Wat te doen in Playa Larga – Cuba / 4 Tips voor Playa Larga – Varkensbaai

Op mijn rondreis door Cuba ben ik ook 3 dagen in het kustplaatsje Playa Larga geweest. Op aanraden van mijn casa in Havana want zo zei hij, die andere plaats is super toeristisch en hier kun je lekker uitrusten en een duik maken. Dus ging ik vanuit Vinales niet naar Playa Giron maar naar het kleine visserdorp Playa Larga. Ik heb een super relaxte tijd gehad en in deze blog vertel ik je wat te doen in Playa Larga!!

Het kleine vissersdorp Playa Larga ligt in de punt van de varkensbaai van Cuba. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Havana of Trinidad.  Samen met Playa Giron hebben deze plaatsen populaire stranden met resorts en allerlei duik en snorkelmogelijkheden in de buurt. Deze stranden zijn tevens bekend door de Amerikaanse invasie begin jaren 60..

Ook is er het bekende Parque Nacional Cienaga de Zapata wat je zeker moet bezoeken als je hier bent. Boek een wandeling of ga lekker zwemmen in een van de cenotes die het gebied rijk is!

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Dat dit dorp minder toeristisch is dat weet ik niet…maar ik zat wel in een minder toeristisch deel van het dorp en vond mijn casa (Iliana) erg fijn! Het was een klein stukje lopen van mijn casa naar een van de stranden en heb daar ook best veel tijd doorgebracht. Heerlijk wandelen in de baai en lekker uitwaaien na een tijdje in het binnenland te zijn geweest, Havana en Vinales.

Wat te doen in Playa Larga – Cuba

Op mijn eerste dag boekte ik de tripjes die ik wilde gaan doen hier. Ik ging duiken en natuurlijk een wandeling maken in Zapatas. Op zoek naar het wildlife wat zich hier in de natuur bevind. Ik was heel benieuwd wat dat mij ging brengen!

Strandwandeling Varkensbaai

Dat is natuurlijk het eerste wat je doet hier…en het laatste. Ik heb genoten van het strand, van de verre uitzichten over zee maar ook van het leven langs het strand.

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Playa Larga is een vissersdorp en dat zie en voel je. Overal waar je kijkt kom je vis tegen en alles wat je eet heeft vis in zich 🙂 Ik moet zeggen dat ik de beste kreeft ever heb gehad in mijn casa. Dan eet ik ook niet vaak kreeft….maar hier was het gewoon de keuze, kreeft of een ander stukje vis..

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Duiken of snorkelen in de Varkensbaai

Via mijn casa boekte ik bij het Internacional Diving Centre een duiktrip en meldde mij daar – bij de parkeerplaats bij het winkelcentrum. Ik vulde een formulier in waarbij ik natuurlijk afstand deed van alle aansprakelijkheid die zij hadden en daarna werden er om mijn maten gevraagd.

Duiken in Playa Larga - Cuba

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij na duik 1 niet op mijn gemak voelde. Toen kwam ik erachter dat een Duitse jongen in mijn groep geen Open Water had maar dit wel had beweerd. Er werd dus niet gecontroleerd of je een pasje had en of je wel kon duiken. Om die reden kan ik dus niet aanraden om te gaan duiken... Maar snorkelen is natuurlijk geen enkel probleem!

Van de 2 duiken die ik betaald heb gebruikte ik er om die reden maar 1. De jongen kon niet goed klaren, had last van zijn oren en ging de volgende duik ook weer mee. Ik zag ook dat hij zich niet goed kon stabiliseren en om die reden lette ik meer op de anderen dan op de omgeving.

Ik wilde mij niet verantwoordelijk voelen en heb de rest van de middag genoten van de omgeving.

Duiken in Playa Larga - Cuba

Duiken, snorkelen of zwemmen in Playa Larga

Wildlife in Playa Larga - Cuba

Zwemmen in een cenote - Wat te doen in Playa Larga, Cuba

Wat dacht je van de cenote die zich aan de overzijde in het bos bevond?
Daar heb ik ook heerlijk gezwommen en lekker afgekoeld van het zonnen op het strand 🙂

Wandeling in Parque Nacional Cienaga de Zapata

Even de natuur in en een heerlijke wandeling maken. We hadden een leuke gids bij ons die zijn best deed om zoveel mogelijk vogels voor ons te vinden. Hij had een app op zijn telefoon die de geluiden nadeed.. Ik had niet verwacht dat de vogels hierin zouden trappen maar toch… Het duurde niet lang of er werd gereageerd op zijn oproep!!

Cubaanse Trogon - Playa Larga, Cuba
De rug is blauw, de buik van dit vogeltje is rood wat de kleuren van de Cubaanse vlag op dit vogeltje compleet maken

Cubaanse Trogon met de kleuren van de vlag
en dus de nationale vogel van Cuba

Ook liet de gids ons de krab zien die in het bos leeft… En dat zijn best flinke krabben!

Krab in het bos - Playa Larga, Cuba

Parque Nacional Cienaga de Zapata – Cuba

Jacomijn @ Wat te doen in Playa Larga - Cuba

Toen had de gids nog een andere verrassing voor ons. Hij wist namelijk een grot te vinden waar over het algemeen een slang zat. Hij wilde deze graag aan ons laten zien! En ja natuurlijk wilde ik die ook zien!

Op zoek naar de slang - Playa Larga, Cuba

Wat te doen in Playa Larga? Duik 1 van de vele grotten in en ontdek meer!

Slang in grot - Playa Larga, Cuba
Zie je de slang liggen? het hoofd aan de linkerzijde van de foto en als je het lichaam volgt dan zie je deel van het lichaam nog in gekruld liggen aan de rechterzijde van de foto 🙂

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen ging mee om te kijken want je moet wel durven natuurlijk 🙂 Even een stukje een donkere grot in zonder verdere bescherming.. Maar ik kan dit soort uitdagingen natuurlijk niet laten liggen

Zapata NP Grot - Playa Larga Cuba

Toen we verder liepen kon de gids het niet laten om ons ook nog even de grote spin te laten zien waarvan hij wist waar die woonde 🙂 Ja, zo werkt dat met dit soort beesten natuurlijk. Ze hebben hun jachtgebied en daar verblijven ze.

Wat een prachtig beest hè?

Tarantula in Cuba - Playa Larga - Zapata
Als ik op google zoek kom ik uit bij : Cuban Bronze Tarantula (Phormictopus auratus)

Zou jij zo dichtbij een tarantula durven komen?

Zwemmen in een cenote

Na een heerlijke wandeling met alle uitdagingen erbij was het tijd om te gaan zwemmen. We waren bij Sendero Enigma de las Rocas waar meerdere cenotes ons verrasten met schildpadden en zelfs krokodillen.

Bij de laatste even gingen relaxen en afkoelen. Het was onderhand best warm geworden en dus even opfrissen in het mooie heldere water was geen straf.

Sendero Enigma de las Rocas - Playa Larga, Cuba

Zapata NP Cenote - Playa Larga Cuba

Er was een mooie trap langs de kant naar beneden gemaakt en zodoende kon je veilig de cenote in. Ik heb heerlijk gedreven in het water.

 Wat te doen in Playa Larga? Zwemmen in een cenote!

Sendero Enigma de las Rocas - Playa Larga, Cuba

Toen we later verder liepen liet de gids ons de krokodil zien die in het water verder lag 🙂 nee…die kon uiteraard niet van de trap af en de cenote in gaan waar wij gezwommen hadden!!

Dat is alleen weggelegd voor ons mensen!!

Sendero Enigma de las Rocas - Playa Larga, Cuba

Komen & Gaan Playa Larga

Viazul

Je kunt de viazul bus boeken uiteraard. Dit is een nette en luxe bus. Deze brengt je naar een centraal punt op je volgende bestemming. Als jij gebruikt maakt van de Casas dan zorgt jou vorige casa eigenaar ervoor dat je opgehaald wordt door de volgende casa eigenaar

Dit is hoe ik gereisd heb en vond dat erg prettig.

Taxi Collectivo

Uiteraard kun je ook in een echte Cubaanse auto reizen. Dat deed ik toen ik naar Playa Larga ging. Ook dit kun je boeken bij je casa en dan wordt je ook naar je volgende casa gebracht. Het enige nadeel aan deze voertuigen is dat je soms hutje mutje zit of dat hij het halverwege af laat weten!!

Maar hoe dan ook ga je er komen, ze zijn uiteraard erg vindingrijk
en laten je echt niet zomaar staan!!

Taxi Collectivia - Playa Larga, Cuba
En ja…wij zaten met 11 personen in deze taxi. Niet erg comfortabel maar wel super gezellig 🙂

Waar verblijven tijdens je bezoek aan Playa Larga?

Ik verbleef bij Casa Iliana

De meesten worden afgezet op de grote kruising en als je dan richting centrum loopt pak je de Calle Caleton. Dan kun je Casa Iliana vinden als je de tweede afslag links neemt op Calle Caleton, dan de eerste afslag rechts en dan bijna aan het eind aan de linkerhand.

Casa Iliana - Playa Larga, Cuba

Wat te doen in Playa Larga

Vond jij deze tips over wat te doen in Playa Larga handig?
Deel ze dan voor een ander!

Wil je meer lezen over Cuba?

Hoogtepunten van de kleurrijke stad Trinidad

Naar de sigarenboer in de Vinales vallei

Paardrijden in Topes de Collantes – Trinidad

Een paar dagen in Havana

En verblijf jij dan ook bij de Cubaanse bevolking thuis?
Breng het geld bij hen die het verdienen en niet de staat door in hotels te verblijven!!

Boek jij een Hotel of Casa in Cuba? Rondreis Cuba

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *