Klassieke Indiase kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Hoe leuk is het om te leren van de lokale cultuur? Ik hou daar van en doe dat graag door een kookles te nemen. Deze keer nam ik een kookles bij Spice Paradise! In elk land, op elke reis, probeer ik een kookles te nemen. Deze wordt vaak bij lokale mensen thuis gegeven of in een klein bedrijfje waar een enthousiaste eigenaar/kok op zit! Je krijgt dus de les uit de eerste hand, veel tips en trucs hebben ze kant en klaar liggen voor je. Ze hebben er ervaring mee dat je in het thuisland waarschijnlijk niet alle ingrediënten hebt en daar hebben ze dan ook vaak wel een vervangende kruid of groente voor.

Ik vind zinvol reizen ook dat je de lokale bevolking steunt en daar je geld uitgeeft. Ik doe dat graag door zelf ook wat te leren en dus om bijv. een klassieke Indiase kookles te nemen.

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaFoto van finedininglovers.com

Klassieke Indiase kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Toen ik in Jodhpur was, dat is een plaats in de provincie Rajasthan van India, heb ik ook weer een kookles gevolgd. Ik ben 3 dagen in Jodhpur geweest en vond deze blauwe stad geweldig! Boven de  stad ligt het enorme oude fort Merangargh wat echt de moeite waard is om te bezoeken, de stad is eigenlijk om het fort heen gebouwd. De plaats zelf is een doolhof van smalle, drukke straatjes vol met gekleurde en heerlijk geurende winkeltjes.

Je kunt er alles kopen van wat wij als toerist graag zien maar ook wat de lokale Indiase vrouw of man nodig heeft. Er is dus een heerlijke vermenging van het lokale leven en de toerist die er ronddoolt.

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaEen van-alles wat winkeltje 🙂

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaEen van de vele drukke winkelstraatjes

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaTempel met doorkijk naar het fort Merangargh

In een van die straatjes zag ik het kleine volle winkeltje Spice Paradise. Toen ik ervoor stond zag ik de oude Indiase vrouw op de grond zitten aan de linkerkant van de winkel met ongelooflijk veel kruiden in verschillende potten en bakken voor zich uitgestald. Daarnaast is een ingang waar je eerst het vermoeden hebt dat het een privé stukje is maar zo gauw je binnenkomt wordt je verwelkomd met een enorme glimlach. Rekha vangt je op en je krijgt gelijk een Massala chai aangeboden.

Deze is natuurlijk door haar zelf gemaakt. Ik leer al snel dat de chai 6 keer moet koken en deels afkoelen. Daarna is de chai op zijn best wordt mij uitgelegd.

Klassieke Indiase kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Ik bespreek voor de volgende dag een klassieke Indiase kookles bij Spice Paradise want die van dezelfde dag is al volgeboekt. Ze doet per dag soms wel 2 lessen, tussen de middag begint er 1 en rond het avond uur begint er ook een.

Klassieke Indiase Kookles bij Spice Paradise

De volgende dag begint de kookles van Rekha met het koken van chai. Dit hoort erbij, als je in India ergens op bezoek komt komt zal je altijd chai aangeboden krijgen. Het is een teken van vriendschap, alles begint en eindigt met chai. Op straat, in winkels, in de trein….waar je ook bent krijg je chai aangeboden of kun je een kopje chai kopen.

Ondertussen krijgen we, ik heb de kookles bij Spice Paradise samen met een Amerikaans gezin, uitleg over de verschillende kruiden en hun ayurvedische werking ervan. De man van Rekha, Anil, vertelt honderduit over alle geneeskrachtige kruiden. Over hoe hij vroeger met zijn vader ergens liep en zijn vader tussen de straatstenen kruiden zag groeien en deze plukte. Waar hij hiermee wil zeggen is dat ook in onze westerse wereld genoeg te vinden is maar dat we vaak niet weten welke kruiden het zijn en wat de werking ervan is. Ook hoe we het moeten bereiden is vaak onbekend.

Klassieke Indiase kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaAlle kruiden en specerijen

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Rekha begint te vertellen dat ze alles met de hand fijnmaken. Om de werking van de kruiden te behouden zou je nooit machinaal iets moeten malen of kneden. Dat haalt alle helende kracht uit het kruid vertelt ze. Alle kruiden vermalen ze zelf….al vertelt ze er bij dat nu ze het drukker hebben gekregen met kooklessen ze vrouwen aan het werk hebben.

Deze vrouwen komen bij hen als hen dat uitkomt en werken zolang ze dat willen en kunnen en krijgen betaald naar wat ze doen. Dit zijn vaak vrouwen die een gezin hebben en zo een extra zakcentje bij kunnen verdienen. Zij hebben niemand vast in dienst maar iedereen die tijd heeft en wil werken is welkom!!

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

We beginnen met het eerste gerecht. Dat werd het bekende gerecht Biryani,  op elke menukaart van welk Indiaas restaurant ook kom je dit goedgevulde rijstgerecht tegen. We werden allemaal aan het werk gezet. Rekha zette alle ingrediënten op de tafel die middenin de ruimte staat waar ook alle kruiden op rekken staan. Als je om je heen kijkt zie je alleen maar kruiden en specerijen. We kregen allemaal een taak en ik begon de gember fijn te snijden. Ondertussen sneed ook het Amerikaanse gezin er lustig op los (appel, granaatappel, aardappel, wortel enz) en binnen een mum van een tijd haden we alles klaargemaakt zoals Rekha het had uitgelegd.

Kookles bij Spice Paradise – Jodhpur

Samen gingen we alles op de juiste volgorde kort bakken/wokken en toen alle kruiden en ingrediënten erin zaten kwam de rijst erbij en twee keer zoveel water en ging de deksel erop zodat de rijst gaar kon koken met alle kruiden en ingrediënten erin. Het geurde al heerlijk in de kleine ruimte!

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaDe ingredienten voor de Biryani

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaNet voordat de deksel erop ging

Als tegenhanger bij het warme gerecht gingen we een raita maken. Dit is een gerecht wat klaar gemaakt met yoghurt. Daarin kwam ook granaatappel, banaan, komkommer, komijnzaadjes geroosterd en fijngehakt, veel suiker en wat chilipoeder. Ook had ze aan het begin van de les al wat saffraan in yoghurt gelegd zodat het de mooie gele kleur afgaf. Dit werd er ook doorheen gedaan en dat kleurde het geheel mooi zachtgeel en met de granaatappel stukjes erin kleurde het totaal erg mooi.

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, India

Toen de  Biryani klaar was aten we dit samen met de frisse raita op. Wat een heerlijke combinatie!!
We aten met z’n allen de pan bijna leeg, er werd nog wat voor de dochters en de moeder van Rekha opgeschept om te delen. Het was heerlijk!!

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaMooi opgediend met bladgoud in het midden

We gingen deeg maken om een echte chapati te maken. Dit is een brood wat veel bij de curries en andere gerechten wordt gegeten. Ook kun je deze gevuld met wat groente en kruiden maken, ik vind hem altijd erg lekker!! Toch moet ik zeggen dat naanbrood voor mij altijd nog de favoriet is 🙂

Chapati – Naan – Rijst

Nadat we het deeg hadden gemaakt moesten we er een dun pannenkoekje van rollen…ja nog met een mooie ouderwetse houten deegroller. Na even rollen weer wat meel erop zodat het niet plakte en zodoende een mooie dunne ronde pannenkoek maken. Deze werd daarna even aan beide zijden gebakken en daarna gewoon op het vuur gegooid. Als je het dan goed had gedaan dan blies hij zich helemaal op en had je een ronde bal op het vuur liggen. Daarna moest hij er ook snel af en zakte hij weer deels in elkaar. Maar ja…voordat je het deeg zo goed gerold hebt als dat Rekha het deed moet je wel even oefenen. Het lukte ons dut niet in een keer…maar uiteindelijk is het ons allemaal gelukt…met hulp van Rekha!!

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur, IndiaHappy Chapati 🙂

Deze konden we heerlijk op eten met een cottage cheese curry die we ondertussen ook gemaakt hadden! Deze was simpel, met olie en veel al vooraf gehakte kruiden werd de curry gemaakt en daarin de cottage cheese.

Ik hou erg van dit soort eten!

Het was al 10 uur voordat ik weer naar mijn hotel liep. Ik ben altijd geneigd om huis te zeggen….nou ja…tijdelijk huis dan 🙂 Al met al zijn we de hele avond heerlijk met koken bezig geweest, mijn hoofd liep bijna over van alle tips en trucs die we kregen. Op het gebied van het bereiden van het eten maar ook van de geneeskrachtige kanten van de kruiden en hoe te gebruiken.

ook krijg je ayurvedische les van Rekha en haar man Anil

Tijdens die les nam ik snel wat notities.

  • Kardemom: tegen een slechte adem. Gewoon op een zaad kauwen 🙂
  • Nootmuskaat: schrapen over een steen, beetje melk erbij mengen, maakt een goede gezichtscrème.
    Deze egaliseert donkere plekken.
  • Saffraan: Tegen rimpels
  • Komkommer: doorsnijden en langs elkaar wrijven. De crème die dan vrijkomt is goed voor de huid.
  • Olie: In je navel gieten en een nacht in laten trekken. Je zult nooit meer droge lippen hebben…
  • Amla (Indian Gooseberry) Elke ochtend op de nuchtere maag een amla voor 57 dagen,
    je zult geen migraine meer hebben.

Die laatste tip van de Amla en migraine gaf ik mijn broer. Hij heeft zo nu en dan last van heftige migraine aanvallen maar het heeft hem helaas niet geholpen.

Waar zit Spice Paradise?

 Het zit echt midden in de stad, dichtbij het centrale drukke plein Ghanta Ghar Market. Dus waar je in Jodhpur je hotel heb, je kan er na een dagtrip of na je aankomst in Jodhpur vast naartoe. Gebruik deze GPS voor Spice Paradise om er naar toe te navigeren.

Wil jij ook graag deze kookles volgen?

Loop even het winkeltje binnen en spreek Rekha of een ander familielid even aan. De locatie waar het winkeltje zit deel ik uiteraard even met je. een dag van te voren en bespreek je les. Of neem vooraf via de website contact op. Ik heb de locatie van het winkeltje voor je. Klik hier

Waar verblijven in Jodhpur?

Ik had echt een geweldig plekje in Jodhpur. Ik kan me voorstellen dat jij ook in zo’n oude haveli wil verblijven. Deze was op ruim 5 minuten wandelen van Spice Paradise. Tevens had ik van het balkon zicht op Mehrangarh Fort.

Wil jij ook verblijven in de geweldige Haveli waar ik ook verbleef?

Wil je meer over heerlijk eten koken lezen?

Zelf koken in Melaka – Cooking School Melaka

Ik nam ook een kookles bij Pickles and Spices in Penang – Malaysia

Kookles in Hoi An, Vietnam

Foodtour in Mumbai

Kookles bij Juwita’s Cafe – Samosir Eiland – Sumatra

Of reis verder naar de heilige stad Pushkar!

Bezienswaardigheden Pushkar – India De volledige reisgids Pushkar

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *