3 Dagen in de Jungle van Kota Kinabatangan – Borneo

Eerder dit jaar was ik op het eiland Borneo van Maleisië en uiteraard wilde ik daar heel graag de jungle in. Ik wilde dat avontuur aangaan voor een paar dagen en dus ging ik de jungle van Kota Kinabatangan in. Een aantal jaren geleden was ik op het eiland Sumatra, Indonesië en bezocht ik ook een paar dagen de jungle en vond dat echt geweldig!

Ik wilde hier ook de jungle in en er het meeste uit halen wat er in zit 🙂 Ik ben dus gaan zoeken naar de activiteiten die ze bieden op Sabah, Borneo. Je vind allerlei jungle trips en vooral ook veel river cruises die een paar dagen bestrijken. Ik kwam in contact met Tanjung Bulat Jungle Camp en zij boden een 3 dagen en twee nachten River Cruise Trip op de Kinabantangan River dat echt aansloot bij wat ik wilde.

Tanjung Bulat Jungle Camp

Oxbow Lake – Kinabatangan River

Jungle van Kota Kinabatangan

Sabah – Borneo – Malaysia

Het kamp wat zij hebben is naast het Oxbow meer midden in de jungle. Het is een basic kamp met de luxe van een wc en koude douche aan de rand van de jungle. Een hostel ruimte maar ook prive kamers. Ze bieden alle maaltijden met het zicht over het geweldige Oxbow meer met daarachter de jungle!

Tanjung Bulat Jungle Camp - Borneo

Toen ik de trip boekte was ik de enige en dus kreeg ik een prive tour! Afiq, mijn gids, pikte mij op bij mijn hotel in Sepilok waar ik net daarvoor de honingbeer zag en een aantal orang oetans!! Hij bracht me met de auto naar de opstapplek bij de rivier en toen nog een uur varen naar het kamp. Wat een geweldig begin was dit al! Onderweg nog wat lekkers gekocht voor eventueel in de avond, beetje chips en wat frisdrank. 

Ik keek mijn ogen uit toen we naar het kamp vaarden. Ik hoopte natuurlijk wat apen of ander wild te zien in de jungle van Kota Kinabatangan!

Jungle van Kota Kinabatangan

Onze eerste wildlife spot was al binnen een half uur!!

De beroemde Proboscis Aap

Het duurde niet lang voordat we de eerste proboscis apen spotten hoog in de boomtoppen. Eerst zag ik al wat bewegen maar kon niet goed zien wat het was. Omdat we dichterbij kwamen begonnen ze te springen en zag ik dat het apen waren. Ik vond het geweldig om te zien!! En zo hoog in de bomen, respect!!

De proboscis aap wordt ook wel de neusaap genoemd. Het vrouwtje heeft ook wel een grote neus maar als je er een ziet met echt een indrukwekkende neus dan is het een mannetje. Ook hebben zij een dikke buik. Op die manier zien zij er wat imposanter uit en maken zo indruk op de vrouwtjes 🙂

Proboscis aap in de Jungle van Kota Kinabatangan

Je ziet er eerst een, dan nog een….en nog een!! Ze leven namelijk in families! En dat gebeurde nu dus ook, het was een hele familie die zich ging bewegen daar hoog in de boomtoppen van de jungle van Kota Kinabatangan. Ik vond het super en was zo verrast! Check het filmpje wat ik ervan maakte en wees net zo verbaasd als ik was!

Ik vond het echt geweldig!

En ze zien er zo apart uit met die grote neuzen!!

Na een tijdje zijn we doorgegaan naar het kamp. Afiq beloofde mij dat we er in de komende dagen nog veel meer zouden zien. Toen ik op het kamp aankwam werd ik verwelkomd met een heerlijke zelf gemaakte Pisang Goreng (gebakken banaan) en een kop koffie!

Ik kreeg een korte briefing over wat ik kon verwachten op deze trip, wat we gingen doen en wat ik zou gaan zien. Hoe de dingen op het kamp werkten en wat ze van mij verwachtten. Dat ik mezelf zou vermaken!! 🙂

Rivier Cruise langs de Jungle van Kota Kinabatangan

Afiq van Tanjung Bulat Jungle Camp

Afiq, Malik en ik op een van onze rivier cruises

Die eerste namiddag hadden we een cruise gepland staan en gingen we kijken naar wat apen en zouden gaan zoeken naar mooie vogels langs de rivier. Ik zag wederom veel proboscis apen, daar had Afiq dus helemaal gelijk in. Er zitten meerdere families langs de rivier en als je deze trip boekt ga je die dus echt niet missen! Het was best wel lastig om er goede foto’s van te schieten omdat ze best wel veraf zitten en ik daar dan toch  niet het beste apparaat voor heb. En tja…als ze dan even stil willen gaan zitten voor de foto..nope..

De bekende Proboscis aap - neusaap op Borneo

De bekende Proboscis aap - neusaap op Borneo

Ook zagen we veel vogels. Ik vond de ooievaarsbek ijsvogel echt geweldig!! Ik zag hem over al vliegen maar voordat je kans had om een foto te maken was hij alweer vertrokken de jungle in. Ze zijn niet zo als de gewone ijsvogel dat ze veelal snel door hun blauwe kleur opvallen en ze zitten aan de rand van het water.

Jungle van Kota Kinabatangan

We zagen ook de slangenhalsvogel, neushoornvogel, visarend en de Bramaanse Wouw en nog veel meer!!

Ook zagen we de langur, bladapen of slankapen. Ze zijn erg verlegen en dus erg moeilijk om te spotten. Ik kan ook geen goede foto van ze laten zien hier. Ik heb de grijze gezien en de foto is kennelijk mislukt want tussen al mijn foto’s zie ik hem toch niet. Je kunt hier ook andere kleuren langurs spotten.

Het spotten van apen en vogels op de rivier cruises

Jungle van Kota Kinabatangan

We spotten ook nog een ooievaar hoog in de bomen. Ik vond het echt geweldig, zoveel dieren en vogels als ik al zag op deze eerste dag!! Het werd donker en we gingen terug naar het Tanjung Bulat Jungle kamp. Onderweg zagen we nog een vliegende hond of grote vleermuis, super! Ook zag ik nog een uil over het water van het Oxbow meer vliegen.  Even later zat ik heerlijk te eten en keek ik over het meer in de hoop dat ik nog wat zou zien.

Diezelfde avond gingen we ook nog op een avondcruise. We zouden gaan kijken naar vogels die zouden slapen in de bomen. Ze blijven kennelijk zitten in de boom en zijn verblind als je een lichtje op ze zet en dus blijven ze zitten. En als ik geluk zou hebben zouden we nog een krokodil spotten.

** Waarschuwing **

NIET ZWEMMEN in de Kinabatangan Rivier

En ja hoor, de krokodil was het eerste dier wat we zagen. Niet ver buiten het kamp liet hij zijn hoofd kort even zien en verdween al snel weer. Ik vond het wel spannend hoor, wetend dat die zo dichtbij het kamp was. Afiq vertelde dat het om die reden dus echt verboden was om ook maar in het water te gaan, laat staan gaan zwemmen. Ja, daar kan ik me alles bij voorstellen. Hoe warm het ook wordt…dit soort risico’s ga ik niet aan!! Ik neem dan wel een koude douche op het Tanjung Bulat Jungle Kamp, daar hebben we nl alleen een koude douche 🙂

De IJsvogel van dichtbij!!

Hierna zagen we een kleine ijsvogel op een tak boven het water zitten. We draaiden de boot en probeerden dichterbij te komen. De vogel bewoog niet en zat daar gewoon, precies wat Afiq me eerder had verteld. We kwamen steeds dichterbij. Ik zat voorin de boot en ik voelde mezelf dichterbij komen en zat ineens onder de vogel. Ik zag een heel klein vogeltje boven me zitten… de staart was zo klein, het vogeltje was ook zo klein!

Hij zat daar met zijn ogen open…doodstil… zo vreemd… zo mooi zijn die kleuren, de lange snavel… het was zo indrukwekkend!!

Kinabatangan - Kingfisher

Is het niet een geweldige vogel? Ik vind die blauwe kleur echt zo gaaf!!

Close Encounter met de krokodil – Kinabatangan

Op de avondcruise zag de bootman Malik iets. Ik zag dat hij keek en daardoor keek ik de zelfde richting in, in de hoop iets te spotten natuurlijk. Net toen ik die kant op keek zag ik ogen van een krokodil in het zwarte water terugzakken aan de rand van de jungle. Toen Malik zag dat ik het ook gezien had draaide hij de boot. Misschien zou hij wel weer boven komen.

Het duurde even en dus gingen we dichter en dichter bij de kant, dieper tussen de bomen van de jungle. En ja hoor, daar lag hij!! De krokodil lag er tussen de bomen en bekeek ons! We stonden allemaal op de punt van de boot om het goed te zien. Malik kreeg een tak te pakken en trok ons nog iets dichterbij. Ik stond achter hem en hield hem vast om mijn evenwicht te houden. Naast Malik stond mijn gids Afiq, hij had een goede camera klaar in de hand om een foto te maken. En als die zou lukken zou dat een gave foto zijn!!

En misschien echt wel TE ClOSE??

We zagen de krokodil langzaam bewegen. Hij draaide zich zo dat hij recht voor ons lag. Het was een geweldig gezicht! Ik keek recht in de koude ogen en zag de hele kaak en neus uit het water, recht voor ons liggen. Het was echt gaaf om zo dichtbij te zien. Meer als 4 meter zat er niet meer tussen de krokodil en ons… Het was mysterieus…in de donkere jungle…we waren allemaal doodstil…en het leek alsof de jungle met ons meedeed..

En ineens begon de krokodil te bewegen. Het bewoog recht op ons af…en dat ging snel ook!! Ik sprong gelijk terug in de boot en ging zitten op de eerste rij… Ik weet niet waarom de eerste rij…waarom niet verder naar achter?? Het gebeurde allemaal zo snel, ik had half niet in de gaten wat er gebeurde voor de boot. Ik hoorde de bladeren van de jungle knisperen en ik hoorde nog een geluid. Ik kon het niet  plaatsen, het leek een grom.. Afiq en Malik bewogen ook, ze hielden elkaar vast om niet van de boot te vallen en om terug te stappen in de boot. Malik duwde ons ook weer terug naar de rivier.. we begonnen allemaal te lachen. We keken elkaar aan en lachten een beetje zenuwachtig terwijl we terug de rivier op gingen…

Krokodil in de Jungle van de Kota Kinabatangan

Mijn hart klopte in mijn keel… De krokodil had een verrassingsaanval gemaakt in de richting van de boot vertelde Malik. Hij was gelijk hierna onder water verdwenen en die avond zagen we hem niet weer…

Oh My God!!

We waren iets te dichtbij gegaan voor een gave foto!! En dat zou hij zijn geweest!! …vooral als er beweging in had gezeten…tijdens de verrassingsaanval.. Maar niemand had een goede foto. Afiq had iets van blad en veel beweging toen hij terug de boot in sprong 🙂

Het was wel iets waar we het de hele avond nog over gehad hebben. En ook de volgende dag kwam ons avontuur nog een paar keer ter sprake!! Ik zal dit moment nooit vergeten!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Dit is dezelfde krokodil…alleen dan overdag 🙂

Spot je hem? Links op de foto in het water.

Ik zag deze de volgende dag op bijna dezelfde locatie 🙂 

Overnachten in Tanjung Bulat Jungle Kamp

Ik sliep die nacht heerlijk!! Ik had een privé kamer….ik was natuurlijk ook de enige gast 🙂  Maar er zijn ook andere mogelijkheden hier in het kamp. Mijn kamer had 2 bedden en het was er schoon en netjes.

Tanjung Bulat Jungle Camp - Borneo

De andere optie is natuurlijk een dorm. Een ruimte om met meerderen te liggen. Ik ka nhet niet eens een dorm noemen omdat het een ruimte buiten was. Deze deed mij erg denken aan het jungle kamp in Bukit Lawang waar ik eerder was. We sliepen daar ook op de grond.. alleen was deze wel een stukje luxer. Je hebt hier een mooie houten vloer. Als het hoogzomer is en super heet is dit denk ik helemaal geen slechte optie hoor! In het kamp is geen elektriciteit dus denk maar niet dat de kamers koeler zijn 🙂  In de jungle hoort natuurlijk ook geen super de luxe kamers te zijn!!

Tanjung Bulat Jungle Camp - Borneo

Ochtend Boot Cruise

Jungle van Kota Kinabatangan

Ook nu zagen we die geweldige IJsvogels. Ik vond die zo gaaf die kleine vogeltjes. Hier zijn ze ook in een grotere versie zoals ik eerder zijn…maar zo moeilijk te fotograferen. Vandaag had Afiq geluk en kreeg er 1 in volle vlucht over de rivier in het vizier!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Ooievaarsbek ijsvogel

Ik heb echt wel mijn best gedaan om er een foto van te maken maar mijn camera laat me soms toch in de steek. Misschien moet ik er ooit over na gaan denken om toch een grotere camera te kopen…voor dit soort tripjes!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Soenda Ooievaar

Jungle van Kota Kinabatangan

Slangenhalsvogel

Jungle van Kota Kinabatangan

En toen spotten we weer de bladapen!

Dit keer de bruine en ik kreeg ze op de foto!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Na de ochtend cruise kreeg ik een heerlijk ontbijt met dat heerlijke uitzicht over Oxbow lake met op de achtergrond de jungle van de Kota Kinabatangan. De neusapen waren onderhand ook wakker en waren aan de overkant hoog in de bomen aan het spelen! Uiteraard was het stil toen ik mijn telefoon gepakt had en een filmpje maakte 🙂

Dit zijn toch de momenten waar je het voor doet??

Kota Kinabatangan Jungle Cruise

Ik had de ochtend ter vrije besteding en dus liep wat rond in het kamp op zoek naar allerlei dieren. Ik zat op het terras in de hoop dat onze krokodil zich nog even zo laten zien 🙂 heerlijk relaxen en genieten van deze prachtige plek in de jungle van de Kota Kinabatangan.

Jungle van Kota Kinabatangan

Jungle van Kota Kinabatangan

Net voor de lunch hadden we een korte jungle trekking. We liepen het kamp uit en gingen de jungle in. tegelijk achter het kamp hebben ze een plek waar bomen geplant zijn door hen. Een ecoproject waar ze al jaren aan werken en wat mede door toeristen gesponsord wordt!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Ecotourism @ Tanjung Bulat Jungle Camp

Jungle van Kota Kinabatangan

In de laatste 50-60 jaar is er heel veel gekapt voor verschillende doelen en Tanjung Bulat Jungle Camp werkt er hard aan om het tij te keren. De eigenaar van het kamp speelde vroeger op deze plek in de jungle en toen hij hier terug kwam toen hij volwassen was werd hij verdrietig van het aanblik. Door de palmolie industrie is er veel gekapt maar ook het illegaal jagen en vissen op allerlei dieren werden er dieren bedreigd met uitsterven. Hij begon met herplanten van bomen en begon ook de lokale mensen te onderrichten. Hij wilde de schoonheid van deze plek ook delen met de recht van de wereld en dus bouwde hij dit jungle kamp.

Na weer een heerlijke lunch besloot ik dat het tijd was om een douche te nemen. Het was onderhand warm genoeg om onder een koude douche te stappen 🙂 Het was een emmer douche, je kent ze vast… Na alle reizen die ik onderhand gemaakt heb verbaas ik mij er niet meer over maar voor een ieder die het niet kent heb ik een foto gemaakt.

Tanjung Bulat Jungle Camp - Borneo

Achter de emmer zit de kraan om de emmer te vullen met koud water 🙂

Heerlijk verfrissende douche in de hete jungle!!

Net toen ik klaar was met douchen en uit het hokje stapte zag ik Afiq staan in de jungle. Hij was helemaal hyper en ik kon er niks van maken wat hij allemaal zei. Ik snapte uit zijn bewegingen wel dat ik bij hem moest komen dus ik deed snel mijn slippers aan en verdween ook de jungle in. En toen zag ik wat hij bedoelde… Een Orang Oetan!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Echt! Dit is de eerste keer dat ik een echte wilde zag. Deze is niet terug geïntroduceerd.. Nee, deze moeder met haar kleintje was bang voor ons! Ze tuitte haar mond en maakte angstgeluidjes. Ze begon zich van ons af te bewegen, hoog in de boom. Ik zag dat ze was bang en niet wist wat ze van ons kon verwachten. Ze moest haar kleintje beschermen en wilde zo snel mogelijk bij ons vandaan komen. Om haar weer de rust te geven zodat ze iet te snel ging bewegen zijn we terug naar het kamp gegaan. Ze was echt bang voor ons.

Ik vond dit zo gaaf!!!

Het voelde zo speciaal om dit te zien!!

Jungle van Kota Kinabatangan

Hele slechte foto… Maar van zo’n gaaf moment!!

Na een half uurtje ben ik nog even gaan spieken, ik kon het niet laten. En jaar hoor, ze zat er nog. Een stukje hoger en verder de jungle in en toen ze me zag begon ze zich weer te bewegen. Ik heb nog snel even een fotootje gemaakt en heb haar weer alleen gelaten.

Ik vond dit echt een heerlijk moment!!

In de Jungle van Kota Kinabatangan

Die middag deden we weer een cruise over de Kinabatangan rivier. We zagen uiteraard weer veel neusapen van boom naar boom springen en veel verschillende vogels. Ik kan wel uren achter elkaar over deze rivier cruisen, elke keer weer iets wat beweegt in de bomen. De omgeving is echt geweldig, de uitzichten zijn super en dan die tropische vogels die door je beeld vliegen! Heerlijk toch?

De bekende Proboscis aap - neusaap op Borneo

De bekende Proboscis aap - neusaap op Borneo

Ik moet echt een andere camera kopen als ik dit soort trips mooi vast wil leggen!! 

Na het avondeten gingen we nog voor een avond trekking de jungle van Kota Kinabatangan in. Heel gaaf, ik hou er van! We zouden weer gaan zoeken naar vogels en reptielen en natuurlijk alles wat we nog meer tegenkwamen. Ik ga deze uitdaging weer graag aan! We zagen wat vogels zitten, een kleine hoornkikker en een spin. 🙂

Jungle van Kota Kinabatangan

Roodrug Trogon (male)

Jungle van Kota Kinabatangan

Jungle Dwerg IJsvogel

Jungle van Kota Kinabatangan

En…hij leek in het echt toch groter…. 🙂

Jungle van Kota Kinabatangan

Maleise Visuil – Hoornkikker (baby)

De volgende dag was het al de laatste dag en genoot ik nog van het ontbijt met super uitzicht en het geluid van de vele dieren in de jungle van Kota Kinabatangan voordat we weer naar de bewoonde wereld terug gingen!

Contact Informatie voor dit geweldige Jungle Avontuur!!

Bezoek de webiste van Tanjung Bulat Jungle Camp voor meer informatie of andere opties.

lees ook  dit blog over deze trip die mijn gids Afiq schreef op zijn blog

Als je op Facebook contact met hem op wil namen kan dat via:

Tanjung Bulat Jungle Camp

En thanks Afiq voor het delen van een aantal foto’s die ik kon gebruiken voor dit blog.

Getting there:

De enige manier om bij dit kamp in de jungle van Kota Kinabatangan te komen is via boot en dan vanaf het kleine dorp Bukit Garam. Als het regenseizoen is dan kun je helemaal met de boot vanaf daar naar het Tanjung Bulat Junble Camp. Als het droog is dan moet je nog een stuk lopend overbruggen, van rivier Kinabatangan naar het meer Oxbow. Het is niet heel ver lopen maar die ong 500 meter door de jungle moet je dan je bagage meenemen.

Als je een trip boekt bij Tanjung Bulat Jungle Camp dan word je gehaald van je hotel en word je ook weer naar je volgende bestemming gebracht of busstation in de omgeving, Sepilok of Sandakan. Er is heel veel met hen te regelen!!

Stel je voor dat jij hier op de boot zit te geniet van het uitzicht en alle jungle geluiden hoort!!

—-

Wist je dat?

Borneo nog veel meer mooie jungle en nationaal parken heeft om te bezoeken? Ik ben er helaas in deze reis niet aan toe gekomen maar ga ooit weer terug om meer jungle en wildlife te gaan zien. Lees deze blog over een bezoek aan Nationaal Park Bako.

Ook een echte aanrader op Borneo!!

Pin om te onthouden!!

dagen in jungle van Kota Kinabatangan

Delen om anderen te inspireren wordt zeer gewaardeerd!!

Als je meer wil lezen van mijn avonturen in Azië lees dan ook eens:

Thajiwas Gletsjer beklimmen in Kashmir – India

Kookles bij Silom Cookingschool in Bangkok – Thailand

Op zoek naar de tijger in Kerala – India

Osmena Peak beklimmen op Cebu – De Filipijnen

En nog even wat inspiratie voor jullie!!

Yoga Inspiratie – Do It Yourself

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *