormalig hoofdkwartier van Fidel Castro in 1959. Als je daar rondloopt dan druipt die historie overal af en toch kun je je er slecht een voorstelling van maken hoe het er toen aan toe ging.

In de lobby van dit hotel heb ik een aantal keren gezeten om gebruik te maken van de WiFi. Ik moet er bij zeggen dat ze hier een flinke prijs ervoor vragen maar dan zit je wel in een historisch belangrijke plek. Er zijn goedkopere opties.

 • Internet in Cuba

Etesca was het enige bedrijf wat de internet regelt in Cuba en is dus van de overheid. Ik kon er een uur, 5 uur of 10 uur internet kopen. Je logt telkens in op plekken waar dit geboden wordt. Er zijn veel publieke parken en plekken waar dit geboden wordt… Deze plekken vielen heel snel op want zo’n park zit vol met mensen, lokaal en toerist 🙂

Paar dagen in Havana - Cuba

Het hotel Habana Libre had eigen internet en dus ook een andere inlogcode en kostte veel meer dan de Cubaanse Etesca kaarten. In de laatste dagen dat ik Havana was vond ik Hotel Capri in het zelfde gebied (Calle 21, Vedado) en zij verkochten de Etesca kaarten voor dezelfde prijs en hadden in de lobby plek om te zitten. Als ik dan een koffie kocht mocht ik er zitten en ik vond het er erg relaxed om te zijn. Voor bloggers was dit een fijne plek om te werken!

Neem jij ook een paar dagen in Havana?

Hoofdstad Havana – Habana, Cuba

 • Eten, lekkers & koffie?

 • Hotel Mundos

Ik dronk regelmatig koffie in het hotel Mundos. De bar waar Ernest Hemingway ook zijn koffie dronk in zijn Havana tijd. Het is in de drukke straat van Obispo en in het midden van het toeristische centrum. Ik vond het heerlijk om daar te zitten en mijn sociale media te checken, want ik kon daar het internet gebruiken terwijl ik van de Havana-sfeer genoot.

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Panaderia Dulcería San José

Heb je zin in wat taart? Probeer dan een taart of andere zoetigheid in Panaderia dulcería San José, ook gelegen aan Calle Obispo. Als je vanuit Hotel Mundos de straat afloopt, kom je er aan de rechterkant langs. Het is super goedkoop en smaakt zo lekker!

Ik beken…ik ben er een paar keer geweest en nam ook wat mee naar mijn casa om in de avond nog even lekker van te eten 🙂

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Restaurant Locos

Ik heb een paar keer gegeten bij een lokaal restaurant genaamd Locos op San Lazaro no. 1203. Mijn casa was dichtbij en het eten was er super! Je moet echt die kleine restaurantjes proberen die in huizen liggen en je goed eten geven voor een goede prijs! En het geld wat je dan uitgeeft gaat direct naar het Cubaanse volk. Een van de redenen dat ik geen hotel boekte in Cuba maar in casa’s verbleef.

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

 • Streetviews van Havana zal je nooit vervelen!

Havana is super fotogeniek en dus zou ik nog wel even door kunnen gaan met het delen van foto’s van het mooie Havana. Ik heb kilometers gelopen door de stad en de wijken. Lopend zie je het meest en dus nam ik nauwelijks een taxi… alleen maar om niet alleen de drukke winkelstraten in het oude centrum te zien maar ook om de niet toeristische straten rond te kunnen lopen.

Ik vond de kleuren zo gaaf! Maar ook de mensen en de diversiteit die je er ziet!

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Heb jij een paar dagen in Havana te besteden?

Zwerf zoveel mogelijk door die straten!

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Paar dagen in Havana - Cuba

Ben jij al eens in Havana geweest?

Heb jij net zo genoten dan ik?

Deel deze blog om anderen ook te inspireren!!

Wil je meer lezen over Cuba?

Paardrijdenrijden in Topes de Collantes

Wandelen in kleurrijk Trinidad

Fietsen naar het strand van Playa Ancon – Trinidad

Wat te doen in Playa Larga – Varkensbaai

Hoogtepunten Matanzas – Nabij Varadero

Heb jij er over nagedacht waar jij gaat slapen in Cuba?

Ik kan je aanbevelen om lokaal te verblijven bij de casas!

Boek jij een Hotel of Casa in Cuba? Rondreis Cuba

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *