Srinagar en het Dal meer, Kashmir – India

Toen ik in 2015 ging reizen met mijn vader in India zijn wij ook naar de staat Kashmir gegaan. Hier verbleven wij een aantal dagen op een huisboot op het Dal meer wat bij de stad Srinagar ligt.

Srinagar is een van de grootste steden in de staat Kashmir en Jammu. Srinagar ligt aan het geweldig mooie Dal meer met zicht op de immense bergen. Srinagar ligt in de Kashmir vallei en daarom heb je aan alle kant zicht op de geweldige bergen. Srinagar en het Dal meer trekken jaarlijks vele toeristen aan.  De naam Sri Nagar betekend Stad van voorspoed en dat is door de mooie ligging tussen die geweldige bergen en bij het prachtige Dal meer geen verrassing.

Chai op het Dal meer, Srinagar

Sri Nagar – Stad van Voorspoed

Lees wat je nog meer zou moeten bezoeken in Kashmir!

Srinagar wordt ook wel het Venice van het Oosten of het Kashmiri Venice genoemd. Dit komt uiteraard door het leven op en rond het meer, de vele huisboten en alle bootjes die daartussen varen. Daarnaast is de stad ook bekend door de vele mooie Mogol tuinen die het rijk is.

Mogol Tuin, Srinagar

Er is genoeg te doen en te beleven in deze oude stad aan het Dal meer. Ik heb er dan ook 5 dagen doorgebracht op een huisboot op het mooie Dal meer. Ik was uitgenodigd door een goede vriend van mij, Latif, hij nodigde mij uit om het Moslim festival Eid Ul Adha bij te wonen. Daarnaast heb ik uiteraard de stad en de omgeving verkend.

Met een Shikara over het Dal meer

Ik heb een top 5 gemaakt van bezienswaardigheden die je echt moet zien als je in Srinagar bent.

1. Met een Shikara over het Dal meer


Een ochtend rondvaren op het meer is zeker een must. De typische bootjes die ze daarvoor gebruiken van oudsher uit noemen ze Shikara’s. Op die bootjes kun je heerlijk zitten of eigenlijk liggen. Ze zijn overdekt en hebben een soort loungebank. Je wordt er rondgevaren door een gids die je verteld wat je allemaal om je heen zit. Zo vaar je door de groentetuin of door de Lotus tuin.
Shikara Dal Meer Srinagar
Ook kom je over het grote meer van waar je een geweldig zicht heb op de omliggende bergen.

We dronken nog een heerlijk kopje chai bij een drijvend cafe’tje en werden door de smalle kanalen terug gebracht naar onze huisboot.

Mobiel Cafe Dal Lake, Srinagar

Alsof de tijd stil gestaan heeft in Srinagar

2. De oude stad Srinagar


Een middag rondlopen in de oude stad geeft je een gevoel van hoe de mensen hier nog leven, het is alsof je terug gaat in de tijd. Maar toch lopen mensen met een mobiel 🙂 Je komt zoveel tegen dat je overal wel een tijd stil kan gaan staan om alles vast te leggen op je camera. Ik viel van de ene verwondering in de andere.
Oude Stad Srinagar

Jama Mashid

In de oude stad kom je ook de Jama Mashid tegen. Dit betekend gewoon grote Moskee en dat kun je ook zeker wel stellen. In deze moskee kunnen 32.000 mensen bidden. Als er zoveel mensen zijn dan zit het ook echt overal vol maar blijkbaar gebeurd dat wel op bepaalde dagen. Het is een vierkant gebouw met daarin een grote binnentuin.

Jama Mashid, Srinagar

Om er rond te mogen lopen als vrouw krijg je een groot gewaad aan, deze wordt je aangereikt bij binnenkomst. De toegang was gratis maar uiteraard kom je er alleen niet binnen tijdens het gebed. Wij hebben even 10 minuutjes gewacht en kregen toen een rondleiding.

De bekende Mohol Tuinen van Srinagar

3. Mogol Tuinen

Rond de stad heb je een aantal tuinen. Deze komen uit de tijd an het Mogolrijk. Dit zijn mooi en ruim opgezette tuinen. Ook nu nog worden deze tuinen door de lokale bevolking veel gebruikt om op zondag een relaxte dag met het gezin te hebben. Toen wij er waren was het heel druk omdat we er de dag na Eid Ul Adha waren, een Moslim Feest, iedereen was nog in een feestelijke stemming. Ook zagen wij er veel tieners die er met elkaar afspraken, groepjes jongens en groepjes meisjes. We zagen niet veel gemixte groepjes maar we zagen wel veel contact tussen beide groepen 🙂

Mensen in de Mogol Tuin, Srinagar

Mogol Tuin, Srinagar

Panorama zicht over Srinagar – Shankaracharya

4. Tempel Shankaracharya

Hoog boven op de berg bij Srinagar vind je de tempel Shankaracharya. Bij deze tempel heb je een geweldig uitzicht over het meer en over de stad Srinagar. Zoals overal in Kashmir is er veel beveiliging en regels en dus mag je geen foto’s maken als je eenmaal boven op deze tempel bent. Je hebt dan ook zicht op een legerbezetting op een berg en zou overzichtsfoto’s kunnen maken voor de ‘vijand’. Lees hier meer over de veiligheid in Kashmir. Wel mag je als je halverwege bent op daarvoor bestemde plekken foto’s maken. Het laatste stukje omhoog moet je traplopen en als je dan boven bent heb je het geweldige uitzicht ook echt verdiend!

Panorama Zicht over Srinagar

Je mist altijd mooie plekken – Khanqah Shah-i-Hamadan

5. Khanqah Shah-i-Hamadan

De 5 Hoogtepunten van Srinagar en het Dal meer, Kashmir
Bron: Wikipedia

Helaas ben ik hier niet zelf geweest maar ik heb het mooie puntdak aan de rivierkant gezien toen we de brug overstaken. Ik wist niet wat ik zag en kon niet uitleggen aan de gids wat ik gezien had. Ik kwam later de naam en deze foto tegen van dit geweldige gebouw tegen op internet en in de boeken. Het is een dagelijkse ontmoetingsplek voor moslims en is geopend van 05.30 uur tot 21.30 uur.

Het gebouw is gemaakt rond 1730 en zonder dat er een spijker aan te pas kwam. En, wat je veel ziet in Srinagar en omgeving, is ook hier het handwerk van papier mache veelvuldig aanwezig.

Hoe heb ik dit geregeld?

Ik regelde dit via een lokaal reisbureau. Als je wil kun jij dit ook via dit betrouwbare lokale reisbureau regelen, kijk dan even op deze site van Jandk Tourism Car Rental. (2022 – Ik zie dat de website niet meer onderhouden wordt maar ik kan je altijd in contact brengen met Latif als je via hem een reis wil regelen in India) Als je alle trips en hotels lokaal regelt bespaar je uiteraard op je reis. Daarnaast vind ik een voordeel dat je in andere hotels komt te zitten dan dat je alles online regelt en dus hotels krijgt die aan Westerse mensen worden aangeboden.

Ik heb tot nu toe echt mooie en authentieke hotels gehad via Latif.

Wil jij je reis graag zelf regelen?

Kijk eens naar de mogelijkheden om een huisboot of hotel te boeken nabij het Dal meer.

De 5 Hoogtepunten van Srinagar en het Dal meer, Kashmir

Wil je meer zien van mijn India reizen?

2 weken rondreis door Kerala

Lunchen bij Ram & Sarda net buiten Pushkar, Rajasthan

Veilig Reizen in Sikkim

Reisgids Mumbai

Kookles bij Spice Paradise – Jodhpur, Rajasthan

Of lees over mijn ontmoeting met de priester Tikam aan het heilige meer van Pushkar

2 weken Rondreis Rajasthan – India

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!

Tags:,
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *