Etappe 18 en 19 van de Alpe Adria Trail – Oostenrijkse Alpen wandeling

Mijn laatste dagen waren aangebroken op deze Oostenrijkse Alpen wandeling. In eerste instantie was ik nog wel een beetje ongerust geweest over hoe goed ik voorbereid was.. lees: Bijna niet getraind op dagen wandelen en al helemaal geen hoogteverschil. Al op de eerste dag ging ik 1600 meter omhoog en die avond besefte ik mij dat ik dit helemaal super ging vinden. Ik kon dit en ik vond dit geweldig!

Hier vind je alles over deze 8 dagen lange Oostenrijkse Alpen wandeling, vanuit daar kun je op de dagen klikken als je verder wil lezen.

De Alpe Adria Trail is een lange afstandswandeling die je maar liefst door 3 landen leidt en in totaal zo’n 750 km lang is. Deze trail begint in Kaiser Franz Josefs Höhe Oostenrijk en ik stopte een paar dagen voor ik Italië in zou gaan. Daarna loopt hij nog door naar Slovenië waar de Alpe Adria Trail tot aan de Adriatische kust loopt! Ook daar zou ik graag naartoe lopen in de toekomst! Met deze 8 dagen op de Alpe Adria Trail heb ik weer een item erbij op mijn al maar langer wordende travel bucketlist!

Etappe 18 en 19 van de Alpe Adria Trail
Oostenrijkse Alpen wandeling

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Etappe 18 Arriach – Gerlitzen Alpe

Nadat ik in Arriach heerlijk in het bed & breakfast had geslapen en een goed ontbijt had genuttigd liep ik zo de trail weer op. Deze dag zou mij 15.3 km opleveren in zo’n 6.5 uur. Een van de lichtere wandelingen dus op deze Oostenrijkse Alpe Adria Trail.

Even buiten het dorp, na een klein stukje langs de grote weg, verdween ik het bos in en bracht het pad mij langzaam omhoog. De wegen bleven breed maar ik ben geen auto tegen gekomen. Ook geen huizen of bankjes…en dat is dan wel weer jammer.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Pas na een paar uur wandelen kwam ik bij een soort van bed & breakfast of groepaccommodatie aan waar meerdere bankjes stonden waar ik even lekker kon zitten. Ik dronk even wat en at een broodje en genoot van het uitzicht over Arriach. Kort hierna kwam er een Hongaars stel bij me zitten. Zij hadden in dezelfde B&B gezeten en ik herkende hen van deze ochtend aan het ontbijt.

Het was hun eerste dag op de trail en ze maakten zich zorgen over de voorspelde regen.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Ik stelde hen gerust met de woorden dat er elke dag nog regen voorspeld was maar dat dit kleine beetje water altijd pas was gevallen nadat ik aan gekomen was bij mijn accommodatie. Niet wetende natuurlijk dat dit de eerste dag zou zijn dat er een flinke bui zou vallen voor mijn wandeldag over was…

Etappe 18 Arriach – Gerlitzen #AlpeAdriaTrail

Ik liep iets eerder dan hen weer verder en het pad bracht me hoger zodat ik op een gegeven moment over een bergweide met mooie uitzichten liep. Op deze weide zou ook een stenen tafel hebben gestaan maar helaas heb ik die niet gezien. Wel genoot ik volop van de paden en de natuur om mij heen.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Na een paar uur kwam ik in ski gebied te lopen. Ik had al gezien dat Gerlitzen Alpe een knooppunt was van hotels waar meerdere skipistes waren die van een berg afgleden. Op 1 van die pistes kwam ik uit bij een apres ski restaurant waar ik op het terras ging zitten en wat te eten en drinken bestelde.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Niet lang daarna kwam het stel ook langs, zij besloten om door te lopen. De lucht begon er al iets onheilspellender uit te zien en ik denk dat zij hoopten dat ze voor de regen over zouden zijn. Toen zo’n 15 minuten het weer omsloeg was ik erg blij dat ik nog onder het afdak zat en genoot van mijn cappuccino en het uitzicht. Ik besloot om mijn leesboek Wild van Sheryl Strayed erbij te pakken en het hier lezend uit te zitten.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Een beetje verbaasd was ik wel toen het stel doorweekt terug kwam rennen… Ze hadden geen regenkleding aan gedaan en waren omgekeerd.

Binnen werd de openhaard aangestoken en wij werden uitgenodigd om binnen warm te worden en de regen uit te zitten. Ondertussen goot het echt!!

Oostenrijkse Alpen wandeling

Oostenrijkse Alpen Wandeling
Beetje wazige foto door het weer… De eerste en laatste keer dat ik nat werd van de regen op de Alpe Adria Trail

Toen het droog was liep ik weer verder en net voor ik over was begon het zachtjes te regenen. Ik was over en mijn kleding was nat maar mijn tas zat onder de regenhoes en was droog gebleven. Daar kon ik inchecken bij Gerlitzen Gipfelhaus en nam ik een heerlijke hete douche.

Ik heb hierna de berg even over gelopen en de uitzichten alle kanten op bekeken om daarna heerlijk aan een 3 gangen diner aan te sluiten. Ze hebben dat goed voor elkaar bij Gipfelhaus, super leuke bediening en heerlijk eten! Eten wat de pot schaft dus wederom had ik vlees op het menu staan.

Lengte en duur van etappe 18 Alpe Adria Trail

Deze etappe levert je maar 15.3 kilometer op maar je zult er alsnog zo’n 6 uur over doen. De stijging deze dag is 1.245 meter en dalen 218 meter. De moeilijkheidsgraad van deze etappe is medium.

Verblijf in Gerlitzen Alpe

Ik had mijn overnachting in Gerlitzen Gipfelhaus geboekt. Er zijn meerdere hotels op deze kleine berg wat in de winter een echte hotspot is voor skiërs.

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Oostenrijkse Alpen Wandeling

Oostenrijkse Alpen Wandeling
Ze houden wel echt van vlees hier. Ik kreeg namelijk 3 verschillende soorten op mijn bord.

Oostenrijkse Alpen Wandeling
Met als afsluiter een mooie zonsondergang over de Alpen

Etappe 19 Gerlitzen Alpe – Ossiach

De volgende ochtend had ik mijn buffet ontbijt aan dezelfde tafel, mijn aangewezen tafel in het restaurant van het hotel. Ze hebben daarnaast een restaurant voor bezoekers die niet hier verblijven.

Alpe Adria Trail etappe 19

Toen ik hierna weer op pad ging liep ik langs het uitzichtpunt waar ik deze super foto maakte! Deze laatste dag op de Alpe Adria Trail begon super!  Deze dag, etappe 19, stond er 16.1 km in 5.45 uur op het programma maar ik ging maar tot Steindorf omdat ik daar de trein kon pakken naar Salzburg.

Alpe Adria Trail etappe 19
Wat kan er nog misgaan als een dag zo mooi begint?

Alpe Adria Trail etappe 19

Ken jij het geweldige Cappadocië in Turkije? Ook echt een aanrader om een paar dagen te gaan wandelen in de Red & Rose Valley

De Alpe Adria Trail
Oostenrijkse Alpen wandeling

Hierna begon de lange tocht naar beneden richting Ossiacher See. Mooie paden door de bossen en met een enkel bankje om te zitten. Hier maakte ik nog een leuke yoga foto! Dit is voor mij wel de dag van de mooie foto’s!!

En dat is maar goed want dit was tevens mijn laatste dag op de trail. Ik vond het super jammer en dus was ik erg aan het treuzelen en nam overal lekker de tijd voor…

Alpe Adria Trail etappe 19

Alpe Adria Trail etappe 19
Wederom zat er eentje van mijn zoute benen te smullen 🙂

Alpe Adria Trail etappe 19
Toen zag ik ineens deze boomstronk tegen over mij en bedacht ik me dat ik eens een andere pose moest gaan doen! Perfect moment ervoor dus!

Alpe Adria Trail etappe 19

Nadeel daaraan was dat ik niet oplette en meerdere keren verkeerde afslagen nam!! Wat ik ook niet erg vond want ik was in goed humeur en genoot van mijn laatste dag op deze Oostenrijkse Alpen Wandeling.

Net voordat ik bijna beneden was werd ik getrakteerd op het zicht over de Ossiacher See

Alpe Adria Trail etappe 19

Wat een geweldige wandeling had ik gemaakt de laatste 8 dagen. Ik voelde me zo blij en was zo gelukkig met deze keuze! Ik zou eigelijk naar India zijn gegaan om daar het avontuur van een Rickshaw Challenge (Mumbai naar Chennai 2000km) wederom aan te gaan maar als je dan wat anders moet kiezen?!?!

Just Perfect!

Dan had ik de beste keuze ever gemaakt met deze Oostenrijkse Alpen Wandeling.

Alpe Adria Trail etappe 19

Ossiacher See – Oostenrijk

Alpe Adria Trail etappe 19
Van zo’n uitzicht kun je toch nooit genoeg krijgen?

Lengte en duur etappe 19 Alpe Adria Trail

Ik heb hem niet helemaal afgemaakt maar als je hem tot aan Ossiach loopt dan levert deze dag je 16.6 kilometer op. Je stijgt 109 meter en daalt 1.529 meter. Je zult er zo’n 5.45 uur over doen en de moeilijkheidsgraad van deze dag is medium.

Ik stapte deze dag in de trein bij Steindorf am Ossiacher See. Ik maakte de dag etappe dus niet helemaal af omdat ik naar Salzburg afreisde om daar mijn laatste dagen te slijten. Achteraf had ik dit in etappes moeten doen. Ik had een overstap in Villach wat ook een erg leuke stad leek te zijn. Ik had daar best 1 a 2 overnachtingen kunnen boeken om dan de laatste 2 nachten in Salzburg te zijn. Maar ja, dat ik achteraf .. En er is meer dan genoeg te zien en te doen in Salzburgerland.

Wil jij ook wel eens een stukje van dit mooie pad lopen?

Alpenwandeling Alpe Adria Trail, Oostenrijk
Foto uit etappe 15

Dat kan ik helemaal begrijpen!
Maak je plannen en ga volgend jaar ook de Alpe Adria Trail op!

Alpenwandeling Alpe Adria Trail, Oostenrijk
Ook genieten van de uitzichten en de fijne relaxte bankjes!

Deel deze wandeling om anderen ook te inspireren!

Wil je meer wandelavonturen zien?

Nederlands Kustpad 2 – Langste Wandelroute van NL

Tips voor Vrouwen die Alleen Wandelen

Onderhoud je Lichaam – Voorkom Blessures

Wandelen door Salland – De Sallandse Zandloper

Wandeling in de Wadi Shab – Oman

Of ga naar Nepal om in de Himalaya te hiken!

Poon Hill Trek – Nepal ( 8 dgn / 7 nacht )

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *