De tocht door de Theeplantages Munnar – Kerala

´We begonnen te rijden naar de theeplantages Munnar en de chauffeur zei dat ik rechtop moest zitten omdat er nogal wat diepe gaten in de weg konden zitten. De jeep waar ik in zat was ook zeker niet de nieuwste. Ik zat op een stoel waar ik in de zitting de scheuren al zag zitten en ik voelde het ijzer van het karkas van de stoel er doorheen steken.’

Theeplantage bij Munnar

Munnar bevind zich in de zuidelijke punt van India. Die punt bestaat uit de staten Tamil Nadu en Kerala. Kerala is de linkerkant van de onderste punt van India en de staat waar Munnar met de mooie theeplantages zich bevind. Kerala is een groene en welvarende staat door de backwaters die het land goed vruchtbaar houden.

De theeplantages van Munnar

De theeplantages van Munnar in de deelstaat Kerala zijn geweldig om te zien. Als je in het gebied aan komt rijden kom je in een golvend landschap waarop je de theestruiken ziet staan. Het zijn allemaal afgevlakte bolletjes en staan mooi op een rij tegen de heuvels aangeplakt.

Tussen die struiken staan wat bomen. Ik dacht dat het voor schaduw was maar ik begreep dat die boom een insect juist binnenhaalt of juist op afstand houdt wat weer goed voor de thee is. De theeplantages met zo nu en dan een boom ertussen, wat een geweldig plaatje!!

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

De eeuwenoude Theeplantages van Munnar

Sommige van deze theeplantages dateren al van begin vorige eeuw. Toen de Britten in India kwamen hebben zij de eerste theestruiken geplant. Dit was bedoeld om het Koninklijk huis van Engeland te voorzien van thee. Bij veel van deze theeplantages staat een bord met informatie. De oudste die ik gezien heb was van 1902. Dat wil dus zeggen dat de struiken dateren van dat jaar. Hoe ouder de struik hoe beter de thee is die geoogst wordt.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

Omhoog met de 4 wheel drive – Theeplantages Munnar

We waren dus op weg naar het museum Kanan Devan bovenop een berg. Mijn vaste chauffeur Jankar vertelde al dat het een mooie en uitdagende rit zou worden. Hij zou deze keer niet zelf rijden maar had een 4wheel drive geregeld. Zo konden we veilig bovenkomen want de weg was echt slecht benadrukte hij nogmaals.

Ik ging zitten in de door hem geregelde 4WD om naar de thee fabriek en het museum te rijden. Het was een lange rit vertelde mijn nieuwe chauffeur mij. Hij moest lachen, ik snapte niet helemaal waarom. We begonnen te rijden en de chauffeur zei dat ik rechtop moest zitten omdat er nogal wat diepe gaten in de weg konden zitten. De jeep waar ik in zat was ook zeker niet de nieuwste. Ik zat op een stoel waar ik in de zitting de scheuren al zag zitten en ik voelde het ijzer van het karkas van de stoel er doorheen steken. De weg omhoog slingerde geweldig langs deze oude theeplantages, de uitzichten waren echt super!

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

Mijn chauffeur reed niet hard, dat kon ook niet. Er waren zo ongelooflijk veel gaten in de weg. Sommige waren ook zo diep! Ik kwam soms zelfs even los van mijn stoel! Nu snapte ik ook waarom we niet met onze eigen auto gingen maar met een oude 4-wheel-drive. Ik keek opzij en zag mijn chauffeur lachen terwijl we stuiterden over de weg omhoog naar het theemuseum.

Onderweg hebben we uiteraard wat stops in gelast om van het geweldige uitzicht te genieten. We kwamen toeristen lopend tegen, op een brommer en ook met 4-wheel-drives. Het is echt een toeristische plek en ik kan mij er alles bij voorstellen.

Wat een geweldig gebied.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

De Thee Fabriek van Kolukkumalai – Munnar

Boven gekomen, na zeker wel een uur te hebben gebuffeld, heb ik een welverdiende heerlijke kopje thee gedronken. Ook het museum bezocht natuurlijk. Ze laten hier zien hoe ze vroeger de theebladeren droogden, vermaalden en uiteindelijk klaar maakten voor consumptie. Mooi om te zien en het lijkt er op dat ze dit op vele plekken nog precies zo doen. De rondleiding is simpel en erg goed Engels wordt er niet gesproken. Je gaat met een hoog tempo door de fabriek zodat je binnen een mum van een tijd alles gezien hebt.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala
Hier werd warme lucht geblazen onder de groene, verse theebladeren.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala
Het vermalen van de theebladeren.

Kleurig geklede dames die hun oogst wogen

Op de terugweg zag ik ineens een kleurige massa aan de kant van de weg. Het waren allemaal grote zakken met theebladeren erin. Naast hen zaten vele vrouwen en een enkele man. Zij hadden hun oogst daar liggen zodat het gewogen kon worden. Zij moeten behoorlijk wat plukken om een redelijk dag loontje bij elkaar te sprokkelen. Op vele plekken langs de weg zie je palen staan waar aan een haak zit, dit zijn de weegplekken.

Kannan Devan, Theeplantages bij MunnarWat een geweldige kleuren!

Kannan Devan, Theeplantages bij Munnar
Zij hadden hierna een welverdiende pauze!

Heb jij geen privé chauffeur zoals ik had op deze reis maar wil jij ook een dag door de theeplantages Munnar rond rijden en kijken? Kijk dan voor de mogelijkheden in Munnar.

Als je deze blog leuk vond deel hem dan voor anderen 🙂

Wil je meer over India lezen?

Hoogtepunten Chennai – Tamil Nadu – Zuid-India

Wat te doen in Udaipur – City of Lakes – Rajasthan

Dé plek om tijgers te spotten in India is Ranthambore NP

Eten op straat – Food Walk Old Delhi

Mijn ontmoeting met Tikam de Brahmaanse Priester

Of ga het ultieme India avontuur aan!

De Rickshaw Challenge in India – 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *