Boek jij een Hotel of Casa in Cuba? Rondreis Cuba

Als je je reis voorbereid naar Cuba rijst al snel de vraag, ga je voor de lokale casa in Cuba of ga je in de hotels?

Voor mij was dat eigenlijk niet een vraag, ik wist gelijk dat het de lokale casa in Cuba zou gaan worden. Alleen …hoe kwam ik bij die lokale casa’s? Staan die ook op TripAdvisor?

Ik wil uiteraard op mijn reizen de lokale bevolking steunen, geld uitdelen op straat is geen optie.. haha. Bedelen werk je zo in de hand en blijft zo ook bestaan. Het beste is het dus om de dingen die je toch al gaat doen lokaal te doen. En op die manier niet de ‘staat’ te steunen maar de bevolking! Meer dan ooit is dit nodig in Cuba waar men nog steeds de gevolgen ondervind van het regime en pas nu echt aan het opbouwen is.

Casa in Cuba of toch een hotel?

Lokale mensen of de Overheid steunen

“Wist je dat

de straten in Cuba niet door de overheid gefinancierd worden? Wel de hoofdwegen… die zijn ook erg goed moet ik eerlijk toegeven. Maar de straten in de wijken worden door de mensen die er wonen zelf aangelegd. Daarom zie je allerlei verschillende wegen en zijn ze meestal niet zo heel erg goed. Daarna moet je dan de waterleiding aangeleggen. Heb je dat dan zelf ook gedaan dan komt er vast iemand controleren en dan moet je gaan betalen voor de aansluiting..”

Toen ik mijn reis ging voorbereiden en dus ging zoeken naar een casa kwam ik al snel op de site: HostelsClub.com Dus nog toen ik thuis was heb ik daar mijn eerste casa in Cuba al geboekt voor mijn verblijf in Havana. Ik dacht dat ik ter plaatse wel makkelijk door kon reizen en kon boeken of dat ik via via wel adressen zou krijgen.

Boek jij een Casa of hotel? Cuba

Casa Iliana in Playa Larga – Cuba

Dat laatste was ook het geval. Ik heb nergens meer naar gezocht en heb dan ook al mijn casa’s via mijn eerste casa in Cuba geregeld. Het zoeken ter plaatse gaat ook heel lastig omdat je bijna nergens online kan. Je kunt internet gebruiken bij de grotere hotelketens….of op straat met een Etecsa WiFi kaart 🙂

Geen WiFi in de Casa in Cuba…

maar op straat via Etecsa

Boek jij een Casa of hotel? Cuba

Zoals je ziet word je ‘zen’ van internetten… Wat in mijn geval som ook echt wel zo voelt!! 🙂

Ik vond de Casa’s  die voor mij besproken waren allemaal heel prima! Ik vind het wel een hele mooie manier van de lokale bevolking steunen en een ieder zo een goede, eerlijke kans geven. Want men heeft een eigen kring van mensen in het toerisme om zich heen die reclame maken voor hen. En zij verwijzen mensen weer door en zij ook weer naar hen. Voor hen werkt dit en ik vond het ideaal!

Casa of Hotel – Cuba

Ik vertelde aan Marta en Luis van mijn eerste casa in Havana waar ik naartoe wilde en zij hebben daar een logische route van gemaakt voor mij. Of dat ook echt zo was weet ik niet….Als je naar Valle Vinales wil moet je twee keer langs hetzelfde stuk. Ook van Trinidad naar Matanzas kwam ik weer langs Playa Larga..maar dat kon gewoon niet anders .. tenzij je meer tijd hebt en je rondreis groter kan maken. Die plaatsen had ik, als dit vooraf had geweten, ook aan willen doen. Alsnog waren de routes mooi en heb ik me niet verveeld onderweg met het uitzicht 🙂

De verschillende casa’s waren allen op de hoogte dat ik evt zou komen. De dag voor mijn vertrek zouden ze op de hoogte worden gesteld dat ik nog steeds kwam, hoe laat en wanneer. Als ik alsnog mijn reis had willen veranderen en dus ook andere casa’s had willen aandoen was dat geen enkel probleem geweest.

Boek jij een Casa of hotel? Cuba

Mijn veranda van Casa Cary in Valle de Vinales –  Casa in Cuba

Dat is ook iets wat ik er ideaal aan vond! Omdat ze wisten wanneer ik kwam en met welk busnummer bijv konden ze regelen dat ik opgehaald werd bij de bus en naar hun casa werd gebracht. Geen gedoe met taxi’s enz bij de grote busstops wat altijd zo’n gehannes is.

Jineteros of ritselaars van Cuba

Boek jij een Casa of hotel? Cuba

Vooral in Trinidad is dit erg. In de Lonely Planet werd ik al gewaarschuwd voor de Jineteros die er staan. Dit klopt helemaal, op het moment dat ik uit de bus stapte zag ik ze al staan. Alsof ze op hun prooi wachten.. Tientallen mannen en vrouwen staan op de weg, achter een lint die gespannen is…zodat we nog even rustig onze tas konden pakken.

Daarna moet je toch echt naar de weg lopen en wordt je omringt door tientallen mensen. Een vrouw vroeg waar ik heen moest, wat mijn naam was. Ik gaf niet mijn casa’s naam maar mijn naam, die is best moeilijk.. maar ze had hem gelijk goed onthouden en fonetisch herhaalde ze die en gaf aan dat die op haar bord stond maar dat ze die vergeten was. Even later zag ik de echte taxi…met bordje met mijn naam erop!!

Wees hierop bedacht als je iets besproken hebt want ze brengen je zo ergens anders naartoe!!

Casa's in Cuba - Taxi

Maar wat je natuurlijk  ook een keer moet doen, een gedeelde, oude Amerikaanse, taxi! Dan wordt je uiteraard bij de voordeur afgezet 🙂 Dat was een super leuke ervaring en moet je zeker een keer of nog wel vaker doen! De kosten zijn hetzelfde als de bus, vaak zijn ze iets sneller en zetten ze je nog voor de deur af.

Ideaal geregeld dus!!

Veiligheid – Hotel of Casa in Cuba

Op het moment dat je in een casa in Cuba zit leef je tussen de locals. Daardoor maak je deel uit van de community en heeft men het gevoel mede verantwoordelijk voor je te zijn.

Er wordt voor je gezorgd en met je meegedacht. Dat is fijn als je trips wil boeken en je bent niet helemaal voorbereid op wat er in de omgeving te doen is. Maar ook als je de weg niet weet.. Er is vaak wel iemand die een stuk met je mee kan lopen.. Of je zelfs weg kan brengen voor een laag bedrag.  Maar juist ook fijn als je doorreist op rare tijdstippen en ze ook al met je mee  hebben gedacht voor vervoer van en naar station.

De buurt weet al snel wie je bent en waar je verblijft.. Als je niet meer een onbekende bent zul je minder snel slachtoffer worden van crimineel gedrag.

Daarnaast voelt het natuurlijk goed als men je gedag zegt als je door de straat loopt….als of je thuis bent 🙂

Als je deze post met plezier gelezen hebt zou je mij een plezier doen als je hem verder deelt op de sociale media

Casa of hotel? Cuba

Wil je meer lezen over mijn reis door Cuba?

Lees dan Te Paard Topes de Collantes Verkennen – Trinidad

Fotoblog Hoogtepunten Havana

Hoogtepunten van Matanzas – Cuba

Naar de sigarenboer in de Vallei van Vinales

Fietsen naar het strand van Playa Ancon

Lees ook eens deze tips:

7 Veiligheidstips voor je tas op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

Tags:
19 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *