Verken de Theeplantages van Munnar – Kerala – De mooiste theeplantages die ik ooit zag

´We begonnen te rijden naar de theeplantages van Munnar en de chauffeur zei dat ik rechtop moest zitten omdat er nogal wat diepe gaten in de weg konden zitten. De jeep waar ik in zat was ook zeker niet de nieuwste. Ik zat op een stoel waar ik in de zitting de scheuren al zag zitten en ik voelde het ijzer van het karkas van de stoel er doorheen steken.’

Theeplantage bij Munnar

Munnar bevind zich in de heuvels van de West Ghats, in het zuidelijke puntje van India. Die punt bestaat uit de staten Tamil Nadu en Kerala. Kerala is de linkerkant van de onderste punt van India en de staat waar Munnar met de mooie theeplantages zich bevind. Kerala is een groene en welvarende staat door de backwaters die het land goed vruchtbaar houden.

De theeplantages van Munnar

De theeplantages van Munnar in de deelstaat Kerala zijn echt geweldig om te zien. Dit waren voor mij de eerste theeplantages die ik ooit zag en deze zullen voor mij ook altijd de mooiste zijn. Als je in het gebied aan komt rijden kom je in een golvend landschap waarin je de theeplantages ziet liggen. Het zijn allemaal afgevlakte bolletjes en staan mooi op een rij tegen de heuvels aangeplakt.

Tussen die struiken staan wat bomen. Ik dacht dat het voor schaduw was maar later ik begreep dat die boom een insect juist binnenhaalt of juist op afstand houdt wat weer goed voor de thee is.

Kijk dan zelf, de theeplantages met zo nu en dan een boom ertussen, wat een geweldig plaatje!

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

Jaren later bezocht ik ook de bekende theeplantages in Maleisië,
daar maakte ik een mooie wandeling in het gebied van de Cameron Highlands

Hoe oud zijn de theeplantages van Munnar?

Sommige van deze theeplantages in Kerala dateren al van begin vorige eeuw. Toen de Britten in India kwamen hebben zij de eerste theestruiken geplant. Dit was bedoeld om het Koninklijk huis van Engeland te voorzien van thee. Bij veel van deze theeplantages staat een bord met informatie. De oudste theeplantage van Munnar die ik gezien heb was van 1902. Dat wil dus zeggen dat de struiken dateren van dat jaar.

En.. wordt er gezegd, hoe ouder de struik hoe beter de thee is die geoogst wordt.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

Met de 4 wheel drive de theeplantages van Munnar ontdekken

We waren op weg naar het museum Kanan Devan boven in de bergen van Kanan Devan Hills. Mijn vaste chauffeur Jankar vertelde al dat het een mooie en uitdagende rit zou worden. Hij zou deze keer niet zelf rijden maar had een 4wheel drive geregeld. Zo konden we veilig bovenkomen want de weg was echt slecht benadrukte hij nogmaals.

Ik ging zitten in de door hem geregelde 4WD om naar de thee fabriek Kanan Devan en het museum te rijden. Het was een lange rit vertelde mijn nieuwe chauffeur mij. Hij moest lachen en ik snapte niet helemaal waarom. We begonnen te rijden en de chauffeur zei dat ik rechtop moest zitten omdat er nogal wat diepe gaten in de weg konden zitten. De jeep waar ik in zat was ook zeker niet de nieuwste. Ik zat op een stoel waar ik in de zitting de scheuren al zag zitten en ik voelde het ijzer van het karkas van de stoel er doorheen steken.

De weg slingerde omhoog en ging geweldig langs deze oude theeplantages.
De uitzichten waren echt super!

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

Mijn chauffeur reed niet hard, dat kon ook niet. Er waren zo ongelooflijk veel gaten in de weg. Sommige waren ook zo diep! Ik kwam soms zelfs even los van mijn stoel! Nu snapte ik ook waarom we niet met onze eigen auto gingen maar met een oude 4-wheel-drive. Ik keek opzij en zag mijn chauffeur lachen terwijl we stuiterden over de weg omhoog naar het Kanan Devan theemuseum.

Onderweg hebben we uiteraard wat stops in gelast om van het geweldige uitzicht te genieten. We kwamen toeristen lopend tegen, op een brommer en ook met 4-wheel-drives. Het is echt een toeristische plek en dat is ook logisch.

Wat een geweldig gebied.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala

De Thee Fabriek van Kolukkumalai – Munnar

Boven gekomen, na zeker wel een uur te hebben gebuffeld, heb ik een welverdiende heerlijke kopje thee gedronken. Ook het Kolukkumalai thee museum en fabriek bezocht ik natuurlijk. Ze laten hier zien hoe ze vroeger de theebladeren droogden, vermaalden en uiteindelijk klaar maakten voor consumptie. Mooi om te zien en op stukken leek het wel alsof je in d tijd terug stapt. Het lijkt er ook op dat ze dit op vele plekken nog precies zo doen.

De rondleiding door het Kolukkumalai museum wordt simpel uitgevoerd. Erg goed Engels werd er niet gesproken. In een hoog tempo werd ik door de fabriek geleid zodat je ook binnen een mum van een tijd alles gezien hebt en weer buitenstaat.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala
Hier werd warme lucht geblazen onder de groene, verse theebladeren.

De tocht door de Theeplantages Munnar - Kerala
Het vermalen van de theebladeren.

Kleurig geklede dames tussen de theeplantages van Munnar

Op de terugweg zag ik ineens een kleurige massa aan de kant van de weg. Het waren allemaal grote kleurrijke zakken met theebladeren erin. Naast hen zaten vele vrouwen en een enkele man. Dit waren de harde werkers die hun oogst daar hadden liggen zodat het gewogen kon worden. Zij moeten behoorlijk wat thee plukken om een redelijk dag loontje bij elkaar te sprokkelen. Op vele plekken langs de weg zie je palen staan waar aan een haak zit, dit zijn de weegplekken.

Kannan Devan, Theeplantages bij MunnarWat een geweldige kleuren!

Kannan Devan, Theeplantages bij Munnar
Zij hadden hierna een welverdiende pauze!

Heb jij geen privé chauffeur zoals ik had op deze reis maar wil jij ook een dag door de theeplantages Munnar rond rijden en kijken? Kijk dan voor de mogelijkheden in Munnar.

Komen & Gaan Theeplantages van Munnar

  • Kochi – 127 km / 3,5 uur rijden

Kochi isn een erg leuke stad om te verblijven en vind je als Nederlander nog het een en ander aan historie. Een must visit in Kerala als je het mij vraagt.

  • Allapuzha / Kottayam – 150 km / 4 uur rijden

Ook een must visit zijn de backwaters van Kerala. Een mooie tocht over het water, het leven aan de kant wat je ondertussen bewondert en een nachtje in een boot doorbrengen vond ik heerlijk!

Als je deze blog leuk vond deel hem dan voor anderen 🙂

Wil je meer over India lezen?

Hoogtepunten Chennai – Tamil Nadu – Zuid-India

Wat te doen in Udaipur – City of Lakes – Rajasthan

Dé plek om tijgers te spotten in India is Ranthambore NP

Eten op straat – Food Walk Old Delhi

Mijn ontmoeting met Tikam de Brahmaanse Priester

Of ga het ultieme India avontuur aan!

De Rickshaw Challenge in India – 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:,
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *