Fotoblog Havana – Tussen La Habana Vieja en Vedado

Toen ik in Havana was verbleef ik tussen de twee toeristische wijken in. De wijk La Habana Vieja waar de leuke winkelstraat Obispo is, waar het museum van de revolutie is en het bekende Plaza Vieja met de gezellige terrasjes en de wijk Vedado. Waar de rijkere Cubaan leeft, waar Hotel Habana Libre staat en Hotel Nacional.

De twee meest toeristische wijken… daar waar het voor de toerist mooi is gemaakt. Daar waar de weg veelal er wel goed en onderhouden uitziet. Uiteraard heb ik een bustour gemaakt door de stad en zag ik dus alle mooie stukken en grotendeels de toeristische stukken. Wat een geweldige kleuren hebben de huizen, de auto’s en ook de mensen!!

Fotoblog Havana

En dan juist van die wijk die ertussen ligt..

Maar juist van die wijk die er tussen ligt vond ik dat ik een Fotoblog Havana van moest maken.

Dat laat zien hoe de lokale cubaan er leeft!

Dat moeten ook laten zien zonder de pracht en de praal en als je er niet teveel over nadenkt geeft dat een romantisch beeld… als je er zelf niet leeft… Er wordt veel luxe gemist zoals wij die als gewoon ervaren, waarvan wij waarschijnlijk niet eens meer beseffen dat we die hebben.

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

En als je dan deze toeristische delen uitloopt heb je soms ook echt het idee dat je in een soort van oorlogsgebied terecht bent gekomen. Van alle pracht en praal is ineens bijna niks meer te bekennen. De wegen zijn slecht, panden zijn niet meer onderhouden en het enige wat nog blijft is de drukte op straat. De kleurrijke mensen en die geweldige oude auto’s!!

Fotoblog Havana  – Cuba

Om die reden dacht ik er maar eens een fotoblog aan te wagen. Gewoon eens even vastleggen wat je allemaal ziet. Wat je allemaal meemaakt….wat er allemaal wel niet allemaal zo om je heen gebeurt!!

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

De wijk tussen La Habana Vieja en Vedado

Havana – Cuba

Ik beschreef zo’n scene in een van de mails die ik naar huis stuur…

Ik zag een klein meisje met een blikje bier in haar hand lopen. Uiteraard keek ik daar naar….vreemd gezicht…Het was geen vol blikje, ze hield hem met twee handen voorzichtig vast, op de zijkant.. Toen ik beter keek zag ik dat wat nu de bovenkant was open was. Het was deels opengesneden en fungeerde als een dekseltje, die hield ze dicht. En ik zag uit het gaatje waar het bier ooit uitkwam een neusje steken. Een neusje van haar rat 🙂

Al lopend kom je zoveel scenes tegen… Zo apart.

Een mooie Chevrolet, roze met wit gekleurd en een cabrio staat aan de kant. Er klinkt luid Cubaanse muziek uit en een aantal kinderen staat erbij te dansen. Even verderop worden er kusgeluidjes gemaakt vanuit een deuropening.  Als ik kijk zie ik er 3 mannen zitten en 1 hoor ik vragen Como esta? Ik steek mijn duim op en hij is tevreden en geeft me een lach.

Als ik weer voor me kijk moet ik haast opzij springen om niet een stuk staalkabel over mijn voeten gesleept te krijgen. Er liep nl net een man langs mij die lange staalkabels mee draagt en er geen rekening mee houdt dat er 3 meter achter hem de kabels een heel stuk uit elkaar steken.

Weer iets verder staan de dames te praten, de een hangend over het vensterbank en de ander leunend tegen ijzeren hek wat de opening afschermt van de buitenwereld. Wat kinderen worden door moeders opgehaald en ik zie dat er 1 flink aan de arm gepakt wordt en hierdoor begint te huilen..

En dan hoor ik een man schreeuwen, als ik kijk zie ik dat hij knoflook verkoopt. Dit hangt in lange slierten over zijn schouders.

Even verderop zie ik een aantal mannen rondom een matras staan. Deze ligt op een hoge tafel en wat ze doen vraag ik me nog steeds af.. eentje was met een mobieltje aan het bij schijnen zodat een tweede iets aan de naad kon doen ofzo.. Aan het maken? Aan het prepareren? 

Een  andere man komt aan de overkant uit een pand lopen, steekt schuin over en verdwijnt net zo snel als hij verscheen weer een ander pand in… ”

( De omschreven scenes zag ik in de straat Virtudes ) Voor als je nieuwsgierig was waar dit was 🙂
Ik zat in Animas en dat is een straat ernaast….en die is vergelijkbaar met de drukte, de hoeveelheid aan mensen en de verscheidenheid aan bezigheden wat je zoal ziet.

Fotoblog Havana - Cuba

 Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana Cuba

Tussen La Habana Vieja en Vedado

 Wat een geluiden…wat een beelden….wat een mensen…

 Fotoblog Havana - Cuba

En de straat is opgebroken dus je moet constant kijken waar je je voeten neerzet 🙂
Ik heb het er maar druk mee.. als verwende toerist moet je toch wat te zeuren hebben… En wat ben ik altijd blij en dankbaar dat ik dus wat te zeuren heb!!

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana

Supermarkten kennen ze echt nog niet in Cuba. In principe is de handel nog zoals dat hier vroeger ook gebeurde. Iedereen verkoopt wat ze hebben, waar ze aan kunnen kopen, of waar ze goed in zijn. Elke dag weer de straat op, de buurt in. Ook om die reden is het op straat erg druk, veel beweging en kun je eigenlijk het hele leven op straat aanschouwen.

Supermarkten in Cuba

De Engelse Dave die ik leerde kennen in Varadero vertelde dat hij wel in een soort supermarkt was geweest. Hij had daar water, soft drinks en een mars kunnen kopen. In Trinidad kwam ik in een supermarktje terecht waar ik koekjes en drinken kon kopen en evt wat eten om zelf klaar te maken. Dit was wel de beste en uitgebreidste winkel die ik getroffen heb. Ik heb er dan ook flink wat koekjes gekocht…altijd fijn in de bus als je onderweg bent.

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

Deze voordeur van een woning is toch ook geweldig.

Een haan, die als trots van de familie buiten aan de deur is vastgemaakt. Je ziet ook overal veel kippen… ze zullen vast vaak verruild worden voor een nieuwe als de oude weer op het avond menu heeft gestaan.

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

Fotoblog Havana - Cuba

En toen stond ik even stil op een straathoek en bedacht me.. Een filmpje is altijd wel even leuk. Ik vergeet dat veel te vaak. Bewegend beeld, de mensen zien lopen, de geluiden van de straat horen. Ik heb maar een minuutjes opgenomen maar het geeft je toch een beeld van de wijk waardoor ik liep.

 Fotoblog Havana – Cuba

Tussen de wijken La Habana Vieja en Vedado

Als je deze post leuk vond en ook nog deelt maak je me erg blij!! 🙂

Fotoblog Havana

Wil je meer lezen over mijn reis in Cuba?

Paardrijden in Topes de Collantes Nationaal Park

Hoogtepunten van 3 weken in Cuba

Fietsen naar het strand van Playa Ancon – Trinidad

Wandelen in kleurrijk Trinidad – Cuba

Wat te doen in Playa Larga – Varkensbaai

Boek jij een casa of hotel tijdens jou reis in Cuba?

Boek jij een Hotel of Casa in Cuba? Rondreis Cuba

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:
6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *